• Dr Nail

    Corona, hur kan våran regering göra så olika mot resten av världen?

    Och ändå så vägrar krigsförbrytarna på FHM ens rekommendera munskydd. Jag talar inte ens om riktiga åtgärder som mer utvecklade länder har infört; våra "experter" kan inte ens "rekommendera" skiten. Argumentet är sannerligen bisarrt: "falsk trygghet".

  • Dr Nail
    Anonym (Carl) skrev 2020-05-09 08:34:57 följande:

    De var också före Sverige, hade de vetat hur det kunde gå (så som sverige sedan visste) så hade de knappast låtit bli att ta till starka åtgärder (så som sverige valt).

    Så har Sverige ungefär tre gånger med dödsfall just nu än Danmark, Finland, Norge TILLSAMMANS. Trots att befolkningen är större i de tre tillsammans.

    I andra länder talar man också mycket om att folk inte verkar utveckla immunitet, men Tgnell kör fortfarande på att sverige ska uppnå flockimmunitet långt innan andra länder. Vi får se.

    Men vi får se om ett par år hur det slutar, kan hända de andra länderna går förbi och resultatet ser finast ut för sverige, eller också inte, vi får se.


    Oavsett hur det slutar om ett par år så är hantering helt fel redan nu. Om man spelar rysk roulette och råkar överleva är det fortfarande ingen ursäkt för att ha spelat rysk roulette till att börja med.

    Så ja, de ska ställas inför rätta, fast inte bara Tegnell.
  • Dr Nail
    AndreaBD skrev 2020-05-09 09:52:01 följande:

    Snarare är det du som inte har koll. Jag har själv min mamma i ett ålderdomshem i Tyskland. Från och med i morgon är det fritt fram att hälsa på äldre igen. Och i vissa delstater där har besöken aldrig stoppats. Och jag vet också hur mycket folk i Tyskland, England, Irland, m.fl. ändå kommer ut och träffar folk. Jag vet det för att jag har kontakt med folk där och dessutom kollar i forum i dessa länder också.  I praktiken är det inte någon skillnad mellan olika länder: En stor del av människorna är vettiga och gör som som man ska, ett mindre antal är inte det. 

    Tegnell och FHM orienterar sig mycket efter internationell forskning. Det där med aerosoler har FHM ju aldrig förnekat, de har bara uttryckt det enklare och istället sagt att man ska ta två meters avstånd från varandra. Alla människor tar inte till sig såna detaljer. 

    Du har Aftonbladet som källa, jag lyssnar direkt på dem främsta internationella experter. Och du skulle inte tro hur mycket det skiljer sig!  Tyvärr så skriver Aftonbladet även i dessa tider då det är helt olämpligt sånt som bara ska sälja tidningen, trots att det oroar folk. Sånt som låter farligt, trots att det då kan vara saker som de som är lite insatta har vetat i två månader. 

    Om man följer den internationella forskningen bara lite grann, så märker man att FHM reagerar DIREKT på nya rön. Däremot är det ju ofta ett fram och tillbaka, där forskningen får helt olika resultat och ingen vet. Och precis så är det ju med munskydden. Ingen vet om de gör någon nytta. Nu kan man säga: Borde man inte då av ren försiktighet göra såna åtgärder? Nu har de sagt på presskonferenser att man KAN ha munskydd eller visir dessutom. Och då blir det ett himla liv att folk vill ha säkra direktiv. Men man vet ju inte än!!! FHMs problem kanske är att de är för ärliga?

    Och det är samma sak med dem utan symptom. Man vet att de finns, men man vet inte i hur stor utsträckning de finns. Det kan vara några få, och det kan vara en majoritet. Och studierna visar olika saker. 

     En person? Vilken person då? Du menar väl inte Tegnell? Det är inte han som bestämmer, han har en chef! Kollegor har han också. Han är bara språkröret! Och FHM bestämmer inte heller, utan det är regeringen. I ett läge där man INTE VET, och där man går helt efter forskningen och efter det man vet hittills - hur kan man då överhuvudtaget göra fel? Man kan, men då kan man inte hjälpa det. Det man inte vet, vet man ju inte. 

    Alla tyska experter har ju svängt och säger numera att Sveriges sätt är bra eller åtminstone helt okej (Robert-Koch-Institutet som ju ligger bakom Tysklands lockdown). Av de amerikanska och brittiska experterna berömmer också många Sveriges strategi. Om du verkligen vill informera dig, lyssna på några experter, t.ex. i den här podserien där man intervjuar experter:




    Nåväl. Jag kan hålla med om att effekten av hårda lockdowns är högst oklar; å ena sidan har vi länder som Filippinerna och Nya Zeeland med sina rätt så imponerande siffror, å andra sidan har vi.......Belgien.

