• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-28 20:36:32 följande:
    Nej givetvis är noll mask, som filtrerar 0%, bättre.
    Och svenskar förstår ju ändå inte hur man använder masker, och förstår inte att man ska hålla avstånd och vara hemma vid sjukdom, om man samtidigt bär mask. I andra länder fattar folk detta, men inte i Sverige där ingen fattar att man ska tvätta händerna trots att man använder mask.
    Du har helt rätt! Masker som stoppar 80% av smitta är djävulens redskap!
    Det kan vara lika bra eller bättre - allt beror på omständigheterna

    Hälften av de jag sett med mask vet med all tydlighet inte hur de ska använda mask - de hade gjort det bättre utan mask. Men det är inte ett representativt urval jag sett så det går inte att dra några tvärsäkra slutsatser.
  • Padirac
    Akidoki skrev 2020-07-28 22:14:17 följande:
    De är helt tydligt effektiva mot byggdamm :)
    Vad är det frågetecknen ersatt? 0,6 ?m ?
    tecknet för micro. my, ascii 230

     
  • Padirac
    Akidoki skrev 2020-07-28 22:14:17 följande:
    De är helt tydligt effektiva mot byggdamm :)
    Vad är det frågetecknen ersatt? 0,6 ?m ?
    0,6 μm (micrometer) = 600 nanometer

    Cov-Sars2 virus 60 - 140 nanometer

    https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmc2007800

    Speech-Generated Oral Fluid Droplets

    "We found that when the person said “stay healthy,” numerous droplets ranging from 20 to 500 μm were generated. "

    "We found that the number of flashes increased with the loudness of speech; this finding was consistent with previous observations by other investigators.3 In one study, droplets emitted during speech were smaller than those emitted during coughing or sneezing. Some studies have shown that the number of droplets produced by speaking is similar to the number produced by coughing.4"
  • Padirac
    Akidoki skrev 2020-07-28 22:35:47 följande:
    Ok, tack.
    Ska nog skaffa ett sånt där munskydd att ha i stallet vid höhantering, perfekt för en allergiker.

    Till TS
    Ledsen, jag har inget gnäll att bidra med.
    Tror dock att det är tur att fler än de som håller med dig skriver i tråden, annars hade ni enbart suttit här och förstärkt varandras rädslor och missnöje och amplifierat det Till tusen. Det var väl inte syftet med tråden? .
    För en del av tråddeltagarna handlar det om att utmåla Tegnell som mördare. :-/

    Här kan en del av dessa ses utanför fönstret hos FHM

    https://www.svd.se/tegnell-om-kritiken-vi-har-lart-oss-under-resan
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-07-29 09:14:30 följande:
    Jag vet inte... är det jag som tänker fel där eller är det så att covid-19-viruspartiklar då går rakt igenom en sån mask?
    FFP3-masken släpper igenom virus  - och aerosoler, droplets med och utan virus, men inte droppar som fastnar på munskyddets utsida... eller insida..

    På vårdcentralen jag besöker har personalen som interagerar med patienter ett visir och handskar..
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-07-29 08:59:00 följande:
    Frågan där är ju: Hur stora är virus? 

    Det står att maskerna filtrera partiklar upp till 0,6 ?m. Vad är "?m"? 

    Enligt wikipedia har de flesta virus en storlek av mellan 10 och 300 nanometer. Om det var nanometer som avsågs här så skulle det ju vara okej. Men förresten, det står UPP TILL 0,6. Ska det inte vara minimum som anges? Så att det borde vara 0,6 och större? Det som är mindre går väl igenom?
    Ja, det är lite otydlig formulering, men du har rätt angående att de mindre går igenom
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-07-29 13:30:26 följande:
    Och FFP3-masker är inget som man verkligen orkar ha på sig en längre tid. Jag funderade på att skaffa såna, men en kompis i Tyskland sa att man knappt får luft (dvs. att det känns så).

    Frågan här är ju hur mycket virus tar sig igenom masken. Man skulle då antigen kunna fundera hur mycket som kan vara droppar, av smittan alltså. Det vet man förstås inte säkert. Och man vet inte heller om det gör någon större skillnad om man får lite mindre virusmängd i sig.

    AndersTegnell svarade på den frågan igår på presskonferens, dvs. frågan: Skulle det inte kunna göra nytta med mask om man då får i sig mindre virus och kanske då får lindrigare sjukdom om man smittas? Och Tegnell menade att man vet att det verkar göra skillnad med virusmängd, t.ex. i sjukvården. Men då är det så stor mängd virus, då är det verkligen en stor skillnad. Den lilla skillnaden som man kan få genom att ha mask på sig - han tyckte det var mycket tveksamt om det då skulle göra en skillnad, eftersom skillnaden i virusmängd är minimal. 

    En annan sak som jag undrar: Om nu droppar hamnar på ut- eller insidan av masken och inte går igenom - kan inte själva viruset ändå gå igenom? Fast, den flyttar sig förstås inte själv. Det skulle i så fall vara om man råkar få masken i munnen och den blir fuktig eller något sånt, antar jag. 
    De virus som sitter på hakan eller kinden eller näsan kommer bara in i oss genom allt vi gör med händerna i ansiktet antar jag.

    De virus som sitter på masken kommer troligen att kunna dras igenom vid andning - masken skyddar ju inte från att smittas från virus som finns på utsidan, utan förhindrar att dina droppar och en del av aerosolen från hosta, nysningar, prat och flämtande kommer genom masken och att det som kommer genom inte kommer så långt. 

    Om de sitter på insidan kan du nog vara helt säker på att du drar i dig dem. Därav de strikta reglerna för hygien vid hantering av masker.
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-07-29 16:32:16 följande:
    Hm... jag undrar det. Om man kan andas in virus som fastnar på utsidan av masken. Jag tror att man generellt behöver ett slags flytande ämne som transport. Att dra in virus genom inandning - det var en intressant teori. Jag ska se om jag hittar nåt om det.... 
    Ja, kolla detta 
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-07-29 17:06:53 följande:
    Nu minns jag att jag redan tidigare hade problem att hitta det. Det finns för mycket info och det mesta är antigen på för låg eller för hög nivå. 

    Den här är en rätt bra sammanfattning:

    www.vallentunakk.se/docs/611/17337/vad_%C3%A4...(1).pdf

    Och där står det t.ex.  "Till skillnad från levande celler har virus dock ingen egen ämnesomsättning och har heller ingen mekanism för att förflytta sig."

    Den kan INTE förflytta sig själv. Men om luften kommer i tillräckligt med rörelse, så kan den ju antagligen blåsas bort. Det är det som kallas för luftburet. Men det händer nog bara i undantagsfall. Andas in virus - jag vet fortfarande inte.....
    Tja, endera ska aerosolerna tfrom omgivande människors pratande och hostande och nysande tränga genom masken eller så ska masken släppa igenom virus på något annat sätt - för masken skyddar ju inte bäraren från att få virus. Under förutsättning att handhygien skötts.

    Hur det nu går till?  Hur kommer det sig att masken inte skyddar bäraren från att smittas av andra - hur kommer viruset genom masken? 
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-07-29 18:45:33 följande:
    Viruset kommer igenom masken ned små-droppar och med aerosoler, masken stoppar bara droppar med virus. I alla tre fallen färdas ju viruset med saliv eller liknande kroppsvätska.
    Ja precis, så har jag förstått det med. Med tillägget att vi kan andas in genom masken så att droplets/aerosol kommer med genom masken. 

    Men detta är inget jag sett någon utreda, utan det är bara mina tankar om hur ett filter kan släppa igenom någonting, jag menar att droppar är ju inte fast materia utan kan delas upp i mindre droplets och ett filter kan säkert bidra till att dela på droppen till mindre droplets om det är undertryck bakom filtret som det är vid inandning.

    Men jag gissar här  
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin