• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (sant) skrev 2020-05-21 00:23:24 följande:
    Jag trodde du menade i Sverige.

    Det har ju inte gått så lång tid än, så vi får se. 
    Precis.

    Och i och med att man blir immun efer att man varit smittad är det beklagligt att det gjorts så få tester i Sverige.

    Tyvärr tycks ju även olika beslutsnivåer ha påverkats av de känslostormar som präglat debatten - ett självklart alternativ redan från början borde ha varit att i möjligaste mån använda sig av personer som inte är smittspridare i kontakten med riskgrupper.

    Där finns det skäl att vara mycket kritisk till den svenska strategin i och med att vi har den möjligheten till skillnad från de länder där man i betydligt större utsträckning valt att satsa på att gömma sig för viruset i väntan på ett vaccin.

    Dessutom - ur ett smittskyddsperspektiv är det fullständigt likgiltigt på vilka sätt våra immunförsvar kan skapa immunitet mot covid-19 - även om detta för immunologer naturligtvis är mycket intressant.

    Det skulle man kunna kalla det nya Stockholmssyndromet - att ha tillgång till en mänsklig smittskyddsbarriär utan att förstå att använda den.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-05-21 11:21:03 följande:

    Man ska väl göra 1000-1100 i veckan nu och de närmaste 8 veckorna har jag för mig höra.


    Så en klarar bild kring detta bör uppstå.
    Hade Spanien tagit blod ur fingret?
    För hörde detta gjorde de testerna mer osäkra, så kan vara intressant och veta.


    Man kan ha olika syften med provtagning. Smittspårning var FHM:s uttalade syfte under den allra första inledande perioden. Därefter har det blivit lite otydligt med tydliga syften, i viss mån för statistik, i viss mån för att kontollera vårdpersonal.

    Men syftet att lokalisera immuna som potentiellt skulle kunna användas inom vården har aldrig funnits, tyvärr.

    i den bästa av världar kanske det kommer ut något positivt efetr att vi lärt oss leva med viruset - men just nu kan jag bara bli beklämd när jag läser om hur fruktansvärt uselt svensk äldrevård fungerar.

    https://www.dn.se/nyheter/sverige/plotsligt-var-54-av-78-anstallda-pa-aldreboendet-sjukskrivna-och-manga-av-de-gamla-doda-i-covid-19/
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-05-21 18:45:25 följande:

    Britton tillbaka till skrivbordet.

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/rAw99A/matteprofessorn-kan-betyda-att-dodligheten-ar-hogre



    Ytterligare en gång.

    Enligt Brittons första prognos skulle 90 procent av alla som kommer att smittas vara smittade vid majs utgång.

    Matematiska modeller i all ära, men de har sina svagheter - eller som it-folket brukar säga: Skit in, skit ut.

    Då tror jag att det är bättre att förlita sig på Tegnell och hans uppfattning att vi redan nått en partiell immunitet på gruppnivå i Stockholm i och med att han grundar detta på den faktiska smittspridningen.
  • FDFMGA
    Anonym (sant) skrev 2020-05-21 22:14:46 följande:
    Och jag tror det också är fel, men är det inte fel så kan det tyda på att covid19 är mindre smittsamt än befarat och mer dödligt.

    Både positivt och negativt med andra ord.
    Ibland tycks det vara mycket smittsamt, ibland inte. Personligen har jag som spekulerande hobbyimmunolog undrat varför alla verkar ta för givet att alla är mottagliga för smittan 

    Här en intressant artikel från DN om immunitet och covid-19

    https://www.dn.se/nyheter/sverige/professor-antagligen-ar-immuniteten-langvarig/
  • FDFMGA
    Anonym (Så klart) skrev 2020-05-21 22:28:12 följande:
    Var det inte nyligen så att det fanns antikroppar hos ca 7% av stockholmarna och typ 3% av typ göteborgarna..? Nu minns jag inte exakt men i den skalan. Är det en partiell immunitet? Partiell är den väl ja men ganska liten och i mina ögon obetydlig om man tänker på att en hög immunitet hos folket skulle sakta ner smittospridningen...? Är det inte typ 60-70% immunitet man bör sikta på för att det ska ge ett okej skydd för alla? Nån som har dessa fakta på handen?
    Ingen lär veta hur stor andel av stockholmarna som varit smittade - men tydligen är andelen tillräckligt stor för att smittspridningen ska avta.
  • FDFMGA
    Anonym (Så klart) skrev 2020-05-21 23:23:59 följande:
    Nej man vet ju inte hur många som smittats men då man försökt dorka i hur många som utvecklat antikroppar i ex. Stockhol och svaret blir kring 7%. Om smittospridningen avtar pga immunitet, och endast 7% är immuna, kan den verkligen avta pga immunitet då...? Eller är uppskattningen fel? Eller finns det annan logik i att de som smittats men inte fått antikroppar på något sätt ändå hindrat smittan att spridas? Eller har de sjukaste dött.? Isolerar folk sig mer? Vad kan vara det riktiga svaret.......?
    Ja, det kan man undra - men 7,8 procent var för ett bra tag sen. Man vet t ex inte om alla som smittats och blivit immuna utvecklat antikroppar. Man vet inte om det finns personer som inte är mottagliga för smittan överhuvudtaget - men vad jag kan gissa är att de finns en ganska stor grupp personer i Stockholm som skydddat sig så långt som det är möjligt, bland dem lär immuniteten vara mycket låg och så finns det en annan stor grupp som inte precis varit särskilt försiktiga.

