Inlägg från: 10oktober |Visa alla inlägg
  • 10oktober

    Har ditt barn ett släktnamn?

    Första barnet har tre namn, alla släktnamn. Tilltalsnamnet är efter farfars far som är något av en stamfader i min mans släkt och dessutom en kändis i den lilla ort vi bor i (han dog på 70-talet men äldre personer pratar fortfarande om honom). Min man heter namnet i andranamn också. Han har alltid sagt att om vi får en son så ska han heta detta namn, så det var inte mycket till diskussion.

    Tredjenamnet är efter min farfar, far och bror som alla heter/hette detta i tilltalsnamn (men min pappa har det i ett dubbelnamn men kallas bara för förstaledet i namnet så det är inte många som vet om att han egentligen har ett dubbelnamn).

    Andranamnet är ett enstavigt namn efter min mans morfar, som är med mest för att första och tredje namnet inte flöt så bra tillsammans.

    Andra sonen har ett tilltalsnamn utan släktanknytning men är ett traditionellt gubbnamn det med. Andra- och tredjenamnet följer samma mönster som första sonens med ett enstavigt och ett tvåstavigt namn men är barnens morfars och farfars tilltalsnamn. Pojkarna har alltså fått varsitt av min pappas två namn.

    Hade vi fått en dotter så hade hon fått min farmors namn som tilltalsnamn, sin fasters tilltalsnamn och mitt tilltalsnamn i andranamn (mitt namn är också det ett släktnamn i flera generationer bakåt. Kommer nog alltid vara en sorg att jag inte fick föra vidare det då vi nog inte ska ha fler barn).

    Sorry för en hel roman, haha!

Svar på tråden Har ditt barn ett släktnamn?