Inlägg från: Embla twopointoh |Visa alla inlägg
  • Embla twopointoh

    Ska alla medborgare ha rösträtt?

    Jag tycker det är minst sagt skrämmande att det finns de som på allvar anser att det ska finnas någon typ av kunskapskrav för att få rösta. Det är precis samma tankegång som när den styrande överklassen ansåg att ofrälse var för dumma och outbildade för att kunna rösta, och på samma sätt att kvinnor var för okunniga och känslostyrda för att kunna rösta rationellt. Det är rätt ironiskt att förr var det Vänstern som slogs för allas lika rättigheter, och numera vill samma Vänster börja begränsa andras rättigheter, av i mångt och mycket samma anledningar som den förut slogs mot.

    Anledningen till denna åsikt är såklart att det finns individer som röstar "fel", och att man då förutsätter att dessa som röstar fel gör det för att de är okunniga och/eller ointelligenta. Jösses, människor, fattar ni inte att ert tankesätt är både människo- och demokratifientligt?

    I ett demokratiskt samhälle har varje individ rätt att rösta på vad denne vill av vilken anledning som helst, eller för den delen rösta blankt eller låta bli att gå till valurnorna helt och hållet. Börjar man begränsa denna rättighet med kunskapsprov, prestationskrav eller liknande, ja då tar man rejäla kliv mot icke-demokrati.

  • Embla twopointoh
    Konservativ skrev 2020-06-28 15:37:37 följande:
    Varför är det skrämmande?

    Tycker du alltså att femåringar ska få rösta?

    Det finns länder där det råder röstplikt.
    Det är skrämmande för att det är odemokratiskt att ha någon typ av kunskaps- eller prestationskrav.

     Jag har inte argumenterat för totalt fri rösträtt, utan nämner specifikt kunskaps- och prestationskrav. Att man ska vara myndig eller svensk medborgare är inte samma sak, bland annat därför att alla normalbegåvade människor inser att en bebis inte kan ha någon egen åsikt, och att det är orimligt att låta icke-medborgare rösta.

    Jaha? Och?
  • Embla twopointoh
    Konservativ skrev 2020-06-28 15:56:14 följande:
    Din argumentation är alltså 'alla normalbegåvade människor inser'?

    Nu pratade jag om femåringar. Femåringar har mycket ofta åsikter.

    Men vi är överens om utlänningar. Du vill ändra dagens system där EU medborgare kan rösta och även utlänningar kan rösta i kommunalval.
    Tja, tycker du att femåringar ska få köra bil eller kunna bli dömda för ett brott?

    Vissa typer av begränsningar är förenliga med mänskliga fri- och rättigheter och demokrati, andra är det inte. Och visst, en åldersgräns blir i viss mån godtycklig, och orättvis, eftersom det inte är jättestor skillnad mellan en 17-åring och en 18-åring, eller att vissa som är 17 är bra mycket mer mogna än andra som är 18.
  • Embla twopointoh
    Konservativ skrev 2020-06-28 16:20:28 följande:
    En femåring ska inte få köra bil eftersom han inte klarar det. Det gäller också många artonåringar. På samma sätt kan inte någon som är satt under god man klara av att avgöra rikets angelägenheter.
    God man är en typ av omyndigförklaring. Även om man definitivt kan diskutera saken, eftersom det finns olika anledningar till förmyndarskap som inte nödvändigtvis har med förstånd eller konsekvenstänk att göra, så faller det fortfarande in under ett myndighetskriterium för att inneha rösträtt. Och ett sådant har jag inte argumenterat emot.
Svar på tråden Ska alla medborgare ha rösträtt?