• Themis

    Renovera i cancerframkallande asbest

    Jag hade frågat hur de gör med ventilationen, om man kommer att ställa den så att det säkert är övertryck inifrån byggnaden och ut, så att asbestfibrer från fönsterrenoveringen far utåt istället för att sugas in i lägenheterna.

    På mitt förra jobb hittades asbest i våra gamla fönsterfoder när det skulle bytas fönster och det arbetet utfördes medan vi jobbade i lokalerna, det verkade gå bra.

    Så ja, asbest är skadligt, men det handlar mer om långtidseffekter i utsatta yrken än en tillfällig exponering. De som får diagnoser som specifikt länkas till asbest tillhör dessa kategorier:

    Män: Rörmokare, byggnadsarbetare, elektriker, isolerare och murare
    Kvinnor: Textilarbetare, sömmerskor, postarbetare, tryckare, packare och byggstäderskor  /källa Dagens Arbete 2015

    Se vidare detta samt mer svar om asbest på den länkade sidan nedan:


    Större risker vid stor exponering

    När man arbetar med asbest och exempelvis gör en sanering eller byter ut material som innehåller asbest kan fibrer från asbesten släppas fria och sväva runt i luften och det är när fibrerna andas in som riskerna kommer. Att utsättas för asbest kan bland annat leda till sådant som förtjockningar i lungorna och flera olika typer av cancer. Hur stora riskerna är att bli sjuk beror dock alltså på hur mycket av fibrerna som andas in och om det sker regelbundet eller inte.


    Riskerna att bli sjuk av asbest brukar beräknas på en skala från låg exponering till hög exponering. Om man tillfälligt, under en kortare stund, utsätts för asbestfibrer kan risken att insjukna generellt sägas vara väldigt liten. Om man däremot regelbundet andas in asbesten blir riskerna större. För dem som röker blir också riskerna större att få vissa av sjukdomarna i och med att lungorna redan är utsatta för tobak.


    Det finns flera olika typer av asbest. Den typ som brukar anses vara farligast är den blåa asbesten som har använts bland annat när fartyg till militären har byggts. Den som innebär minst risker brukar anses vara den vita asbesten som hittas i ibland annat plattor av asbest och cement.

    https://miramix.se/faq/asbestsanering/%C3%A4r-tillf%C3%A4llig-kortvarig-exponering-av-asbest-farlig


    Never mind leg day. Don't skip brain day. /Themis
Svar på tråden Renovera i cancerframkallande asbest