• jeanette02

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Tecum skrev 2020-04-30 21:10:45 följande:

    Sydkorea är ett öppet och tättbefolkat samhälle, men tack vare ett snabbt och beslutsamt agerande stoppade man smittan.


    Hur då?

    Vad gör de när nästa smittvåg kommer? Har de någon som helst immunitet bland befolkningen? Eller är det lockdown som gäller tills man har ett möjligt vaccin?
  • jeanette02
    Anonym (sant) skrev 2020-04-30 19:42:42 följande:

    Klart man kan begränsa och till och med hindra smittspridning inom ett område. Finns massor av virus i världen som inte Sverige har.


    Mm, men tänk på Nya Zeeland som visst inte har något fall. Men hur länge ska de hålla stängt mot omvärlden? Flera år? Det nya coronaviruset kommer vi ha tills vi fått en viss immunitet i samhällena, tills man kan räkna det som ett vanligt återkommande virus. Likt andra typ influensa epidemier som är återkommande varje år.

    Det kommer komma nya vågor av detta. Så småningom har vi nog ett vaccin som mot många andra, av dessa. Men det tar tid att få fram vaccin mot ett helt nytt virus. Där skiljer det sig mot de andra återkommande som många redan har viss motståndskraft mot och är kända och fungerande vaccin är lättare att få ut. Även om riskgrupper tex alltid är med utsatta.

    Vissa virus eller smittbärande djur tex trivs ju inte på våra breddgrader.

    En annan viktig sak man kan ha tillgång till rent vatten osv som gör att vi slipper visa virus och bakteriella infektioner. Så det handlar nog inte så mycket om att man lyckas hålla smittan i shack på vissa platser. Man har helt enkelt andra förutsättningar gällande hygien el brist på det. Tex dör ju väldigt många i världen i virus och bakterieorsakade diarréer pga bristande rent vatten och fungerande toaletter.
  • jeanette02
    Monkii skrev 2020-05-01 08:37:07 följande:

    Priset för immunitet är väldigt högt som synes nu. Klart det är bättre att stänga gränserna tills ett vaccin finns.


    Mm. Så kan man tycka. Stänga ned ett land i flera år har ju också ett pris.

    5-10 år det vanliga för ett fungerande vaccin vid ett helt nytt virus. Inget ovanligt. Med väldig tur kan det ju gå snabbare. Men det ska ju helst fungera också och inte ha allvarliga biverkningar som det finns större risk för om man rusar på i framtagandet.
  • jeanette02
    Pope Joan II skrev 2020-05-01 09:15:54 följande:

    Har du någon kritik mot Sveriges handhavande av pandemin som du önskar framföra i tråden?


    Jag tycker man har rätt att ifrågasätta missledande information. Tycker inte du det? Eller tycker du det är bra med en massa desinformation på internet?
  • jeanette02
    AndreaBD skrev 2020-05-01 09:27:37 följande:

    Inget land har råd att ha lock-down i fler än två månader. Så är det. 


    Nä, lockdown strategin fungerar ju inte i längden. Problemet finns ju kvar så fort människor börjar röra sig ute igen. Man skjuter bara smittan framför sig. Men visst för kortare perioder går det ju.

    Förövrigt, lustigt att så många professionella forskare och medicinare finns i denna tråd :)
  • jeanette02
    Pope Joan II skrev 2020-05-01 09:31:19 följande:

    Jag tycker att det är rimligt att i en tråd, 1, kunna diskutera det jag ville diskutera ur det perspektiv jag önskade ha. Konspirationsteoretikernas och de vanliga andra dårfinkarnas inlägg kan man ju anmäla. 

    Men men, du och Andrea och de andra får väl ta över den här tråden också. 


    Ok. Nä det är klart man ska kunna diskutera både positivt och negativt med Sveriges hantering. Men lämnar väl tråden då.

    Synd är väl just att diverse dårfinkar tar över med väldigt onyanserat och okunnigt skrivande och får det till dagens sanning.
  • jeanette02
    Pope Joan II skrev 2020-05-01 09:47:14 följande:

    Du menar till skillnad från de andra trådarna? Där de riktiga forskarna och medicinarna huserar? 

    Som sagt...


    Hehe ja det är säkert så...Har inte orkat titta in där på länge.
  • jeanette02
    Monkii skrev 2020-05-01 10:07:49 följande:

    Det är bättre att fördröja smittan eftersom man då har mer tid att förbereda sjukvården.


    I Sverige satsar man på en långsam utdragen smittspridning just för att sjukvården ska hinna med någorlunda.

    Fördröja helt smittan hjälper ju inte eftersom det isåfall blir en stor boom av smittade när man väl slutar med extrem lockdown el liknande och det håller inte vården för. I något land.

    Blir intressant att följa länderna som nu börjar öppna upp sina samhällen igen. Även Sydkorea tex som nämndes tidigare är man tex orolig för en andra våg av smittan. Den kommer ju också mest troligtvis, men kanske längre fram i sommar, höst.

    Så det tar lång tid innan man vet vad som är rätt och fel i dessa lägen. Efterklok är det lättaste för vilken okunnig klant som helst att vara.
  • jeanette02
    Monkii skrev 2020-05-01 11:43:30 följande:

    Varför skulle det bli en extremt stor boom? Säg att NZ stänger gränserna tills peaken är över i ett stort antal länder och sedan bara tillåter folk att resa från de länder där peaken är över. Då kanske de får en till långsam spridning. Det är ju inte som att viruset ligger och trycker i buskarna och väntar på att folk ska komma ut.


    Jo jag förstår hur du menar tror jag, men viruset kommer inte sluta finnas. Människor får ju även lov att gå ut i länder med väldigt strikta restriktioner till typ apotek och handla det innebär ju ändå att viruset kan spridas omkring (man kan ju vara smittad med milda symtom alt. vara smittbärare) och när nu alla människor ska ut igen som inte träffat på viruset så finns det ju ändå i omlopp i dessa länder. Stor boom skrev jag. Måste inte bli extrem.

    Men detta nya coronavirus är ju här och det får vi leva med. I vågor tills det blir normaliserat och de flesta har viss immunitet och det finns förhoppningsvis fungerande vaccin. Det kommer ta tid. År.
  • jeanette02
    Tecum skrev 2020-05-01 16:05:26 följande:

    Nästa gång är de beredda och vet vad som ska göras. Kanske vaccinet kommer före nästa smittomgång. Är det så har de räddat en massa liv genom sin lockdown.


    Man får ju också tänka på att länder är olika i utgångsläget. Sydkorea kanske har en friskare befolkning i grunden, bättre hygienrutiner redan före pandemin, ung/åldrad befolkning. Svårt att jämföra länder det är många faktorer att ta hänsyn till. Just Sydkoreas oro inför nästa våg kan man läsa om i dagens SvD. Där man nu börjar lätta på restriktioner lite. Nya virus och andra kommer ju i vågor och det kan gå fort. Vacciner tar flera år att utveckla vid ett helt nytt virus. Fast man kan hoppas det går fortare. Men det ska ju vara säkert och även fungera helst.
  • jeanette02
    Anonym (Besserwisser) skrev 2020-05-10 19:18:37 följande:

    Trots att jag står till höger politiskt sätter jag mycket hellre munkavle på Carl Bildt.


    Ja han är ju störd här, tycker jag, läste artikeln i helgen i SvD, får psykopatvibbar och pinsamt dessutom. Han verkar inte få något mothugg heller märkligt nog....
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin