Inlägg från: ThreeCherries |Visa alla inlägg
  • ThreeCherries

    Ska män ta mer skit från dig

    Nejmen, vänta nu.. kvinnan alltid offret? Män är också offer för patriarkala strukturer, det diskuteras mycket inom feminismen. Det handlar inte så mycket om vart man placerar offerrollen, utan mer om att synliggöra strukturer som är skadliga både för kvinnor och män. Men jag förstår dock varför många får intrycket att feminister menar som du skriver, det är inte alltid diskussionerna synliggör lika tydligt att man inte bara hatar på män och menar män är monster.

  • ThreeCherries
    Robert 832 skrev 2020-05-21 17:38:08 följande:

    Om män tar skada av strukturerna kan det omöjligt vara ett patriarkat (mansstyre)


    Patriarkala strukturer innebär inte "alla som är icke-kvinnor kan per automatik styra upp normer och förväntningar och regler i samhället".

    Hur tänker du? Det låter ungefär som att säga att män inte kan våldtas då det är män som våldtar.

    Jorå. Det kan dem. Ta skada av patriarkala strukturer alltså. Bara för att det är patriarkalt innebär inte det per automatik att alla olika sorters män gynnas. Tex denna destruktiva omdiskuterade "macho-normen", den kommer från patriarkala strukturer och kan på många sätt vara direkt skadliga för män. Tanken att "män känner inget, män behöver inte gråta, män är tuffa och blir inte deprimerade" och liknande. Man menar att dessa tankesätt kommer från patriarkala strukturer och idag vet vi att detta är väldigt skadligt för män.

    Men men. Jag är inte talesman för detta. Googla fram något själv om du är intresserad av att förstå.
  • ThreeCherries
    Robert 832 skrev 2020-05-21 17:38:08 följande:

    Om män tar skada av strukturerna kan det omöjligt vara ett patriarkat (mansstyre)


    Eller kortare sagt med ett enkelt exempel;

    "bara män ska styra" är inte samma sak som "alla män ska styra". "Inga kvinnor" är inte samma som "alla män".
  • ThreeCherries

    Det pratas mycket om den korta tiden då kvinnor inte fick rösta. Inte långt innan fick majoriteten män inte heller rösta, det fanns en manlig elit på toppen som styrde allt och resten fick underordna sig, män som kvinnor. Såna exempel kan också vara talande när strukturerna diskuteras. Men men.

  • ThreeCherries
    Anonym (.....) skrev 2020-05-21 18:00:05 följande:

    Patriarkala strukturer gynnar män, det är till deras fördel. Klart män kan våldtas, det finns män som blir våldtagna av andra män.

    "Macho-normen" är bara en feministisk propaganda förklädd i manshat, då de försöker få män att sluta vara män och propagera för att män är roten till all ondska och därför ska allt manligt försvinna genom att feminisera män.


    Klart patriarkala strukturer kan gynna män, det förstår du väl att jag också säger? Men att det bara gynnar, det blir lite svart vitt. Jag framhäver just perspektivet att de patriarkala strukturerna inte bara är bra för män. Patriarkala strukturer kan både gynna och vara till skada.

    Propaganda? Att man prackar på män att de ska vara på ett visst sätt, känner du inte igen det? Är ju inte bara i tex usa sånt fortfarande existerar, jag kan inte säga att män i Sverige är helt fria från normen. Men helt klart bättre här. Finns ju dock fortfarande en sorts förväntan att män ska vara på ett visst sätt, inte för känsliga, helst inte gråta, inte för feminin, inte svag - det som får en man att se svag ut är annat än vad som får en kvinna att se svag ut - såna tankesätt pratas det om.

    Jag kände inte igen den ensidiga konklusionen som lyftes fram i TS. Ville bara nämna att inom feminismens diskussionsdebatter är det fler perspektiv. Jag är som sagt inte talesman för detta. Ville bara påpeka att man inte riktigt menar i "feminist-Sverige" att kvinnan alltid är offret/mannen inte offer etc. Men jag kanske läste lite fel inser jag nu.

    Ändock. Fler perspektiv skadar inte i en debatt.
  • ThreeCherries
    Anonym (C) skrev 2020-05-22 17:53:31 följande:

    Tyvärr är det många feminister som ser världen med såna glasögon. Du är man = du har det så bra så du får inte säga något. 

    Jag är kvinna (oavsett kvinnan på riktigt är offer eller framgångsrik) = jag ska få fördelar för att jag är kvinna och det är då per automatik synd om mig.

    Jag skulle hoppas att man förmedlar mer det budskap du faktiskt gör. Men när det kommer till kritan hos många så visar man en helt annan sida.


    Tror jag förstår vad du menar! Och ser rött - absolut, känner igen den! Men är det nödvändigtvis för att man inte menar att män också kan förtyckas av patriarkala strukturer? Eller är det för att du kanske inte lyckades framstå så empatisk och öppen för att ta in och lyssna in feministen du pratade med? Vem vet. Tänker högt bara. Du vet bäst:)

    Jag svarar nu egentligen på dina båda inlägg. Jag tänker på din upplevelse av att inte få ha ett ord med i laget för att du är man och att feminister ser rött när du talar till. Jag förstår att man sitter med den upplevelsen och tänker att det är självklart man får den upplevelsen pga all ilska man möts med bara man som MAN säger emot en feminist eller ifrågasätter etc.

    Men passade du på att göra detta i eget forum, eller gjorde du det i feministens? Och hur mycket lyssnade, satte dig in i, försökte förstå, läste du etc innan du skrev/talade? Jag vet inte vilka situationer du har upplevt detta du nämnde - MEN, jag vet att ett vanligt "fel" många gör är att som tex man eller icke-feministkvinna komma in på tex någon känd feminists instagram plattform för att säga emot eller komma med sura toner om att man inte håller med etc etc. Är detta fel i sig? Nej, absolut inte! Men är det det bästa stället att ifrågasätta och diskutera? Inte alltid. Håller man inte med feminister, även efter man läst på och fått förståelse för deras synpunkter och perspektiv, så är det nog inte alltid läge att gå in på deras forum för att säga vad man tycker. Beror på hur man går fram. Det är helt enkelt inte det mest önskvärda, för vad vill man fram till? "Vi håller inte med varann vi. Okej såatte".

    Men är det fel att det fråga eller säga vad man tänker i frågan? Egentligen inte. Däremot är det så otroligt mycket återkommande att det skulle vara nästintill omänskligt empatiskt av vederbörande att alltid bemöta samma "inte alla män hörrudu!!! JAG är inte våldsam och sexistisk hörruduuu" etc med förståelse och klokhet. Vet inte om du fattar hur jag tänker nu?

    Jag tror många önskar att icke-feminister eller frågande folk kunde ta sig tid att researcha "vad är det denna feminist egentligen säger? Vad menar den egentligen?" - INNAN man kastar ur sig åsikter eller "anledningen till att du inte har rätt om detta är..."

    Eller bara skapa egen plattform att diskutera och bjuda in feminister att diskutera istället för att.. ja..

    Men ja. Beklagar att du möts med röda ögon. Uppskattar att du försökt diskutera. Även om det möttes med röda ögon. Hoppas dock du kan komma till insikt om samma upplevelse som jag - att man även inom feminismen pratar för både kvinnor och män. Att man vill att alla människor ska ha lika värde och samma förutsättningar för att kunna leva i frihet att vara sig själv.
  • ThreeCherries
    Anonym (C) skrev 2020-05-23 12:17:24 följande:

    Hej, :)

    Jag tror jag förstår hur du menar. Tolkar ditt svar i mångt o mycke som att beroende på hur och var du säger något så får du svar utefter det. Håller med dig i det och det finns många som skriver provocerande saker och får svar därefter. 

    Låt mig dela med mig av min story från början innan jag visste ens vad feminism var. Är uppvuxen inom kyrkan så mitt sätt o se på människor är formad därifrån och som jag tycker är sund. Inom kyrkan så är alla lika värda, barn, vuxna, män, kvinnor och jag umgicks med alla och har fått med mig en massa bra värderingar in i vuxenlivet. 

    Var väl inte förrän jag blev vuxen som jag ens fick upp ögonen för feminism. När jag var liten så var det inte så utbrett i media som det är nuförtiden heller så det var ju lätt att missa det.

    Jag läste på om feminism och då budskapet är gott, en vilja att alla är lika värda oavsett kön i samhället osv gjorde att jag tänkte mig att feminister måste ju vara ett glatt välkomnande gäng som i positiv anda försökte få folk att tänka i andra banor. För så skulle jag ha tänkt om jag försökte förändra människor, då skulle jag vilja få med mig människor för ju fler jag får med mig desto bättre blir det ju. 

    Feministerna beskrev i alla fall feminismen som något som skulle hjälpa båda könen. Vad kul och bra tänkte jag, har själv känt att det finns en rad saker som jag inte gillar i samhället och som slår emot män, jag kanske hittade en grupp människor jag kunde ha intressanta diskussioner om det jag kände då alla vill väl ta upp det som ligger dem själva närmast om hjärtat.

    Vid det här laget så skulle jag lätt kunna ha blivit en som kallar mig för feminist om jag också hade blivit välkomnad. 

    Den tråkiga sanningen är att min uppfattning av feminister idag är långt ifrån min första tro ovan. Undantag från dig som verkar vara seriös.

    Det började med att jag försökte ta upp till diskussion några saker som jag som man kände var fel. Jag fick då snabbt lära mig att för att jag var man så fick jag definitivt inte gnälla på något för jag var ju så priviligerad på grund av mitt kön, skulle jag sen tycka något var fel så fick man bara tycka sånt som feministerna hade på sin lista som var fel för män. Gick man utanför den ramen med att t.ex. tycka något annat var fel smått som stort så gjordes det allt för att motbevisa att det inte alls var någon synd om mig eller inte alls var fel. 

    Den välkomnande känslan började grusas. Så män fick inte själva äga sin känsla om felaktigheter i samhället.

    Sen fick jag upp ögonen för de feminister som hörs och syns på olika typer av media. Uttryck som "hata alla män", "män är svin" osv. det passade inte riktigt in i min bild om allas lika värde och någon välkomnande känsla infann sig inte. Oavsett hur mycket man försvarade sådana uttryck med att det menas det ena och det andra och de har säkert blivit rejält brända av män. Men det är oavsett anledning inte alls sådana uttryck jag skulle använda mig av om jag ville få med mig människor. De är ju direkt avvisande uttryck och gjorde att min känsla grusades mer.

    Har gett feminister chansen flera ggr men min känsla är att man ofta är mer intresserad av att vinna poäng, få rätt i sak än att förändra världen. Gruppen feminister har blivit lite som en grupp av inbördes beundran, en tillhörighet. Som exempel så säger man att det finns olika typer av feminister vilket borde göra att feminister själva avfärdar andra feministers ideer. Men i verkligheten så är det ingen feminist som vågar säga något emot vad en annan feminist har sagt. Man kan inte känna efter och tycka själv utan då är man för rädd för att bli utfryst och dömd.

    Om en feminist har sagt något så blir det lag för de andra inom gruppen hur snett det än må vara som sagts. 

    Man är mer intresserad av att vinna mark i något slags "krig" emot män än att vinna medmänniskor som tillsammans kan förändra något. Så att få rätt i sak, eller vinna poängen, sista ordet i något är viktigare. Troligen blir man stärkt i gruppen då. 

    Nu blev det här långt och finns mycket mer jag skriva om det. Men får begränsa mig någonstans. 

    Så jag står fortfarande för allas lika värde och rätt i samhället. Men för stor majoritet av feministerna har inte övertygat mig i sättet de gör det på och bemötandet för att jag ska ställa mig bakom feminismen som verktyg för att nå jämställdhet. 

    Sorgligt men sant. 


    Hej C! Jag känner sån respekt för att du tar dig tid att läsa mina långa svammelsvar och även besvarar med utförliga svar själv, tack för det!

    Vi har så lik bakgrund och upplevelse av saken vi skulle kunna ha, faktiskt. Samma bakgrund och samma upplevelse av feminismen som miljö så att säga. Problemet också med att kalla sig feminist är ju att folk direkt förväntar sig mer av en, då blir man också fortare besviken när feministen inte svarar eller uppför sig så som man tänker vore produktivt för en framtida revolution. Och även bland feministiska aktivistgrupper får jag hålla med om att det är den del jag inte ser framtid i, tex detta med att man absolut ska prata om att hata alla män. Livet är för kort, varför ska jag låta min egen livsglädje och frid drabbas för att man menar detta manshat krävs för en vidare förändring? Hur ska det hjälpa? Varför kan man inte samla människor, utbilda, ställa krav på lagen, betona, pålysa, skapa stöd och organisationer och allt annat mellan himmel och jord som ändra på saken? Jag känner inte för att springa runt med har och ilska mot män. Även förövare. Min pappa är en förövare, förlåt mig men, han bad inte om att födas med narcissistisk personlighetsstörning. Det hjälper varken pappa eller mig eller hans offer att hata och vara arg - vi behöver bygga ett samhälle som finns där både för offer och förövare. Helst så man fångar upp människor innan brotten sker - det vore ju drömmen! Hur är ju frågan. Visst kan man känna hat och ilska, jag ber inte feminister sluta med det, absolut inte, men att det skulle vara en metod för förändring ser jag fortfarande inte. Om någon har fattat får den förklara för mig.

    Tack också att du delar med dig av din upplevelse av hur det är att vara man och olika tragiska saker där som du radade upp - extremt intressant och inte alls svårt att tro, tyvärr!
Svar på tråden Ska män ta mer skit från dig