Inlägg från: Anonym (Utredning i maj) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Utredning i maj)

    Utredning autism snart 2-åring - någon i samma sits?

    Hej,

    Vår hyperaktiva dotter ska påbörja en utvecklingsbedömning nu i maj där de kollar på adhd (går dock ej att få diagnos så här tidigt) samt autism. Hon kommer vara 2,5 i maj när allt påbörjas.

    Det som gjort att vi vill utreda är att hon är extremt hyperaktiv, det går an här hemma där allt är anpassat efter henne men både jag och hennes pappa blir helt slut när vi tar med henne någonstans. Det går i ett, klättras på allt, häller ut saker på golv, petar på allt sitter aldrig still och är ovanpå det fullständigt orädd och oförsiktigt så vi måste punktmarkera henne. Andra upplever henne som otroligt intensiv. Enda pausen som ges är om vi ger henne ipaden men där är vi också restriktiv. Vi är av förklarliga skäl mest hemma...

    Hon är sen i talet. Sa knappt något alls vid 18 månader så där pushade vi för en logopedkontakt och vi har sen dess jobbat med takk. Vi tycker dock att det är svårt att nå fram och framförallt få uppmärksamheten. Förskolan upplever inte bristande förståelse och inte vi heller men de upplever att ögonkontakten är bristande. Inskolningen tog lång tid och när det blev för mycket gick hon liksom in i sig själv och stängde av. Hon leker gärna själv och om det blir för mycket barn går hon hellre därifrån. Det tog någon månad innan hon började äta på förskolan och nu går det rätt okej.

    Vi upplever inte att hon tappar förmågor men hon kan använda vissa ord i ett par veckor och sen hör vi dom aldrig igen. Hon liksom använder några ord i taget. Hon har sagt två- och treords meningar för några månader sen men inte nu. Kanske klassas som en tappad förmåga ändå? Är lite osäker här :)

    Maten har egentligen alltid varit en utmaning. Jag misstänker att det kan vara att hon inte känner hunger på samma sätt som andra. Hon är väldigt selektiv i maten och har alltid haft svårt med bitar. Under hela första året kunde vi inte få henne att äta utanför vårt hem. Allt fick planeras runt hennes måltider och vi kunde inte göra några längre utflykter.

    Det här är lite hur vi har det. Hur känner ni föräldrar inför utredningen?

  • Anonym (Utredning i maj)

    Just ja glömde en stor sak. Extremt rutinbunden. Det blir stora problem med bråk, mat och sömn om vi tvingas bryta de rutiner vi har med sömn och mat.

Svar på tråden Utredning autism snart 2-åring - någon i samma sits?