• Monkii

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    19mark82 skrev 2020-04-30 22:00:07 följande:

    WHO yttrade sig igår om att Sveriges hantering av coronakrisen har varit ett föredöme som bör tas efter av alla länder.


    Såg du presskonferensen? För det roliga är att de inte sa så. De sa att så som Sverige har gjort kanske blir så som man får göra i framtiden i de länder som haft hårdare restriktioner efter att man fått ner smittspridnigen till en låg nivå. Svt och aftonbladet kallade det att WHO hyllade Sverige vilket är ren lögn. Titta på presskonferensen från den 29e april. www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/media-resources/press-briefings
  • Monkii
    Anonym (.) skrev 2020-04-30 23:25:54 följande:

    Jag såg inte presskonferensen. Jag tänker ändå att "få ner smittspridningen till en låg nivå" kommer inte innebära noll smitta. När vi inledde vårt svenska sätt att hantera detta hade vi ändå en jämförelsevis låg nivå av virussmitta i landet (om än tilltagande i Stockholm). De kommer knappast vara i ett bättre läge än så, dvs smittan kommer fortsätta spridas, precis som i Sverige.


    Självklart kommer den spridas men förhoppningsvis långsammare. Många länder hade mycket fler smittade när man införde lockdown och har ändå haft katastrofalt många döda. Så det var inte en hyllning till Sverige som WHO pratade om. De pratade om sätt att komma ur lockdown utan att det blir en ny katastrof.
  • Monkii
    jeanette02 skrev 2020-05-01 05:22:34 följande:

    Mm, men tänk på Nya Zeeland som visst inte har något fall. Men hur länge ska de hålla stängt mot omvärlden? Flera år? Det nya coronaviruset kommer vi ha tills vi fått en viss immunitet i samhällena, tills man kan räkna det som ett vanligt återkommande virus. Likt andra typ influensa epidemier som är återkommande varje år.

    Det kommer komma nya vågor av detta. Så småningom har vi nog ett vaccin som mot många andra, av dessa. Men det tar tid att få fram vaccin mot ett helt nytt virus. Där skiljer det sig mot de andra återkommande som många redan har viss motståndskraft mot och är kända och fungerande vaccin är lättare att få ut. Även om riskgrupper tex alltid är med utsatta.

    Vissa virus eller smittbärande djur tex trivs ju inte på våra breddgrader.

    En annan viktig sak man kan ha tillgång till rent vatten osv som gör att vi slipper visa virus och bakteriella infektioner. Så det handlar nog inte så mycket om att man lyckas hålla smittan i shack på vissa platser. Man har helt enkelt andra förutsättningar gällande hygien el brist på det. Tex dör ju väldigt många i världen i virus och bakterieorsakade diarréer pga bristande rent vatten och fungerande toaletter.


    Priset för immunitet är väldigt högt som synes nu. Klart det är bättre att stänga gränserna tills ett vaccin finns.
  • Monkii
    jeanette02 skrev 2020-05-01 09:36:56 följande:

    Nä, lockdown strategin fungerar ju inte i längden. Problemet finns ju kvar så fort människor börjar röra sig ute igen. Man skjuter bara smittan framför sig. Men visst för kortare perioder går det ju.

    Förövrigt, lustigt att så många professionella forskare och medicinare finns i denna tråd :)


    Det är bättre att fördröja smittan eftersom man då har mer tid att förbereda sjukvården.
  • Monkii
    jeanette02 skrev 2020-05-01 10:33:55 följande:

    I Sverige satsar man på en långsam utdragen smittspridning just för att sjukvården ska hinna med någorlunda.

    Fördröja helt smittan hjälper ju inte eftersom det isåfall blir en stor boom av smittade när man väl slutar med extrem lockdown el liknande och det håller inte vården för. I något land.

    Blir intressant att följa länderna som nu börjar öppna upp sina samhällen igen. Även Sydkorea tex som nämndes tidigare är man tex orolig för en andra våg av smittan. Den kommer ju också mest troligtvis, men kanske längre fram i sommar, höst.

    Så det tar lång tid innan man vet vad som är rätt och fel i dessa lägen. Efterklok är det lättaste för vilken okunnig klant som helst att vara.


    Varför skulle det bli en extremt stor boom? Säg att NZ stänger gränserna tills peaken är över i ett stort antal länder och sedan bara tillåter folk att resa från de länder där peaken är över. Då kanske de får en till långsam spridning. Det är ju inte som att viruset ligger och trycker i buskarna och väntar på att folk ska komma ut.
  • Monkii
    jeanette02 skrev 2020-05-01 13:11:33 följande:

    Jo jag förstår hur du menar tror jag, men viruset kommer inte sluta finnas. Människor får ju även lov att gå ut i länder med väldigt strikta restriktioner till typ apotek och handla det innebär ju ändå att viruset kan spridas omkring (man kan ju vara smittad med milda symtom alt. vara smittbärare) och när nu alla människor ska ut igen som inte träffat på viruset så finns det ju ändå i omlopp i dessa länder. Stor boom skrev jag. Måste inte bli extrem.

    Men detta nya coronavirus är ju här och det får vi leva med. I vågor tills det blir normaliserat och de flesta har viss immunitet och det finns förhoppningsvis fungerande vaccin. Det kommer ta tid. År.


    Jag bor i UK och vi har haft lockdown i nästan 6 veckor. Du förstår väl att det är färre sjuka just nu i UK än det hade varit om man hade fått röra sig fritt? Om man skulle ta bort lockdown nu skulle det alltså ändå vara färre sjuka pga det även om det blev en ny ökning för att man tar bort lockdown.
  • Monkii
    AndreaBD skrev 2020-05-01 18:44:58 följande:

    Jag tycker också att jag inte minns några löften. Och jag förväntade mig absolut inga heller. Det är ett nytt virus - då vet de inte. Hur skulle de kunna veta? De säger bara vad som verkar sannolikt. Och det ändrar sig kanske när man får reda på mera. 


    "

    Risken att smittan skulle kunna spridas i Sverige med den här gruppen är helt obefintlig, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

    "

     

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/mRdlw1/experten-ingen-risk-att-svenskarna-kan-sprida-coronaviruset
  • Monkii
    AndreaBD skrev 2020-05-01 20:58:02 följande:

    Det här handlar ju om 11 stycken svenskar som flögs hem ifrån Kina! Och man hade undersökt dem före resan och igen under en mellanlandning och sedan skulle de bege sig i frivillig karantän för säkerhets skull. Visst, man kunde ha sagt dessutom att de MÅSTE bege sig i karantän. Men jag tror nog att de förstod det så. Här håller jag med Tegnell om att risken är obefintlig. 

    Jag trodde vi pratade om alla som var på semester i norra Italien på sportlovet?


    Du missade poängen. Tegnell uttalar sig om saker han inte vet på ett sätt som får det att låta som att han vet. Det märks inte minst på alla de som gått på det han säger och sedan blir förvirrade när det inte blir så som Tegnell sagt. www.aftonbladet.se/nyheter/a/RRpj0A/statsepidemiologen-toppen-kan-vara-nadd-nu
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin