• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    KillBill skrev 2020-05-22 14:57:02 följande:

    Ja äldrereformen har varit skadlig. Oavsett vem som ansvarar för äldrevården måste kompetensen ökas rejält. I Stockholm där hemtjänsten och äldrevården sedan många år i huvudsak bedrivs av privata utförare är kompetensen ofta skrämmande låg och det är inte konstigt. Ett aktiebolag prioriterar alltid lönsamheten och att hålla låga personalkostnader är ofta förutsättningen för att tjäna pengar..


    Ja, och dessvärre är det KD som har det yttersta ansvaret för äldreomsorgen i såväl Stockholm som Göteborg.

    Oavsett vilken övergripande smittskyddsstrategi olika länder valt så har covid-19 svept genom äldreomsorgen i städer och regioner där den inte har fungerat. Ett faktum som vissa länder försökt undangömma genom att inte redovisa personer som avlidit av covid-19 inom äldrevården.

    Förmodligen blir överdödligheten det mest tillförlitliga måttet på hur hårt covid-19 kommer att drabba olika länder.

    i Ryssland är det visst hög överdödlighet i lunginflammation för närvarande.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-05-22 16:18:22 följande:
    De är verkligen löjliga - låtsas att de bara har 2000 döda. Och om någon läkare försöker säga att det inte är så, så råkar den läkaren ramla ut från ett fönster. Det är ju faktiskt illa.  
    Ja, VMVM - Varumärkes-VM i coronabekämpning är en rätt olustig tillställning där man inte ens är överens om hur länge VMVM ska hålla på och där de tävlande länderna själva redovisar sina resultat - som t ex Ryssland. Eller Trump när han bräker om att USA gör flest tester i absoluta tal med när han jämför dödstal blir det relativa tal och jämfört med Belgien.

    Och Belgien replikerar att de är det land som rapporterar mest korrekt och inte som USA eller grannlandet Holland döljer de verkliga dödstalen. 

    Ett olustigt spektakel - och oerhört oturligt att USA skulle ha en inbilsk narr till president just den här presidentperioden.
  • FDFMGA

    Hmm, tråden tycks vara på väg att somna in - precis som pandemin så sakta börjar mattas av. Det är märkligt att man så länge gjorde bedömningen att covid-19 var mycket smittsamt, mer troligt är väl att det oftast krävs närkontakt för att någon ska smittas.

    Jag såg en lite tillspetsad betraktelse av Alex Schulman i Expressen igår där han häpnar över att stockholmarna har återgått till samma umgängesvanor som före pandemin. Han funderar däremot inte varför detta inte innebär att fler smittas.

    https://www.expressen.se/kronikorer/alex-schulman/det-har-ar-en-stad-som-slutat-folja-tegnells-presskonferenser/

    Att smittspridningen minskar i Stockholm beror förmodligen på en kombination av att viruset inte är särskilt smittsamt om man håller lite avstånd, att relativt många trots allt redan har varit sjuka och utvecklat immunitet och att Schulman precis som jag bara ser de som (apropå trådens andra fokus "de eller dem" så är det korrekt med bägge varianterna i frasen "bara ser de som") precis som jag glömmer alla de/dem som är betydligt mer försiktiga än vad vi är.

    Troligtvis kan man fortsätta att följa samma strategi som hittills, i synnerhet som man successivt har upptäckt hur uselt skyddet för riskgrupper fungerat och försökt kompensera för detta. Sverige som helhet kommer knappast att - till skillnad från Stockholm - få ett partiellt skydd av immunitet på gruppnivå, åtminstone inte förrän det finns ett fungerande och oskadligt vaccin.

  • FDFMGA
    Anonym (sant) skrev 2020-05-24 10:45:06 följande:
    Jag tror det beror på viss känsla av attack i tråden som i alla fall jag inte orkar skriva i den. Det gäller då inte dig, jag tycker du är en av få "positiva" som har något konkret att komma med ibland.
    Tack!

    Den känslan är ömsesidig, egentligen tror jag skillnaderna i åsikter förstoras i den här sortens debatter. I den bästa av världar skulle det vara omvänt - eller åtminstone inte så att man avsiktligt tillskriver den man debatterar med åsikter den inte har.

    Men i den bästa av världar hade vi inte någon pandemi överhuvudtaget.
  • FDFMGA
    KillBill skrev 2020-05-24 12:12:29 följande:
    Av diagrammet nedan som är sammanställt av Google framgår hur aktiviteten har förändrats under pandemin och det är tydligt att aktiviteten i Stockholm är väsentligt lägre än normalt.
    Där ser man - mitt subjektiva intryck var att vi blivit betydligt slappare i Stockholm medan Googles iofs kvantitativa men också objektiva statistik snarare säger att stockholmare är lite mer försiktiga än svenskar i övrigt.
  • FDFMGA
    KillBill skrev 2020-05-24 10:55:38 följande:

    Tänker likadant. Enligt denna artikel så är Covid-19 ca 3 ggr farligare än en vanlig säsongsinfluensa och det är inte hållbart att med en total lockdown av stora delar av världen om detta skulle inträffa igen. Däremot måste de flesta länder (inkl. Sverige) bli mycket bättre på att skydda våra äldre och andra som är känsliga förinfektioner.



    https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/fler-ljusglimtar-viruset-inte-lika-farligt-som-befarat?cmpid=del:tw:20200524:fler-ljusglimtar-viruset-inte-lika-farligt-som-befarat:nyh:lp
    Eftersom ingen vet hur många som smittats är det ju hopplöst svårt att beräkna hur dödlig covid-19 är.

    Ser man till Island som testat mest och började mycket tidigt är dödligheten drygt 0,5 procent, alltså ungefär som beräkningarna i artikeln du länkade till.

    Det vore också intressant med jämförelser av överdödlighet, inte främst länder emellan utan i jämförelse med tidigare pandemier - alltså att man jämför relativt korta tidsintervall, annars får man med indirekta samband som att smittskyddsåtgärderna globalt sett sannolikt på sikt kommer att skörda långt fler liv än covid-19 kommer att göra.

    Det var beklagligt att en auktoritär diktaturstat som Kina fick möjlighet att slå an tonen för hur länder bör skydda sig mot covid-19.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-05-24 17:04:37 följande:
    Om man ser några människor på stan som inte verkar ta det på allvar, så är det ju ändå en väldigt liten del av Stockholms befolkning. Det ser ut som om det är många, men det är en storstad. Kan ju också hända att alla dessa som går ut utan att bry sig går till några få ställen i centrala stan. 
    Ja, jag vet - man ser dem man ser och inte de andraGlad

    Det är därför jag skrivit om att gruppimmuniteten kan vara ojämnt fördelad även lokalt. Alltså om du beger dig ut i vimlet i centrala Stockholm så möter du människor som förmodligen är immuna i större utsträckning än någon annanstans i välden.

    Vad jag menar är att ett genomsnittligt värde på immuniteten i Stockholm är ganska ointressant ur ett gruppimmunitsperspektiv. Det är inte tant Anna eller farbror Olle som är mycket försiktiga som du i första hand möter om du går ut bland folk och det är heller inte Anna eller Olle som struntar i att hålla tillräckligt avstånd från andra. Det är snarare Strulpelle som uppträtt likadant i månader och sannolikheten för att han ska vara immun är ganska hög.
  • FDFMGA
    KillBill skrev 2020-05-24 17:28:17 följande:
    Det låter lite. Dödligheten i vanlig säsongsinfluensa ligger på 0,17 % och då är covid19 ca 2,3 gånger dödligare..
    Säkert högre i Sverige. Tyskland har bättre sjuk- och äldrevård än vi har.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-05-24 18:47:14 följande:

    Bättre sjukvård visserligen. Men äldrevård? Man har ju inte ens hemtjänst. De börjar först och försöker bygga upp sånt. Kan hända att det är mer praktiskt, att man har bättre koll om gamla bor på äldreboende istället för att bo i egen lägenhet med hemtjänst. Det behöver inte vara bättre för att vara mer fördelaktig i en pandemi-situation. 

    Och sjukvård - det är ju inte som om vi i Sverige inte har möjligheterna. Det finns allt som man kan behöva. Det kan sedan vara ett problem förstås om det finns alldeles för lite folk. Annars hänger ju allt på organisationen egentligen. 
    Okej.

    Jag vet ingenting om tysk sjuk- och äldrevård.

    Gissade baraGlad
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin