Forum Missfall - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Druvbörd

  Ons 3 dec 2003 23:18 Läst 22201 gånger Totalt 14 svar
  Ons 3 dec 2003 23:18

  Har precis fått veta att jag har druvbörd, d v s graviditet utan foster. Ska bli skrapad nästa vecka.
  Är det någon här som vet vad druvbörd beror på. Om det är ärftligt, eller om det beror på att något är fel.
  Om vi fått det en gång är det större chans att just vi får det igen, eller är det helt och hållet slumpen?
  Som jag förstår är det slumpen, men jag är inte säker och vi vill ju så klart till varje pris undvika att det blir så igen, om det finns en chans att man kan det.
  Någon som vet?

 • illend­ria
  Visa endast
  Tor 4 dec 2003 10:10 #0

  Hej!
  Det finns både partiell (dvs delvis druvbörd med foster) och komplett (inget foster) mola. Jag hade partiell mola. Innebär att det bildas en mängd blåsor som ser ut som små druvor ungefär. Det är ovanligt att få det (ca 0,5%), men det händer ju som sagt. Har man haft det en gång blir det lite, lite, lite lättare att få det igen, ca 1% risk, men det är fortfarande väldigt ovanligt. Vi fick graviditetsförbud i ett halvår, och jag lämnade HCG varje månad för att se att det sjönk och inte kom tillbaka, vilket det kan göra även om man skrapats.
  Det var inte roligt, men allt gick bra. Det kom inte tillbaka och allt såg normalt ut.
  HOppas du blev lite klokare.
  Kram!

 • Tor 4 dec 2003 10:36 #0

  Så det är alltså skillnad på druvbörd och på ofostig graviditet?

 • Tor 4 dec 2003 10:51 #0

  Jaa det är skillnad, en ofostrig graviditet är när det finns allt annat UTOM ett foster. Druvbörd är det som illendria förklarade...Vad jag fattade det som av hennes inlägg är att det finns 2 typer av druvbörd. En sort där det finns foster + "druvor" och en sort där det bara finns "druvor". Rätta mig om jag har fel illendria. Jag har själv haft 2 ofostriga grav. Sköt om dig!!!

 • Tor 4 dec 2003 11:08 #0

  Oj... då vet jag inte vilket det är jag har... Ska ta blodprov idag och komma tillbaka till gyn på måndag. De trodde att det kanske kanske kunde vara en väldigt tidig graviditet. men det vet jag att det inte är.
  Jag fick ju se hur det såg ut på VUL. Det fanns en fostersäck och i den fanns den en minimal prick som gyn. sa var en äggcell.
  Kan man utefter detta dra några slutsatser?
  Blir oerhört nervös nu eftersom jag vill försöka få barn så fort som möjligt igen.

 • Tor 4 dec 2003 12:33 #0

  Vet inte vad det kunde ha varit för prick, men om det är en ofostrig grav. du har haft så kan du föröka på nytt direkt efter. Men om det är druvbörd så får du nog vänta ett tag, som illendria fick göra....
  Men jag fattar inte att gyn sa att det var en äggcell??? Hmm, det måse typ vara gulesäcken i så fall. Äggcell finns det väl ändå inte inuti en hinnsäck?? Det kan ju i så fall inte ha blivit nån grav. Ehhh, äsch jag vet inte....Det kan ju också ha varit ett litet pyre som förminskats pga att nånting i grav. gått fel....Jag tänker på dig.....

 • illend­ria
  Visa endast
  Tor 4 dec 2003 21:54 #0

  Hej igen!
  På mitt VUL såg man en fostersäck och en liten vit prick, som var fostret. Fostret slutar oftast växa i v. 6-8 när det gäller mola, och efter ett tag tillbakabildas det (skrumpnar ihop). På mig visste de dock inte att det var partiell mola förrän skrapresterna analyserats, men tydligen kan de ibland se det på ultraljud. Hur vet du att det är mola då? Sa de det?

 • Tor 4 dec 2003 22:28 #0

  Hej illendria!
  Gynekologen sa att den lilla prick som syntes var en äggcell. Är det samma sak som mola? Jag vet inte vad det innebär.
  Frågade systern idag när jag var uppe för att ta blodprovet ang. druvbörd. Hon sa då att det inte borde vara det för att det skulle gyn. ha sett och sagt det till mig redan i tisdags.
  Men jag blir så klart nervös när jag läser om att du verkar ha haft det likande.
  Jag vill så gärna att vi ska kunna fortsätta med "barngörandet" så fort som möjligt.
  Hur länge sedan var det det hände dig? Har du försökt bli gravid igen?
  Överhuvudtaget var systern väldigt positiv och tyckte att jag inte skulle ta ut det i förskott eftersom mitt hormonvärde från tisdagens blodprov var högt.
  Men jag vet ju att det omöjligt kan vara en så tidig graviditet att man inte skulle se fostret. Allra minst skulle jag i alla fall vara i v. 8. och då ska det ju synas, mer än som en prick...

 • Fre 5 dec 2003 13:56 #0

  Hej!
  Som Illendria säger så skiljer man på partiell mola, då det finns ett foster som dock tyvärr brukar gå under i v8-9, och genetiskt material från båda föräldrarna. Fostren har dock kromosomavvikelser. Komplett mola däremot finns det bara genetiskt materia från fadern och heller aldrig något foster. Det är ganska ovanligt med båda, men man brukar kunna ställa diagnosen med ultraljud, där man brukar kunna se blåsorna. Eftersom man vid en komplett mola producerar hCG större mängder än normalt brukar man noga följa koncentrationen efteråt och se att den återgår till det normala, medan en partiell mola nog kan ha normala hCG-nivåer som vid en vanlig graviditet, men även där följer man hormonnivåerna.

 • Fre 5 dec 2003 19:08 #0

  Hej Mimmi!

  Jag har haft en fullständig mola. Dvs utan foster. Druvbörd är något mycket ovanligt. Det drabbar 1 promille av alla graviditeter enligt min läkare. Om man haft mola en gång är det ca 1% chans att du får det igen. Det bildas blåsor på moderkakan som ser ut som en druvklase - därav namnet druvbörd.

  När läkarna gör UL eller VUL brukar det se det ut som en snöstorm på skärmen då har en mola. Det kan dock va svårt att se vid partiell mola, eftersom det inte är lika synliga tecken. Vid osäkerhet brukar man skicka resterna då man skrapats på analys för att verkligen avgöra om det är en mola.

  Eftersom jag hade en livmoder full av cystor fick jag graviditetsförbud i 1år. De 3 först månaderna lämnade jag HCG prov varje vecka, därefter 1gg i månaden. Jag har mitt sista test den 16 december, sedan får vi lov att försöka bli gravida igen. Hoppas att mitt inlägg var till hjälp.

 • illend­ria
  Visa endast
  Sön 7 dec 2003 13:56 #0

  Hej igen!
  Nä, pricken de såg betyder inte att det är mola, det kan vara ett vanligt MA (men roligt är det ju inte i alla fall). Jag var i v.12, men fostret hade stannat av i v.6-7. Det kan ju vara så att ditt lilla foster stannat i utvecklingen, och det innebär inte i sig att det är mola. Min kropp fattade inte att det inte skulle bli något barn (vilket i sig gör att HCG fortsätter att stiga tror jag), och dessutom gör molan sitt också, men som sagt, du får vänta och se vad läkarna säger. Det är ändå rätt ovanligt med mola.

  Jag gjorde först ett VUL där de såg att det var väldigt litet jämfört med hur det skulle ha varit. De kunde konstatera direkt att det inte var vid liv. Fick komma tillbaka efter en vecka och gjorde nytt VUL, och ingen förändring hade skett. Skrapades samma dag, för tror inte jag hade orkat vänta, vilket ju var tur eftersom det var mola.

  Som Lini skrev så kan det vara svårt att upptäcka partiell mola, och i mitt fall tog det två månader då analysen av skrapresterna tog tid. Fick inte tillverka något på 6 månader, och fick som sagt mäta hcg lika länge.

  När vårt förbud tog slut blev jag gravid direkt, men det gick inte vägen denna gång heller, men mola var det definitivt inte och det hände väldigt tidigt. Det är sånt som händer, och vi tar nu nya tag. Man får aldrig ge upp. Även om du skulle få ett förbud och det känns tungt, så är det ju för din egen skull. Det är ju för att man ska bli garanterat frisk, och det är väl positivt. Skrapades 30 april i år, och har fått tillverka sedan slutet av oktober.

  Ta det lugnt och be att få prata med din läkare så att du får veta vad som gäller i just din situation, jag tycker att det verkar som om du behöver lite konkreta svar. Hör av dig om hur det går.

  Många kramar/Illendria

 • Mån 8 dec 2003 10:53 #0

  Tack för ditt utförliga svar illendria! Man vill ju veta precis allt just nu. Förhoppningsvis har jag inte mola utan bara ett MA. Idag har jag varit hos gyn. igen och hon berättade då att HCG har sjunkit. Antar att det i detta fall kan vara ett gott tecken.
  Hur som helst var det ju ett säkert tecken på att graviditeten går mot sitt slut. Fick göra nytt VUL och man såg fortfarande bara pricken, inget mer.
  Nu har jag precis ringt till KK. de rekommenderade mig att komma upp akut. Förmodligen gör de inte skrapningen idag, men de vill göra ett oberoende VUL imellan. Så det gör de idag och så får jag förhoppningsvis en snabb tid för skrapning. Ska ligga på så att jag kanske kan få de redan idag eller imorgon.
  Det har varit påfrestande nog att gå omkring och vänta veckan som gått. Nu vill jag att det ska vara över!

  Jag blir så glad av att höra hur ni kämpar på, du och din sambo! Det har varit tunga dagar för er lång tid nu och jag hoppas att det snart går er väg.

 • Ons 4 feb 2004 18:30 #0

  Här är en till som har haft Mola/druvbörd. Tänker fortfarande ibland på hur livet hade kunnat sett ut om den lille hade fått födas så som jag hoppats på.
  I mitt fall så var det en allvarlig variant som krävde två operationer och flera veckor på sjukhus. Fick sedan ett års grav.förbud och gick på undersökningar varannan dag de första månaderna efter att jag kommit hem från sjukhuset. Sedan började jag gå mer sällan, 2 ggr per vecka, 1 ggr per vecka osv... Fick även reseförbud då läkarna ansåg att jag behövde stanna i Sverige för att kunna få snabb vård om så krävdes.

  På mitt sista besök hos doktorn så trodde jag att jag kanske kunde ha blivit gravid igen. Doktorerna blev nervösa och inkallade experter som skulle ta avancerat ultraljud. På så vis fick vi bekräfat att min son som idag är 9 år levde och hade ett friskt och piggt hjärta. De kunde se detta fast han bara var ca 3 veckor gammal... visst är tekniken fantastik! Sedan följde ett expertteam oss hela graviditeten, det var jätteskönt att få så bra uppbackning!

 • Ons 4 feb 2004 19:23 #0

  Hej!

  Det finns mycket mer att info om detta på engelska webbsidor. Mycket ovanligt i Sverige, medan vissa delar av värden har högre siffror. Den information jag hittade beskrev tre olika sorters mola/druvbörd.

 • Lindah­6
  Visa endast
  Mån 27 dec 2010 19:37 #14

  Jag har precis fått veta att jag har en komplett mola. Om det är någon som haft det ? Hur lång tid tog det för er att "få" försöka bli gravida igen ?

   

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll