• Anonym (undrar)

    Ge dyr present gemensamt, hur lägger man upp det??

    Hej!

    Sonen ska fylla 12 och önskar sig en dyr sak, nästan 8000. Vi klara det inte själva men om närmaste familjen hjälper till så går det ju (barnets farmor, moster, morbror osv). Om ca 5-6 personer bidrar blir det ju typ 1,500kr vardera. Vissa av dessa har väldigt gott ställt och borde kunna lägga 1-2 tusenlappar på present.

    Vi förklarade situationen via sms utan att ange exakt summa till varje bidragare, men om någon bidrar lite så blir det ju tungt för alla andra tänker vi, och vissa har det ju lite sämre ställt så andra borde ju kunna ställa upp lite mera föreslog vi. ganska självklart i våra ögon.

    Nu kom flera stycken och svarade att en 12-årspresent ska kosta kanske 3-400kr max? Och att det inte var rätt av oss att dela upp kostnaden på presenten mellan oss familjemedlemmar? Att man själv bestämmer vilken summa man tycker ska gå till present.

    Jag tycker det är lite snålt att bara vilja bidra med 300kr. Man kan ju inte köpa en halv present... 

    Men hur borde vi ha lagt upp saken? För att inte trampa nån på tårna alltså? Och gjorde vi verkligen så fel?

  • Svar på tråden Ge dyr present gemensamt, hur lägger man upp det??
  • Anonym (Xcv)

    Mitt barn ville själv spara ihop till en dyr sak. Vi pratade om att spara från månadspeng, födelsedag och julklappspengar.

    Jag bestämde en summa jag ville ge i födelsedagspresent och sedan skickade jag ut till släkten att x önskar sig y, vill någon bidra till presenten så är det välkommet!

    Både jag och barnet förväntade oss att det inte skulle räcka till och hen skulle få vänta till jul också, men barnet hade tur och vi fick ihop summan som behövdes. Vissa bidrog med 100 kr och det var mer än välkommet! Men mitt barn var alltså helt beredd på att vänta ytterligare 7 månader till jul, och att spara själv så mycket det gick.

    Där har du skillnaden. Man kan visst önska sig dyra saker, men man kan inte förvänta sig att få dem nu genast.

    Ditt barn blir väl lika glad om det blir pengar och en bit på väg, så att han kan köpa sig saken när han får råd?

  • viseversa

    Ni skulle skrivit att sonen ösnakr sig pengar(valfritt bidrag) till en sak han ska spara till. Att skriva 1500 eller mer är extremt girigt och oförskämt oavsett vad dessa släktingar tjänar i månaden i lön så är det inga pengar ni har rätt att ta del av eller bestämma över det minsta lilla. 

  • DVQ

    Jag tycker det låter orimligt att förvänta sig att en moster eller farmor ska lägga så mycket på en födelsedagspresent. Enda gången jag tycker det kan vara ok att ens ställa frågan är om släktingarna ändå köper presenter för tusentals kronor varje år.

    När jag varit med om att skramla till presenter har summan som man gett oftast varit valfri. Ibland med en lägstanivå men då har den varit låg, t ex minst 200 kr. När jag tilfrågats om att ge en särskild summa har den varit i nivå med vad jag normalt skulle köpt en present för.

    Sen undrar jag; om era släktingar tycker 300 kr är lagom att köpa en present för borde det väl vara ungefär vad de lagt på presenter tidigare. Vad fick er att tro att de plötsligt skulle vilja lägga ut 1500-2000 spänn?

  • Anonym (Fel fel fel)

    Oj! Vår son önskar sig också dyra saker ibland. Cykel, dator, mobil ja du förstår. Men aldrig att jag någonsin skulle säga till vår familj att "ni ska betala 1000 -5000 kronor var till denna gåva".

    Vi brukar säga snarare " i år önskar sig sonen bara en sak, det är en dator (som exempel då den var dyrare om 17.000 kronor)" jag frågar ibland om de vill vara med på paketet. Men givet får de hellre köpa något de önskar. Sedan om min pappa (som är miljonär faktiskt) bidrar med 1000 kr eller 500 spelar mig ingen roll. De bestämmer själva summan. Det är jag alltid tydlig med. Min mamma brukar bidra med 1000 kr (ej miljonär, men tjänar bra) brorsan 600 kronor.. ja du förstår.

    Väljer jag att köpa en sådan dyr present till min son eller dotter är det upp till mig och mannen att kunna betala den. Och tacksamt ta emot det jag kan få från övrig familj, släkt. Har man inte råd att köpa, ska man inte.

    Andra år när sonen önskade en ny Iphone, önskade han sig pengar, för att kunna SPARA till sin egna telefon. Det är bra att lära barn spara.

    Har han veckopeng/månadspeng ta hälften av den under x månader så går det än fortare. Tillslut kommer de ha råd. Och då lär de vara försiktig med föremålet.

  • Anonym (A)

    Haha dom står för fika och tar åt sig äran för gåvan=)

    Verkar inte bättre än så viseversa.

  • Anonym (x)
    viseversa skrev 2020-05-15 12:53:57 följande:
    Haha dom står för fika och tar åt sig äran för gåvan=)
    Anonym (A) skrev 2020-05-15 13:17:02 följande:

    Haha dom står för fika och tar åt sig äran för gåvan=)

    Verkar inte bättre än så viseversa.


    Mariekex och röd blandsaft?

  • smulpaj01

    Jag levde med mitt ex och mitt barn i ca 9-10 år. Efter 5-6 år separerade vi för att han hade träffat en ny. Vi hade då ett uppehåll på 1-2 år men efter mycket tjat från mannen gick jag till slut tillbaka och vi blev ett par igen. Den första julen när vi var en familj igen fick mitt barn skriva en önskelista. Vi brukade inte skämma bort våra barn alls tidigare men just denna jul fick vi väl nån knäpp, lycka över att ha återförenats och dåligt samvete för vad vi hade utsatt mitt barn för i en smutsig separation.

    Barnet hade 10 saker på önskelistan till ett värde av drygt 16000 kr. Jag och mannen delade på den summan och köpte allt. Mitt barn var helt chockad men är fortfarande väldigt tacksam. (många år sen)

    I ert fall tycker jag att ni beter er väldigt märkligt mot er släkt. Ge sonen något från er familj som ni själva har ekonomi till och låt släkt köpa personliga presenter som de vill ge. Vad är det han vill ha och behöver så väl?

  • Anonym (undrar)
    Anonym (?) skrev 2020-05-15 12:54:46 följande:

    Hur mycket har ni själva möjlighet att lägga?


    Ungefär 1000-1500. 
  • Anonym (undrar)
    Anonym (?) skrev 2020-05-15 12:54:46 följande:

    Hur mycket har ni själva möjlighet att lägga?


    Ungefär 1000-1500. 
  • viseversa
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-15 13:58:11 följande:
    Ungefär 1000-1500. 
    men ni tycker era släktingar ska lägga 1500-2000:- på ert barn? Som föräldrar är det ni som ska stå för merparten. Ca 5000 kanske är rimligt och släkringarna kan ske kan bidra med det dom vill så kanske det räcker till resten. Eller så får barnet spara.
Svar på tråden Ge dyr present gemensamt, hur lägger man upp det??