• Koncentration

    Hur kan det vara möjligt att föas i en fel familj? Vad hade hänt med mig om jag växte upp med trygghet, kärlek & stöd m.m?

    Hej!


    På mina papper från Förskolan & lågstadiet så har lärarna beskrivit mig som en kille med en bra social kompetens. Där jag hade förmågan att komma bra överens med jämnåriga barn och äldre barn. Jag umgicks med många. Positiv och glad kille som är fantasirik.

    Jag har alltid varit en positiv kille med full kärlek till naturen & djur/insekter. Fann mycket saker intressanta.

    Jag kände av sympati i tidig ålder. Jag hjälpte en kille som grät, där jag som barn tog hand om och bjöd hem till mig.

    Min mor fann honom lustig och sade: ''Jag skall hålla mig borta ifrån onormala människor''. Jag fick alltså ingen positiv kritik för min insats utan jag fick snarare en utskällning. Mycket av min uppväxt bestod av att inte ''skämma'' ut mamma. Min mor var/är aggressiv och slog oss barn flera gånger. tryckte ned oss m.m. Hon gav borta många av mina ägodelar som jag älskade bara för att hon själv skulle utses som ''generös'' och få uppmärksamhet.

    Jag har levt en uppväxt där det bestod av våld m.m. Jag har lagt märke till min mors släkt och henne själv. Jag har tyckt att släkten på hennes sida verkar vara tokiga. Min fars sida har jag inte noterat så mycket, men utifrån honom själv att döma verkar han ganska så mesig och naiv. Jag kan inte riktigt formulera honom som person via text. Men det är mycket snack om att det är synd om honom. Vid ett tillfälle förstod han sig inte på varför jag grät och nästintill tryckte på den ''känsliga knappen'' ännu mer. Som om han förväntade sig att som barn så skall man per automatisk älska sin far, när han i själva verket var en mycket frånvarande fader. Men å andra sidan kan hans gener kanske vara positiva i och med att han var tidigare gift med någon annan och skaffat barn. Där barnen har en bra liv numera. Men det kanske är också tack vare att de föddes med en mor som var positiv och en mor som brytt sig = bra gener och bra uppväxt.

    I min äldre brors fall har han alltid haft svårare med det sociala livet och därav inte haft förmågan av att kunna skaffa vänner/haft svårare att komma överens. Vilket gjort honom till en osäker person i vuxen ålder.

    I mitt fall hade jag lätt för att få vänner och blev omtyckt i många ställen förutom i hushållet jag levde i, där det var ständigt kritik, fysisk/psykiskt misshandel m.m.

    Jag har ingen kontakt med min biologiska familj idag och tänker ibland vad det hade hänt med mig om jag växte upp med trygghet, kärlek, stöttning, börja på fritids aktivitet och fått experimentera/utforska med saker och ting istället för att ha blivit isolerad.

    Vart fick jag till exempel min sympatiska förmåga någonstans?

    Vart fick den goda sociala förmågan någonstans?

    Skulle aldrig falla mig in att agera mot mina barn så som jag har blivit uppväxt.

    Hur var det ens möjligt att jag växte upp i en sådan förfärlig familj när jag själv har  i barndomen haft goda förmågor. Idag upplever jag mig som en förstörd person. En omogen människa som inte var redo med vuxenlivet. Konflikträdd, lider av nedstämdhet i vissa perioder, måste bygga upp all betyg från grunden m.m. Kan ibland känna en frustration över min mor på grund av allt som jag missat. Massa saker hon har ''lärt'' mig som jags enare förstått att det var ren lögner för att hon skall själv kunna få som hon vill.

    Kan man alltså födda i fel familj?

    Hur var detta möjligt för min del trots den dåliga genen. Min far kanske har bättre gener, jag vet inte. Men han själv verkar vara rätt ostabil.  Jag har i alla fall inte märkt någon ambition i hans värld och han tycker sig ha rätten till att få saker trots att han inte har bidragit till någonting. Bara för att han är ''pappa''. Min mor har detsamma inställning och har noll förståelse över varför jag till exempel inte vill ha något med henne att göra. Ibland kan hon uttrycka sig: ''Men det där var länge sedan''. Men ändå gör samma ''misstag''. Till exempel gjorde hon sig av med min akvarium utan att hennes  förvarning, fråga eller någonting. Den var bara borta en dag. Och fortfarande har hon ingen förståelse varför man blir förbannad på henne.

    Tack för svar!

    Tänkte att denna passar bäst i psykologi delen, men jag tror att vissa känner sig bekväm med att vara anonyma. Därför valde jag här.

    Tack!

  • Svar på tråden Hur kan det vara möjligt att föas i en fel familj? Vad hade hänt med mig om jag växte upp med trygghet, kärlek & stöd m.m?
  • Anonym (Varför)

    Det första är att jag kommer validera din situation och dina känslor, det måste vara oerehört tufft det du berättar om när allt är så olikt sig själv och man är förvirrad men ändå måste navigera sig fram.

    Två: som dina föräldrar var och är har ingenting med dig och göra utan det är dem och deras liv, gener och erfarenheter och lärdomar ( oftast misslyckade lärdomar, vilket är en av mina största irretationer i livet att människor skaffar barn utan att läkt sig själva så att de kan ge nästa generation det det barnet behöver. Exempelvis "the mothers gaze".)

    Tre: vad jag har förstått är att vi är här på jorden för att lära, oss eller andra. För att få information att ta med oss tillbaka när vi dör. Ur lidandet uppkommer många lärdomar.

    Hoppas du fick någon validering eller svar på fina frågor. Fortsätt vara den du är!

  • Pentra

    Ja, det kan man. Pga den rådande överbefolkningen så råder det mer ellet mindre kaos gällande var man föds och av vilka föräldrar. Men, det du har från tidigare liv tar du med dig in i detta och nästa, så i detta fall har du med dig fler sanningar och insikter gällande det logisk-sociala än resten av din familj; och dessa insikter och sanningar har du valt att kämpa för, bejaka och utveckla vidare, och lärt dig än mer utav. Och, det kan även vara så att detta var en utav de uppgifter, bland många andra, som du har i detta liv. Alltså; det du gått igenom har varit till nytta för dig själv gällande hur du kommer att gestalta ditt fortsatta liv som vuxen, och hur du genom dessa insikter och kunskaper kan fortsätta att hjälpa andra, om du väljer den banan. ... Fortsätt att vårda den rika person som du är. ... Mvh, Pentra

  • Nimzay

    Du kanske har ärvt grund för din personlighet från personer långt, långt bak i släkten som du inte alls känner till? Eller typ från någon avlägsen släkting som du aldrig har träffat?

    Sen samtidigt är det ju dessutom så oerhört komplicerat det här med hur en människas personlighet utvecklas, kan ju liksom verkligen vara så många olika saker som spelar in, som exempelvis ärftliga faktorer, precis som du är inne på, och detta då säkert på ett väldigt komplicerat sätt, med olika gener i arvsmassan som samspelar och påverkar varje individ på ett unikt sätt. Samt dessutom, som du också är inne på: uppväxtmiljön, och då också, tänker jag lite: hur varje unika individ påverkas av sin uppväxtmiljö, vilket säkert kan påverkas dels a vilka ärftliga tendenser man råkas födas med. Samt dessutom tror jag för min del också att personlighetens utveckling påverkas mycket av en massa olika händelser som slumpartad råkar inträffa under ens uppväxt, just precis samtidigt som personen råkar vara i olika stadier av personlighetens utveckling i sitt undermedvetna, vilket som sedan jag antar att i princip är totalt omöjligt att spåra tillbaka sen i efterhand - och alla dessa slumpartade händelser tänker jag ju också då att påverkar olika människor väldigt olika, beroende på vad för ärftligt medfödda personlighetsdrag de fötts med, vilket i sin tur gör det hela ännu mer komplicerat. Så detta är ju förmodligen helt klart en mycket, mycket komplicerad fråga du funderar på. ;)

    Men jag beklagar hur som helst att du fick utstå en så pass jobbig uppväxt som du berättar om, hoppas verkligen du har det bättre i dag, och om inte att du i så fall lyckas må bättre och få en fin tillvaro nån gång så småningom <3 Kram

  • Anonym (Butterfly Effect)

    Ja, man kan födas i en fel familj, tyvärr och jg beklagar verkligen din uppväxt. Men det är livet gör oss till dem vi är idag. Tänker faktiskt på ett bekant för mig fall - en gammal kollega till mig berättade nån gång. Det var en artikel i tidningen att en kvinna födde 2 barn samma år som inte var tvillingar och då sa han att han också fått två barn som inte var tvillingar inom några månader - med olika kvinnor. Han valde den ena kvinnan och hennes barn och ignorerade den andra familjen. Pojken i den andra familjen blev grundaren till Spotify... Som min kollega sa själv - han antgaligen valde fel familj. Men samtidigt om man tänker lite djupare - skulle han stanna i den andra familjen, så skulle kanske Spotify aldrig funnits?

  • Anonym (anonym)
    Koncentration skrev 2020-05-18 12:03:53 följande:

    Hej!


    På mina papper från Förskolan & lågstadiet så har lärarna beskrivit mig som en kille med en bra social kompetens. Där jag hade förmågan att komma bra överens med jämnåriga barn och äldre barn. Jag umgicks med många. Positiv och glad kille som är fantasirik.

    Jag har alltid varit en positiv kille med full kärlek till naturen & djur/insekter. Fann mycket saker intressanta.

    Jag kände av sympati i tidig ålder. Jag hjälpte en kille som grät, där jag som barn tog hand om och bjöd hem till mig.

    Min mor fann honom lustig och sade: ''Jag skall hålla mig borta ifrån onormala människor''. Jag fick alltså ingen positiv kritik för min insats utan jag fick snarare en utskällning. Mycket av min uppväxt bestod av att inte ''skämma'' ut mamma. Min mor var/är aggressiv och slog oss barn flera gånger. tryckte ned oss m.m. Hon gav borta många av mina ägodelar som jag älskade bara för att hon själv skulle utses som ''generös'' och få uppmärksamhet.

    Jag har levt en uppväxt där det bestod av våld m.m. Jag har lagt märke till min mors släkt och henne själv. Jag har tyckt att släkten på hennes sida verkar vara tokiga. Min fars sida har jag inte noterat så mycket, men utifrån honom själv att döma verkar han ganska så mesig och naiv. Jag kan inte riktigt formulera honom som person via text. Men det är mycket snack om att det är synd om honom. Vid ett tillfälle förstod han sig inte på varför jag grät och nästintill tryckte på den ''känsliga knappen'' ännu mer. Som om han förväntade sig att som barn så skall man per automatisk älska sin far, när han i själva verket var en mycket frånvarande fader. Men å andra sidan kan hans gener kanske vara positiva i och med att han var tidigare gift med någon annan och skaffat barn. Där barnen har en bra liv numera. Men det kanske är också tack vare att de föddes med en mor som var positiv och en mor som brytt sig = bra gener och bra uppväxt.

    I min äldre brors fall har han alltid haft svårare med det sociala livet och därav inte haft förmågan av att kunna skaffa vänner/haft svårare att komma överens. Vilket gjort honom till en osäker person i vuxen ålder.

    I mitt fall hade jag lätt för att få vänner och blev omtyckt i många ställen förutom i hushållet jag levde i, där det var ständigt kritik, fysisk/psykiskt misshandel m.m.

    Jag har ingen kontakt med min biologiska familj idag och tänker ibland vad det hade hänt med mig om jag växte upp med trygghet, kärlek, stöttning, börja på fritids aktivitet och fått experimentera/utforska med saker och ting istället för att ha blivit isolerad.

    Vart fick jag till exempel min sympatiska förmåga någonstans?

    Vart fick den goda sociala förmågan någonstans?

    Skulle aldrig falla mig in att agera mot mina barn så som jag har blivit uppväxt.

    Hur var det ens möjligt att jag växte upp i en sådan förfärlig familj när jag själv har  i barndomen haft goda förmågor. Idag upplever jag mig som en förstörd person. En omogen människa som inte var redo med vuxenlivet. Konflikträdd, lider av nedstämdhet i vissa perioder, måste bygga upp all betyg från grunden m.m. Kan ibland känna en frustration över min mor på grund av allt som jag missat. Massa saker hon har ''lärt'' mig som jags enare förstått att det var ren lögner för att hon skall själv kunna få som hon vill.

    Kan man alltså födda i fel familj?

    Hur var detta möjligt för min del trots den dåliga genen. Min far kanske har bättre gener, jag vet inte. Men han själv verkar vara rätt ostabil.  Jag har i alla fall inte märkt någon ambition i hans värld och han tycker sig ha rätten till att få saker trots att han inte har bidragit till någonting. Bara för att han är ''pappa''. Min mor har detsamma inställning och har noll förståelse över varför jag till exempel inte vill ha något med henne att göra. Ibland kan hon uttrycka sig: ''Men det där var länge sedan''. Men ändå gör samma ''misstag''. Till exempel gjorde hon sig av med min akvarium utan att hennes  förvarning, fråga eller någonting. Den var bara borta en dag. Och fortfarande har hon ingen förståelse varför man blir förbannad på henne.

    Tack för svar!

    Tänkte att denna passar bäst i psykologi delen, men jag tror att vissa känner sig bekväm med att vara anonyma. Därför valde jag här.

    Tack!


    Du frågar var du fått din sympatiska förmåga ifrån och du skriver att du aldrig skulle agera mot dina barn så som du blivit behandlad.

    Min spontana tanke är att vi ibland blir motsatsen till våra föräldrar. Exempelvis har jag sett program om mördare och missbrukare och deras familjer, lite överdrivet att jämföra med mördare men samtidigt inte.Det jag vill säga är att bara för att pappan ex är mördare så betyder det inte att barnet kommer bli mördare eller ond. Det kan tom vara tvärtom att barnet blir ännu godare. Samma sak med om man växer upp med föräldrar som missbrukar, det kan bli så att barnet går samma väg och hamnar i kriminalitet eller så blir det precis tvärtom att barnet känner att hon eller han absolut inte vill bli som sina föräldrar.

    Jag anser att dom flesta människorna är "förstörda" på nåt sätt, vi har alla vårt bagage. Det behöver inte vara nåt negativt heller, ingen är perfekt, finns inget som är perfekt. Du verkar ha bra självinsikt och det är positivt ifall det är något som du vill förändra i ditt liv.
  • Koncentration
    Anonym (Varför) skrev 2020-05-18 12:25:15 följande:

    Det första är att jag kommer validera din situation och dina känslor, det måste vara oerehört tufft det du berättar om när allt är så olikt sig själv och man är förvirrad men ändå måste navigera sig fram.

    Två: som dina föräldrar var och är har ingenting med dig och göra utan det är dem och deras liv, gener och erfarenheter och lärdomar ( oftast misslyckade lärdomar, vilket är en av mina största irretationer i livet att människor skaffar barn utan att läkt sig själva så att de kan ge nästa generation det det barnet behöver. Exempelvis "the mothers gaze".)

    Tre: vad jag har förstått är att vi är här på jorden för att lära, oss eller andra. För att få information att ta med oss tillbaka när vi dör. Ur lidandet uppkommer många lärdomar.

    Hoppas du fick någon validering eller svar på fina frågor. Fortsätt vara den du är!


    Ja, det är en enorm frustration för min del också. Min mor skulle nog inte ens falla sig in av att komma på tanken att hon bör läka sig själv innan hon tar hand om barn. I hennes värld är hon felfri och behöver inte lära sig för hon skulle lära sig allt så fort hon får verktygen, så funkar hon. Hon tror dessutom att det är bara skaffa barn, så kommer hon få mycket bekräftelse och uppmärksamhet ifrån sin omgivning. Hon har inga andra ambitioner eller intresse i livet mer än att ha så mycket uppmärksamhet som möjligt. Därför vart jag och min bror hennes besvikelse för att vi inte var ''gentlemän''. Problemet är att hon ser inte att barn är som barn är, barn skall leka. Hon ville snarare att vi skulle sätta oss bland vuxna och vara med i konversationen. Hon dessutom med mig på hennes te-partaj med sina väninnor. Jag minns att jag som barn vart mycket förvirrad vad jag ens överhuvudtaget gjorde där. Jag var inte så pass liten att jag behövde en barnvakt eller följa med föräldern. Jag kunde ta hand om mig själv, men fortfarande ett barn. Jag tror jag var 11 år, kanske till och med äldre. Kände mig så vilsen just där. Men självklart: Hon ville helt enkelt att jag skulle agera som om jag var en vuxen person. För att hon ville gärna visa upp vilket fantastiskt barn hon har uppfostrat. Samtidigt som hon inte alls uppfostrades oss barn överhuvudtaget. Aldrig några visdomar, ingen läran om ''Såhär funkar livet'', ingenting. Men lögner om att respektera mamma var alltid topic och den enda topicen. Och: ''Det som händer bland fyra väggarna, berättar man aldrig utåt. Det är ingen annan som gör det, så vi skall inte göra det heller!''. Så hon visste väl att om det kom fram vad hon sysslar med och hur hon ''uppfostrar'' hos skulle det bli fosterfamilj för hos och troligtvis fängelse för henne. Jag önskade så innerligt att jag faktiskt som barn berättade någonting vad jag råkar ut för. Tänk om jag fick en fosterfamilj. Wow, vilket liv jag förmodligen skulle kunna haft och ha.

    Att jag inte berättade någonting, fattar jag inte. Jag borde ha sagt någonting.

    Tack för ditt inlägg!
    Nimzay skrev 2020-05-18 13:15:53 följande:

    Du kanske har ärvt grund för din personlighet från personer långt, långt bak i släkten som du inte alls känner till? Eller typ från någon avlägsen släkting som du aldrig har träffat?

    Sen samtidigt är det ju dessutom så oerhört komplicerat det här med hur en människas personlighet utvecklas, kan ju liksom verkligen vara så många olika saker som spelar in, som exempelvis ärftliga faktorer, precis som du är inne på, och detta då säkert på ett väldigt komplicerat sätt, med olika gener i arvsmassan som samspelar och påverkar varje individ på ett unikt sätt. Samt dessutom, som du också är inne på: uppväxtmiljön, och då också, tänker jag lite: hur varje unika individ påverkas av sin uppväxtmiljö, vilket säkert kan påverkas dels a vilka ärftliga tendenser man råkas födas med. Samt dessutom tror jag för min del också att personlighetens utveckling påverkas mycket av en massa olika händelser som slumpartad råkar inträffa under ens uppväxt, just precis samtidigt som personen råkar vara i olika stadier av personlighetens utveckling i sitt undermedvetna, vilket som sedan jag antar att i princip är totalt omöjligt att spåra tillbaka sen i efterhand - och alla dessa slumpartade händelser tänker jag ju också då att påverkar olika människor väldigt olika, beroende på vad för ärftligt medfödda personlighetsdrag de fötts med, vilket i sin tur gör det hela ännu mer komplicerat. Så detta är ju förmodligen helt klart en mycket, mycket komplicerad fråga du funderar på. ;)

    Men jag beklagar hur som helst att du fick utstå en så pass jobbig uppväxt som du berättar om, hoppas verkligen du har det bättre i dag, och om inte att du i så fall lyckas må bättre och få en fin tillvaro nån gång så småningom <3 Kram


    Det där var otorligt intressant!! Jag tänker ibland att man kan födas om. Tänk om vi alla har levt i Stenåldern och så, bara att vi glömmer det när vi föds om. Mycket intressant! Tack för ditt inlägg!

Svar på tråden Hur kan det vara möjligt att föas i en fel familj? Vad hade hänt med mig om jag växte upp med trygghet, kärlek & stöd m.m?