Inlägg från: Kristina1962 |Visa alla inlägg
  • Kristina1962

    Är det någon som kan ta emot mitt CV och kritisera mig?

    Hej!

    Nu vet jag inte hur ditt CV ser ut men i normala fall skriver du både ett CV och ett personligt brev.

    Ditt CV är det som tidigare brukade kallas för meritförteckning och där skriver du om dina utbildningar, arbetslivserfarenhet, förtroendeuppdrag och andra meriter. Ibland ingår några korta rader om övriga kompetenser såsom körkort, språkkunskaper osv.
    I ditt CV bör du max skriva några få rader om dina målsättningar och andra generella personliga egenskaper.

    CV ska kunna passa för att söka alla möjliga jobb eftersom det är mer eller mindre "ren fakta" som står i det. Har du många utbildningar och tidigare arbetslivserfarenheter kan du behöva anpassa ditt CV beroende på vilka tidigare anställningar och utbildningar som är relevanta för det jobb du ska söka just nu. Detta är dock inte så vanligt.

    En arbetsgivare tittar oftast först på ditt CV för att se om du uppfyller de grundläggande krav de har för jobbet. Men det är ditt personliga brev som kommer att vara mest avgörande i slutänden (under förutsättning att du uppfyller de krav på kompetens som arbetsgivaren ställer i övrigt).

    Ditt personliga brev behöver spegla vad du tror att arbetsgivaren söker och vilka av dina personliga egenskaper som du tror kan vara användbara för just det jobb du ansöker om. Du ska helst skriva ett personligt brev för varje jobb du söker. Det är inte jättekul när man som rekryterar ser klart och tydligt att en person bara "mass-kopierat" ett och samma brev och skickat det till många arbetsgivare. Som rekryterare vill jag veta varför du söker jobb hos just mig.

    Att skriva för mycket om fritidsintressen och familj är ett vanligt misstag. Några korta rader om det är relevant i sammanhanget, beroende på vilket jobb du söker. Var försiktig med att skriva vad vänner och familj anser är dina starka sidor. Försök istället komma ihåg vad tidigare arbetsgivare sagt om dig. Det är extremt viktigt att det du skriver är dina styrkor också stämmer överens med vad dina referenspersoner säger om dig om de blir uppringda.

    Om du till exempel söker ett servicejobb och skriver att du är social och utåtriktad och har lätt att få kontakt med människor samtidigt som din referensperson säger att du är blyg och inte tar för dig så får du förtroendeproblem....

    Hoppas dessa tips kan vara till hjälp! Jag har många års erfarenhet av rekryteringsarbete.

    Lycka till!

Svar på tråden Är det någon som kan ta emot mitt CV och kritisera mig?