• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2020-07-08 19:55:13 följande:
    www.dn.se/nyheter/varlden/who-oppnar-dorren-f...
    Det är ingen större nyhet - annat än att WHO nu kanske ser att det finns mer bevis för detta. Går inte att utesluta är det de säger..

    "Sedan coronaviruset började spridas har Världshälsoorganisationen, WHO, ansett att sjukdomen främst sprids genom droppsmitta. Droppar som skickas ut i luften när någon hostar, nyser eller pratar och sedan sjunker ner till marken. Diskussioner om att viruset är luftburet har flera gånger avfärdats av organisationen i brist på bevis, fram till nu.

    – Att viruset kan spridas via luften på vissa platser, till exempel trånga och dåligt ventilerade publika utrymmen, går inte att utesluta, sade professorn Benedetta Allegranzi på WHO under tisdagens presskonferens."

    Själv slutade jag går på gymmet för att det var ett ställe där människor frustar och pustar och dålig ventilation kanske det var också där...

    Jag tror man hittat virus i ventilationskanaler, men inte särskilt långt in i don och kanaler för utsug. Generellt sett ser man inte inte att droppsprida sprids genom ventilation, aerosoler kan däremot göra det om jag kommer ihåg rätt. Detta är någonting som diskuteras och uppmärksammas av VVS-branchen, tillverkare, leverantörer och är någonting de har god erfarenhet av från sjukhus, laboratorier osv

  • Padirac
    Dr Nail skrev 2020-07-08 19:42:00 följande:
    Också redan i april:

    www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-ifragas...
    från läkartidningen i april

    https://lakartidningen.se/opinion/debatt/2020/04/aerosoler-kan-vara-en-smittvag-vid-svar-influensa/

    ".....
    Vanliga munskydd ger sannolikt inget eller minimalt skydd mot aerosolsmitta. Ett rimligt krav är därför att personal som vårdar patienter med covid-19-infektion där risken är stor att luften innehåller höga halter av infektiös aerosol ska ha tillgång till andningsskydd av typen N95. I en bristsituation bör man göra allt för att prioritera denna personal, och det bör åligga huvudmännen att lägga alla resurser på att tillgodose tillgången."
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2020-07-08 19:51:24 följande:
    Frågan är bara vad man ska göra av alla virus som samlats i luft-buren. Virusen påstås ju smitta i kluster, kanske man kan förvara den i kloster.

    Gärna i någon katakomb - för säkerhetsskull.
    katakomberna är ju begravningsplatser - får hoppas att de inte vädras ur bara..
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-07-08 20:06:24 följande:
    Jag skulle tro att WHO kommer att få förtydliga sig på den här punkten och det är bra.
    Som jag förstår så uppdaterar sig WHO kontinuerligt om det vetenskapliga läget och med det rekommendationer.

    Det som nu är på tapeten är aerosoler, inte luftburen smitta

    från DNs artikel

    "WHO påtalar att man ännu inte är beredd att ändra sina riktlinjer kring viruset och att det är för tidigt att dra nya slutsatser. Men organisationen räknar med att komma med en sammanfattning om kunskapsläget kring hur viruset sprids de kommande dagarna. 

    – Bevisen behöver först samlas in och tolkas, sade Benedetta Allegranzi."


    "Fakta. Droppsmitta och luftburen smitta

    Droppsmitta innebär att smittan överförs från droppar som sprids i luften när någon hostar, nyser eller kräks. Dropparna når som regel inte längre än någon meter. Men en del av dropparna, så kallade aerosoler, är så små att de följer med luftströmmar något längre. Både större droppar och aerosoler kan smitta den som andas in dem.


    Luftburen smitta utgörs ofta av viruspartiklar som förökar sig i blåsor på huden och virvlar upp i luften. Luftburen smitta kan färdas långa sträckor och ses exempelvis vid mässling och vattkoppor. Även mycket små intorkade droppar kan, om de blir tillräckligt många och håller sig kvar i luften, orsaka luftburen smitta för den som andas in dem. Luftburen smitta utgör en mindre risk utomhus och på platser med god luftomsättning, där dropparna snabbt späds ut.


    Källa: Folkhälsomyndigheten"

  • Padirac
    Dr Nail skrev 2020-07-08 20:54:28 följande:
    Aerosolgenererande moment? Typ HLR?

    Det här är något motsägelsefullt, då c19 konstateras här vara droppsmitta (droplets). Sedan nämns även aerosoler som ju betyder luftburet (airborne) enligt WHO.

    Här är en bra artikel som förklarar det hela tillräckligt pedagogiskt:

    www.mentalfloss.com/article/622511/coronaviru...

    Alltså, återigen: aerosol = luftburet.
    Just det - aerosoler
  • Padirac
    Dr Nail skrev 2020-07-08 20:56:50 följande:
    Kritik mot en organisation behöver inte utesluta personliga sympatier.
    Alla delar tyvärr inte din åsikt
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-08 21:12:10 följande:
    Precis. Tegnell verkar ju vara en hygglig prick som gör så gott han kan, och är tålmodig med alla frågor. Han påminner mig om en kollega, supertrevlig, vill väl och är ganska smart, men tyvärr inte så kompetent och gör ofta fel. 
    Dr Nail skrev 2020-07-08 21:27:21 följande:
    Ja, typ så jag känner. Det, plus mild oro över vilken obekväm sits han blivit placerad i.
    Så tänker jag om en del i denna tråd {#emotions_dlg.flower}

    Om Tegnell tänker jag att han är för lite mediatränad och svarar snällt på allt som kan missförstås och från början inte försod att allt han säger kan och kommer att användas mot honom då drevet sätter igång.

    Kompetensen är det nog inget fel på - hos Tegnell alltså
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-08 22:06:40 följande:
    Det är svårt att säga att min kollega har brist på kompetens också, men hon använder den inte på rätt sätt, och gör ofta fel ... tycker liknelsen kvarstår. Min kollega har f.ö. just bytt jobb, och förhoppningsvis hamnat på ett ställe där det funkar bättre. Dessutom är hon snygg, vilket man inte kan beskylla Tegnell för Hahaha, men det är ju inte viktigt.
    En inlaga i NWT som belyser statsepedemiologens plats i organisationen

    https://www.nwt.se/2020/04/09/olsson-statsepidemiologen-lyder-under-generaldirektoren/

    "Så är inte fallet med statsepidemiologen på Folkhälsomyndigheten. Han är inte utnämnd av regeringen och han har inte en egen förordning att falla tillbaka på. Han är alltså ingen myndighet i sig utan en tjänsteman. Varför är detta viktigt att känna till? Det har med ansvarsfrågan att göra. Folkhälsomyndigheten har valt att skicka fram Anders Tegnell i alla medieintervjuer. Men är det inte generaldirektören som ska företräda myndigheten? Här har någonting blivit galet.

    Svaret på den inledande frågan är alltså nej. Det är inte Anders Tegnell som är den utformar den svenska strategin för att hindra smittspridning, utan det är regeringen som gör detta med stöd av sin expertmyndighet Folkhälsomyndigheten, som leds av en generaldirektör som heter Johan Carlson."

  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-07-08 23:35:48 följande:
    Egentligen är det skillnad mellan aerosoler (som man egentligen kan se som droppsmitta - fast med väldigt små droppar) och luftburen, där viruset snarare ska ta sig över längre avstånd "av egen maskin". 
    Ja  precis, du och jag och andra vet att det är en egentlig skillnad mellan aerosoler och luftburen.

    Det WHO nu rotar i är i vilken omfattning aerosolerna sprids 'i luften'  - det betyder inte att det finns några belägg för - eller att forskarna som uppvaktat WHO säger - att smittan är luftburen i egentlig mening - bara att den kan spridas som en aerosol (droppsmitta) under vissa förhållanden.
  • Padirac
    Dr Nail skrev 2020-07-08 23:55:17 följande:
    Till att börja med: T-celler är bra. Go T-celler woo! Jag är team T-celler.

    Men. Det VERKAR (mer info kommer) som att de inte bidrar till det vi kallar "flockimmunitet". Med "flockimmunitet" menas att de som inte är immuna skyddas.

    Teorin är att det som T-celler skyddar mot är återsmittning och inget annat, och att antikroppar är fortf. det enda sättet att uppnå flockimmunitet.
    Väntar på denna info  - under tiden undrar jag om det är möjligt att bära på och sprida viruset om man har T-celler som skyddar mot (åter)smittning
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin