Inlägg från: Anonym (ace) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ace)

    Hur räknar man?

    Anonym (TS) skrev 2020-03-26 11:39:37 följande:

    Men fan vilket tjafs. Jag ställde en enkel fråga.

    Personen med högst inkomst vill inte längre ha delad ekonomi sedan jag blev sjukskriven. Nu vill hen dela procentuellt på räkningarna men 50/50 på mat och alla andra inköp. 2 gemensamma barn med i bilden.

    Jag tycker det känns hemskt men kan inte säga nej.

    Så då ville jag ha hjälp att räkna så att jag inte blir totalt lurad.





    TS, jag förstår  inte. Ni hade delad ekonomi innan, hur var den delad?

     Din partner vill att ni ska dela på alla utgifter 50/50, eller 37,5/62,5?
  • Anonym (ace)
    Anonym (TS) skrev 2020-03-26 19:06:07 följande:
    Exakt! Så kan det förklaras. Båda våra inkomster har gått in på ett gemensamt konto och så har det bara skött sig så.

    Sen blev jag sjukskriven för några månader sedan och kommer vara det åtminstone 6 mån till. Och nu vill.han ha delad ekonomi. Men det procentuella ska enbart gälla våra fasta räkningar. Allt annat, såsom mat, blöjor o.s.v ska delas 50/50.

    Och ha har kollat upp att en familj på.2 vuxna, 2 barn (1 blöjbarn) och en 30kg hund ska kosta 4000-4500 i merkostnader. Och vägrar betala mer. Så resten hamnar på mitt konto, där jag får ut 8000kr mindre per månad.
    Är du säker på att duinte vinner ekonomiskt på att separera? Verkar inte finnas någon anledning att ha gemensamt boende och liv om stämningen är sådan...
  • Anonym (ace)
    Anonym (TS) skrev 2020-03-26 19:24:33 följande:
    Du har rätt och jag är jä*ligt chockad! Det är bara jag som förlorar på detta och jag känner inte igen honom som min sambo längre. Han köper saker "som är kul" och jag går på knäna.
    Hur ser er relation ut i övrigt? Finns det något att bygga på/rädda? Har ni i alla fall en värme och gemenskap trots hans plötsliga idioti gällande ekonomin?
  • Anonym (ace)
    Anonym (TS) skrev 2020-03-28 20:54:52 följande:

    Ni har så rätt. Men jag vill ju vara med honom. Jag önskar SÅ att detta aldrig hänt.

    Det jag minst förstår är att räkningarna ska delas procentuellt men inget annat.

    Han tycker dock att jag lägger alldeles för mycket pengar på mat så det är antagligen därför. Ja, det är i 99,8 % av fallen jag som handlar. Och gör allt annat som måste göras i ett hem.


    Blir så trött på den här typen av relationsproblem...

    Börja värdera dig själv och din insats i er relation. Ett förhållande och en familj är inte baserat på hur mycket inkomst varje person bringar in.

    Titta på hur mycket du gör för familjen i form av handling, matlagning, disk, städ, tvätt, barnomsorg, uppfostran, klippa gräset, byta däck, osv, och hur mycket han gör. Om fördelningen när du jobbade var i princip lika, så kanske han har en poäng. Om inte så kan du ju börja fakturera honom för hushållsnära tjänster.

    Sedan tycker jag inte alls att det är fel att "omförhandla" ekonomin i en relation, men då ska det inte ske vid en tidpunkt när den ena är ekonomiskt utsatt pga sjukdom.
Svar på tråden Hur räknar man?