• Phalaenopsis

    Barnets pappa är religiös

    De flesta församlingar gör inte barn till medlemmar, alls.  När de "välkomnar ett barn in i församlingen", ofta benämnt som barnvälsignelse, så visar man upp barnet och ber för det. Man blir inte medlem i församlingen, eftersom det måste väljas självständigt. Enligt de flesta (utom SvK) är barn redan oskyldigt och behöver vare sig dop eller något annat för att få det rätt ställt med Gud.

    Om du nu vill att sonen ska välja måste han väl få erfarenhet av det han ska välja mellan? Varannan vecka får ni välja söndagsaktivitet?

    Sedan kan jag förstå att han tycker att SvK är sellouts. Med tanke på att offentliga företrädare förnekar centrala begrepp inom kristendomen, så kan man fråga sig varför en del av dem alls kallar sig kristna. Fast det där med kvinnliga präster bygger nog mest på en gammal misstolkning av en del verser, som egentligen vänt sig emot en kult där kvinnorna ansåg att männen var mindervärdiga. Skrattande OT, jag vet.

  • Phalaenopsis
    Anonym (ts) skrev 2020-01-27 07:18:21 följande:

    Men om man ska vara texttrogen bibeln kan man ju inte bara plocka ut det som passar en? Jag tycker det är hyckleri.

    Isf måste man även vara emot jämställdhet mellan könen (mannen är överhuvud), att kvinnor undervisar (och därmed utesluts från många yrken). Det står i Nya Testamentet. Sen r ju Gamla Testamentet fyllt av konstigheter.

    Att tro på gud kan jag förstå, men att tro på bibeln är obegripligt, så motsägelsefull och full av felaktigheter som den är.

    Svenska kyrkan verkar fokusera på kärleksbudskapet. Om religion tillåter förtryck är det inget att ha som rättesnöre för hur man ska leva sitt liv.

    Det går inte att leva efter bibeln idag så varför försöka? Den är skriven i en annan tid.


    Paulus, som skrev stora delar av NT, var erkänt svårttolkad även på sin egen tid. Oftast skickade han med en budbärare som skulle förklara hur det skulle förstås. Skrattande

    Det finns en del som går att använda för att legitimera kvinnorförtryck. Speciellt om man inte har en aning om varför det skrevs och till vem. Och framför allt väldigt gärna vill tolka det för att trycka ned kvinnor.

    Det där stället med "tillåter inte kvinnor att undervisa eller göra sig till herre över mannen" har till exempel en tillfällig form i grundskiften. När man ska göra saker kortvarigt eller som undantag. Detta på grund av att man i Efesos - som brevet skrevs till - hemfallit åt Artemiskultens avarter. Den styrdes av kvinnliga präster med kastrerade män som tjänare, och ev. förekom manliga människooffer fortfarande. Kan förstå att Paulus inte var imponerad och satte ned foten.

    "Kvinnor, underordna er era män" (Ef 5:22) följs direkt av "underordna er varandra". Mannen ska alltså underordna sig sin fru också. Den sista biten har ofta genom historien blivit bekvämt bortglömd.

    På många ställen förutsätts kvinnor undervisa/profetera offentligt, och det anses så självklart att det nämns i en bisats. Och det finns en instruktion för hur kvinnliga församlingsledare ska bete sig. Dessutom så nämns kvinnor i vissa uppräkningar före sina män, vilket visar att de hade en högre status än sina män i församlingen när brevet skrevs. Det var tydligen mycket noga med såna formalia i romarriket på 100-talet.

    Och "huvud" kan lika gärna betyda "ursprung" eller "stöttepelare". Oftast översätts det till "huvud" eftersom åtminstone en av dess betydelser kommer fram om man direktöversätter det. Kombinerat med att att även en riktig ledare ska bete sig som tjänare, så finns det väldigt lite att hämta i den ursprungliga versionen för att förtrycka någon, och definitivt inte kvinnor.

    Om du är intresserad så finns det en utmärkt liten bok i ämnet: Lilla boken om Guds skapelse kvinnan, Emanuel Björnsson. Kanske kan du köpa den till din sambo? Glad

    Tyvärr är det många kristna som bara förbigår "problematiska" bibelställen med tystnad istället för att kolla upp vem som menade vad, och till vem, i vilken situation. Och en del andra som bara går rakt på och kör efter "vad som står" utan att reda ut vad det egentligen står.

    Nu kan ju den där församlingen ha många andra positiva sidor. De flesta andra samfund är tyvärr mycket mer kristna än SvK.
    Och att man ser homosexualitet som något problematiskt i klass med otrohet är helt bibliskt. Att kämpa med homosexuella tendenser brukar vara accepterat, att leva ut det inte.


  • Phalaenopsis

    En Alpha-kurs kanske? Middag och diskussion kring grundläggande kristendom. Kan inte gå i god för att ledaren har koll på vad ett ord står för i grundtexten dock. Flört

  • Phalaenopsis
    Anonym (Hmmm...) skrev 2020-01-27 13:01:49 följande:
    Jag vet att SD:are ogillar homosexuella och jag gissar att det är därför du ogillar Svenska kyrkan. Jesus accepterade dock alla.
    Jesus tyckte att alla skulle vända om från sina synder. Däremot umgicks han med alla.
  • Phalaenopsis
    Anonym (Hmmm...) skrev 2020-01-27 15:17:39 följande:
    Det är i GT det står att homosexualitet är fel samt i Paulus brev. Jesus har inte sagt det.
    Han sa inte att mord, stöld och misshandel är fel heller. Det var helt självklart att det var en synd, precis som otrohet. Däremot klagade han en massa på vad sk laglydiga höll på med som de inte betraktade som fel: Förakt för de fattiga, stolthet, hyckleri mm.
  • Phalaenopsis
    Anonym (Hmmm...) skrev 2020-01-27 15:17:39 följande:
    Det är i GT det står att homosexualitet är fel samt i Paulus brev. Jesus har inte sagt det.
    Han sa inte att mord, stöld och misshandel är fel heller. Det var helt självklart att det var en synd, precis som otrohet. Däremot klagade han en massa på vad sk laglydiga höll på med som de inte betraktade som fel: Förakt för de fattiga, stolthet, hyckleri mm.
Svar på tråden Barnets pappa är religiös