• Ess

    Levande föda hos dagmamman

    Tycker inte det är något konstigt med det, har själv haft ormar och mina barn kollade när jag matade dem. Ibland hade de kompisar hemma som även de ville kolla när ormarna åt.

  • Ess
    Anonym (Njet) skrev 2020-02-09 10:02:38 följande:

    Men du tog kanske inte med dina barns kompisar till en djuraffär och lät dem välja ut några möss för att sen hipp som happ mata dina ormar med samma möss utan att noga ha förklarat vad mössen valdes ut till? 


    Jag kommer inte ihåg om någon kompis varit med och handlat.

    Men mina egna barn var med och fick hålla påsen med mössen.

    Hur vet ts att dagmamman inte sagt att de ska gå och handla orm mat?
  • Ess
    Anonym (C) skrev 2020-02-09 11:24:29 följande:
    Det går utmärkt att ge reptiler döda djur. För övrigt så dödar ormar sitt byte innan de äter det så de brukar äta döda djur även i det vilda. Dessutom har det varit olagligt att ge levande möss/råttor i rätt många år nu.
    Alla ormar tar inte död föda, har själv haft några som inte gjort det. Men det är klart bekvämare med dem som gör eftersom man alltid kan ha foder hemma i frysen då.
  • Ess
    Anonym (?) skrev 2020-02-09 12:12:51 följande:
    Reptil är väl en ödla?
    Ormar, ödlor, krokodiler är exempel på reptiler.
  • Ess
    Anonym (C) skrev 2020-02-09 12:20:36 följande:
    Hur löste du det? Med tanke på att man inte får ge levande.
    Jag gav dem levande, man kunde köpa det då. Men man fick köra en bit eftersom de inte hade i vanliga djuraffärer. Hade jag haft ormar fortfarande så hade jag själv fött upp levandefoder.
  • Ess
    EnAnonumius skrev 2020-02-09 13:33:57 följande:
    Man kan lösa sånt enkelt.
    Nu hade jag inte en orm, men en ödla som gärna åt levande byte. Jag löste det med att använda pincett vid matning och "skakade försiktigt" så det såg ut som musen röde sig (levde).

    Skulle jag ge ödlan vanligt nötkött, så fick jag doppa det i rått ägg. Då den ödlearten jag hade älskade att äta ägg.
    De "kräsna" utav ormarna gick tyvärr inte på nåt sånt, jag provade det mesta då jag tyckte det var mest praktiskt att utfodra med fryst (tinat) foder.

  • Ess
    EnAnonumius skrev 2020-02-09 20:50:13 följande:
    Jag kände några som hade ormar som behövde förutom rörelse "rätt temperatur" med på bytet. D.v.s den temperaturen bytesdjuren har när de levde. Så de valde att värma upp bytesdjuret lite extra så det var varmare än "rumstemperatur".

    Sedan så finns det ju självklart ormar och ödlor som man inte "kan lura", och då får man "smyga" lte med det och ge dem levande föda helt enkelt och hoppas att ingen ser det och kan anmäla det. Glad
    Jag undrar lite vad de egentligen skulle anmäla. Att ormen svälter och kommer dö en långsam död pga den inte får levande föda, eller att man matar med levande foder som ormen dödar snabbt....
  • Ess
    Anonym (tobbe) skrev 2020-02-10 02:33:13 följande:

    Är lite korkat av dagmamman. Hon bör ha frågat föräldrarna om vad som är ok. Och framförallt inte låtit barnen välja ut råttorna. Många barn är stora djurvänner och att först välja ut en råtta och sen få veta att man genom att göra det bestämde att den skulle dö. Det hade gjort mig förbannad om jag varit förälder.

    När det gäller råttor och levande föda så handlar det väl mest om att vissa ser föda genom värme som den avger så som ett levande byte skulle göra och dom som gör det förstår inte att det är ett byte om det är kallt. Dock brukar folk lösa det genom att värma upp råttan innan så att det avger värme.


    Föräldrarna är väl knappast blinda utan har sett att det finns orm där. Hade dagmamman bott på en gård så hade de kanske sett när de slaktar höns, eller slaktbilen kommer och hämtar grisarna/kalvarna.

    Det hjälper inte alltid att värma upp och skaka den. De vill att allt ska va rätt, både temperatur, lukt och rörelsemönster.

    Möss som legat i frysen får en annan lukt än de levande.
  • Ess
    Snäll men inte tråkig skrev 2020-02-10 12:49:07 följande:
    Men även om föräldrarna har sett att det finns en orm där har de ingen  anledning att anta att den blir matad med levande möss eftersom det faktiskt är olagligt sedan flera år tillbaka.

    Och de har ännu mindre anledning att anta att dagbarnen följer med och väljer ut möss i djuraffären utan att veta vad de ska användas till.
    Vad är bättre med att plocka ut en död mus från frysen och börja tina upp den och hålla på?

  • Ess
    Snäll men inte tråkig skrev 2020-02-10 18:42:16 följande:

    Det finns anledningar till att Jordbruksverket för rätt många år sedan  förbjöd matning av ormar med levande ryggradsdjur.

    Det handlar främst om bytesdjuret ur djurskyddssynpunkt, men faktiskt också om ormen.


    Jag anser att ormen dödar snabbt och humant. Hur humant är det att stoppa in levande möss i frysen?

    Du tror väl ändå inte ens själv på att någon står och slår ihjäl flera hundra möss innan de fryses in....
  • Ess
    Snäll men inte tråkig skrev 2020-02-11 10:13:27 följande:

    Men uppenbart anser experterna på  Jordbruksverket något helt annat och vill man inte riskera att bli av med sina ormar och få djurförbud så rättar man sig efter rådande lag.

    Varken Jordbruksverket eller någon annan har för övrigt hävdat att det enda alternativet är att stoppa in levande möss i frysen,


    Välkommen till verkligheten!
  • Ess
    Snäll men inte tråkig skrev 2020-02-11 10:36:56 följande:

    En verklighet där en dagmamma utöver att visa riktigt dåligt omdöme  begår ett lagbrott i dagbarnens närvaro och dessutom verkar vara så naiv att hon inte ens tänker tanken att det här är något barnens vårdnadshavare skulle kunna anmäla henne för.

    Trodde hon att folk i allmänhet inte känner till att det sedan många år är olagligt att mata ormar med levande djur? Eller trodde hon att barnens föräldrar skulle tolerera och ursälkta det på ungefär samma sätt som du verkar göra?

    Nej , är det någon som borde hälsas välkommen tillverkligheten är det väl ändå dagmamman.


    Jag tycker inte att det är nåt med detta och reagerar inte på det.

    Tror du ens hon har tillstånd att hålla orm?

    Hur många som har orm hemma tror du bryr sig om att de inte får ge levande föda, och föder upp sina fodermöss själv?

    Det är en totalt tandlös lag, jag skulle inte själv följa den om mina ormar vägrade frysföda.

    Att ge ormen levande föda är en rätt liten förseelse i jämförelse med att låta den svälta ihjäl.
  • Ess
    Snäll men inte tråkig skrev 2020-02-11 17:11:22 följande:
    Alla ormar som hålls i fångenskap kan vänjas vid att ta dött byte står det uttryckligen i det regleringsbrev Jorbruksverket skickade ut till alla länsstyrelser i juli 2010. Där står det också uttryckligen att man inte anser att den här lagen kommer i konflikt andra djurskyddslagar.
    Då får man bara hoppas att ormarna kan läsa och förstå vad som förväntas av dem....
    För Jordbruksverket har definitivt inte ha klart för sig för fem öre.
Svar på tråden Levande föda hos dagmamman