• Zoobo07

  Sömnhjälp 16-månaders

  Hej,

  Jag och min fru har fått världens underbaraste son, som dock verkar ogilla att sova och vi skulle verkligen behöva tips och råd från andra föräldrar.

  Han vande sig tidigt vid att amma och ammade hela nätterna fram tills för någon månad sedan. Under hela perioden så ammade han rätt ofta under natten, ca en gång i timmen oftast, men vissa nätter bara någon gång. Under dessa nätter när han ammade så mycket, kunde han bli klarvaken och ville inte somna om. Då fick jag, som alltså är pappan, ta upp honom i bärselen och snurra/dansa runt med honom tills han somnade, ibland i 1-2 timmar. 

  Sedan i somras har jag nattat honom på kvällen på detta sätt, och det har varit effektivt. Oftast somnade han på ca 10 min och det var väldigt mysigt såklart. Nu på senare tid har han dock upptäckt att han inte alls vill sova och blir arg och försöker kränga sig ur selen, men somnar till slut (ibland efter drygt en timme men oftast inom en halvtimme). 

  Vi har avslutat amningen sedan ungefär en månad tillbaka, och han följer ungefär samma schema som när han ammade; dvs han vaknar ibland upp varje timme och jag får då ta upp honom i selen och natta om honom.  När han vaknar är han ibland arg/ledsen men ibland så bara sätter han sig upp i sängen. Oftast somnar han då om på direkten och jag kan lägga ner honom i sängen, men ibland behöver han nattas i en timme. Detta är väldigt energikrävande och utmattande, precis som det var för min fru att amma så ofta. Vissa nätter sover jag bara ca 2-3 timmar då det är svårt att somna om när man är så fysiskt aktiv på natten.

  Man kan alltså säg att han följer samma mönster, oavsett om han ammar eller inte; han vaknar upp varje eller varannan timme för att "tanka" närhet av oss. Vi har provat att sova bredvid honom i sängen, att han får sova själv i spjälsängen, att han får sova i eget rum osv men inget av det ger någon effekt. Han sover med sitt gosedjur som ger honom trygghet, men det räcker uppenbarligen inte. Han har konstant vägrat napp, vilket är synd då det säkert skulle hjälpt honom. Vi har också provat att ge honom Omega-3 då vi läst flera som fått stabilare sömn av det, men det hjälper inte. Jag har också försökt att lägga ner honom från selen i sängen precis innan han somnar. Men det är svårt att veta när han är på väg att somna då han ofta sitter med huvudet inborrat i mitt bröst, så oftast är han vaken när jag lägger ner honom och han blir arg. 

  På dagarna sover han jättebra, 1,5-2 timmar i vagnen. Han är helt frisk, äter superbra och älskar att springa runt och leka/busa. Han äter bra innan han ska somna, en banan och välling, och han är inte hungrig på natten, han vill inte äta då.

  Så, innan vi kollapsar helt av sömnbrist och utmattning behöver vi hjälp!

  Vi behöver alltså en nattningsrutin som fungerar istället för att dansa runt med honom i selen. Vi lägger oss först i sängen och försöker läsa saga och mysa, men han blir arg och klättrar iväg då han vet vad som är på gång och inte vill sova. Vi har läst på om detta och förstår det som att barn vill sova på det sättet de somnar på. När han alltså vaknar upp på natten förväntar han sig att han ska vara i selen, precis som han tidigare förväntade sig att ha brösten i munnen.

  Är det någon som har eller har haft liknande utmaningar med sina barn? Hur har ni då löst det? Vi vägrar dock 5-minutersmetoden.

 • Svar på tråden Sömnhjälp 16-månaders
 • Dockan

  Jag hade ett barn med riktiga sömnbekymmer likt ett barn, han slutade dock själv nattamma ?tidigt? runt 6 månader. Vaknade dock mellan 8-15 ggr/natt upp till runt 18-20 månader. Det känns så jävla länge när man är i det, man blir arg på barnet som inte sover partnern som minsann fick det lite bättre på sitt pass och alla förstå sig påare med goda råd.

  Det som funkade för oss var att vi bestämde oss runt 7-8 månader att införa en läggning. För oss var det hålla handen och han låg i sängen. Inte lika rörlig som en 16 mån, men vill ni ligga bredvid bara så gör det. Han var inte nöjd, men jag nynnade och småpratade lågt om att nu var det natt osv när han började bli arg. Första gångerna tog det runt 1 h, sen blev det kortare med lite bakslag pp 2 h. Någon månad senare kunde vem som helst med en hand natta honom. På natten var det han ville, hålla hand. Så vi ställde en säng bredvid (annat rum så vi kunde turas om att sova ostört och han fick färre uppvak som väckte oss i onödan, ibland somnade han om själv.

  Vad ni än väljer, så ladda med tålamod och ge det veckor innan ni ändrar strategi. En kollega gav mig ett tips jag faktiskt gillade, lyssna på podd (hörlurar) var inställd på att du ska vara där en timma eller mer. Då kommer du slappna av, andas långsamt och det i sig söver. Byt av varandra när tålamodet tar slut.

  En vän till oss fick tjuvhålla sitt barn stilla, för han snurrade för att inte somna. Det är okej. De var mjuka och vänliga men bestämda. Mest tror jag på att lugnt och fint lyfta tillbaka i sängen men var passiv annars, släck så det inte går att leka.

  Och det kommer bli bättre, blir det inte det så sök hjälp. Vi pratade med BVC på 18 mån kontrollen och var lovade hjälp med att utreda sömnen om det inte blev bättre inom 3 mån - men det blev det. Så ta det pp BVC. Nuförtiden är han både lättsövd och sover djupt. På förskolan var han jätteenkel att natta för vilan, han höll en kompis hand eller frökens. Hitta er grej, kämpa! <3

 • Sincere

  Hur sover han i förskolan? Tänker att i den åldern ska man normalt klara av att sova själv utan att bäras runt men alla är olika individer. Det finns olika metoder att testa, sluta amma på natten, vira runt i en filt kan ge värme och trygghet, låt han sova med er och när han vaknar så håll i handen och krama, spela avkopplande pianomusik - det hjälper både er och honom att slappna av och inte stressa upp. Finns 3,5 timmars klipp på youtube och personligen tycker jag det hjälper jättemycket och är skönt att sova till.

 • sommar 77

  Vi har också problem med vår 22 månaders...

  Ammade till han var 15 månader. Han vaknade sååå ofta och ammade. Slutade tvärt och hans pappa tog över 6 månader då han var pappaledig. Men han fortsatte vakna ofta, skrika eller gnälla.

  Nu turas vi om...ofta när han vaknar nu är det likt nattskräck vad jag läser ... Tokskriker, slåss, rivs och sparkas...vill bli omhållen men vill inte...

  Däremellan vaknar han ofta...ibland var 10 minut...ibland flera timmar... Inatt sov han plötsligt till halv sex...vaknade då i typ nattskräck... Somnade om efter ett tag...men man måste upp...försöka bryta, ibland dricker han vatten...ofta inte...mest slår omkring sig...öppna ögon men helt borta!!

  Han har alltid somnat sent...ca 23...i vagn ute ... Min man har tagit de flesta promenader...

  Nu är jag gravid igen och sjukt trött...sjukskriven...

  Orkar inte... dels pga graviditet, sömnbrist och annat...

  Imorgon ska vi till en barnläkare....får se om vi får hjälp.

  Vill bara säga att ni är inte ensamma...

  Vi har flera barn sedan innan och ingen har haft problem m sömnen.

Svar på tråden Sömnhjälp 16-månaders