• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (Attanpattan) skrev 2020-05-04 17:47:26 följande:
    Jag vet inte hur det funkar i din kommun men på den tiden jag jobbade som timmis blev man inbokad typ ett pass i taget med kort varsel. De som tackade nej till erbjudna pass åkte ned längta ned i systemet och fick inga nya jobb. Blev man sjuk blev man också utan sjukpenning eftersom man inte kan tacka ja till arbetspass när man är sjuk. En igel kan ju räkna ut att folk utan sjukersättning och med risk för att bli av med sitt jobb kommer att fortsätta gå till jobbet med sjukdom.
    Inte heller SKR, Sveriges Kommuner och Regioner känner till sants sanningar.

    Men det är ju bra att man försöker komma tillrätta med en del av de problem som innebär att äldrevården inte fungerar.

    Tyvärr blir det lätt så i den här sortens trådar att sanningen är är något man anpassar till den egna åsikten.
    "Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har rekommenderat kommunerna att inte anställa timvikarier dag för dag, utan att anställa under längre perioder nu under coronakrisen.
    Rekommendationen gäller dels för att säkra bemanningen, dels för att även vikarierna ska kunna stanna hemma med ersättning om de får symtom."

     


  • FDFMGA
    Anonym (sant) skrev 2020-05-04 18:19:47 följande:
    Att man anställer dag för dag, innbär inte att man inte kan boka in de dagarna i förväg, när man vet att vissa personer kommer att vara borta, det är ju bara vid akut sjukdom samma dag man kanske försöker ringa in folk.
    Nu har jag ingen erfarenhet själv av att jobba med vård - däremot har jag en gedigen erfarenhet av att informationshantering.

    Jag tror alltså mer på SKR och artikeln jag länkade till än jag gör på någon som skriver helt anonymt  på Familjeliv.

    Den här tråden i sig innehåller åtskilliga exempel på bristande källkritik och märkliga slutsatser.

    Min gissning är att det inte finns många som tycker att situationen i Sverige och i världen är annat än fruktansvärd, att det inte finns någon som inte skulle glädjas oerhört om det började massproduceras ett fungerande vaccin i morgon eller framställdes ett antiviralt läkemedel som inte bara botade de allvarligt sjuka utan även kunde användas förebyggande.

    Däremot finns det åtskilliga som inte tror att det är realistiskt med ett vaccin i närtid, som tror att de mänskliga konsekvenserna av åtgärderna mot covid-19 i form av nedstängning av hela samhällen kommer att innebära att långt fler och då många unga kommer att dö. ekonomin kommer att påverkas länge, antalet fattiga i världen, andelen svältande kommer att öka dramatiskt.

    Ja, jag tror att den väg Sverige valt tillhör de minst dåliga metoderna bland idel usla metoder. Det innebär inte att jag som en del anonymer här i tråden påstår tillhör dem som gläds åt att folk dör, att jag ser dem som nödvändiga offer för att vi andra ska kunna få komma tillbaka till normala liv igen.

    Jag är inte ens säker på att livet återgår till det normala efter att pandemin ebbat ut - på annat sätt än  att vi i vanlig ordning inte lär oss något av det som hände. Kanske vi bara lägger allt bakom oss, glömmer och röstar fram politiker som presenterar välfärd i ett lullull av vackra ord men i handling fortsätter välfärdsslakten.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-05-05 18:50:34 följande:
    Och hur många dör om vi inte räddar ekonomin? 5000, 10000, 15000? Absolut realistiska siffror. 

    Man kom ju nu fram till att bara 0,2 % dör i covid-19. Det kan inte riktigt stämma, för då skulle inte mer än 2000 kunna dö i Sverige, men jag ser en real risk att det skulle bli fler döda om man inte håller en viss balans och tar hand om hela samhället, även ekonomin. 
    Hmm, räknar du inte fel på en nolla där

    0,002 * 10000000 = 2 * 10000 = 20.000
  • FDFMGA

    Det är väl samma fenomen för 1177 som med en del äldreboenden. outsourcing kanske sparar pengar för landsting och kommuner men det innebär samtidigt att avståndet till verksamheten ökar, att insynen minskar.

    Det är väl Medhelp som sköter 1177 i Stockholm. De har åtminstone en flashig hemsida, kanske att de kunde ha allokerat personal som jobbar mot företag till 1177, kanske de har gjort just detta.

    https://www.medhelp.se/om-medhelp/

  • FDFMGA
    Tecum skrev 2020-05-05 20:23:44 följande:
    Men det finns något annat som kommer att kosta människoliv, att folk inte vågar eller får söka hjälp för andra sjukdomar. Operationer skjuts upp, kontroller som mammografi skjuts fram. Man bygger upp ett berg av vårdbehov och risken finns att människor med allvarliga men diffusa symptom avstår att söka läkare. T ex misstänkt cancer, högt blodtryck, hjärtproblem. Jag ser detta som det största framtida problemet, en eftersläpning som kommer att ta år att hämta in. Hur många kommer att dö under väntetiden? Och ju längre pandemin dras ut, desto fler hamnar i detta berg.
    Ekonomi går alltid att reda ut, en för långt gången cancer betyder döden!
    Precis.

    Ett starkt argument för Sveriges metod i och med att fenomenet att folk undviker sjukvården för andra sjukdomar än covid-19 är globalt.

    Hur många kommer inte att förbli obehandlade, odiagnosticerade för allvarliga sjukdomar i länder där man drar ut på smittspridningen i evighet.
  • FDFMGA
    Anonym (Attanpattan) skrev 2020-05-06 07:35:53 följande:
    Så du tycker att det vore ett vettigt alternativ att inte "dra ut" på pandemin? Att alla insjuknade på en gång?
    Nej, jag tycker att den strategi Sverige valt att se till att smittspridningen bromsas till en nivå som innebär att sjukvården hinner med är väl avvägd och kunskapsbaserad.

    Skulle ett mirakel inträffa och ett 100-procentigt  verkande och biverkningsfritt vaccin finnas tillgängligt för alla nästa vecka så skulle det inte ändra min inställning. FHM och regeringen med samarbetspartier kan inte utgå från att mirakel ska inträffa eller anpassa åtgårderna efter t ex önskemålen från personer vars panikreaktioner innebär att de har svårt att hantera även den enklaste information. 
  • FDFMGA
    Anonym (haha) skrev 2020-05-06 08:38:44 följande:
    Sjukvården "hinner med" för att de prioriterat bort människor som skulle haft en bra chans att leva många år till, och de prioriteringarna hade de inte behövt göra och människorna som nu är borta hade sluppit hamna i kolumnen över döda om Sverige valt att gå samma väg som våra grannländer och många andra. 
    Ja, jag har sett att det är ett vanligt påstående bland panikslagna kvacksalvare.

    Jag har själv en nära anhörig som är multisjuk och tillhör ett flertal riskgrupper. Om hon skulle bli smittad skulle jag bli mycket besviken och förvånad om sjukvården hade tagit intryck av snattret från nätkvackarna och utsatte henne för onödigt lidande.

    Alltså, min inställning är att människor inte bara förtjänar ett så värdigt liv som möjligt utan också en så värdig död som möjligt, alltså: jag skiljer på kvackande och sjukvård.
  • FDFMGA
    Anonym (haha) skrev 2020-05-06 08:50:37 följande:
    Vi får väl se vad IVO:s utredning visar. 
    Visst.

    Märkligt förersten att kalla sig "haha" när man diskuterar en sjukdom som inneburit att 100000-tals har dött redan i pandemins begynnelse.

    Nåja, det finns ju folk till allt. Vi som är anhöriga till den multisjuka kvinnan skrattar inte åt det faktum att ingen av oss har träffat henne på länge, länge.

    Själv skriver jag mest brev eftersom hon hör illa, men det är ju inte detsamma som att träffas i verkligheten.

    Ska jag vara kritisk så handlar det i första hand om att man inte satsat på att immuntesta i stor skala, min gissning är att jag egentligen skulle kunna hälsa på henne utan att riskera att smitta henne.

    Och det är inget att skratta åt.
  • FDFMGA
    Anonym (haha) skrev 2020-05-06 09:06:34 följande:
    Märkligt att tro att det var vad jag skrattade åt. Det var och är det förstås inte. 
    Mm, kvackandet kan ju påminna om ett skratt.

    Jag är inte särskilt road av kvackare, i synnerhet om de fått för sig att man ska uttyda kvackandet som att " Sjukvården prioriterat bort människor som skulle haft en bra chans att leva många år till".

    Hursomhelst, så tycker jag att det är olämpligt att såväl kvacka som skratta när man diskuterar en pandemi som redan inneburit att så många har dött.
  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2020-05-06 10:35:36 följande:
    Du kan väl fråga vårdpersonalen om de håller med dig om att de "hinner med"?
    Jag tror inte de håller med dig om det. Den bilden de själva visar är helt annorlunda än din, deras bild visar snarare på en väldigt ansträngd vård som hela tiden ligger på gränsen. 

    Man ser ju en ganska tydlig trend, folk som vet vad de pysslar med (läkare och vårdpersonal) är kritiska mot strategin, teoretiker som sitter långt ifrån verkligheten påstår att den är jättebra och att vården hinner med.

    Jag väljer hellre att tro på de som är mitt i skiten 
    Vården skulle säkert kunna fungara mycket bättre - men det innebär inte att man ska köpa resonemanget från någon som kvackar om att man prioriterar bort personer som skulle ha många, många år kvar att leva.
    Anonym (man) skrev 2020-05-06 10:37:35 följande:
    Jasså så nu är det helt plötsligt viktig med människoliv?. Nyss var ju ekonomin viktigare än liv.
    Jag har inte sett någon här på FL som i de olika coronatrådarna påstått att ekonomi är viktigare än liv. Däremot har jag sett att det finns flera som förstått att en ekonomisk depression innebär att liv kommer att offas.

    Just därför är Sveriges metod att föredra , anser jag. Vi försöker att inte göra den ekonomiska skadan större än nödvändigt i och med att nedstängningen av samhället enbart är partiell.

    Självklart kommer trots detta människor i Sverige att dö på grund av de ekonomiska effekter åtgårderna för att begränsa smittan får och kommer att få.

    Sverige är ju dessutom ett av världens mest exportberoende länder, så även om våra smittskyddsåtgärder är välavvägda så drabbas vi av att stora delar av omvärldens regeringar överreagerade och tryckte på panikstoppsknappen.

    I SEB:s konjunkturprognos från idag bedömer man att arbetslösheten är 14 procent till hösten, att bostadspriserna faller med 15 procent och BNP krymper med 6,5 procent.

    Det kommer att innebära att intäkterna som finansierar en redan avmagrad välfärd krymper och att mångas levnadsvillkor försämras och somligas liv tar slut i förtid.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin