• Disa35

    Här är vi alla vänner.

    Anonym (Välhängd sverigedemokrat) skrev 2020-03-25 09:32:05 följande:
    Mycket rimlig fråga. Jag drar gränsen rätt oprecist och utan väl underbyggd kunskap. Men jag inluderar inte kött, fisk eller fågel. Men däremot kan jag slänga med ett ägg. Gör inga som helst anspråk på att att jag har koll på vad den korrekta definitionen på vegetariskt är. 
    OK. För min mamma äter fisk och ägg, men inget annat (dessutom är hon laktos- och glutenintolerant, det är bara diabetes som saknas).

    Om du ursäktar lite fördomar så här från ingenstans; varför är du vegetarian? Jag för min del kombinerar Sverigedemokrater med öl och grillade stekar, om du förstår hur jag menar
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-03-25 09:36:24 följande:
    Aha den. punkt, kolon, stort D. .
    Tack. Får skriva upp det på skoltavlan i köket - där står från förr "A furore Normannorum libera nos, Domine". Ska användas vid lämpligt tillfälle .:D
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-03-25 09:41:09 följande:
    Nu är min latin inte den bästa. :-P. Du får gärna översätta. .
    "För nordmännens raseri bevare oss, milde herre Gud"

    En bön som sägs ha lästs i klostren i framförallt Frankrike när vikingarna kom på besök och seglade upp längs Seine...

    Jag för min del har tränat in den för att (möjligen) toffla till framtida lärare som kan få för sig att hålla min son ansvarig för vad svenskarna hittade på här för 400 år sedan
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-03-25 09:47:47 följande:
    Jo, det är bra om man kan sin historia.
    Det är ju det Glad

    Sedan är det omdiskuterat om bönen verkligen lästes, och om vikingarna verkligen var så fasansfulla, men det spelar mindre roll - rasande nordbor finns det hur som helst Demon
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-03-25 09:56:18 följande:
    Det jag vet om vikingar är att de kunde vara väldigt fasansfulla, men de hade också en annan sida. De var bönder och odlade saker och idkade byteshandel med andra folk, så att säga att de bara gick ut på korståg och skövlade är fel.

    Sen finns det ju de nordbor som är snälla. Vill jag tro i alla fall, precis som det är överallt.
    Det där med krigiskheten tror jag är en efterhandskonstruktion, påhittad i tider av nationell osäkerhet (t ex i början av 1800-talet när vi förlorade Finland).

    Jag är jättesnäll, men jag kan förvandlas till mänsklig tiger om det krävs
  • Disa35
    Anonym (Välhängd sverigedemokrat) skrev 2020-03-25 10:02:26 följande:
    Jag är nog inte någon renodlad vegetarian även om jag försöker äta vegetariskt allt oftare. Jag dricker gärna öl (det är väl vegetariskt?) samt kan slänga på en stek på grillen ibland på sommaren. Men jag mår bättre av en lättare kost med mindre rött kött har jag insett. Har förövrigt börjat grilla mer och mer grönsaker. Det är gott. Grillar jag kött är det helst kyckling eller möjligen kalv. Men som sagt - det är inte så ofta. 

    Har inga problem med fördomar så du behöver inte ursäkta dig. Vi har alla fördomar. 
    Öl är vegetariskt Glad

    Det är väl jättebra om du har hittat en kost som du mår bra av - tror man vinner mycket på att lyssna till den egna kroppen och slå dövörat till för alla dessa kostråd som florerar hit och dit
  • Disa35
    Anonym (Välhängd sverigedemokrat) skrev 2020-03-25 10:15:09 följande:
    Får blanda mig in i vikingadisussionen här om ni ursäktar.

    Vikingar var inte ett folkslag utan ett yrke. Du valde att bli viking som alternativ till fiskare eller snickare osv. Såvida du inte var en träl. Vikingar var en kombination av handelsmän och krigare. När dom närmade sig en kust så gjorde man snabbt en analys av folkslaget som man var på väg att möta. Om dom ansågs vara starka, välbeväpnade och motsvara vikingarna i styrka och kraft så då idkade man handel med dom istället. Men om man istället konstaterade att stammen eller folket som man mötte var underlägset i styrka så krossade man dom med våld och gick på rövarstråt istället. Heroiskt och ädelt? Nja...inte direkt. Men dessvärre ett exempel på människans historia och natur. 

    De vikingar som reste i västerled (island, grönland, new foundland, storbritannien, frankrike osv) kom från dagens Norge och Danmark. Medans de vikingar som utgick från dagens Sverige reste i österled. Alltså Baltikum och längs floderna in i Ryssland. Vad jag förstått härstammar exempelvis namnet Ryssland från vikingarnas benämning av landet (Ros-land). Så har jag uppfattat det i alla fall.

    Ber om ursäkt för att jag klampade in. Men kunde inte låta bli. 

    Skrattande
    Helt okej med inblandning Glad

    Och det du säger om Ryssland finns det historiska belägg för.

    En sak jag personligen tycker är intressant är att mycket tyder på att den tidens samhälle var hyfsat jämställt (första större expeditionen till Island leddes från Färöarna av en kvinna), och att det därför saknas storfilmer om vikingarna (för att Hollywood inte får ihop det här med traditionellt filmskapande och starka kvinnor, egen hypotes)
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-03-25 10:26:09 följande:

    Vad jag har läst om vikingarna så byggde deras samhälle i stort sett på trälar. Jag har inte den exakta siffran på hur många som var trälar, men jag har för mig att det var en femtedel av befolkningen. (Rätta mig om jag har fel.)


    Osäker.
    Tror det byggde minst lika mycket på samarbete och samförstånd - och låt mig förklara varför jag tror det:
    Ett par hundra år senare var i stort sett hela Europa feodalt, dvs att bönderna var livegna och var tvungna att göra dagsverken för godsägaren. Detta måste ha kommit någonstans ifrån.
    Samtidigt, och långt in i vår egen tid, har vi i Norden haft allemansrätt och nordiska bönder har ägt sin egen jord - nästan varenda svensk kung, inklusive Gustav Vasa, har varit tvungen att ha med sig bönderna på allting. Också detta måste ha kommit någonstans ifrån.

    Så jag har fått för mig att den nordiska träldomen var något liknande senare tiders statarsamhälle, om du är med hur jag menar
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-03-25 10:40:05 följande:
    Jag förstår vad du menar. . Alla har vi nog lite olika syn på det, men det kan bero på att det vinklas på ett sånt sätt. 
    Vad bra Glad

    Tycker också att det är intressant att den s.k krigarkonungen, dvs Karl XII, är den ende svenske kung mellan Birger Jarl och Karl XIV Johan som inte startade ett enda krig
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-03-25 11:15:18 följande:

    Nej, om man ska göra någon nytta idag? Är ledig från jobbet. Det är jag på onsdagar. Kanske dags att gå ut och få lite sol?


    Gör du det, nyttigt med D-vitamin Glad
Svar på tråden Här är vi alla vänner.