    Men nog finns det gott om exempel på när FHM agerat tvärtemot WHOs riktlinjer. Även varit direkt oärliga och skickat ut dubbla budskap dessutom. När man gick ut med att befolkningen i praktiken inte kommer att testas motiverades detta med att det ändå inte ger resultat (trots att empirin visar motsatsen). Man glömde då att nämna att Sveriges beredskap är ett skämt, vilket är den egentliga anledningen.

    Sen har vi det där med flockimmunitet som kan sammanfattas med "vi säger inte att flockimmunitet är vår strategi, men......det är vår strategi". Men låt oss inte ens gå dit.

    Sen håller jag med om att Tegnell inte kan bära hela ansvaret, men tråkigt nog för honom är han ansiktet. Vem som blir syndabocken är nog inte svårt att gissa.
  • Dr Nail

    Sen har FHM gjort vissa förbättringar, och det ska de naturligtvis ha kredd för. T.ex. när det kommer till aktuell rapportering av dödsfall.

  • Dr Nail
    klyban skrev 2020-05-09 12:52:40 följande:

    Munskydd är inte bara ett neutralt skydd som består och utan att det smittas i sig.

    Du har massor av smittorisker med ett munskydd, och det är därför svaret inte är så enkelt som du tror.

    Och sen har du den falska tryggheten på detta, jag har munskydd och jag kan inte smittas eller smitta andra tack vare skyddet.

    Och man jämför gärna med sjukvården och deras munskydd, men deras situation är en helt annan och mer närgången.

    När det kommer till grannländer, så kommer då få återbesök av viruset så fort de startar upp igen.

    Om man väger hur väl det smittar, så är vår väg den bästa medelvägen.

    Där FHI och även andra myndigheter insåg snabbt att smittan var utom kontroll.

    Och detta redan i November vet vi idag, kanske det blir än tidigare om man dyker ned i dödsfallen historiskt.

    Men munskydd kräver en del test för avgöra hur effektiva de är.

    Och det har även med brist att göra, det är enklare för oss som rör sig i samhället att ha distans, än för en sjuksköterska att ha en.

     

    Dock är det lite lustigt att frågan inte har ställts innan om munskydd och att det funnits tester som ger en liten hint.


    Det där med "falsk trygghet" är väl ändå ett konstigt argument. Så man förlitar sig på oss folket, att vi är tillräckligt kloka och ansvarsfulla för att fixa typ hela krishanteringen (vi, som inte sett en kris sen.....). Men tydligen är vi för dumma för att fatta munskydd?? :\

    Men speciellt när det talas om "brist" så har jag noll förståelse för det. Hur svårt kan det vara att ordna en stabil produktion av munskydd, så att de räcker till alla som vill ha? Vi pratar inte om biohazard-dräkter här. Munskydd!
  • Dr Nail
    AndreaBD skrev 2020-05-09 13:23:13 följande:

    Det har faktiskt vara svårt att få tag på munskydd för att alla länder har velat köpa dessa samtidigt och leverantörerna har inte den kapaciteten, de brukar inte sälja så många. 


    Det har varit svårt, på gränsen till omöjligt sedan början av året och har knappast blivit bättre. När det råder en episk brist t.o.m. där behovet är kritiskt, som inom vården, då börjar man undra. Jag har hört från källor att folk inom vården som jobbar direkt med smittade tvingas återanvända enkla engångsskydd under långa perioder, för att de får typ ett per person. Det skapar en stor oro i en redan ansträngd bransch. Jag vet inte ens om IVO har koll på situationens omfattning.

    Vad jag undrar är varför det ska vara så svårt att fixa en inhemsk produktion. Sverige har väl en fungerande pappersindustri? Man kan dessutom förstå varför vi inte är så högt prioriterade när det kommer till export och internationell hjälp. Rätta mig om jag har fel men vi är väl det enda landet i Europa som hittills skickat nada till dem andra under denna pandemi.
  • Dr Nail

    ...samtidigt som länder som Tyskland lyckas t.o.m. införa obligatoriska munskydd på offentliga ställen.

  • Dr Nail
    klyban skrev 2020-05-09 13:49:26 följande:

    Dock är det en sak har man sagt i dessa sammanhang.

    Man måste ställa sig frågan, vart tillverkas munskydden.

    För svaren bör finnas där.

    Varför vi inte har en krishantering, ja, det är för att vi har partier som anser det är skit, och att skattepengar ska gå till göra folk rikare.

    Kanske detta kan ändras nu, och att vi lägger upp roterande lager tex.

    Och detta är områden SD och KD helt saknar kompetens för, så om man vill ha bättre krishantering.

    Så ska man inte välja partiet som anser experter inte är en del av lösningen.

    Kanske därför jimbo skolkade ifrån krisövningen i Riksdagen.

     

    Dock är det så att munskydd är inte så simpla att man tar på sig dom, och så försvinner problem.

    För med munskydd så skapas nya, och jag vet inte om dessa problem är värre eller mindre med munskydd mot utan.

    Dock är det många lager av problem folk missar, då de saknar intresse att förstå hur det fungerar i detalj.

    Men en sak är säker, det är inte så enkelt man kan tro.

     

    Men detta med falsk trygghet, det är många som håller på med detta.

    Detta är en stor sak, och folk har svårt och greppa en del saker har jag lärt mig i mitt liv.

    Folk tänker bara utandningslyft och munskydd filtrerar, sen alla problem efter och under rationaliserar man bort.

    Det finns säkert någon psykologisk förklaring bakom varför folk inbillar sig saker.

    Detta med munskydd påminner en del om tårgasövningar man gjort.

    Det vill säga det har fungerat tills det helt plötsligt inte fungerar, och virus är små och små rackare och som älskar fuktighet och värme som munskydd ger oss.

    Men fakta är nått vi behöver, och udda ingen verkligen har kollat upp detta till fullo.

    Och frågan är inte så enkel som en del vill göra den till.


    Jadu...problem försvinner inte heller när man sätter på sig ett bilbälte. Men ändå är de bra att ha.
  • Dr Nail
    klyban skrev 2020-05-09 14:49:11 följande:

    Det säger dock inget om fakta, och fakta vi inte har eller den problematik som också finnes.


    WAT? .................ok.
  • Dr Nail
    AndreaBD skrev 2020-05-09 16:16:50 följande:

    De där maskerna kommer från Kina, och man har nog ingen produktion här i Sverige. Så hur skulle man sätta igång en bara så där? Och Kina får beställningar från alla länder samtidigt, och i större mängder än vanligt. 

    Jag vet inte hur många länder som hjälpt andra under pandemi, har bara hört att Tyskland har gjort. 


    Jag hade fel: 50% av EU-länderna har bidragit internationellt med bl.a. utrustning och sjukvårdsplatser. Det finns en granskning. Sverige har inte bidragit alls. Humanitär stormakt? Knappast, men skitsamma, för det mest intressanta är att det i rapporten står dessutom mystiskt att vår regering inte velat ta emot någon hjälp. Betyder det att vi blivit erbjudna? Hur mycket vet folket om detta?

    Samtidigt, i andra dokument såg jag att det doneras en del utrustning från olika aktörer. T.ex. AstraZeneca donerar miljoner munskydd. Munskydd, bristen på vilka skapar en extremt dålig stämning i vården i Sverige, som jag sa innan.
  • Dr Nail
    AndreaBD skrev 2020-05-11 12:58:17 följande:

    Sverige har hjälpt vid andra tillfällen. Just när det gäller sjukvården har vi ju inte så mycket "extra", den är ju nerbantat.  Och det där med att regeringen inte velat ta emot nån hjälp - det kan ju vara i ett konkret sammanhang. Kanske var det något specifikt.

    Har AstraZeneca i Sverige donerat munskydd till utlandet? Skulle förvåna mig... men kanske har de gjort sig av med enklaste, värsta sorten för att den inte uppfyllde kvalitetskraven?


    Isf har t.o.m. Tjeckien bättre resurser än Sverige :\

    När och varför regeringen inte ville ta emot hjälp framgår inte. I rapporten (som gjordes av public service) står bara att regeringen varken gav eller ACCEPTERADE donationer. Dessa skänktes istället vidare till Röda Korset och ingenting stannade i Sverige. Vad blev vi erbjudna? När? Jag letade men kunde aldrig hitta detaljer. Varför fick vi inget veta?

    AstraZeneca skickade vid ett tillfälle 9 000 000 munskydd.

    svenskfarmaci.se/noterat/astrazeneca-skanker-9-miljoner-munskydd-till-sjukvarden/

    Ingenting i artikeln tyder på att dessa skulle vara skräp. Ja, utrustningen skickades till utlandet och de med störst behov prioriterades (Italien först då). Här hemma har vi vårdpersonal som skriker efter utrustning och chefer som känner sig skyldiga för att de inte kan göra nåt.

    Apropå resurser är det dessutom känt att vi har fått en jäkla massa miljoner kr i privata donationer för att kunna testa befolkningen. Bl.a. masstesta vårdpersonal. Det har fortfarande inte blivit av och "varför" är en fullt legitim fråga.
Svar på tråden Corona, hur kan våran regering göra så olika mot resten av världen?