Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Corona, hur kan våran regering göra så olika mot resten av världen?

    Anonym (...) skrev 2020-05-18 18:55:14 följande:
    Samtidigt kan vi inte rakt av jämföra länder sett till folkmängd. Vi har vårt folk relativt koncentrerat i mellersta och södra Sverige. Här finns smittan i stora områden kring. I andra länder kan det vara vissa områden som drabbats, men där de är lika tättbefolkade i övriga delar av landet. Då är det rimligare att tex jämföra dödlighet i Stockholm, Madrid, London, Paris osv.
    Japp, precis. Norge och Finland har knappt tättbefolkade städer. Helsingfors och Oslo är inte lika tätbefolkade och har inte heller lika många turister som Stockholm.
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-05-18 20:37:12 följande:
    Ja var ska man börja, Sverige sätter inte folk i karantän, inga affärer har stängts, inga böter om man överträder förbud etc. Jag skulle rätta mig efter de länder som har största framgången nu, stänger ner affärer, inför munskydd, gör smittspårning, testar så mycket som möjligt etc. I de länder detta skett, har de färre dödsfall. Sverige har värsta situationen nu, är det något att vara stolt över, för kanske, kanske, kanske, blir det likadant i andra länder senare. Eller också inte.
    Med andra ord, man har låtit bli allt det som ändå knappt gör någon skillnad. Varför måste man sätta någon i karantän om folk kan själva avgöra om de vill ta risken? Huvudsak att de som vill vara försiktiga, kan få vara det. Man kan sätta sig själv i karantän, jobba hemma. Jag vet... alla kan inte det. Men det blir ju tyvärr så även om man har karantän. Vi kan inte vara utan sjukvård, utan mat och utan transport för de som måste jobba.

    Om man inte har karantän, så behöver man förstås inte ge böter. Fast man går ju runt och stänger krogar som inte håller sig till reglerna. Och det är värre än böter. Jag skulle faktiskt tro att krogar som kan få in mycket pengar kan strunta i reglerna och hellre betala böter. Och då är det ju betydligt bättre att stänga ner såna. 

    Folk smittar inte varandra i affärer - förutom kanske mataffärer, men de måste vara öppna. Andra affärer är det inte så mycket folk i ändå, och där det ändå är det, är det folks egen risk. 

    Munskydd ger antigen väldigt lite eller absolut noll skydd. De är bara inte säkra än vilket. Men mer än väldigt lite blir det inte. 

    Smittspårning gör man väl där det finns minsta lilla möjlighet att det kan ge något? Och testa gör man så mycket man har tester att tillgå. Det är ju inte bara att ha tester. Man måste ha olika kemikalier och man måste ha labb. Det är tyvärr inget helt simpelt test. Plus att många tester visade för stor andel fel. 
  • AndreaBD
    Anonym (Finska modellen) skrev 2020-05-19 15:04:39 följande:
    I Finland är tanken den att den med symptom ska testas. Är man positiv, då isoleras man och alla kontakter beordras i karantän. Det här är inte en rekommendation liksom i Sverige, det är en lagstadgad order. Om man ska tro det man läser, så tillåter inte alla arbetsgivare i Sverige att smittade personer stannar hemma.

    Finlands THL: ?För att den smittsamma sjukdomen inte ska spridas kan en person som fått smittan vid behov också vårdas mot personens vilja.?

    Svensk press skriver att dementa smittade inte kan förhindras att gå runt och smitta ner andra, det strider mot deras rättigheter.

    Så nej, bara för att vi nu öppnar upp samhället innebär det inte att vi kommer att följa Sveriges strategi.
    Något som jag inte visste heller, som jag hörde ganska nyligen är att det som kallas för rekommendationer och kommer ifrån en svensk myndighet faktiskt är något man måste följa. Vilket förklarar varför de kunde gå och stänga krogar som inte följde rekommendationerna. 

    Om man får reda på att någon som uppenbarligen är sjuk går runt och smittar andra i onödan, så lyfter man säkert ut den personen, så att hen inte kan smitta folk.

    Och när det gäller dementa så tror jag inte att de menade att man inte gör något åt det i fall de går runt och smittar andra. Men man måste ju först hitta en lösning, skapa såna förhållanden att det inte går att smitta andra. Självklart bör man göra det så snabbt som bara möjligt, men som sagt, det kräver ju att man organiserar om. 
  • AndreaBD
    Anonym (ja) skrev 2020-05-19 18:00:04 följande:
    Knappt gör någon skillnad? Skojar du eller eller är du både blind och döv?

    Varför sätta folk i karantän när de själv kan välja om de vill smitta andra, att du inte själv fattar det idiotiska i den frågan är ju anmärkningsvärt.

    Ja, för krogar är ju enda stället där smittan sprids eller hur Andrea?

    Jaha, så viruset slutar vara smittsamt i just affärer.... oj vilken nyhet... du borde ringa WHO!!!

    Och där är det folk på egen rikt... oavsett om det är på egen risk eller ej så sprids ju smittan vidare eller?

    Munskydd skyddar inte MOT smittan men hjälper mot att sprida smittan till andra, och med tanke på att vi iaf låtsas som att vi försöker stoppa smitta från att sprida sig så borde det ju vara ett självklart verktyg för att inte riskera smitta andra.
    Du kan uppenbarligen inte debattera sakligt. - oavsett med vilket nick! 
  • AndreaBD
    Anonym (Finska modellen) skrev 2020-05-19 18:10:55 följande:
    Skillnaden mellan egenvald karantän och beordrad karantän är att man får ersättning för inkomstbortfall i det senare fallet.

    ?Dagpenning vid smittsam sjukdom ersätter inkomstbortfall om den läkare som i kommunen eller sjukvårdsdistriktet ansvarar för smittsamma sjukdomar förordnar frånvaro från arbetet, karantän eller isolering för att förhindra spridning av en smittsam sjukdom.?

    ...

    Dagpenningen vid smittsam sjukdom ersätter inkomstbortfallet i sin helhet. Dagpenning vid smittsam sjukdom beviljas utan maximitid för hela den tid som beslutet om arbetsfrånvaro gäller.?

    www.kela.fi/web/sv/smittsam-sjukdom

    Hur ser den svenska lagstiftningen ut. Finns det ens karantänbestämmelser i den?
    Tanken var ju att vi skulle få betalt för det ändå. Man ville införa smittbärarpenning. Men sedan kom man väl på att man inte hade råd. 

    Men de flesta arbetsgivare ser faktiskt till att erbjuda alternativ. T.ex. att jobba hemifrån där det går. Min arbetsgivare betalar parkering så att jag kan åka med egen bil istället för med tunnelbana. 

    Kanske vet nån annan hur det var med karantän i lagen, jag har glömt det igen. Jag har för mig att det går. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-05-19 19:13:43 följande:
    Nja det är ju den lilla skillnaden att Sverige har mycket högre dödsfallstal i relation till folkmängd än de flesta länder som faktiskt infört dessa restriktioner, eller i alla fall några av dom. Det tycker jag är en bra anledning att göra så. Om det fungerar i andra länder, varför skulle det inte göra det i Sverige?
    England, Spanien, Frankrike, Belgien? Tyskland har haft mycket lägre siffror än dessa länder, ändå har de haft lite lättare lockdown än dessa. Det finns ingen logik där, ser det ut som. Eller i alla fall inget sammanhang med lock-down eller inte lock-down. 

    Det viktiga här är ju att hitta DE faktorerna, de åtgärderna som faktiskt gör skillnad. Och det har man undersökt väldigt noggrant. I Sverige, och säkert också i andra länder. Experter i världen verkar vara väldigt överens om sånt också. Alla säger att maskerna knappt gör någon skillnad, om alls. Och att det hjälper mest att hålla socialt avstånd. Att man ska tvätta händerna, inte ta sig i ansiktet.

    Och det är ju inte som om man inte tar några risker med en lockdown. Det kostar också liv, men mera långfristigt. Genom psykisk sjukdom, arbetslöshet, dels genom självmord, men också genom försämrad hälsa och tidigare död i samband med den massiva ekonomiska krisen som förväntas följa en lockdown. Det blir mer fördelat på fler, men det finns negativa konsekvenser. 
  • AndreaBD
    Anonym (Inte bara äldre) skrev 2020-05-19 21:07:00 följande:

    Jag har ter snabba frågor till dig.

    1) hur håller man två meters avstånd i yrken som lärare, förskollärare, tandläkare, frisör och sist men inte minst äldreomsorgen? Finns säkert fler yrken där det är omöjligt men jag nöjer mig med några ex.

    2) Är Sydkorea och Taiwans experter mindre erfarna än dom svenska på dylika sjukdomar? Jag vill veta med vilken anledning man borde välja att lyssna på dom svenska än att lyssna på experter som har med reel erfarenhet?


    3j Är nyfiken på vad du menade med att covid inte sprids i butiker?

    https://kvartal.se/artiklar/sa-lyckades-taiwan-begransa-spridningen/

    Se råd om munskydd..menar du att detta är dessa dåliga oerfarna experter som bara bekämpat både SARS och MERS?


    1) Jag jobbar själv som lärare och nej, det går inte att hålla avstånd i alla lägen. Samtidigt måste ganska många barn ändå ha aktiviteter, om t.ex. deras föräldrar jobbar i sjukvården eller andra samhällsnödvändiga jobb (finns ju fler, vi måste ju inte bara ha mat, utan t.ex. också el och internet). Men som sagt, det kommer vi ju inte ifrån ÄVEN om vi skulle ha lockdown, så det finns ju inga alternativ. Eller? 

    2) Nej, jag säger inte att man ska lyssna främst på svenska experter, däremot måste ju några som kan ämnet samla ihop all information ifrån utländska experter, utvärdera det och ta beslut om hur man ska göra. Det kan ju inte du eller jag göra, så inte är experter på området. Jag tycker man märker på dagliga presskonferenserna att främst FHM är insatta i alla studier, allt som dyker upp internationellt. De får ju ibland frågor om såna. Tyvärr kan man ju också förvänta sig att inte alla länder delar med sig helt öppet. Framför allt Kina kan ju vilja dölja ditt agerade och i det sambandet även fakta som kan vara viktig för andra länder som kanske kan dra slutsatser. 

    3) Jag menade så här: I vissa butiker kan det vara mycket folk, visst. Och där kan man tänka sig att folk kan smitta varandra. Men det är ju mest mataffärerna. De kan man inte stänga, för att folk måste handla mat. Man kan bara försöka handla på tider där det inte är så många och hålla avstånd. Men om man däremot går i en stor byggmarknad - vilket många gärna vill göra, då de passar på att pyssla med trädgården, istället för allt annat man inte kan göra - det är ju så stort där inne att man kan hålla avstånd också. Även i andra länder har man öppnat upp just byggmarknader först när man började släppa karantän. Och även i  andra, ganska stora affärer kan man hålla avstånd. Och man kan även behöva köpa kläder eller annat. Med lite sunt förnuft och avstånd bör det egentligen inte vara ett problem. Däremot, om man stänger alla dessa affärer så lär det ju kosta så många jobb, så att landet hamnar i en ganska allvarlig ekonomisk kris. 

    Munskydd är lite av en tradition i dessa länder, Syd-öst-Asien. Fakta är att ingen studie hittills har kunnat visa att de skulle vara till någon nytta (möjligtvis nån som visar lite nytta, men det är liksom inte bekräftat). Och det är ÄVEN i dessa länder att experterna säger att så är faktaläget. Dvs. kan hända att de rekommendera munskydd, men när de frågas mer ingående, så säger de också att det inte finns belägg för att det skulle vara till nytta. Jag kommer ihåg det för att jag faktiskt var förvånad över hur motsägelsefullt det var. Dvs. jag minns minst en asiatisk expert som gjorde så. 
  • AndreaBD
    Anonym (Inte bara äldre) skrev 2020-05-19 21:07:00 följande:

    Jag har ter snabba frågor till dig.

    1) hur håller man två meters avstånd i yrken som lärare, förskollärare, tandläkare, frisör och sist men inte minst äldreomsorgen? Finns säkert fler yrken där det är omöjligt men jag nöjer mig med några ex.

    2) Är Sydkorea och Taiwans experter mindre erfarna än dom svenska på dylika sjukdomar? Jag vill veta med vilken anledning man borde välja att lyssna på dom svenska än att lyssna på experter som har med reel erfarenhet?


    3j Är nyfiken på vad du menade med att covid inte sprids i butiker?

    https://kvartal.se/artiklar/sa-lyckades-taiwan-begransa-spridningen/

    Se råd om munskydd..menar du att detta är dessa dåliga oerfarna experter som bara bekämpat både SARS och MERS?


    När det gäller artikeln - som jag läst delvis (den är lite lång....) -  t.ex. hade de konstaterat att maskerna hjälpte skydda skolbarn mot influensa. Det var en aspekt som jag faktiskt funderade över. Nämligen att barn säkert glömmer bort att hålla avstånd - vuxna säkert också ibland, men framför allt barn. Och om då folk har mask på sig så påminns man förstås. På det sättet, indirekt alltså, kan det förstås göra nytta. Som påminnelse. 

    I artikeln står det också att det har en psykologisk effekt. Det lugnar folk. För att de tror att det hjälper. Vilket det nog inte gör. En placebo-effekt. Det finns alltid en del psykologi och en del "politiska" beslut. Danska regeringen har ju erkänt att man inte hade behövt stänga skolorna (eller kanske var det gränserna?), men att man gjorde det för att lugna folk. Det kan man ju göra, men det är lurigt om sedan alla tror att det gör skillnad. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-05-20 10:36:15 följande:

    Blundar lite för smittan var redan mycket väl spriden innan ens vi fattade att de inte kom ifrån Kina.
    Därav gav man upp smittspårning, då den inte var möjlig göra på ett adekvat sätt.


    Det är få som blundar, dock är det inte svårt och förstå att vi inte ens kan göra jämförelser i vårt eget land, än mindre andra nationer.


    Precis. Det hade nog redan spritt sig mer än vad folk var medvetna om. Och smittspårning, vanlig sån, kan man nog främst göra när det är några få. Ju fler det blir desto mer meningslöst blir det.

    Däremot hade man haft nytta av en app. Men där har de tekniska problem. Och det är inte bara Sverige som har det. Problemet är att man inte får till att folk verkligen är anonyma då. Det trodde man att man kunde lösa, men sedan funkade det inte. I Sydkorea var inte appen anonym - det är det som är skillnaden. Norge verkar ha en app, men jag vet inte om den fungerar som den ska. 
Svar på tråden Corona, hur kan våran regering göra så olika mot resten av världen?