• Anonym (TS)

    Hur länge står ett samhälle ut med restriktioner och karantän?

    Hur länge står människor i ett samhälle ut med att ha hårda restriktioner och karantän? Tänker både det som gäller nu i Sverige där vi uppmanas att stanna hemma vid minsta snuva, och i andra länder där man har böter på att gå ut överhuvudtaget. Vad skulle hända om man måste ha det så hela sommaren tex? Skulle folk börja göra uppror? Vad tror ni? Jag tror semestern i sommar är hotad om alla måste fortsätta vara hemma för minsta snuva.

  • Svar på tråden Hur länge står ett samhälle ut med restriktioner och karantän?
  • Anonym (ja)
    Anonym (.) skrev 2020-03-24 14:17:55 följande:
    Gå tillbaka till det inlägg jag kommenterade.

    Efter det har du bara tjafsat och bråkat faktiskt.

    Du är med andra ord en av alla dem som gör allt för att få Sverige att krascha helt. Kan man ana en bitter liten SDare där bakom skärmen,....
    Hur var det med fakta?
  • Anonym (ja)
    Anonym (J) skrev 2020-03-24 14:29:21 följande:
    Karantänen baseras på att du har förkylningssymptom. Vid minsta tecken på förkylning ska man stanna hemma. Alltså finns det ingen rekommendation om att friska människor ska isolera sig i hemmet. För att undvika oavsiktlig smitta utomhus ska var och en hålla avstånd till varandra. Detta kan man ju enkelt sköta själv; alltså du kan helt enkelt kliva åt sidan om någon kommer för nära dig. Människor behöver handla, gå till sina arbeten, hämta och lämna barn vid förskola/skola. Alla KAN inte sitta inne då vi behöver personal på sjukhus och i andra viktiga yrken. Jag rekommenderar dig att se alla presskonferenser som våra myndigheter sänder i princip varje dag sedan flera veckor. De går att se på SVT play i efterhand. Även på krisinformation.se kan du läsa om arbetet mot infektionen och smittspridningen. I presskonferenserna och i frågestunderna efteråt ställer journalister frågor som olika myndigheter besvarar så klart och tydligt det går. Jag förstår att det är svårt att lita på andra när man är rädd. För att förstå varför vi har de regler och rekommendationer vi har, där människor fortfarande är utomhus i vissa fall, behöver du hålla dig informerad. Det är viktigt att informationen du tar del av kommer direkt från myndigheter och samhällsviktiga informationskanaler såsom SVT och SR som har i uppdrag att informera allmänheten om vad som gäller i kris. Magkänsla är inte ett underlag för beslut och rekommendationer i kris. Alla, även du, behöver ta ansvar genom att hålla dig informerad och att inte sprida rykten. Och, ta en promenad - det brukar klara tankarna.
    Jo jag har läst rekommendationerna, men jag tycker en rekommendation är ganska värdelös om folk inte fattar syftet bakom dem.

    Syftet är inte och har aldrig varit att förhindra att vanliga människor ska smittas. Vi vet redan att 60-70% kommer smittas eftersom viruset kommer vara kvar i många år. Syftet med karantän är helt och hållet att förhindra att smittan sprids vidare till människor i riskzonen för snabbt eftersom det kommer få vården att braka ihop.

    Vi vet redan att man kan vara smittbärare utan att själv ha symptom så bara där faller tolkningen att man kan vistas bland andra bara man "känner sig frisk" och vara hemma om man känner sig sjuk. För du kan smitta andra trotts att du känner dig ok.

    Så vad händer när fler och fler börjar tycka att "jag känner mig helt ok alltså är det ok att vistas bland folk"? VI ser ju redan idioter som drar till sälen och vistas på afterski med 499 personer i ett trångt utrymme, för vadå, rekommendationen säger ju att inte mer än 500 och jag känner mig ju helt ok?

    Visst, vi kan inte sitta helt inspärrade, vi måste kunna handla, etc men vi bör fortfarande vistas bland andra så lite som möjligt. Jag tycker inte alls att se fler människor på gatan är ett bra tecken, jag tycker snarare att det är ett tecken på att människor inte fattat syftet med karantänen och börjar bli mer och mer oförsiktiga.

