Inlägg från: Anonym (Inte bara äldre) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Inte bara äldre)

    Corona, hur kan våran regering göra så olika mot resten av världen?

    Anonym (U6) skrev 2020-05-09 09:15:52 följande:

    Jag är ganska säker på att OM fhm gör en lock down när andra vågen kommer ( som kanske drabbar 20- 40 åringar eller barn, ingen vet) kommer du att tycka det är fel också.

    Glaset är alltid halvfullt för dig, va?


    Det drabbar ju redan en del 20-40 åringar, en del barn i andra länder och troligen snart här också.  Det är ingen garanti att vara ung och frisk, bara mindre risk.
  • Anonym (Inte bara äldre)
    AndreaBD skrev 2020-05-09 09:52:01 följande:
    Snarare är det du som inte har koll. Jag har själv min mamma i ett ålderdomshem i Tyskland. Från och med i morgon är det fritt fram att hälsa på äldre igen. Och i vissa delstater där har besöken aldrig stoppats. Och jag vet också hur mycket folk i Tyskland, England, Irland, m.fl. ändå kommer ut och träffar folk. Jag vet det för att jag har kontakt med folk där och dessutom kollar i forum i dessa länder också.  I praktiken är det inte någon skillnad mellan olika länder: En stor del av människorna är vettiga och gör som som man ska, ett mindre antal är inte det. 

    Tegnell och FHM orienterar sig mycket efter internationell forskning. Det där med aerosoler har FHM ju aldrig förnekat, de har bara uttryckt det enklare och istället sagt att man ska ta två meters avstånd från varandra. Alla människor tar inte till sig såna detaljer. 

    Du har Aftonbladet som källa, jag lyssnar direkt på dem främsta internationella experter. Och du skulle inte tro hur mycket det skiljer sig!  Tyvärr så skriver Aftonbladet även i dessa tider då det är helt olämpligt sånt som bara ska sälja tidningen, trots att det oroar folk. Sånt som låter farligt, trots att det då kan vara saker som de som är lite insatta har vetat i två månader. 

    Om man följer den internationella forskningen bara lite grann, så märker man att FHM reagerar DIREKT på nya rön. Däremot är det ju ofta ett fram och tillbaka, där forskningen får helt olika resultat och ingen vet. Och precis så är det ju med munskydden. Ingen vet om de gör någon nytta. Nu kan man säga: Borde man inte då av ren försiktighet göra såna åtgärder? Nu har de sagt på presskonferenser att man KAN ha munskydd eller visir dessutom. Och då blir det ett himla liv att folk vill ha säkra direktiv. Men man vet ju inte än!!! FHMs problem kanske är att de är för ärliga?

    Och det är samma sak med dem utan symptom. Man vet att de finns, men man vet inte i hur stor utsträckning de finns. Det kan vara några få, och det kan vara en majoritet. Och studierna visar olika saker. 

     En person? Vilken person då? Du menar väl inte Tegnell? Det är inte han som bestämmer, han har en chef! Kollegor har han också. Han är bara språkröret! Och FHM bestämmer inte heller, utan det är regeringen. I ett läge där man INTE VET, och där man går helt efter forskningen och efter det man vet hittills - hur kan man då överhuvudtaget göra fel? Man kan, men då kan man inte hjälpa det. Det man inte vet, vet man ju inte. 

    Alla tyska experter har ju svängt och säger numera att Sveriges sätt är bra eller åtminstone helt okej (Robert-Koch-Institutet som ju ligger bakom Tysklands lockdown). Av de amerikanska och brittiska experterna berömmer också många Sveriges strategi. Om du verkligen vill informera dig, lyssna på några experter, t.ex. i den här podserien där man intervjuar experter:


    ">

    Ständigt detta tjat om att det är lättare att hålla avstånd. Det är inte möjligt att hålla två meters avstånd överallt. i affärer, på trottoarer och liknande ställen hur gör man då? Ska man kasta sig under en bil om någon går för nära en på trottoaren?
  • Anonym (Inte bara äldre)
    Dr Nail skrev 2020-05-09 13:14:49 följande:
    Det där med "falsk trygghet" är väl ändå ett konstigt argument. Så man förlitar sig på oss folket, att vi är tillräckligt kloka och ansvarsfulla för att fixa typ hela krishanteringen (vi, som inte sett en kris sen.....). Men tydligen är vi för dumma för att fatta munskydd?? :\

    Men speciellt när det talas om "brist" så har jag noll förståelse för det. Hur svårt kan det vara att ordna en stabil produktion av munskydd, så att de räcker till alla som vill ha? Vi pratar inte om biohazard-dräkter här. Munskydd!
    För dumma för att förstå munskydd men intelligentare än övriga världens befolkning då vi klarar av att följa rekommendationer?

    Du förstår väl att det är den lilla detaljen om munskydd som får svenskars hjärnor att kortslutas, och bli oförmögna att förstå ytterligare rekommendationer kring dessa?
  • Anonym (Inte bara äldre)
    klyban skrev 2020-05-09 14:49:11 följande:
    Det säger dock inget om fakta, och fakta vi inte har eller den problematik som också finnes.

    Problematiken att lyckas göra två saker samtidig, använda munskydd för att minska risk att smitta andra OCH fortsätta följa rekommendationerna som gäller?
    Hur ska de ha det? Klarar vi av att följa rekommendationer eller inte?
    .
    Det finns situationer där det nästan är omöjligt att hålla 2 meters avstånd t.ex  det som jag skrev om ovan. Jag försöker alltid hålla avstånd men tyvärr lyckas inte min tankekraft allena hålla andra människor undan från mig.


    Är munskyddet verkligen det lilla extra momentet som får bägaren att rinna över? Eller kan det möjligen vara så att.... man inte vill sätta in extra åtgärder för att smittan saktar ner? Det är nämligen såna vibbar jag får när jag hör avfärdandet av munskydd.

  • Anonym (Inte bara äldre)
    klyban skrev 2020-05-10 00:38:24 följande:

    Ska jag ge källa på att virus gillar värme och fukt?
    I så fall så är diskussionen för komplex för dig att förstå.


     


    Återkom gärna när kunskapsluckan är stängd, så vet vi vad som verkligen är bra och inte.


    Det där får du nog allt berätta för sydkoreanerna och övriga asiater, för de verkar inte ha förstått sånt.

    Det måste bero på att de aldrig utsatts för ett liknande virus någonsin. Till skillnad från svenskarna, menar jag.
  • Anonym (Inte bara äldre)
    klyban skrev 2020-05-10 14:21:04 följande:

    De har gjort mer än munskydd, dvs en omfattande smittspårning och provtagning.
    Och bättre på följa rekommendationerna.


    Ett ytterligare område som vi har stora kunskapsluckor i, och fakta måste presentera för oss först.



    Jag som i min enfald trodde att FHM ansåg att svenskar var bättre än andra på att följa rekommendationer. Men nu är vi alltså för dumma för det? 

    Finns det någon fakta som visar på att munskydd förvärrat spridningen i något land? Varför väljer per automatik det motsatta alternativet mot dem som hållit spridningen på låg nivå, om man inte vill att fler ska smittas? Jag menar så länge det inte finns någon fakta på att det är värre att använda dem, och resultatet än så länge talar för en användning snarare än emot?

    Du menar alltså att utan användning av munskydd så borde Sydkorea haft ännu lägre dödstal? Munskydd har ingen förtjänst i smittspridningen alltså?

    Jag har svårt att tro att det inte handlar om något helt annat. Min tanke är att de är rädda att det ska bli anstormning och brist på skydd till sjukvårdspersonal. För till skillnad från länderna som rekommenderar munskydd har Sverige brist på i stort sett allting!

    För all del, jag anser att det är viktigast att personal i sjukvården har tillgång till munskydd. Fast jag ogillar när man hittar på underliga anledningar istället för att vara raka och ärliga om anledningen. Jag är nämligen inte lika lätt att övertyga som de som bara köper allt FHM säger rakt av.

  • Anonym (Inte bara äldre)
    klyban skrev 2020-05-11 00:27:53 följande:

    Har det?
    Undrar då det fanns inget som tydde på det.


     


    Återkom gärna när kunskapsluckan är fylld, eller att du har åtminstone basala kunskaper om frågan och problematiken.
    Att låtsas som annat är inte fakta, och faktan väntar vi på.


    Du vågade inte besvara mina frågor till dig märker jag. 

    Nu är det faktiskt så att alla inte är eniga om huruvida det hjälper eller inte med munskydd, så uppdatera dina egna kunskaper innan du bråkat med andra.


    Några frågor jag ställde till dig..
    Hur kunde kombinationen smittspårning och munskydd hålla talen nere i Sydkorea? Menar du att utan munskydden skulle Sydkorea ha lägre antal smittade och döda?
    Eller är du en sådan som per automatik anser att Sverige vet bättre än alla andra länder trots att de har erfarenhet av liknande smittor?  Smittskyddsexperter i bl.a Sydkorea rekommenderar nämligen användningen? Har de stora kunskapsluckor?

    Här ser du att alla inte är eniga i fråga om munskydd, och att det finns dem som anser att det hjälper. På asianboss på youtube kan du höra Sydkoreanska smittskyddsexperten som bl.a. varit med om både Sars och Mers säga att vi är galna som inte använder munskydd. Eller så fortsätter du tro att allt myndigheter säger är det enda rätta, utan att ifrågasätta eller ta del av andra källor. Ditt liv-ditt val. Men säg då för all del inte att andra har kunskapsluckor, när du väljer att bara se till en enda rekommendation och Ignorera alla andra.

    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/flera-lander-rekommenderar-munskydd

  • Anonym (Inte bara äldre)
    Anonym (Inte bara äldre) skrev 2020-05-11 11:07:17 följande:

    Du vågade inte besvara mina frågor till dig märker jag. 

    Nu är det faktiskt så att alla inte är eniga om huruvida det hjälper eller inte med munskydd, så uppdatera dina egna kunskaper innan du bråkat med andra.


    Några frågor jag ställde till dig..
    Hur kunde kombinationen smittspårning och munskydd hålla talen nere i Sydkorea? Menar du att utan munskydden skulle Sydkorea ha lägre antal smittade och döda?
    Eller är du en sådan som per automatik anser att Sverige vet bättre än alla andra länder trots att de har erfarenhet av liknande smittor?  Smittskyddsexperter i bl.a Sydkorea rekommenderar nämligen användningen? Har de stora kunskapsluckor?

    Här ser du att alla inte är eniga i fråga om munskydd, och att det finns dem som anser att det hjälper. På asianboss på youtube kan du höra Sydkoreanska smittskyddsexperten som bl.a. varit med om både Sars och Mers säga att vi är galna som inte använder munskydd. Eller så fortsätter du tro att allt myndigheter säger är det enda rätta, utan att ifrågasätta eller ta del av andra källor. Ditt liv-ditt val. Men säg då för all del inte att andra har kunskapsluckor, när du väljer att bara se till en enda rekommendation och Ignorera alla andra.

    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/flera-lander-rekommenderar-munskydd


    https://www.dn.se/nyheter/varlden/marianne-bjorklund-att-inte-ha-munskydd-finns-inte-pa-kartan/
  • Anonym (Inte bara äldre)

    Det han skriver låter vettigt..och troligen kommer aldrig rekommendationer pga brist och att myndigheter inte litar på att vi klarar hantera det. Jag tror personer som inte hanterar det är samma personer som inte klarar av att hålla avstånd, eller hålla sig hemma när de är sjuka. De som redan slarvar med rekommendationer dvs.

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/9v4bvd/nar-blir-det-tvang-pa-munskydd-i-sverige

  • Anonym (Inte bara äldre)
    AndreaBD skrev 2020-05-11 11:35:52 följande:

    Om man verkligen ska ha såna munskydd, om det ska vara någon mening med det, då måste de också gå att köpa i lokala affärer. FHM har ju sagt att det är bara folk som jobbar inom sjukvården som ska ha dem "bättre " maskerna. Och de finns nog inte så lätt att få tag på. Därmed har folk inte något större val där. De enklaste maskerna gör nog ingen nytta. 

    Och när det gäller Sydkorea - de hade väl någon app som spårade (utan hänsyn till att folk gick att känna igen). Och jag är inte övertygad om att det var maskerna som gjorde skillnaden utan det kan ha varit bara smittspårningen.


    Läs gärna länken där Wolfgang skrev om Japan. Att de troligen skulle haft större smittspridning utan munskydd. Jag tror till skillnad från dig att asiaterna vet vad de sysslar med. De och deras smittskydsexperter har som sagt varit med om detta förut. 


    Nu måste jag återigen skriva det som jag skrivit så många gånger förut. För ni tänker så enkelspårigt om att det alltid handlar om er själva. Det handlar om respekt mot andra.


    De vanliga munskydden är inte till för att skydda dig, utan andra från dig. Effekten om andra bär den är alltså att DU blir mer skyddad. Avstånd i all ära men jag förstår att många länder väljer att ha munskyddstvång i affärer, då få butiker har tillräckligt bra utrymme, och alla kunder inte visar respekt för avstånd. Ute på gatorna är det inte lika smittsamt och enklare att undvika folk, så då är det kanske inte lika nödvändigt, Om man inte är ute och traskar på trånga gator i Stockholm föstås.
    Här står det rätt utförligt om skillnaden på munskydd/kirurgmask och andningsmask.


    vardgivare.regionhalland.se/app/uploads/2018/06/Frågor-och-svar-andningsskydd-PL531256-1SE180216-HR-2018.pdf

    Det är inte bara att säga att folk ska stanna hemma när man är sjuk, vissa bryr sig inte om de inte känner sig tillräckligt dåliga ( tänk bara på hen som jobbade trots sjukdom i hemtjänsten) samt för att det finns asymptomatiska smittbärare (åter läs det Wolfgang skrev om gällande asymptomatiska smittspridningen som tydligt visar på problemet).

    Andningsmasker är främst till för sjukvårdspersonal. Dessa har ca 98 -99 procent skydd (99%= FFP3)  och är säkrare för just dig. Men det är inte befogat att använda om man inte är tvingad att ta hand om sjuka och utsättas en längre tid för smitta. Det vore hemskt om det blev brist på andningsmasker, för sjukvårdspersonal som har ett verkligt behov av en säker skyddsutrustning, Det är vad myndigheter som tex WHO och FHM är rädda för att det ska bli brist på. För sjukvårdspersonal kan bli utan om folk får panik och köper upp allt, dvs en faktor som bidrar till att man inte rekommenderar dessa.

Svar på tråden Corona, hur kan våran regering göra så olika mot resten av världen?