Inlägg från: Anonym (Sunt) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Sunt)

    Är träningen egentid?

    cosinus skrev 2020-02-05 21:32:20 följande:

    Far jag ut och springer en söndag är det absolut egentid.

    Väljer jag att ta min jobblunch till det så räknar jag det inte som egentid. För mig är egentid tid då jag är själv när jag kunnat vara med barnen (eller avlasta min man) och där ingår inte lunchen.

    Så säg att personen i fråga ansvarar för alla hämtningar och därmed får åka tidigt till jobbet och slippa lämningar. Då räknar jag inte träning 6-8 som egentid. Om personen i fråga däremot annars varit med och lämnat så är det egentid iaf viss del av tiden. Den tiden som personen annars gjort skillnad på hemmaplan.

    Min man som behöver betydligt mindre sömn än mig hade kunnat träna kl 5-7 innan vi andra ens vaknat och jag hade aldrig kommit på tanken att det skulle räknas som egentid medans 17-19 definitivt är det.

    Olika sömnbehov är ju en annan rolig aspekt på egentid. Om den ena behöver mindre sömn och alltid kan vara vaken till 01 utan problem och den andre somnar 23 med samma uppstigningstid. Är tiden 23-01 egentid? Den ena får onekligen 2 timmar att göra precis vad den vill varje dygn men det är inget den bett om, tagit sig på bekostnad av den andre, utan det bara är så.


    Att ansvara för alla lämningar är betydligt mer jobb, stress och krävande jämfört med att ta alla hämtningar! Om en person lämnar men båda hjälps åt med frukost, tandborstning, ev påklädning och blöjbyte om det är små barn, ser till att gympapåsar och annat kommer med, då är det stor skillnad jämfört med att den ena roddar allt själv framtill åkdags. Nu får jag rodda med allt själv varje morgon men det beror på att jag börjar senare och har mer flexibla tider än min man, mannen i sin tur går ner i tid och hämtar tidigare så det inte behöver bli längre än 7:30-15-30 iaf. Bra för barnen. Men hade vi haft samma starttid så hade jag inte varit nöjd om han tränat VARJE morgon när vi kunnat dela på morgonstressen och lämningar.

    Att få hämta barnen är ju lite av en guldstund tycker jag:)
  • Anonym (Sunt)
    Vinterankan skrev 2020-02-07 12:54:04 följande:

    Du förstår inte hur bra du har det. Att hämta innebär att du aldrig kan gå på en spontan träff med vänner utan måste planera in det långt i förväg för att partnern ska kunna ändra sin planering, att du aldrig kan sitta kvar sent på jobbet om det är mycket att göra och generellt alltid har en stress i att en viss tid måste du slå ihop din dator och gå oavsett om du är klar eller inte eller om det precis dukas upp till ett gott fika (inte så vanligt hos oss, men när det händer är det alltid den tid jag behöver åka för att hämta). 

    Sedan får man ansvara för att barnen ska få mat, komma iväg till sina aktiviteter och göra sina läxor medan den som lämnat kan glida in lagom till middagen är undandukad och bara ta kvällsmyset. 

    De få dagar vi byter och jag roddar med allt på morgonen och kan sitta på jobbet så länge jag behöver känns som frihet. 


    Nu hämtar inte han varje dag, jag hämtar 1 till två dagar i snitt men tar ändå alla lämningar. Men ingen av oss går ändå på sådana spontanträffar som du beskriver utan sådant planeras i förväg hos oss. Jag har tydligt sagt att om maken vill följa med på nåt med jobbet, tex träning när ordinarie arbetstid slutar, så kan jag försöka hämta den dagen. Spontana kan vi vara ibland om båda är lediga men i vardagen med 3 barn ryms inga spontana träffar efter jobbet. Den som inte hämtat glider inte in när middagen är undandukad och aktiviteterna är avklarade, utan vi ser till att en fixar middag och den andra tar ev aktivitet under tiden. Mina längsta dagar är till kl 17, max 2 dagar/v. Är då hemma ca 17.20 och dom dagarna försöker jag schemalägga så att maken slipper släpa med flera barn på aktivitet. Sedan tränar jag 2 dagar under veckan men det sker efter att både middag och disk är avklarat. Har du det alltså så att du fixar både middag och disk flera dagar i veckan innan din partner kommer hem? Det hade ingen av oss accepterat.
  • Anonym (Sunt)
    cosinus skrev 2020-02-07 10:42:14 följande:

    Är nog olika hur man upplever det helt enkelt. Nu är mina ganska stora men om jag ser tillbaka till dagistiden så hade jag aldrig problem att få till lämningarna smidigt. 

    Att hämta däremot innebär att man måste uppfinna middag 5 dagar i veckan och där har jag däremot problem. Så skulle jag välja, utifrån minsta motståndets lag, hade jag valt lämningar före hämtningar. Däremot är det trevligare att hämta och man kan ha mycket kul då med. Personligen föredrar jag en mix så man lämnar/hämtar några dagar i veckan.

    Min man skulle behöva träna men har sjukt svårt att få tummen ur. För han måste det verkligen vara optimalt och precis som han tänkt sig. Det innebär extremt få träningspass och jag skulle ställa upp på att han fick träna precis när han ville bara han fick tummen ur.

    Jag är tvärtom, jag tar chanserna där de dyker upp. Tränar lunch, medans barnen tränar, under kalas, springer till folk vi ska besöka (och lånar deras dusch) eller hem efteråt. Så lite extratid som möjligt från övriga familjen men där luckor dyker upp helt enkelt. Jag får ihop rätt många timmar i veckan men extremt sällan är det något som de andra måste planera efter. Det händer kanske 3-4 ggr på ett år att jag har en planerad tid i förväg som ska genomföras även om det ställer till det lite (tex ett 10 km lopp i min stad varje år)


    Precis som du så föredrar jag en mix. På mitt förra jobb hade jag 1 dag per v som min man lämnade där jag bara kunde gå upp och i lugn och ro åka och vara tidigt på jobbet och det tyckte jag var jätteskönt. Även om lämningarna går hyfsat smidigt så känns det ju som en enda lång startsträcka från det man går upp tills barnen är lämnade, sedan har de två äldsta en tendens att tjafsa just på morgonen, vilket gör det mindre trevligt.

    Middagen planeras oftast i förväg och är den inte det så är det ofta jag som får handla nåt lämpligt på vägen hem.

    Jag hade valt hämtningar istället för lämningar. Känns ändå som jag oftast får komma på vad vi ska äta.
  • Anonym (Sunt)
    Vinterankan skrev 2020-02-09 18:00:20 följande:

    Vi har delat upp det så att han tar alla lämningar och jag alla hämtningar,men vi har både mor- och farföräldrar som också hjälper till vid behov mne då behöver det ju planeras in. De skulle gärna  hämta en dag var i veckan (om det bara planerades in) så att jag egentligen bara ansvarade för 3 dagar men egentligen har jag inte det behovet så det blir att jag alltid hämtar ändå. Det jag saknar är just lyxen av att kunna vara spontan både vad gäller en aw, men främst att kunna stanna kvar på jobbet längre om behovet plötsligt uppstår och då är det försent att ringa t.ex. farmor. Och det känns ju dumt att boka in att någon annan hämtar regelbundet om jag själv ändå kommer hem samma tid de allra flesta gånger.

    När min man lämnar vid åtta så innebär det att han är på jobbet strax efter 9 så att komma hem strax efter 19 är vad det blir med heltid + pendling och inte så mycket som går att styra över och han har också mindre flexibla arbetstider så skulle itne funka så bra att vi bytte då det skulle ge barnen längre dagar. 


    Ok, tyckte det lät mer som att han jobbade över eller gick på aw och därför gled in lagom till middagen var ubdandukad. Då förstår jag bättre. Verkar jobbigt att komma så sent och knappt hinna träffa barnen.

    Men om du har så bra med både far och mor-föräldrar som gärna ställer upp vid behov, varför inte planera in minst en dag/v då du kan jobba över eller gå på aw eller ta en fika med en vän? Och om inget av det blir aktuellt, varför inte träna eller handla vad som nu behövs.
Svar på tråden Är träningen egentid?