Inlägg från: Anonym (Lärare) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Lärare)

    Sommarskola!?

    Anonym (Upprörd) skrev 2020-03-25 12:52:59 följande:

    Just fått veta att skolan lutar åt att ha sommarskola om det här håller i sig.

    FÅR de verkligen tvinga dit barn när det egentligen är sommarlov? Ska barnen straffas på grund av det här? Är det inte deras skyldighet att få distansundervisning att fungera?


    Anser du att undervisning är ett straff...? Bryr du dig om deras betyg och deras utbildning öht, eller vill du bara att de ska få vara lediga så mycket som möjligt. Var tacksam att det finns lärare som är villiga att ställa upp på sommarskola så ditt barn får sin utbildning!
  • Anonym (Lärare)
    Anonym (C) skrev 2020-03-25 13:18:56 följande:
    Har inget barn i skolålder men det där håller jag mdd dig om. Varför ska dom plugga nu då om de ska plugga på sommarlovet? Vi vet inte ens om mänskligheten tar sig igenom denna krisen, för det är det ju ingen som vet. Och så ska barnen slösa bort sin kanske korta och dyrbara tid på jorden med ännu mer pluggande? Fy fan vad elakt av skolan/staten att göra så mot barnen! I dessa kristider borde de istället få ta det lite lugnare med skolarbetet, tycker jag.
    Ju mer de pluggar nu desto mindre att ta ikapp senare. Jag tror ingen vill sitta och plugga fjolårets grejer till hösten, för att inte tala om att de flesta kommer att ha glömt alldeles för mycket. Det här är en livspaus, ingen apokalyps som kommer att ända mänskligheten så ja, vi behöver utbildade samhällsmedborgare även i framtiden.
  • Anonym (Lärare)
    Anonym (.) skrev 2020-03-25 16:53:54 följande:
    Sen är det så att vi måste inse att samhället idag och lång tid framöver kommer att vara orättvist för de flesta.
    Det är orättvist mot alla i äldrevården som kommer att få sina semestrar indragna (redan signalerat i min kommun).
    Det är orättvist mor alla småföretagare som får se sina livsverk försvinna när alla håller sig inne.
    Osv osv.
    Och det är orättvist för de som dör i förtid... Och för deras anhöriga som inte ens kan säga farväl, eller gå på en begravning, pga eventuellt karantärsläge.

    Det finns saker som är värre än att lärare sliter sig blå för att framtidens medborgare ska få en gratis och adekvat utbildning. #dagensilandsproblem
  • Anonym (Lärare)
    Anonym (.) skrev 2020-03-25 16:56:46 följande:

    Sen får vi faktiskt inte glömma hur orättvist det är mot alla LÄRARE som just nu sliter arslet av sig men ändå kan tvingas jobba på sommarlovet.
    Många lärare har nästan lika långt sommarlov som eleverna för att de redan jobbat in den tiden. De jobbar alltså mer än 40 timmar /veckan i terminerna. De kommer alltså tvingas jobba på sin betalda semester.
    DET är orättvisa på riktigt!


    Jag kan upplysa om att lärare har lika lång semester som alla andra. Vi har 25 dagar och kan spara 5 dagar per kalenderår, ett visst tag. De som har ferietjänst jobbar ca tio timmar extra i veckan för att få vara ledig på påsklov, sportlov och höstlov. Vi med semestertjänst jobbar dessa dagar om inget annat angivits. På min skola har vi färre antal timmar förtroendetjänst per vecka, som facket fått ansvar för att fördela, oftast läggs dessa kring jul så vi slipper ta ut semesterdagar då.

    Annars jobbar lärare ungefär fram till midsommar och kommer tillbaka i början av augusti, beroende på hur många dagars semester man väljer att ta ut.

    Lärare har inte alls ledigt ungefär lika mycket som eleverna! Vi jobbar häcken av oss!
  • Anonym (Lärare)

    En positiv sak i det hela är iaf att vårdnadshavarna nu kanske börjar uppskatta det enorma arbete som sker i skolorna. Ni tycker det är jobbigt att hemskolan kanske ett till tre barn som ligger på olika nivåer? Prova med ungefär 200! För det är så många elever jag har i genomsnitt på en heltid, spridda på sju kurser där jag till största delen själv får tillverka materialet och uppdatera detta årligen för att förbättra innehållet, samt de bra saker man ramlar över som man gärna vill få in i undervisningen. Man kan säga att en klass på ca 30 elever åtminstone går samma kurs, nåväl, men de har fortfarande 30 olika förutsättningar och 30 olika kunskapsnivåer där det gäller att ge var och en individuell utmaning just utifrån deras behov osv, att ge djuplodande och personlig feedback till varje examination, ca en gång i månaden samt kontinuerligt under kursens gång på lektionstid. Att möta eleven där den är och utmana och motivera till att nå så högt just den personen kan. Det ligger en viss utmaning i det, kan tänkas.

  • Anonym (Lärare)
    Tow2Mater skrev 2020-03-26 01:50:50 följande:
    Men du har ju en hel arbetsvecka att gora detta, vi ska nu hemskola våra barn i fem till sju olika ämnen i tilägg till vår redan fulla heltidsarbetsvecka....
    Det är långt från alla som kan jobba hemifrån. Har man sina barn hemma så får man antagligen räkna med att gå ner i arbetstid om inte annat. Hade man vabbat så hade man haft samma restriktioner så jag ser inte skillnaden. En förälder som inte jobbar hemifrån alls ska ju prioritera sina barn och utöver det beror det ju på vad man har för förutsättningar.

    Och hel arbetsvecka skulle jag knappast kalla det. Förutom lektionstid har jag i bästa fall åtta timmar sammanlagt för mig själv när jag ska planera upp sju lektioner framåt, minst, samt oftast sitta och rätta elevarbeten som ska få individuell feedback, ca 50 sådana i veckan i genomsnitt, säg 40 om man lyckats få in en muntlig examination men fortfarande med vettig feedback, plus att det ofta finns något administrativt att ordna också, någon sammanställning av elevernas utveckling, rapporter eller liknande, för att inte tala om att man behöver uppdatera den digitala plattformen inför kommande moment, lägga in allt material till eleverna, som man dessutom oftast som jag sa måste skapa själv. Det är så jag blir utbränd bara jag tänker på det.
  • Anonym (Lärare)
    Anonym (Hemskola) skrev 2020-03-26 03:45:29 följande:
    Självklart uppskattar jag lärarnas jobb men samtidigt så har de valt att vara lärare och gör det här på sin arbetstid. En lärare borde ha utbildning i pedagogik och lärt sig hur man ska lära ut. De borde också ha kunskap i det de lär ut. Det saknar vi föräldrar. 

    Just nu dubbel och trippeljobbar jag. Först är jag på mitt ordinariejobb ca 5.30-14.30 (borta hemifrån 5-15). Kommer hem och hinner snabbt fixa mat. Sen börjar min arbetsdag nummer två med minst 6 timmars skolarbete för att hjälpa 3 barn i 3 olika årskurser (11-17 år). Då ska jag försöka hjälpa till i 2-3 olika ämnen samtidigt, där barnen som sagt går i olika klasser. Samt att jag är inte det minsta utbildad eller vet själv vad det är jag ska försöka lära mina barn. 17 åringen är tack och lov rätt självgående men inte barnen i åk 5 och 6.  

    Jag undrar hur många lärare som först vill jobba 9 timmar som lärare och sen jobba 6-8 timmar gratis med något de inte har utbildning, kompetens eller kunskap i... 

    Ps... jag har inte mina barn hemma frivilligt, skolorna är stängda så jag har inget val. Jag kan inte heller vara hemma med barnen eller jobba hemifrån. 
    Vem är hemma med barnen dagtid då? Lämna ett arbetsschema som ska hållas. Om du lämnar barnen utan uppsikt kan du knappast förvänta dig att de kommer att göra något heller. Det är "skit man får ta" liksom, och då får du förlåta er själva för att ni faktiskt inte har särskilt bra förutsättningar för hemskolning.
  • Anonym (Lärare)
    Anonym (E) skrev 2020-03-26 04:41:56 följande:
    Nu har du valt att bli lärare, det är en väldigt stor skillnad. Och i ditt jobb, som du valt helt själv, ingår det att lösa problem. Dom föräldrar som har barnen hemma nu har troligtvis ett jobb, där det troligtvis ingår att lösa problem också.

    Föräldrar som inte är lärare kanske inte har kunskapen att hjälpa sitt barn med svåra tal eller vad det nu kan röra sig om.

    Därför, om man återgår till ämnet, så tycker jag det är helt fel att barnen måste plugga hemifrån nu om man planerar sommarskola. Ledighet är att barnet ska få vila och ta igen sig så dom kan matas med ny kunskap igen och vara taggad.

    Så sommarlov ÄR en viktig del och helt fel att ta bort den, om inte barnen får ledigt nu.
    Alla jobb innebär väl problemlösning? Och jag kan inte heller alla skolämnen, så klart. Har man lite sunt förnuft och ffa engagemang så kommer barnen långt. Faktum är att barns framgång i skolan öht beror till största del på föräldrarnas engagemang, inte deras egen utbildningsnivå eller socioekonomisk bakgrund. Värt att ta med sig.

    Sommarlov behöver inte vara tio veckor långt. Ingen behöver så lång återhämtning. Det finns ju skolor som funderar på att ha tre terminer på ett läsår istället för två, och de tar inspiration från utlandet. Det går alldeles utmärkt, tydligen. Jag skulle hellre se en jämnare fördelning över året så barn får återhämtning lite oftare, då orkar de mer.
  • Anonym (Lärare)
    Anonym (Hemskola) skrev 2020-03-26 15:51:28 följande:
    Barnen måste vara hemma själva för jag måste jobba. Utan jobb kan jag inte försörja mig och med tanke på hur många som blir permiterade/får sparken är jag väldigt tacksam att än så länge ha ett jobb. De som skulle kunna vara hemma med barnen är 75+ så det går inte. Jag vet att vi inte har förutsättningar för hemskola men vi har inget val eftersom skolan är stängd och enda alterativet är hemskola nu. Inte blir det bättre/lättare av att dagens hemuppgifter kommer när jag redan jobbat flera timmar. Om vi hade fått de kvällen före hade jag iaf kunnat hjälpa barnen styra upp dagen lite och kunnat gå igenom materialet lite snabbt.
    Det gör väl inget om ni får uppgifterna idag men gör dem imorgon? Skolan får ju faktiskt också ha lite överseende i en sådan här situation.

    Låt barnen variera sina uppgifter, alltså inte sitta med samma ämne i flera timmar utan varva. Och så måste de ju motiveras till att arbeta fast du inte är hemma; t ex att barn som gör sina läxor får en belöning (t ex se en film på kvällen eller ha skärmtid eller kanske en sån där reward chart där de får samla till något större). Jag skulle annars inte rekommendera sådana metoder men eftersom du inte kan vara på plats och peppa dem blir det svårt annars.
  • Anonym (Lärare)
    Anonym (xyz) skrev 2020-03-27 13:10:26 följande:
    Varför är du emot positiv förstärkning? Rent etologiskt och psykologiskt är det den bästa inlärningsmetoden människan känner till idag...
    Inte som metod, men hur man tillämpar den. Motivation för studier har bäst effekt om det kommer inifrån, inte beroende på om mamma/pappa köper ett nytt tv-spel, bjuder på resa till djurpark eller vad det nu än kan vara. Då funkar det inte och barnet börjar istället förvänta sig belöningar för något som måste komma naturligt.

    Positiv förstärkning kan man istället ge genom beröm och annan verbal uppmuntran.
Svar på tråden Sommarskola!?