Inlägg från: Anonym (det går.) |Visa alla inlägg
  • Anonym (det går.)

    Partner som lägger sig i ens klädsel..

    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-23 10:14:12 följande:
    Har inte sagt det rakt ut till någon men de vet säkert då detta inte är ovanligt, inte i den kulturen vi båda kommer ifrån iallafall. Hade mer fått "Jaha okej, vad är problemet?" eller "Ja män är ju sådana" som svar. Dessutom håller jag sådant inom stängda dörrar då det rör oss bara (förutom nu på fl då jag är anonym).

    Jag uppskattar verkligen dina och andras tips, tack. Men han är inte farlig och jag vill absolut inte blanda in kvinnojouren, speciellt då jag vet att deras enda råd är att lämna.
    Tänkte mer allmäna tips om hur det går att lösa i ett förhållande utan att behöva lämna, men var nog naiv nog och tänkte inte på att den kanske enda lösningen hade varit att sätta stopp direkt, vilket ju är försent nu.
    Nej, det är inte försent nu. Sätt er i lugn och ro och prata om det. Säg att du förstår att han tänker på sitt/ert/ditt bästa vad gäller dina kläder, men att du inte håller med. Berätta att du vill vara friare när det gäller vad du har på dig, och att du framöver önskar att han inte kommenterar dina kläder. Gör han ändå det så är det du som avgör vad du vill ha när du går ut. Säg att han är stark om han vågar ha en stark kvinna :)

    Du kan ju om du vill försöka ta reda på vad det verkligen handlar om. Är det hedersrelaterat? Skäms han inför vänner och familj? Då handlar ju allt om honom, inte om dig. Hur klär sig hans vänners fruar och flickvänner? Finns det någon han gillar vars fru klär sig som du skulle vilja göra? Ta upp dem som gott exempel.

    Om han säger att du inte får gå ut, och du gör det ändå, vad händer? Låser han dörren och vaktar så du inte kan? Hotar han dig med något? Slår han dig? När du kommer hem efter att ha haft "fel" kläder, vad händer?
  • Anonym (det går.)
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-24 08:44:04 följande:
    Jag klär mig gärna i typ tröja, jeans/byxor och en lång kofta som slutar till typ knäna. Men då klagas de på att underlivsområdet syns, försöker jag täcka det med koftan så klagas det på att rumpans form syns och får höra "Tycker du verkligen det här är en okej klädsel? Bara horor går runt så". Ger upp och tar på mig en långklänning, ej tajt utan pösig. Då klagas det på att man kan se min rumpa pga vinden, så får ha en tjock ful kofta ovanpå så jag ser ut som en soptipp på gatan, och får gå runt och hålla i skiten hela tiden så att vinden inte ska göra så att min rumpa syns ändå. Ibland vet jag inte själv vad han vill, ofta är allt fel fel fel.

    Ja jag tar ju upp att jag inte tycker de är fina eller bekväma men får "Jo de är visst fina" som svar.

    Men tack för tips, kanske kan köpa mer kläder som vi båda kan kompromissa om så kan det funka bättre. Har hittills mest varit problem med kläderna jag redan har så vi får se. Tack som sagt.
    Rumpa och former syns ju till och med i burka.




  • Anonym (det går.)
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-25 00:53:56 följande:
    Jag förstår redan det.
    Jag får ångest för att ni missförstår allt jag skriver och tolkar allt värre än vad det faktiskt är.
    Men det ÄR illa!
    Han är bra på att hantera sin ilska till skillnad från andra män?? Har bara slagit dig en gång??

    Min man skulle aldrig drömma om att slå mig, trots att jag tar på mig precis vad jag vill. Han bryr sig inte om mitt val av kläder överhuvudtaget. Han kan bli arg och irriterad för andra saker, men då diskuterar vi. Aldrig att jag varit rädd att säga emot honom, eller låtit hans ord bestämma över min kropp.

    Oavsett om du tycker du har det bra eller inte så lever du under hedersvåld och är kuvad av honom och kulturen. Att du inte vågar stå för din åsikt/vilja av rädsla för våld visar att du är förtryckt.

    Skall du leva i detta skall du åtminstone se det för vad det är.
  • Anonym (det går.)
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-25 11:53:09 följande:
    Nej, inte alla eller ens de flesta. Men där jag har min bakgrund och med den kultur jag har så jo, skulle säga de flesta.
    Men det behöver inte vara samma krav för det utan alla män har ju olika syn på vad som är okej.. Jag kanske inte ens får ha jeans av en annan man, som jag kan ha idag, medan den andra kanske är okej med att jag gymmar medan min nuvarande inte tycker det är okej. Förstår du? Varför skulle man chansa? Dessutom när jag redan trivs med min man idag, förutom just som jag skrivit flera gånger att jag tycker det med klädseln börjar bli obekvämt på senaste tiden.
    Är du tvingad att leva med någon från din egen kultur?

    Lever du inte hellre själv än att leva som en 3-åring där föräldrarna bestämmer vad man skall ha på sig?
  • Anonym (det går.)
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-25 15:46:25 följande:
    Jag vågar dessutom inte prata öppet om det och speciellt inte med någon insatt eftersom jag har ett barn. Är orolig för att socialen tvingar mig välja mellan båda.
    Men det är skönt att kunna skriva här lite iallafall.
    Då är du medveten om att hans beteende är olagligt, och att det är skadligt för ert barn.
  • Anonym (det går.)
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-25 22:14:47 följande:
    Det är inte olagligt att ha krav och synpunkter på sin partners klädsel, även om det inte anses okej. Men stor skillnad mellan vad som är oacceptabelt i samhället och juridiskt.
    Det är olagligt att hota dig och slå dig (vilket han gjort en gång, och du tror att detta kommer ske om du trotsar honom). Det är olagligt att hindra dig från att gå ut klädd som du vill. Misshandel och olaga frihetsberövande.
  • Anonym (det går.)
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-27 09:34:07 följande:
    Tack, ja jag ska visa att det räcker ifall det blir värre. Men tror inte det kommer bli värre än såhär gällande klädseln. Men ska verkligen göra det.
    Nej, det kommer du inte göra. Det har ju precis blivit värre. Tidigare var vissa kläder ok som inte är det längre. Varför skulle du sätta stopp när det blir ännu värre om du inte gör det nu, när det blir värre än tidigare?
  • Anonym (det går.)
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-27 14:36:34 följande:
    Ni förstår inte att det inte handlar om någon hederskultur, sexistisk kultur absolut. Men inte heder.

    När ni ändå tagit upp Fadime så vet ni ju att hennes pappa tillslut gick med på att tillåta henne vara tillsammans/gifta sig med hennes svensk-iranske pojkvän, men släkten höll inte med och satte stopp. Pappan hade ingen chans mot dem ändå för det är så det funkar i en hederskultur. Individen har ingen betydelse, gruppen däremot har.

    Det är INTE så hos oss.
    Vi är faktiskt inte ens speciellt kulturella av oss då båda tycker att det finns så mycket skit som inte är bra. Allmänt men även saker som rör kvinnor. T.ex ville jag för några år sedan göra en tatuering som jag inte fick göra först, men efter övertalning gick det bra trots att det är tabu i vår kultur. Men varken jag eller mannen bryr oss eftersom det vi tycker är viktigare. Vi skiter totalt i vad andra tycker.
    Allt handlar om min mans värderingar och åsikter, som delvis präglats av vår kultur såklart men återigen ingen hederskultur. Släkten/gruppen betyder ingenting för oss.

    Han har flera i sin släkt som gjort och gör saker som är riktigt tabu men alla snackar med dem ändå som vanligt, i värsta fall kan någon familj välja att inte prata med dem mer men oftast är allt som vanligt även om man anser att det de gjort är jättefel.

    Så jag tycker verkligen ni är för hårda mot min man just nu. Ni kan faktiskt inte förvänta er att man ska assimileras helt och hållet till svenska värderingar, även om integration är viktigt. Det bästa är väl att kunna välja från båda kulturer.
    Så, då är han helt enkelt en skitstövel då. Det är helt hans egna idéer att han har rätt att bestämma över dig, rätt att hindra dig gå ut, rätt att slå dig, rätt att tvinga dig bära obekväma kläder. Släkt och vänner skulle inte se ner på honom om han lät dig ha större frihet, men trots att han inte är tvingad av kulturen att bete sig så här så har han själv valt att vara just en skitstövel. På samma vis som en svensk man skulle vara det om liknande regler infördes. Hur skulle du se på en svensk man som tvingar sin fru till det du tvingas till? Skulle det vara en man med bra värderingar? Han måste ju få ha sina åsikter och värderingar, utan att någon skall ifrågasätta. Eller?
  • Anonym (det går.)
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-27 15:10:57 följande:
    Skillnaden är väl att hemlandet inte är ett riktigt demokratiskt land med fri och rättigheter, tillskillnad från Sverige.
    Men som svar på frågan, reaktionen mot en svensk som levde svenskt i hemlandet hade antagligen varit detsamma som era reaktioner just nu mot mig.
    Det odemokratiska hemlandet skulle reagera på en svensk man som låter sin kvinna gå ut hur hon vill. Skulle det vara rätt? Skillnaden är att det handlar om att tillämpa frihet, eller att tillämpa tvång.

    Förespråkar du att det är bättre att leva i ett land med lagar som reglerar kvinnors rättigheter till ett minimum, på detaljnivå? Eller, kan du se att det finns en poäng i att både män och kvinnor är lika mycket värda, och har samma rättighet att bestämma över sin egen kropp?
  • Anonym (det går.)
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-27 15:14:02 följande:
    Jag vet inte.
    Fråga honom. Uppenbarligen (enligt dig) bryr han sig inte om sin släkt och vänners åsikter om din klädsel (eller är det just det han gör?).

    Så, vad är han rädd för? Vad händer om du klär dig "horigt", och han är en "hallick"? Vad händer, mer än att du mår bättre i förhållandet? Få honom att avslöja orsaken till att han behöver bestämma över dig.
  • Anonym (det går.)
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-27 15:16:30 följande:
    Jaha, ni menar så. Men som sagt som jag skrivit innan så kan jag inte gå över den gränsen. Handlar inte om att jag är rädd för att han ska göra något, handlar mer om respekt. Kan inte bara. Hade snarare velat hitta en lösning som både gillar.

    Men kanske kan tänka på det om det skulle bli värre. Så tack ändå.
    Varför är han värd din respekt, när han inte respekterar dig? Är det bara kvinnan som skall respektera mannen, inte tvärtom? Är du värd så mycket mindre bara för att du är född till kvinna?
  • Anonym (det går.)
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-27 15:58:45 följande:

    Det är svårt att förklara, skrev för typ 2-3 dagar sedan i tråden att det kan handla om heder men inte att det är hederskultur/förtryck som vissa andra nämnt. Dvs hans åsikter väger mer än släktens, vi har inte detta synsätt att släkten/gruppen är viktigare. Men han har ibland sagt att det handlar om hans heder, men återigen, inte så som ni tror. Svårt att förklara.


    Det han utövar är förtryck. Säger han att det handlar om hans heder är det hedersförtryck. Om inte gruppen är viktig för honom så har han absolut ingen anledning att hålla på så här. Eller, tvärtom, varför tillåter inte han det som gruppen i allmänhet tillåter? Varför måste just han vara extra sträng?
  • Anonym (det går.)
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-27 16:26:44 följande:

    Ja men det är delvis mitt fel eftersom jag från början tillät honom istället för att sätta stopp. Avskyr bråk så har väldigt många gånger bara bitit ihop för att inte göra situationen värre, och alla gånger vi bråkat så är det alltid jag som går och ber om ursäkt även fast jag ibland tycker det är han som gjort fel. Bara för att undvika bråk. Så som sagt, mitt fel också.


    Nej, det är inte ditt fel. När någon är utsatt för våld, förtryck, mobbning, övergrepp osv så är det aldrig offrets fel. Aldrig.

    Jag förstår att du avskyr bråk mer än vad du avskyr dina kläder. Då är det ditt val. Hans beteende är däremot enbart han själv ansvarig för.
  • Anonym (det går.)
    Anonym (Kvinnan) skrev 2020-05-27 17:26:19 följande:

    Vill tacka er alla som kommit med råd och tips, och jag har bestämt mig för att ta till mig det flera har föreslagit. Ska ta på mig som jag gjort tidigare och som jag anser är täckande nog, och bara gå ut. Imorgon.

    Orkar inte med tjafset mer, blev bråk idag också när jag var ute och köpt en ny byxa som jag inte ens tycker är speciellt fin utan köpte för hans skull, och så börjar han ändå klaga på den och såklart börjar sedan föreläsningen om hur kvinnor är och att kvinnor verkar sakna hjärna. Så trött på tjatet. Så som sagt, tack till er alla som kommenterat, så får jag se hur det blir imorgon.


    Bra! Starkt av dig. Du ser, inte ens r du gör vad du kan för att anpassa dig till honom slipper du bråk och tjat. Han verkar inte tycka att du skall få existera. Är detta enbart hans personliga åsikter och han inte har någon press på sig från släkten är han själv helt ansvarig för ett helt ohållbart beteende. Du kan inte göra honom nöjd. Du säger att du kanske borde sätt stopp från början. Det är inte lätt. Nu har du i alla fall chansen att inte acceptera hans mindre bra sidor.
Svar på tråden Partner som lägger sig i ens klädsel..