• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (Giggi) skrev 2020-07-22 11:39:03 följande:
    Såklart finns smittan överallt nu, pga vår strategi. Men information om var det finns flera fall skulle kunna göra att folk som är rädda att smittas, tex riskgrupper och dess anhöriga, kan undvika just det området, och smittspridningen då också minska.
    Smittan fanns redan överallt redan i februari - smittspridningen från importfallen från alperna stoppades med aktiv smittspårning men smittan fanns redan ute i samhället.

    De som har skäl för att vara rädda för att smittas ska stanna hemma - för ingen vet var smittan finns  Däremot vet man att smittan sprids lättare bland vissa samhällsgrupper. 

    För att skydda sig och minska smittan ska du och jag och alla andra hålla social distans, undvika trängsel och sammankomster.

    Falsk trygghet att försöka peka ut säkra ställen/osäkra ställen som faktiskt inte finns.
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-07-23 12:42:15 följande:
    Det visar dock bara att ju större virusmängd man har i sig, desto sjukare är man,  när man väl är sjuk. Det intressanta vore dock om det finns såna skillnader när man smittas.

    Att inte alla får sjukdomen lika gravt, att vissa klarar sig undan lättare, vet vi ju. Men beror det på faktorer hos DEM (som som ålder, tidigare sjukdomar  - det gör det ju). Eller kan man bli sjukare, om man får i sig större mängd virus (så som folk som jobbar i sjukvården)? 
    AndreaBD skrev 2020-07-23 12:43:45 följande:
    Jo, det ser ut som om folk som jobbar i sjukvården drabbas relativt svårt. Men man vill ändå gärna veta lite mera exakt. 
    Det är dessa observationer som gör att man tror att det är mängden av exponering som avgör om (och hur mycket man smittas) och som ligger till grund för rekommendationer om smittskyddsbegränsning genom social distansering eller mask och visir. Mindre exponering ingen sjukdom, mer exponering mer sjukdom, mycket exponering svår sjukdom.

    Troligtvis blir du inte smittad - men kan bli det - av att gå på affären så länge du inte har nära och animerade samtal ansikte mot ansikte med personal eller andra kunder. Därför sitter plexiglasskivorna framför kassorna.  Därför ska du undvika att vistas i dåligt ventilerade mindre utrymmen där många människor frustar och pustar (gym)

    De vanligaste smittvägarna är  - förutom i vården - i nära relationer eller på arbetsplatser. Där människor arbetar nära andra människor. Sa inte FHM att man såg en liten ökning av smitta bland servicepersonal på turistorter. 


  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-07-25 22:52:05 följande:
    Jag får samma känsla som Dr Nail här. Som för övrigt inte presenterar någon information, utan en åsikt. Och det handlar inte om intensivvård.

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/50PLdb/professor...

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/Ad6EMn/jan-81-ha...

    Den här informationen har kommit till allmänhetens kännedom. Mot den bakgrunden är det väldigt respektlöst att låta förstå att sjukvården har räckt till för alla som har behövt den. Den har ju inte det. Man hade ju fattat principbeslut på vissa håll i Sverige att inga åldringar förs till sjukhus. Hade sjukvården räckt till också om man hade låtit de gamla som hade kunnat dra nytta av extra syrgas och dropp få sjukvård?

    unherd.com/2020/07/swedens-anders-tegnell-jud.../

    we have continuously had healthcare that has been working, there have been free beds at any given time, never any crowding in the hospitals,
    Det fanns hela tiden platser (intensivvård och andra platser) över och platser byggdes kontinuerligt ut - om det hade gått att göra i samma utsträckning som äldre inte fick den vård de hade rätt till vet vi inte. Kanske kommer kommissionen att lägga fram information om detta, kanske inte.

    Under tiden får de som så känner klandra AT för att han sagt att platser fanns tillgängliga.

    Själv väljer jag att inte klandra AT för detta som jag anser rimligen inte är varken hans eller FHMs ansvar.
  • Padirac

    Idag då jag var in på lokala stormarknaden mötte jag en kvinna med mask, strax bakom kom hennes man utan mask.

    I kön till kassorna kom en annan person med masken neddragen för att kunna andas genom näsan.

    Maskerna var av typ engångsmask som inte sluter tätt över näsrygg.

    Vad kan man tro om dessa händelser? Vill man inte smitta andra eller tror man att man inte blir smittad lika lätt med dessa masker?

    Har första kvinnan mask hemma eller smittar hon sin man hemma som strosar runt utan mask? Den andra personen, kan denne inte smitta eller smittas genom luft som passerar näsa och övre luftvägar?

    Ger detta beteende någon som helst minskning av smittspridning?

  • Padirac
    FDFMGA skrev 2020-07-27 21:07:48 följande:
    Klyban har tidigare i den här tråden nämnt att det inte är hans starkaste sida - det där med att formulera texter, alltså (Jag skriver han eftersom jag fått uppfattningen att det är rätt pronomen) - men om man bara har ett uns känsla för språk så brukar det sällan innebära några svårigheter att förstå vad han skriver.

    "Ja, om den är baserad i fakta och forskning, vilket munskydds användande är under" tolkar jag som att han förklarar att FHM:s syn på munskyddsanvändande är vetenskapligt förankrad och baserad på fakta.

    Felet du gjorde och ofta gör är att du bryter ut ett stycke ur dess sammanhang, nu senaste råkade du glömma att det var FHM som diskuterades. Det kan du se om du kontrollerar vad klyban citerade.
     Idag 16:48#4017CiteraAnmäl
    Ja, om den är baserad i fakta och forskning, vilket munskyddets användande är under.
     
