Inlägg från: Anonym (Snart är det dags!) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Snart är det dags!)

    Är det ok med förlovningsfest dä man inte tä00000000000000nker gifta sig?

    Mimosa86 skrev 2020-04-07 19:41:08 följande:
    Ja men då så, då är det ju bara att köra!

    Men varför skapa en tråd om ni redan vet era gästers reaktioner? Då är väl allt lugn?

    Är man stofil för att man gifter sig och binder sig på riktigt? Låter rätt trist att du kallar oss gifta så. Det är ju mycket pga den lagliga biten när det gäller arv och också att slippa registrera sin kille som pappa till barnen (vilket han blir per automatik i ett äktenskap). Jag har nog aldrig förstått grejen att inte gifta sig om man är seriösa med varandra. Behövs ju inget annat än en hindersprövning och två vittnen. Folk har gjort då stor grej av att gifta sig och hålla fest..

    Förstår att du inte vill höra det sista jag skrivet här, men såklart blir man nyfiken på varför ni inte vill när ni verkar vilja kopiera mycket av själva konceptet.
    Vi är redan bundna på riktigt tillvarandra. Även utan ringar.
    Detta är en symbolhandling.

    Får nog be om ursäkt för det där med stofiler. Sorry.

    Vi behöver inte den lagliga biten, vi ska inte ha några gemensamma barn och vill inte heller ärva varandra. Skulle arvedelen ändras så kan vi skriva testamente.

    Att vi inte vill gifta oss beror på den juridiska biten, och att skriva bort den för att gifta sig känns bara onödigt.

    Det är lugnt, du skriver på ett trelig och icke anklagande sätt!
  • Anonym (Snart är det dags!)
    Anonym (Hmm...?) skrev 2020-04-07 19:46:55 följande:
    Menar inte på något sätt att "inte respektera det" som du valt att kalla det. Man kan ju förlova sig, men jag PERSONLIGEN tycker att det låter konstigt att man förlovar sig utan planer på giftemål. Självklart kan ni göra det men det är MINA åsikter om det hela. Ni kan såklart ha en stor stor förlovningsfest men detta handlar ju som sagt inte om vad DU tycker, snarare om vad VI som svarar på forumet tycker. Inget illa ment eller så, men antagligen kommer även gästerna tycka det är konstigt med förlovning utan vidare giftemål. Du undrar om det vore konstigt, och det tycker jag eftersom folk brukar gifta sig efter förlovningen. 
    Våra gäster är fullt medvetna om att vi inte ska gifta oss.
  • Anonym (Snart är det dags!)
    Anonym (Lo) skrev 2020-04-07 20:01:15 följande:

    Jag hade tyckts det var märkligt en sådan fest..

    Ska men ha med sig presenter? Vara formellt klädd? Hålla tal för ett par som inte binder sig till varandra fullt ut?

    Fest är alltid kul. Men tycker en förlovningsfest verkar lite barnsligt. Men hade tyckt exakt samma om ett par firade sitt samboskap med pompa och ståt. Samma sak med namngivning och gender reveal party eller maffiga babyshowers..


    Angående presenter så har jag redan svarat på det.
    Valfri klädsel, det är inget bröllop.
    Hålla tal? Visst, om man vill.

    Vad är "gender reveal party"?
  • Anonym (Snart är det dags!)
    Anonym (K) skrev 2020-04-07 20:20:38 följande:

    Vill ni ha en förlovningsfest så kör på. Eller ha en jättefest utan att det handlar om er förlovning. Vad gästerna tycker om vad ni kallar festen spelar väl mindre roll, eller?

    När jag och min man förlovade oss var inte tanken att vi skulle gifta oss. Ingen av oss kände att det var så viktigt utan vi bytte ringar som en symbol för vår kärlek till varandra. Vad andra ansåg om att vi förlovat oss utan att planera för bröllop sket vi fullständigt i. Å andra sidan hade vi ingen förlovningsfest heller utan ville ha det för oss själva. Fem år senare fick vi barn och då började vi se och förstå fördelarna med att vara gifta, både vad gäller ekonomi, om någon av oss dör och det extra pappersarbete som måste göras för att pappan ska få stå som pappa och vårdnadshavare till barnet om man inte är gifta. Vi hann få ett barn till men sen gifte vi oss faktiskt, efter åtta års förlovning, och då hade vi en stor fest med vänner och familj. Det var riktigt kul! Och tre år senare kom ytterligare ett barn och då var det skönt att slippa skriva under en massa papper och få underskrifter vidimerade mm utan allt var klart med faderskap och vårdad redan från början.

    Som sagt, ha en förlovningsfest om ni vill det och bry er inte så mycket om vad andra tycker om det. Men om ni planerar att skaffa barn i framtiden skulle jag nog råda er att fundera ett varv till på om det inte är lika bra att gifta er ändå. Det behöver ju inte vara inom en snar framtid om ni inte vill/orkar och det behöver inte heller vara värsta grejen som kostar skjortan.


    Vi kommer inte skaffa gemensamma barn.
  • Anonym (Snart är det dags!)
    Mimosa86 skrev 2020-04-07 20:46:27 följande:
    Aha, DÅ kan jag faktiskt förstå att ni inte gifter er. Blir ju mer meck då. Tanken med äktenskap är ju att förenkla, inte försvåra. Fick för mig att ni var ett ganska ungt par som ville köra en superfest utan att våga ta steget.

    Kör på. Tror inte någon gäst höjer på ögonbrynet när ett moget par med livserfarenhet håller en stor fest för att hylla kärleken. Lycka till och hoppas vi blir kvitt Coronan snart
    Tack så jättemycket!  Solig

    Hoppas också att vi snart slipper Corona-helvetet. 
  • Anonym (Snart är det dags!)
    EnAnonumius skrev 2020-04-07 23:47:25 följande:
    Ja det är helt okey.. Det är faktiskt en "gammaltradition" att göra så i Sverige också att dra i gång med en förlovningsfest. Oavsett om man gifter sig eller inte.

    Så festa loss du. Dock, nu i dessa Corona tider så avvakta lite tills de avblåser pandemin.
    Tack, ja vi får skjuta det på framtiden ett tag.

    Det kommer bli en oförglömlig fest för alla, det vågar jag lova!

    Tack för klargörandena i dina tidigare inlägg också. Solig
  • Anonym (Snart är det dags!)
    Anonym (tobbe) skrev 2020-04-07 23:52:25 följande:

    Förlovning gör man för att visa att man ska gifta sig det är ju det som förlovning handlar om så lite skumt är det att göra något som innebär att man lovar varandra att man ska gifta sig och sen inte ska göra det. Med det sagt så skulle jag personligen inte bry mig om någon kompis bjöd mig på en fest för att fira det. För en fest är fest och sen vad ni firar spelar inte så stor roll. Dock en idé som alla ni som förlovar er utan att gifta er borde fundera på är om ni inte bara kan hitta på något namn på det ni gör. För förlovning betyder ju som sagt var att man lovar varandra att man ska gifta sig. Så det är lite som att skaffa lämp för att få övningsköra och ta körkort och sen skippa övningskörning och körkort. Det är kanske bättre att komma på ett nytt namn som inte förvirrar. För det jag antar att ni vill med er sk "förlovning" är att ni vill blir ännu tydligare med att ert förhållande är seriöst och att det bara är ni två men utan stöket med att gifta er. Hitta på ett namn på det så slipper ni gnäll. Sen kan ni kalla festen för ringcermoni eller nått.


    Hej Tobbe, syd att du inte läste klart min ts innan du svarade.

    Vi ska, som du vetat om du läst färdigt, förlova oss och undanber uppläxningar likt din.

    Vi planerar en förlovningsfest. Hade du tackat nej om du vore bjuden? Eller hade du accepterat inbjudan men lite finst sådär upplyst oss om att vi inte alls är förlovade?

    OM du är någon vi känner och råkar få en inbjudan, vänldigen tacka nej. Vi behöver ite "vänner" som du.
  • Anonym (Snart är det dags!)
    Anonym (Ja!) skrev 2020-04-08 08:03:41 följande:

    Klart ni ska ha fest!!

    Jag tror att det är smart att inte kalla det för förlovningsfest, för det kan orsaka så mycket förvirring. Ska ni ha någon formell ceremoni? Skriv i så fall tex att ni ska lova varandra trohet utan äktenskap och vill fira det med nära och kära. Om ni inte ska ha någon ceremoni, skriv tex att det är en fest för att fira er kärlek. Var också mycket tydliga kring presentfrågan. Vill ni ha det eller inte? Kring bröllop finns en massa seder och traditioner (möhippa, vissa lekar, en viss typ av tal etc), var tydliga med om ni vill ha sånt eller inte.


    Det är en förlovningsfest och ska då givetvis kallas för vad det är!
    Det kommer inte skapa förvirring, jag lovar. De vi ska bjuda känner oss och vet att vi inte kommer att gita oss.
    (Vi är båda skilda sedan tidigare, båda är 40+ och tycker att en gång får räcka. Nu fick du lite mer info...)

    Nej, ingen ceremoni. Ringbytet sker innan festen mellan oss två.
    Vi ska inte "lova" varandra något som andra har med att göra så varför informera om det? Vi är smärtsamt medvetna om att sådana löften bara är luft om det vill sig illa.

    Tidigare i tråden var det någon som tog upp detta med presenter, det var bra för det hade ivi ärligt talat inte tänkt på.
    Vi kommer skriva  i inbjudan att vi inte önskar några presenter.

    Det sista kommer jag dock inte skriva, man har inte förlovningshippa så vitt jag vet. Lekar kan man ha, om det kommer upp spontant tycker jag. Även om jag int eär "lektypen.".
  • Anonym (Snart är det dags!)
    Wench85 skrev 2020-04-08 09:17:40 följande:

    Jag skulle inte tycka det var konstigt alls. Snarare skulle jag bli glad för att få inbjudan till en jätteförlovningsfest! 

    Jag är fullt medveten om att alla har rätt att leva sina liv som de vill och skulle inte drömma om att döma utifrån hur jag själv vill leva mitt liv. Skulle någon exempelvis vilja ställa till med en hejdundrande fest när den fyller 43 års kulle jag inte säga "nähä du, en ska bara fira när en fyller jämt."
    Skulle några vilja till med en hejdundrande fest för att fira att denna dag för 13 år sen gifte vi oss och då hade vi inte råd med en fest men vi vill ha det idag, skulle jag inte säga "nähä du, en får ha festen vid vigseln eller inte alls!" 
    Skulle nån vilja ställa till med en jag gifter mig med mig själv-fest eller en skilsmässofest eller nu adopterar jag mina bonusbarn-fest eller vi går från två till tre i vår relations-fest eller vad fanken det nu skulle vara skulle jag glädjas och fira med festfixaren. Så om mina vänner eller släktingar skulle vilja ställa till med en hejdundrande förlovningsfest skulle jag bli glad för dem och fira och hurra. 


    Kör, bara kör! 

    Däremot kanske det kan vara bra att vara beredd på att folk inte riktigt vet vad de ska förvänta sig. Visst kan bröllop vara väldigt olika, men det finns lite riktlinjer och normer som underlättar för att gästerna ska veta vad som förväntas av dem och av festen. Frågor som jag skulle ställa mig om jag var inbjuden till en förlovningsfest skulle vara exempelvis:

    - finns det toastmaster? 
    - ska det hållas tal, spex, sånger?
    - kommer det vara sittande middag?
    - förväntas presenter?
    - vilken klädkod?

    Osv.


    Tack för bra input!

    -ingen toastmaster. Det är en "vanlig" fest med ett glädjetema!
    -inga tal. Blir det lekar så blir det spontant.
    -buffé, valfri placering vid borden. Gedigen buffé vill jag markera.
    -nej, inga presenter.
    -klä dig som du vill!

    Allt detta framgår väl om i skriver att det är fritt och att glädjen är det enda de behöver ha med sig?
  • Anonym (Snart är det dags!)
    Anonym (A) skrev 2020-04-08 09:47:09 följande:
    Om de nu ska förlova sig, så kan de självklart kalla det för en förlovningsfest.

    Och varför skulle det skapa förvirring? Är inte alla vuxna medvetna om att man kan vara förlovad utan att gifta sig?
    Kort och koncist, och mitt i prick!

    Ja, våra vänner är vuxna, normalbegåvade, människor och är väl insatta i att man inte måste gifta sig! 
Svar på tråden Är det ok med förlovningsfest dä man inte tä00000000000000nker gifta sig?