    Varför tror du andra länder som tex tyskland och england infört förbud för folksamlingar på fler än 2? Kan det bero på att de börjat se att folk slarvar (som tex idioterna på afterski i sälen)?
  • Anonym (.)
    Anonym (ja) skrev 2020-03-24 15:19:50 följande:
    Hur var det med fakta?
    Vad syftar du på?
  • Anonym (ja)
    Anonym (.) skrev 2020-03-24 16:17:52 följande:
    Vad syftar du på?
    Vad har du för belägg för att andra sprider "falska rykten" och vad har du för belägg för dina påståenden om att Sverige sköter krisen "mer balanserat" än andra?
  • Aniiee
    Solli skrev 2020-03-24 13:32:14 följande:

    Var ute igår och handlade (bor i sthlm). Det var betydligt mer folk ute, och mer trafik än vad det var för en vecka sen.

    Håller folk på att tröttna av att sitta hemma och inte ha social kontakt IRL?


    Helt klart.
    I have a growing lack of disgust for you
  • Anonym (.)
    Anonym (ja) skrev 2020-03-24 16:25:10 följande:
    Vad har du för belägg för att andra sprider "falska rykten" och vad har du för belägg för dina påståenden om att Sverige sköter krisen "mer balanserat" än andra?
    Läs tråden.
    Kan man inte bevisa sina påståenden som dessutom är felaktiga  är det per definition fake news.
  • nihka
    Anonym (TS) skrev 2020-03-23 13:24:19 följande:

    Hur länge står människor i ett samhälle ut med att ha hårda restriktioner och karantän?


    Inte så länge och det är därför det är bra att man anpassar restriktionerna efter situationen så man inte tröttar ut folk i onödan och i förväg.

    Det vore ju förfärligt om vi exempelvis tvingade alla äldre människor att isolera sig nu och sedan när kulmen kommer så springer de ut för att de inte längre orkar sitta kvar i sina hemmafängelser.
  • Anonym (.)

    Spanien har haft utegångsförbud sedan den 14E, i tio dagar. Deras smittkurva pekar rakt uppåt. >Smittspridningen har inte planat ut det minsta trots att människor sitter i karantän inne i sina hem.
    Det är så många som dör att de använder ishallarna till avlidna.
    www.svt.se/nyheter/utrikes/spanien-2

    Norge och Sverige har ungefär samma kurvor, flackare än spanien. Norge har stängt hela samhället, Sverige har det inte.
    www.worldometers.info/coronavirus/countries-where-coronavirus-has-spread/

  • nihka
    Anonym (.) skrev 2020-03-24 18:23:34 följande:

    Spanien har haft utegångsförbud sedan den 14E, i tio dagar. Deras smittkurva pekar rakt uppåt. >Smittspridningen har inte planat ut det minsta trots att människor sitter i karantän inne i sina hem.
    Det är så många som dör att de använder ishallarna till avlidna.
    www.svt.se/nyheter/utrikes/spanien-2

    Norge och Sverige har ungefär samma kurvor, flackare än spanien. Norge har stängt hela samhället, Sverige har det inte.
    www.worldometers.info/coronavirus/countries-where-coronavirus-has-spread/


    Kan det handla om demografi?
  • Anonym (Beror på samhälle)

    Det beror mycket på vad det är för typ av samhälle. I Sverige, antagligen ganska kort tid. Vi är konflikträdda, men det hjälper inte så långt när förtroendet för samhället är väldigt lågt.

    Det är mycket ilska som pyr under ytan på oss, och nu menar jag inte ett specifikt politiskt läger, eller en speciell grupp, eller en etnicitet. Vi är alla ganska arga, men av olika orsaker. Man kan se denna ilskan, som tar sig olika uttryck beroende på tex. politiskt läger på sociala medier, fast ilskan, den undertryckta ilskan är den samma. Det är som en tickande bomb.

    Vi har varit fogliga, väldigt länge, men det har senaste få årtiondena byggts upp en slags mental förberedelse på att allt skall gå åt helvete. En tvångskarantän där ingen får gå ut skulle kunna bli startskottet för att en eller flera grupper börjar agera ut och bli väldigt destruktiva. Kanske inte ens de grupper som tanken går till heller, utan andra.

    Det cirkulerar redan uppmaningar till plundring osv.

Svar på tråden Hur länge står ett samhälle ut med restriktioner och karantän?