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-07-27 19:24:39 följande:
    Du kan inte hitta på en ny betydelse av ordet personangrepp och kräva att den ska gälla. Personangrepp är något helt annat.

    Du länkade INTE till någon studie nu - vi kan inte hålla på att undersöka vad du länkade till tidigare, det skulle vara lite överdrivet nu. Ifall du länkade till något exakt om det här tidigare, så kan du väl länka det igen. Generellt brukar du länka till studier som inte säger det som du påstår att de säger. Men det tolkar jag inte som lögn (så att du inte beskyller mig för det felaktigt igen), snarare som oförmåga att förstå innehållet. Och det är inget personangrepp nu heller - man har som icke-läkare/forskare svårt att förstå sånt. Jag förstår det inte alltid heller. Men det är förstås lättare för mig då att hitta fel på det.

    Om du och Nail har länkat tidigare, då har du säkert också fått kommentarer av andra här om dessa. T.ex. att studierna inte säger det, som ni tror de säger. Eller att en liten studie med 20 personer (jag tror jag minns att någon länkade till en sån) inte bevisar så mycket - så länge inte många andra studier visar samma sak. Man kan alltid länka till en udd studie - du kan "bevisa" vad som helst på det sättet. Och det kommer alltid att finnas studier som visar motsatsen. När det gäller studier måste det antigen vara en stor studie som undersöker exakt den frågan, eller flera stycken som har samma resultat. Då kan man hävda att det finns viss belägg att det verkar vara så. 
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-27 21:45:05 följande:
    HAHAHAHAHAHAHAHAHA Fantastisk bortförklaring, grattis jag ids inte göra fler inlägg här marguritas ante porcos osv
    Här kommer resten av frasen - var rädd om dig "Att kasta pärlor åt svin är ett uttryck som betyder att slösa intellektuell möda på människor som ändå inte förstår eller uppskattar. Uttrycket kommer ur Bergspredikan, där Jesus säger: "Ge inte det som är heligt åt hundarna, och kasta inte era pärlor åt svinen; de trampar på dem och vänder sig om och sliter sönder er.""
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-07-28 10:14:39 följande:
    Lägg av.
    AndreaBD skrev 2020-07-27 22:18:45 följande:
    Jag har inte hört just den delen ifrån Olsen, nej. Men jag tvivlar inte på det. Han verkar av någon anledning vilja ha andra åsikter jämt. Det är bara mitt personliga intryck, men den karlen verkar vara ganska extremt narcissistisk. 

    .....

    AndreaBD berättar om sitt intryck av en persons agerande. Är detta en utsaga om BO eller om AndreaBD? 

    Frågan man kan ställa sig är väl om det är sant att BO alltid ska vilja tycka tvärt om mot FHM? 

    Sen kan man vidare fråga sig om det i så fall är narcissistiskt eller om det har andra förklaringar.
  • Padirac
    KlantSmurfen skrev 2020-07-28 12:56:21 följande:
    Jag har inte kollat upp olika masker som skulle kunna vara rätt och olika priser, utgick bara ifrån den jag länkade, verkar betydligt smidigare än FFP2
    Jag är skeptisk till att tillverka egna masker om man inte vet exakt vilket tyg som filtrerar luften tillräckligt.

    90 låter skumt, ska man duscha i 90 grader också? Den jag länkade till skulle tvättas i maskin i minst 30 min, låter också skumt.
    Tvätta en gång i veckan...Har inte hittat någon nyare studie om hur länge viruset överlever på ytor men det kan ju omöjligt överleva i flera dagar.
    www.lifesciencesweden.se/article/view/708713/...
    illvet.se/medicin/sjukdomar/sa-undviker-du-co...


    Jag tror att kunskapsläget om Covid19 säger detta:

    Om du tvålar in dig ordentligt (eller tvättar kroppen med handsprit ! ) så 'dör' viruset. 

    I höga temperaturer 'dör' viruset - där höga temperaturer är högre än 60 grader

    I torr miljö försvagas viruset

    https://svenska.yle.fi/artikel/2020/03/04/dor-viruset-i-bastun-far-jag-ersattning-om-jag-satts-i-karantan-har-finns-31-svar

    Vilken sorts mask WHO pekar på som lämplig där trängsel inte kan undvikas vet jag inte. 

    Om masker ska läggas 'på hög' för att kunna återanvändas kan de inte ligga i en hög där viruset kan kontaminera de masker som först lades i högen.   Hela hanteringen av masker som skall återanvändas kräver en hel del för att masker som ev har virus på sig inte skall komma in i luftvägarna.

    Rotationen av tvättbara masker kräver ett omsorgsfullt utarbetat schema och säger förvaring under tiden...

    Engångsmasker ska också hanteras på sitt sätt iom hur länge de kan bäras innan de inte länge har någon effekt,
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-07-28 15:13:14 följande:
    Jo, man ska förstås inte slänga flera masker i en hög, om man just ska rotera användning av dem och räknar med att viruset har självdött då. Men det är egentligen sunt förnuft. 

    De säger ju här också att man måste tvätta över 60 grader när det gäller virus. Och jag minns att det brukar vara rekommendationen även när det gäller andra virus. Man ska alltid tvätta i 90/95 grader, eftersom 60 grader helt enkelt är på gränsen och för osäkert.
    Precis  - alla masker ska väl läggas i väl förslutna påsar och hanteras enbart med nytvättade händer.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin