Forum Hälsa - Kropp & själ
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Diastasis recti

  Ons 25 mar 18:05 Läst 0 gånger Totalt 1 svar
  Ons 25 mar 18:05

  Hej allihopa!
  Skulle behöva komma i kontakt med någon som har delade bukmuskler och har svåra bekymmer i samband med detta. Jag har efter många års tvekan bestämt mig för att det får vara nog nu och har haft sporadisk kontakt med vården på alla möjliga vis, sjukgymnaster, läkare, naprapater, kiropraktorer och osteopater, har även varit hos massageterapeuter och faktiskt ett medium.

  Jag har googlat och läst och arbetar i vården själv så jag vet hur jag ska sålla i informationen. 

  Jag har symtom som: Tyngdkänsla, svårighet emellanåt att hålla urinen, kramper i magen vid träning - då på olika ställen i magen. En gång kom en typ som en boll upp mitt på magen - fick panik och fick trycka tillbaka bollen och lägga mig på magen, vad jag förstår ni i efterhand så var det tarmarna som dök upp där. Var på vårdcentralen förra året då jag började få nedsatt känsel i vänster ben, fick då till mig att det inte var ryggen jag hade ont i, utan det var skinkorna så jag fick gå till rehab. Jag gick på rehab och tränade, med naproxen dagligen, vilket inte hjälp något alls. Jag fick även elbehandlingar med akupunktur som avlastade en del men hjälpte inte till slut heller. 
  Gav upp ett tag efter det, men nu har jag varit på vårdcentralen igen, hos en annan läkare som skrev remiss till röntgen - lagringar mellan kotor och det var så liten förändring så det gör de inget åt, jag får gå till rehab....

  Med tanke på mina magproblem så tror doktorn jag har endometrios så en gyn undersökning skall utföras på fredag, jag ska även till rehab på fredag och när jag pratade med henne i telefon så berättade jag att jag nämnt diastasis recti för läkaren men det trodde inte han. Ser i tråden (från 2012)  att vissa i norrbottens län fått detta konstaterat och fått operation via landstinget. 

  Jag undrar: Hur konstaterade läkaren att det var detta ni hade? Skriv gärna också vem, kan tänka mig att resa vart som helst för att träffa någon som förstår och gör adekvat bedömning. Behöver både hopp, pepp och förhoppningsvis kan känna att livet funkar igen. Någon som fått ryggbesvär med lagringar i ländryggen till följd utav diastasis recti?

  Hoppas på svar och tips!

 • Ons 25 mar 20:12 #1

  Att konstatera rektusdiastas kan man göra med tex ultraljud eller datorröntgen, där man tittar på bukväggen. Att däremot värdera vilka besvär som kommer av just diastasen är mycket svårare. Det kan hända att man gör en operation, och du har kvar alla besvär efteråt. Dessutom kan man ju ha flera problem samtidigt.

  Väldigt lite är forskat på när operation hjälper, och därför vill de flesta landsting inte genomföra dessa operationer, men det finns enstaka kliniker/läkare som gör det. Oftast får man betala själv. Jag har för mig att vissa plastikkliniker kan göra det till vanlig patienttaxa, om diastasen överstiger en viss bredd.

  Det som kom upp som en boll på magen kan lika gärna vara tex ett medellinjesbråck/epigastrikabråck, vilket opereras oftare.

  Du behöver få en diagnos innan du kan börja leta efter vem som ev kan försöka fixa detta.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll