Inlägg från: FuckGoggleAskMe |Visa alla inlägg
  • FuckGoggleAskMe

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2020-07-17 15:26:47 följande:
    En annan studie direkt från verkligen och i lite större format görs ju just nu i Kalifornien.

    Den tyder väl närmast på att munskydd är ett effektivt sätt att sprida smitta, kanske utifrån FHM:s hypotes att munskydden inger fask trygghet och bärarna blir oförsiktiga.

    Det är för övrigt min egen subjektiva uppfattning, att munskydden tenderar att vara lite närgångna men att så länge de är så få som här i Sverige som bär dem kan man undvika dem och backa undan när de kommer och tränger sig i köer och annat.
    Nja tydligen förstod inte stylisten att hon var smittad, trodde det var allergi, men skydd var obligatoriskt där. Utan masker hade de smittat flera kunder antagligen.

    https://eu.news-leader.com/story/news/local/missouri/2020/05/29/missouri-hairstylist-coronavirus-springfield-great-clips-salon-shut-down/5281967002/
  • FuckGoggleAskMe
    Padirac skrev 2020-07-17 16:16:45 följande:
    Om stylisten stannat hemma då hon hade symptom hade färre smittats.

    Hade stylisterna mask?
    Ja, de bar mask. Hon fick höra av sjukvården att det var en allergi, så arbetade därför, och på jobbet var det masktvång.
    FDFMGA skrev 2020-07-17 16:32:07 följande:
    Eller ett utmärkt exempel på att sjukdomen inte är särskilt smittsam, i synenrhet inte om man är en asymptomatisk (icke)-smittspridare.
    Nu hade ju den första damen (står inte så mycket om den andra) faktiskt en del symptom (som sjukvården först sa vad allergi). Ok, så nu är teorin att det inte är så smittsamt? Trots nya fallet i Kina där en granne till en smittad blev sjuk genom att använda samma hiss, osv. Ok ... Allt för att förneka att masker kan skydda mot smitta. 
  • FuckGoggleAskMe
    klyban skrev 2020-07-17 16:44:55 följande:

    Som jag sett det, så verkar inget land klarar av att använda munskydd, då de håller på tar på det mest hela tiden.
    Varför försökte du göra en Svensk unik genom att fabulera att Svenskar inte kan använda munskydd, när ingen verkar kunna det?
    Har du en förklaring till detta?

    Såg att sjuksystrar i USA inte ens klarade av detta, och höll på att pilla på ansiktsmasken och man kan tycka de borde veta bättre men icke.
    Ansiktsmask ger en falsk trygghet som vi kan klara sig utan, och är du symtom så ska du stanna hemma och du ska ha socialdistansering.


    Ok, som du sett det ... trots åtskilliga studier av experter om att munskydd hindrar en massa smitta, vilket borde innebära att de flesta klarar av att använda dem. 

    I väldigt många länder använder man masker, medan man i Sverige påstår att de inte används rätt. Alltså verkar svenskar inte kunna använda masker, i motsats till åtskilliga andra ...

    Ok, hur många sjuksystrar har du iakttagit i USA? En? Eller 750? Eller? Baserar du detta uttalande på att du sett en person göra något olämpligt? 

    För hundrade gången, andra länder säger att man måste stanna hemma om man har symptom, eller om någon i familjen har symptom. Man ska hålla 1 till 2 meters avstånd och stora folksamlingar tillåts ej. Dessutom måste man använda mask i vissa sammanhang. Masker är inte i stället för det andra. Där jag bor håller nästan alla bra avstånd till andra, och så långt avstånd som möjligt i situationer när man måste använda mask (när det kan vara svårt att hålla avstånd, tex hos frisör, måste man ha mask). Ingen falsk trygghet här, det är lag på att hålla avstånd och med få undantag, håller sig alla till detta. Fast flera har fått böter för att de bryter mot lagarna. 
  • FuckGoggleAskMe

    Nu blandar du allt äpplen med spikar.
    Jag länkar till en studie om ett fall där två personer med symptom använde mask, och inte spred smittan till sina maskbärande kunder.
    Du drar slutsatsen att Corona smittar inte så lätt och att epidemiologerna (oklart vilka) säger nu att viruset inte är så smittsamt och inte smittar från folk utan symptom. 
    Möjligen är slutsatserna om att personen i Kina smittats genom användande av en hiss felaktiga, men tills motsatsen bevisats, tror jag hellre på kinesiska experter än på dina hemsnickrade teorier. Och ja, myndigheterna i Kina är ju speciella, eller vad man ska kalla det.
    Nej, denna superspridare hade symptom, precis som stylisterna, men har inte sett om personen bar mask eller ej, så detta har inget att göra med min länk. 

  • FuckGoggleAskMe
    Padirac skrev 2020-07-17 20:01:48 följande:
    Visst smittar det - det tror jag inte någon förnekar.  Inte heller ser jag att någon förnekar att masker kan skydda mot smitta. Däremot diskuteras maskers vara eller inte vara för gemene man ute på stan.  Det är inte så enkelt att en mask löser alla problem. FHMs strategi är att om man har symptom stannar man hemma.  

    Om jag läste rätt hade enbart hennes kollega blivit smittad på salongen och sen hade hennes familj blivit smittad - det är så vitt jag förstår väldigt olika hur mycket det smittar och det har framför allt med  exponeringen att göra och en massa idag okända faktorer.  

    Eftersom hon hade symptom ville hon bli kollad, men blev hemskickad med antihistaminer vid första besöket .. nästa läkarbesök gjordes ett PCR-test 'bara för att' då de inte heller trodde det var Covid19.
    Nja, en del pratar ju om nedgradering av smittsamheten, och vissa pratar om att masker kan göra mer skada än nytta. Nej, en mask löser inte alla problem, men verkar vara ett bra verktyg att dessutom ta till, förutom att stanna hemma, hålla avstånd etc. Det verkar vara bekräftat att även personer utan symptom kan smitta, så då är ju mask väldigt bra att ha. 

    Och ja, hur det smittar verkar vara en bara delvis kartlagd vetenskap. 
  • FuckGoggleAskMe
    FDFMGA skrev 2020-07-17 20:34:04 följande:
    Hmm, apropå spikar, så kan det vara svårt att veta vem någon vänder sig till om man inte citerar den man replikerar på.

    Iofs ett mycket vanligt fenomen i de trådar jag brukar debattera, men jag behöver knappast påpeka än en gång att jag är road av dessa samband.

    Var det till äventyrs mitt inlägg du replikerade på så svarar jag gärna.

    Annars så ber jag om ursäkt för att jag stördeGlad
    Ber ödmjukast om ursäkt, jag glömde citera ditt inlägg vilket jag tänkt göra.
  • FuckGoggleAskMe
    https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31142-9/fulltext
    https://www.ucsf.edu/news/2020/06/417906/still-confused-about-masks-heres-science-behind-how-face-masks-prevent

    https://www.advisory.com/daily-briefing/2020/06/16/mask-covid

    Några studier om masker
    Anonym (.) skrev 2020-07-17 22:21:12 följande:
    Har du lust att länka till studier av experter som visar att munskydd hindrar en massa smitta i verkligheten, inte bara i laboratoriemiljö? Jag menar, tex studier där man jämför två orter, likvärdiga till befolkningstäthet och initial smitta, där man på ena orten beordrat munskydd till 100% för alla invånare vid kontakt med andra människor och på andra orten har man haft fritt val, eller inte munskydd alls. Hur många blev smittade? Vilken typ av munskydd användes? Eller menar du att man haft friska frivilliga som vistats i olika rum med sjuka personer med olika slags munskydd, samt utan munskydd, så kollar man hur många som blev smittade efter en viss tid? Vilka studier har gjorts? Finns det några randomiserade kontrollerade studier?

    Ja, det tyder på att munskydd kan hindra en viss del smittsamma droppar att spridas, men, hindrar det smitta i praktiken? De flesta artiklar bygger på väldigt massa antaganden om att "det borde vara så". Ett lagkrav på tex att alla i Sverige nu måste bära munskydd (Alltid ute? När man inte kan hålla avstånd? Skall munskydden åka av och på?), när vi samtidigt har stadigt minskad smitta skulle mest troligt inte göra varken till eller från (ja, det är en gissning från mitt håll).
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-17 20:19:09 följande:
    Det verkar vara bekräftat att även personer utan symptom kan smitta, så då är ju mask väldigt bra att ha.
    "Det verkar vara bekräftat att..." Jag har mest sett studier där de "antar att så kan vara fallet". Kan du länka till en studie som faktiskt bekräftar asymptomatisk smitta (förutom studier som bygger på enstaka anekdotiska fall där man ev kan anta att personen inte vill erkänna symtom)?

  • FuckGoggleAskMe
    Anonym (.) skrev 2020-07-18 10:17:04 följande:
    Det var inte vad jag skrev. Jag skrev att bevis inte finns - inte att vi måste ha bevis för att använda munskydd.
    Det kan mycket väl räcka med att vi tror det är bra. Du får använda munskydd när du vill, men skriv inte att det är visat att det hjälper. Det handlar om att "studier tyder på att det skulle minska smittspridningen, men i hur stor grad det skulle bidra kan vi inte svara på. Andra åtgärder kan troligen minska smitta lika mycket eller mer, men när det inte är möjligt att tex distansera sig socialt kan munskydd av rätt kvalitet som handhas på rätt sätt troligen minska risken att sprida smitta vidare, om man skulle vara nyligen insjuknad och asymtomatisk."
    Påminner mig om doktor Semmelweis, som på mitten av 1800-talet genom studier och försök upptäckte att dödligheten på förlossningsavdelningen gick ner drastiskt om läkare och sköterskor noga tvättade och desinfekterade händerna innan de gick in på avdelningen. Men det fanns ju inga vetenskapliga bevis då än på varför det fanns ett samband, så han blev hånad trots att dödsfallen minskade betydligt, utskrattad ända tills bakterier blev upptäckta. 
  • FuckGoggleAskMe
    FDFMGA skrev 2020-07-18 11:31:55 följande:
    Bra liknelse.

    Tvätta händerna håll avstånd - kontra ta på munskyddetGlad
    Nu var det ju skrivet i samband med att någon tyckte att åtskilliga vetenskapliga studier ska åsidosättas, så länge det inte dessutom finns vetenskapliga bevis. 
    Men visst, fungerar ju även som liknelse beträffande vikten av att trätta händerna, det gällde då och gäller nu.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin