• Anonym (mama)

    Vad gör ni efter förskolan?

    Hej! Vad brukar era barn göra efter förskolan? Aktiverar ni barnen? Min son vill helst bara ligga i soffan och kolla på Youtube efter förskolan. Han brukar vara trött och bara vilja ta det lugnt vilket jag kan förstå samtidigt som jag får dåligt samvete över att han inte aktiveras av mig (jag lagar mat, städar, tvättar osv).

  • Svar på tråden Vad gör ni efter förskolan?
  • Anonym (M)

    Men hjälp, efter en dag på förskolan gör det väl inget om barnet ser på tv eller plattan.. Vilken jäkla hysteri det är nuförtiden. Barn måste inte aktiveras hela tiden särskilt inte när de varit på förskolan en hel dag. Det är väl skönt för både barn och barn att ta det lugnt efter jobb/förskola.

  • Anonym (M)
    Anonym (M) skrev 2020-01-22 19:32:56 följande:

    Men hjälp, efter en dag på förskolan gör det väl inget om barnet ser på tv eller plattan.. Vilken jäkla hysteri det är nuförtiden. Barn måste inte aktiveras hela tiden särskilt inte när de varit på förskolan en hel dag. Det är väl skönt för både barn och barn att ta det lugnt efter jobb/förskola.


    Barn och vuxna menar jag.
  • jrockyracoon
    Anonym (mama) skrev 2020-01-22 10:41:32 följande:

    Hej! Vad brukar era barn göra efter förskolan? Aktiverar ni barnen? Min son vill helst bara ligga i soffan och kolla på Youtube efter förskolan. Han brukar vara trött och bara vilja ta det lugnt vilket jag kan förstå samtidigt som jag får dåligt samvete över att han inte aktiveras av mig (jag lagar mat, städar, tvättar osv).


    För det första är det viktigaste för små barn att anknytningen till sina föräldrar fungerar bra. Då tänker jag att fokus ska ligga på att relationen barn - förälder fungerar bra och att barnet har möjlighet att tanka kärlek och reflektera och umgås tillsammans med sina föräldrar och andra anknytningspersoner.

    Huruvida man väljer att ha aktiviteter ute eller inne tycker jag inte behöver ha högsta fokus, men det beror förstås på vilket barn det handlar om. Har barnet ett behov av att fysiskt stimulera sig, kanske det är att föredra i mån av kraft hos föräldern. Annars brukar ju barn få mycket lek och fysisk rörelse på förskolan, så då kanske det räcker bra.

    När det gäller skärmtid tror jag generellt det är bra att begränsa det tidsmässigt. Men det är också beroende på barn och situation. Om t.ex. barnet är så svårhanterligt och trött att skärmtittande blir det enda sättet ibland, då tycker jag det är okej. Men annars så föreslår jag någon form av vettig begränsning. Det klart det blir tjafs ett tag, men vinsten blir att barnet får annan stimulering när det kanske leker med lego, pratar med föräldrarna, lägger pussel, leker med dockor eller vad det nu väljer att göra istället.

    Hos oss har vi bestämt att barnet får se på skärm lika lång tid som barnet gör "läxor". Vår dotter på dagis räknar t.ex. matte eller liknande och får sedan se på skärm som en belöning. Samma sak för vår äldre dotter som går i skolan. Vi tycker att det fungerar ganska bra.

    Barnen har accepterat konceptet och detta gör att deras skärmtittande blir mer kvalitativt och att de får tid över till annat. Och läxläsningen har ökat med säkert 300 - 400% !
  • Mascaraklumpar

    Vi är oftast hemma vid 17-tiden. Värmer på mat (lagar veckans rätter under helgen), äter och ställer in tallrikarna i maskinen. Sedan leker vi tillsammans en halvtimme-timme, och sedan får hon titta på youtube ca en timme. Efter det läser vi en stund och sedan är det läggdags. Min man kommer hem lite senare och städar då någon halvtimme eller så.

    Någon gång ibland stannar vi vid en lekplats eller på biblioteket på vägen hem och då blir det bok och läggdags ganska snart efter middagen.

  • LFF

    De kom hem och försvann upp på övervåningen för att leka (tvillingar, nu 6 år). Var det väder för det (=vår/sommar/tidig höst) så stannade de ute på gården och lekte medan vi lagade mat. 

    Nu går de i förskoleklass och det fortsätter på samma sätt. Ibland är de trötta och då får de titta på tv medan vi lagar mat men oftast är det lek och bus som gäller även när man kommit hem. 

    De går upp kl 6, äter frukost på fritids (förut på förskolan) och kommer hem vid 16.30-17.00. De går och lägger sig ca 19.00.

  • Rödtjärnens Anna

    Sonen (2,5 år) hämtas ofta ganska tidigt , så går vi hem och fikar/äter mellis (om han inte ätit det på förskolan). Sen går vi ut och ät ute till middagsdags. Vi äter middag och ibland blir det en kortare promenad efter maten. Sen ser vi en stund på tv, sjunger och läser böcker, förutom fredagar då vi har disco vardagsrummet. Sen läggdags.

    Min son får alltid vara med oss vuxna i våra vardagssysslor. Han står alltid på en stol bredvid mig då jag lagar mat. Han hänger med pappa i garaget och då det skottas snö/ klipps gräs. Sen är både jag och sonens pappa personer som gärna är ute på fritiden. Då får sonen hänga med, och än så länge är min son hellre ute än inne. Vi får se hur det blir då han blir äldre.

  • Anonym (hemmafru)

    Våra barn har bara gått 15 timmar sista året innan förskoleklass för att komma in i gruppen så de har haft ork när de kommit hem. Vi har fortsatt att göra det vi brukar göra - ta hand om hem och trädgård, gå till parken, stranden eller skogen, baka, läsa,hälsa på släkt och vänner, göra ärenden etc.

    Är din son trött så låt honom vila, men begränsa skärmtiden. Han blir ännu tröttare än den. Prova lugna aktiviteter istället som läsning, trolldegande eller sällskapsspel.

  • Anonym (hemmafru)
    Anonym (mama) skrev 2020-01-22 15:56:13 följande:

    Han är snart 5. Jag brukar involvera honom i matlagningen, fråga om han vill sitta och rita vid matbordet när jag lagar mat osv men han tröttnar fort och vill återgå till Youtube (vi har Youtube Barn appen och full koll på vad han kollar på ). En del av mig vill "förbjuda" skärmen och "tvinga" honom att göra annat men samtidigt vet jag att det då blir sura miner och tjafsigt. Försöker att ibland laga mat inför veckan på söndag-kvällarna så att vi hinner ut till lekparken en stund vissa vardagar, men det hinns inte alltid med. Vi har en bit till förskola (delad vårdnad så kan tyvärr inte flytta honom och kan inte flytta närmare) så vi åker hemifrån vid 7 och kommer inte hem förrän 17.30. För att han ska orka med dagarna på förskolan måste han gå och lägga sig senast 19.30. Det ger två timmar max på vardagarna och han är inte den snabbaste i världen så om vi går ut hinner vi i princip bara vara ute i en halvtimme innan vi måste in, äta, fixa iordning för natten. Nä, jag har sån ångest över det här.. 


    "Det blir sura miner", men herregud DU är föräldern och bestämmer!

    Annars så låter ert liv väldigt stressigt. Jag hade också varit trött och retlig om jag levde så. Du kan inte på något vis downshifta så att du kan gå ner i arbetstid så att ni får det lite lugnare?
  • MammaTillDansband
    Anonym (Förälder) skrev 2020-01-22 15:30:58 följande:

    IPads, mobiler och tv är den nya barnvakten och föräldrar sitter med sina mobiler allt för ofta. De kan de göra då barnen sover istället.


    Intressant. Dina barn sov alltså kl 15:30 igår när du satt vid paddan/mobilen och postade ditt inlägg?
  • Anonym (Raina)
    Anonym (mama) skrev 2020-01-22 17:07:49 följande:

    Ja, jag har honom varannan vecka. Går lite tidigare från jobbet de veckor jag har honom och jobbar över den veckan jag inte har honom, men kan tyvärr inte flexa mer med tiderna än jag redan gör


    Du kan inte sköta tvätt och städning när sonen är hos sin andra förälder? Då skulle du också kunna laga trippelt av all mat och frysa in lådor, så slipper du laga så mycket mat under barnveckorna också.

    Så småningom behöver så klart sonen vara med i viss mån och sköta hemmet, för att lära sig. Men nu är han liten och behöver nog mer gos och lek med dig. :)
Svar på tråden Vad gör ni efter förskolan?