    Om du reser till Stockholm och går omkring där mycket folk rör sig - vilken av dessa grupper tror du är kraftigt överrepresenterad då?
  • FDFMGA
    Anonym (sant) skrev 2020-05-22 01:01:10 följande:
    Har inget konto där, men ska skaffa när jag är mindre trött.
    Ja, det är gratis där tillsvidare - men efter vad jag har förstått så upplever en del att det är skrämmande att behöva registrera sig där.

    Hursomhelst så avviker Stockholm och Göteborg samt delar av omgivande regioner kraftigt från övriga Sverige avseende smittspridning och hur drabbade äldreboendena blivit.

    Artikeln i DN beskriver hur smittskyddet hanterades på ett äldreboende i Göteborg. Här ett citat från kommunstyrelsens ordförande, till synes rätt oskyldigt men om man synar det så säger det mycket om politisk inkompetens.

    ledningsfunktionen var svår att upprätthålla. Tidsfönstret var kort, smittan spreds på bara ett par dagar. Exakt hur rapporteringen gått till vet vi inte ännu. Men när vi blev varse begärde vi informationen, den vi nu har fått
  • FDFMGA
    Anonym (Så klart) skrev 2020-05-22 11:19:42 följande:
    Precis, men det är ju just det att det inte har någon betydelse hur många som smittats om inte de bildat antikroppar. Då är de inte immuna. Om alla smittade inte utvecklat antikroppar utan endast 7% så är vi ju låååångt från flockimmunitet. Då hjälper det inte ens att 100% smittats, om antikroppar bildas hos mycket färre än alla smittade...
    Jag ställer mig lite tveksam till dina forskningsresultatSkrattande

    Andra observationer ger vid handen att alla smittade blir immuna, hittills finns det inte ett enda rapporterat fall om någon person av alla de som blivit smittade globalt som blivit sjuk en gång till. Däremot finns det åtskilliga studier som indikerar att immunitet inte behöver vara kopplad till antikroppar, t ex har Påven Johanna länkat till en kinesisk studie där många tillfrisknade hade mycket låga eller inte ens mätbara mängder antikroppar. 

    Och som Anders Tegnell så förtjänstfullt påpekar minskar smittspridningen i Stockholm och detta trots att vi stockholmare generellt har blivit mer slappa i vår inställning till att skydda oss själv och andra från smittan.

    Vårt immunförsvar har liksom många strängar på sin lyra. Dessutom hänvisar du till en observation som beskriver läget för mer än en månad sedan, i och för sig hade smittspridningen stagnerat redan då så andelen som har antikroppar idag kanske bara ligger kring 15-20 procent - men hur stor andel av oss stockholmare som i dagsläget är mottagliga för smittan kan man inte veta.

    Men sannolikt är man mycket längt från detta tilltagande skydd mot smittan på gruppnivå i de flesta regioner i Sverige.

    Ett optimalt framtidsscenario ur ett smittskyddsperspektiv vore nog att lätta på restriktionerna/rekommendationerna i Stockholm men behälla dem inom många andra regioner i Sverige - samtidigt borde man kunna dra nytta av att så många är immuna här, t ex genom att aktivt rekrytera redan smittade, tillfriskande och därmed immuna till äldrevården.
  • FDFMGA
    Anonym (Så klart) skrev 2020-05-22 13:28:30 följande:
    Bra! Fint svar! Jag sökte uttryckligen information här kring detta (ja jag kunde ha börjat googla i stället) då det var nytt för mig att antikroppar inte är det samma som immunitet. Samtidigt har Tegnell sagt att strategin inte strävar efter flockimmunitet, så det gör ju det hela i mitt tycke lite konstigt, vad är nyttan med en massa sjuka/döda om inte flockimmunitet. Det är den enda nyttan jag kan se, att folk blir immuna snabbare.så mycket vi bara inte vet kring Covid19 än, vi kan bara gissa vad som lönar sig/inte lönar sig..
    Nej, jag vet - men samtidigt är det för mig obegripligt att man inte rekommenderar kommuner och regioner att dra nytta av personer som är immuna. Det skulle förenkla smittskyddsreglerna vid kontakt med riskgrupper väsentligt och samtidigt minimera risken för att riskgrupper smittas i kontakt med vårdpersonal.
  • FDFMGA
    KillBill skrev 2020-05-22 13:52:49 följande:

    Jag tror att det beror på den osäkerhet som råder kring Covid-19. Det mest sannolika är att man blir mer eller mindre immun mot Covid-19 om man varit smittad men det saknas fortfarande 100% evidens för att så är fallet och t.ex. WHO har varnat för att det inte är säker att man blir immun bara för att varit smittad.


    Ja, tyvärr är det inte möjligt att bevisa att man blir immun, lika lite som det går att bevisa att gud finns - eller inte finns.

    Själv tycker jag att det räcker med att det inte finns ett endaste konstaterat återinsjuknande i världen. WHO:s vinglande var väl en olycklig konsekvens acv att Sydkorea rapporterade ett par 100 fall där personer blivit smittade en andra gång, något som landet senare fick ta tillbaka utifrån konstaterade mätfel.

    Jag tycker coronakrisen belyser problemen med olika beslutsnivåer, stat, region, kommun.

    Mycket i den här debatten handlar om vad som borde ha gjorts tidigare. Ett av mina förslag skulle kunna vara att kasta ädelreformen på soptippen.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin