• fornminne

    Partner som lägger sig i ens klädsel..

    Han har varit så här från början och den här mannen skaffade du barn med? Jag menar inte att låta anklagade, men hur blev det så här? NI ska inte lösa det tillsammans, HAN ska lägga av eller så ska DU lämna honom. Hur är han i övrigt? Försöker han styra och ställa med annat också?

  • fornminne
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-25 10:33:03 följande:
    Jag är tacksam för alla kommentarer men har redan sagt att lämna gör jag inte. Har tagit emot andra tips, t.ex prata med honom när han inte är arg vilket jag försökte och nu återstår även att beställa kläder ihop med honom. Så jag tar visst emot tips. Jag har själv mina gränser i ett äktenskap och skulle han passera dessa gränser så lämnar jag direkt, nu när han dock inte gjort det så vill jag ändå försöka lösa det istället för att ge upp och lämna. Dessutom skulle jag lämna och hitta en ny så kommer han troligtvis vara likadan, antingen lite mindre krav eller lite mer krav. Så vad är skillnaden?

    Det beror ju på vem du träffar. De flesta svenska eller västerländska män har inte sådana krav på kvinnors klädsel. Ditt egentliga problem är att du i praktiken lever i en annan kultur. I Sverige fast ändå inte. Det är därför du inte kan få fler råd eller hjälp här. Din mans beteende är inte normalt i en svensk kontext. Både män och kvinnor kan ha synpunkter på sin partners klädsel, men inte på det sättet och inte försöka bestämma.
  • fornminne
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-25 16:27:54 följande:
    Otrohet tillexempel tycker jag är vidrigt, hade aldrig accepterat det. Medan många andra kvinnor förlåter och ingen säger åt kvinnan någonting eftersom det är upp till henne vad hon vill, men när min man tycker att jag ska klä mig täckande så måste jag lämna direkt, istället för att försöka lösa det med honom. Skumt.

    Ingen har sagt att du ska lämna direkt, men lösningen är ju att din man slutar lägga sig i hur du klär dig. Är han inte beredd att göra det, inte beredd att sluta tjafsa, inte beredd att anpassa sig till det samhälle han lever i och bli en jämställd man, finns det ju ingen lösning. Det är ingen här som förespråkar att man ska lämna för minsta lilla, men det du beskriver är inte "minsta lilla". Och ja, många kvinnor lämnar även efter otrohet, särskilt upprepad otrohet.
  • fornminne
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-27 14:36:34 följande:
    Ni förstår inte att det inte handlar om någon hederskultur, sexistisk kultur absolut. Men inte heder. När ni ändå tagit upp Fadime så vet ni ju att hennes pappa tillslut gick med på att tillåta henne vara tillsammans/gifta sig med hennes svensk-iranske pojkvän, men släkten höll inte med och satte stopp. Pappan hade ingen chans mot dem ändå för det är så det funkar i en hederskultur. Individen har ingen betydelse, gruppen däremot har. Det är INTE så hos oss. Vi är faktiskt inte ens speciellt kulturella av oss då båda tycker att det finns så mycket skit som inte är bra. Allmänt men även saker som rör kvinnor. T.ex ville jag för några år sedan göra en tatuering som jag inte fick göra först, men efter övertalning gick det bra trots att det är tabu i vår kultur. Men varken jag eller mannen bryr oss eftersom det vi tycker är viktigare. Vi skiter totalt i vad andra tycker. Allt handlar om min mans värderingar och åsikter, som delvis präglats av vår kultur såklart men återigen ingen hederskultur. Släkten/gruppen betyder ingenting för oss. Han har flera i sin släkt som gjort och gör saker som är riktigt tabu men alla snackar med dem ändå som vanligt, i värsta fall kan någon familj välja att inte prata med dem mer men oftast är allt som vanligt även om man anser att det de gjort är jättefel. Så jag tycker verkligen ni är för hårda mot min man just nu. Ni kan faktiskt inte förvänta er att man ska assimileras helt och hållet till svenska värderingar, även om integration är viktigt. Det bästa är väl att kunna välja från båda kulturer.

    I Sverige får man ha vilka åsikter man vill, men man får inte bete sig hur man vill. T ex försöka bestämma över sin partner, eller slå eller kränka. Där har du integration. Man behöver inte ge upp hela sin ursprungskultur, men man får anpassa sig. I Sverige finns ingen plats för män som försöker bestämma hur kvinnor ska klä sig. Synpunker kan man ha, men inte bete sig som din man. Jämlikhet, jämställdhet och mänskliga rättigheter gäller alla, punkt. Kan man inte anpassa sig ens så mycket, får man flytta någon annanstans. Sverige är ett ganska tolerant land, men man kan inte flytta hit och fortsätta leva som i hemlandet.
  • fornminne
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-30 11:17:18 följande:
    Jag föddes inte igår och är väl medveten om vad som är okej och inte. Har dock valt att se förbi en del för att jag tycker att hans andra sidor överväger allt detta. Plus, tro det eller ej, är en av anledningarna till att jag stannar min dotter också. Inte bara pga henne utan en liten del, resten är för att jag vill vara kvar och ja, jag vet redan att han är speciell med sin kvinnosyn men han älskar oss mer än livet. Kanske kan jag be honom tänka tyst istället och sluta vara nedvärderande mot kvinnor inför mig eller dottern.

    Du har inte blivit utsatt för grov misshandel, men definitivt misshandel. Det din man säger och gör är kränkande. Bara för att det finns män som är ännu värre, som slåss eller kallar kvinnor ännu värre saker, betyder inte det att det din man gör är ok. Du kan inte ändra på honom, men det minsta du kan begära är att han håller sin kvinnosyn för sig själv, i synnerhet inför dottern.
  • fornminne
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-06-28 21:22:29 följande:
    Du har redan skrivit din sanning ett flertal gånger, du behöver inte upprepa. Jag lovar att jag läser. Det är inte farligt med konflikter i ett äktenskap, vissa konflikter har däremot ingen lösning. Och då menar jag konflikten med att lämna hemmet i vissa kläder utan att han är okej med det. För visst kan det funka första gången att jag lyckas gå ut, men sedan? Tror du han ändrar värderingar helt plötsligt och låter mig välja? Jag kommer alltid att kämpa för min dotter, skillnaden är att jag inte anser min man vara personen jag borde skydda henne ifrån. Jag tror inte han kommer bli lika hård mot henne i ung ålder, begränsningar kommer absolut finnas men lagom. Så detta handlar inte om henne.

    Poängen är väl att har man en normal man, slipper man konflikter om klädsel. En normal man kan absolut ha synpunkter, men försöker inte bestämma, kräver inte av sin partner att gå fullt påklädd i värme och kallar inte lättklädda kvinnor för horor.
  • fornminne
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-06-28 23:08:42 följande:
    Ja men då är han ju inte "normal" enligt din syn, eller de flestas här. Det vet jag ju. Tycker inte heller detta är normalt, även om jag inte ser problem generellt med att ha åsikter om sin partners klädsel. Ändrar dock inte något på situationen idag.

    Ja alltså, nu pratar jag om vad som är normalt i Sverige och liknande länder. Ni kanske bor någon annanstans. Men i väst bestämmer kvinnor själva över sina kroppar och liv. Både kvinnor och män klär sig hur de vill. Sen kan man ta hänsyn till sin partners önskemål, om de är rimliga. Som du själv har insett är din man dock varken rimlig eller sund på det här området. Men han kanske är normal där ni bor?
Svar på tråden Partner som lägger sig i ens klädsel..