• Bjoer

    Är det ok med förlovningsfest dä man inte tä00000000000000nker gifta sig?

    elmadumle skrev 2020-04-07 12:15:04 följande:

    Självklart är det ok med förlovningsfest även fast man inte tänker gifta sig. Vi förlovade oss 1989 utan någon tanke alls på giftermål, gifte oss gjorde vi tre barn senare mest pga det juridiska, annars hade vi inte gjort det. Inga konstigheter alls att bara vara förlovad idag.


    Fast har man inga tankar på att gifta sig så är man ju inte förlovad. Det är ju liksom det som förlovning betyder. Så vad menar du egentligen att ni gjorde när vi "förlovade" er?
  • Bjoer
    sextiotalist skrev 2020-04-07 13:08:50 följande:
    Det är många som är förlovade utan planer på att ingå det juridiska kontraktet äktenskap.

    Men jag vet att många inte vill acceptera detta. Men det förekommer och har förekommit långt innan de flesta som håller till här föddes (och långt innan dess)
    Fast det svarar ju inte på frågan. Vad menar de då med förlovning?
  • Bjoer
    LFF skrev 2020-04-07 14:38:03 följande:
    För en del är det ett sätt att visa att de hör ihop utan att för den sakens skull ingå i det juridiska kontraktet "äktenskap".
    Igen svarar det inte på frågan. Normalt brukar definitionen av "förlovade" vara att en har friat och den andra sagt ja. Dvs, de har LOVAT att gifta sig med varandra.

    Par som inte planerar att gifta sig syftar uppenbarligen på något annat när de säger att de är förlovade. Hur definierar de förlovning?
  • Bjoer
    Anonym (Snart är det dags!) skrev 2020-04-07 15:45:55 följande:
    Bad jag inte om att få slippa den här diskussionen???
    Nej? Jag har inte sagt att ni inte "bara" får förlova er, jag undrar bara vad ni menar med det? Vad är det ni ska göra? Vad innebär "förlovning"?
  • Bjoer
    Anonym (Snart är det dags!) skrev 2020-04-07 15:57:36 följande:
    Kopierat från ts.

    "Obs, jag behöver ingen uppläxning om att man "måste" gifta sig för att räknas som förlovad.
    Vi ska "bara" förlova oss och vill att det ska bli ett minne för livet."
    Ja? Jag säger inte att ni inte får förlova er utan att gifta er, jag undrar vad ni menar med förlovning. Som LFF skriver ""Idag är det många par - ofta sammanboende - som enbart förlovar sig och aldrig låter detta leda vidare till äktenskap. Detta innebär att termen förlovning på senare år fått en ny innebörd."

    Vilken är denna nya innebörd? Vad gör man praktiskt? Bara lovar att inte göra slut? 
  • Bjoer
    Anonym (Snart är det dags!) skrev 2020-04-07 16:35:57 följande:
    Det har inte med min ts att göra.
    Vill du diskutera det så starta en egen tråd.
    Fast det har det ju eftersom det avgör ifall det är konstigt eller inte. Men för att svara på frågan då...

    Ja, det är konstigt att ha en förlovningsfest utan att förlova sig. Jag förstår liksom inte varför man ska propsa på att kalla det för en förlovning när det inte är det? Det är som att ha en inflyttningsfest utan att flytta först och sen säga att man är nyinflyttad. Visst, du kan ju säga det om du vill men det är ju rätt konstigt.

    Sen är jag helt för att ni ska ha en fest för att fira en kärlek och att ni lovar trohet till varandra. Tycker det är fint! Men varför kalla det för förlovningsfest? 
  • Bjoer
    Anonym (Anna) skrev 2020-04-07 21:24:10 följande:
    För att det är en förlovningsfest?
    Fast det är det ju inte om de inte förlovar sig. ;)

    Men ärligt talat, jag frågade flera gånger, rätt hövligt, vad de menade med "förlovning" om de inte menade det traditionella "fria". Och ingen verkar kunna svara på det. Flera "Goddag yxskaft!"-svar säger bara "De menar nått annat än att fria." och "Ordet har ändrat betydelse." som om jag inte visste det redan när jag explicit ställer frågan vad den nya betydelsen är. Så vad är den nya betydelsen? Att byta ringar och lova att inte göra slut? Eller?
  • Bjoer
    Anonym (A) skrev 2020-04-08 10:11:24 följande:
    Fast de ska förlova sig. Det finns mer än en tolkning av vad förlovning innebär. Vad är det du inte förstår?
    Vad de isf. menar med förlovning. Vad är de andra tolkningen?
  • Bjoer
    Anonym (Snart är det dags!) skrev 2020-04-08 11:24:23 följande:

    Duger bröllopsportalen som känna för dig?

    "Tanken med en förlovning är egentligen att man ska gifta sig så småningom. Förr i tiden sa man att förlovningen högst skulle vara ett år, sen skulle man gifta sig. Idag finns det naturligtvis inga regler för det. Idag är det lika vanligt att man bara förlovar sig utan att gifta sig överhuvudtaget. Lika vanligt är det också att man inte alls förlovar sig utan gifter sig på en gång.

    Enligt gamla seder är en förlovning en inledning till ett kommande äktenskap. Idag bryr man sig inte om det på samma sätt. Rent legalt är det stor skillnad på att vara förlovad och att vara gift. Därför är det bra att ta sig en extra funderare över om man ska avstå från äktenskapet och bara vara förlovade."

    Källa: http://www.brollopsportal.se/f%C3%B6rlovning/


    Nej, eftersom det fortfarande inte förklarar vad förlovning är om det inte handlar om att gifta sig. Det står bara att vissa förlovar sig utan att gifta sig. Men vad menar de då? Att någon friar, den andra säger "Ja" och sen bara drar de ut på giftemålet i all oändlighet?

    Alltså, det är nå in i helvete märkligt att det är så svårt att säga vad man menar med ett ord. Det enda folk i den här tråden säger är vad de INTE menar, nämligen att fria med löfte om giftemål.
  • Bjoer
    Anonym (A) skrev 2020-04-08 22:24:06 följande:
    Vem bryter den? Ringar på fingret betyder vad paret vill att de ska betyda. Det är inte du som bestämmer vad de betyder. 
    Paret själva bröt den när de bestämde sig för att inte gifta sig. Det är det som är att bryta en förlovning.

    Ringarna på fingret kan betyda vilken symbolisk sak som helst som paret vill. De kan inte betyda vad som helst i övrigt.
Svar på tråden Är det ok med förlovningsfest dä man inte tä00000000000000nker gifta sig?