Inlägg från: Tow2Mater |Visa alla inlägg
  • Tow2Mater

    Har 5000 döda i corona fått er att sluta stödja regeringen?

    K Markatta skrev 2020-06-28 15:27:29 följande:

    En dagsaktuell liten rosenskimrande rapport från Stefan Löfvens socialdemokratiska samhällsbygge:

    www.expressen.se/nyheter/qs/koderna-avslojar-har-smittas-flest/

    Corona härjar bland fattiga - rika klarar sig

    Lågt valdeltagande, hög arbetslöshet och utbredd trångboddhet präglar flera utsatta förorter. Där finns även högst andel smittade av covid-19. Smittan sprids mest och snabbast i Sveriges fattigaste områden, visar Expressens kartläggning av 130 postnummer.

    I överklassområden som Djursholm och Östermalm är det näst intill smittfritt.


    ...dr de "fattiga" trängs på fulla uteserveringar medan de "rika" undviker folk och håller 2 meters avstånd även utomhus....
  • Tow2Mater
    Anonym (Expats) skrev 2020-06-28 16:23:00 följande:
    Självfallet!
    Det är inte vad jag syftade på, så du missförstod nog mig.

    Jag menar - varför skulle folk i länder med lock-down vara mer rädda och besvärade att söka sjukvård än i tex Sverige? Du och andra har angett det som en anledning mot att ha lock-down men jag förstår inte sambandet. 

    För övrigt duger de "grundade" anledningarna väl. Nämnda anledning känns däremot ologisk.
    Media; om du läser/ser nyheterna beskriva tillstånden på sjukhusen som "apokalyptiska" och att patienter dor medan de väntar på vård; det avskräcker ju alla som inte behover akut vård från att besoka ett sjukhus. Med rätta. Och har man inte corona innan känner man ju att en stor risk att få det är genom att besoka just ett sjukhus (alla andra ställen är ju nedstängda i princip). I Sverige kan man gissa att man tänker man kan lika gärna få smittan på annat sätt eftersom inget är nedstängt.
  • Tow2Mater
    AndreaBD skrev 2020-08-02 10:27:02 följande:
    Kort svar: För att det inte gjorde någon skillnad för antal smittade. Och det har man grundat på undersökningar och beräkningar. 
    Vilka undersökningar?

    Det enda jag hittar är en subjektiv förklaring:

    "När regeringen beslutade att förbjuda sammankomster med över 500 deltagare var det på grund av ett så stort evenemang antogs locka människor från många olika platser, och därför sågs de som en risk för att sprida smittan till olika delar av landet. Nu när man konstaterat att det finns en allmän smittspridning, är målet att minimera den, och därför bedömer Folkhälsomyndigheten att maximalt 50 personer bör mötas samtidigt. Då skolklasser, idrottslag och arbetsplatser ofta innebär möten om färre än 50 personer lades gränsen där, för att kunna fortsätta med nödvändig verksamhet."

    Det säger sig väl självt att ju större folksamlingar ju större risk för större antal smittade. Men det var inte det man använde som grund för de har gränserna enligt vad jag läst.

  • Tow2Mater
    AndreaBD skrev 2020-08-02 19:19:47 följande:
    Matematiska modeller och liknande. Och kanske observationer i vilka situationer folk smittas. Bara som exempel: Om det skulle vara så att alla hade smittats inom familjen, så skulle evenemang med många personer kanske inte utgöra någon fara, vare sig det är 50 eller 500. Bara som exempel.

    Man tittar helt enkelt på allt man vet om viruset och om smittan och avgör OM det gör någon skillnad då att tillåta att fler träffas. Onödigt att förbjuda det om det inte gör någon skillnad. 

    Det kan också vara smart att inte vara för restriktiv om det inte verkligen behövs. Det kan behövas senare och då vill man inte att folk redan är less på alla inskränkningar. 
    Man kan inte ha kommit fram till att det inte gör nån skillnad. Man måste använt andra kriterier.
  • Tow2Mater
    FDFMGA skrev 2020-08-11 14:20:28 följande:
    Nej, han känner inte till det. Du kanske ska posta honom exempel på alla dessa asymptomatiska superspridare du upptäcktGlad

    Folkhälsomyndigheten står också fast vid sin rekommendation att familjemedlemmar till smittade personer ska fortsätta gå till skola, förskola och arbete så länge de inte själva har några symptom.


    ? Det finns mycket olika åsikter om hur stor smittspridningen är innan och utan symptom, men det är inte det som driver pandemin i alla fall, det tror jag de flesta är överens om, säger Anders Tegnell.

    https://www.expressen.se/nyheter/experterna-sa-slar-covid-19-i-vinter/


    En studie som Klantsmurfen linkade till i en annan tråd ger en bra förklaring till asymtopiskt spriden smitta, Tegnell borde läsa den:

    science.sciencemag.org/content/368/6498/1422.full
  • Tow2Mater
    FDFMGA skrev 2020-08-12 23:20:54 följande:
    Ja. Oavsett om du avsåg att ironisera eller inte, så blev det ett platt fall.

    Jag gav ett annat svar då jag räknade upp, tror jag, fem kända superspridare, ingen av dessa var asymptomatisk och du har hittills presenterat noll asymptomatiska superspridare. Det vore mer meningsfullt att du gjorde detta i stället för att återigen fokuserar på klyban. menar du kanske att han är en asymptomatisk superspridareFörvånad
     Igår 14:20#1055CiteraAnmäl
    Nej, han känner inte till det. Du kanske ska posta honom exempel på alla dessa asymptomatiska superspridare du upptäcktGlad

    Folkhälsomyndigheten står också fast vid sin rekommendation att familjemedlemmar till smittade personer ska fortsätta gå till skola, förskola och arbete så länge de inte själva har några symptom.


    - Det finns mycket olika åsikter om hur stor smittspridningen är innan och utan symptom, men det är inte det som driver pandemin i alla fall, det tror jag de flesta är överens om, säger Anders Tegnell.

    https://www.expressen.se/nyheter/experterna-sa-slar-covid-19-i-vinter/


    Vad driver pandemin då, när alla som har minsta symptom idag stannar hemma?

    Eftersom du gillar Expressen, har de en artikel idag som pratar om hur vårdpersonal utan symptom smittat sina kollegor på jopbbet, och eftersom de inte har mask/munskydd i kontakten med patienter kan man ju tro de även smittat en del av dem.

    www.expressen.se/kvallsposten/forklaringen-darfor-smittas-fler-kvinnor/
  • Tow2Mater
    Padirac skrev 2020-08-13 00:02:03 följande:
    Jag läste att de vanligaste platserna för att bli smittad var på jobbet och hemma.

    Obestämd
    Jo, det är väl där de flesta spenderar det mesta av sin tid. Så det är ju logiskt. Men ytterst få går ju på jobbet idag om de har sjukdomssymptom.
  • Tow2Mater
    Padirac skrev 2020-08-13 00:06:53 följande:
    Kanske därför smittspridningen minskat då?
    Har den? Jag läser bara att "Både antalet nya bekräftade fall och antalet nya intensivvårdade patienter med bekräftad covid-19 är fortsatt på samma nivå som i slutet på mars".
  • Tow2Mater
    FDFMGA skrev 2020-08-13 07:00:14 följande:
    Så du gillar Kvällsposten. Kanske den i artikeln tänkta personalen som egentligen kände sig tillräckligt friska för att gå till jobbet borde ha lyssnat till Tegnell och hans uppmaning att göra det omvända - känna efter om man egentligen kanske har symptom på att man är lindigt sjuk i covid-19 och i så fall stanna hemma.

    Men efter vad jag förstod var de tänkta personerna inte tänkta att vara superspridare, alltså sådana som driver smittan. Saknar du i likhet med Påven Johanna exempel på verkliga asymptomatiska smittspridare? I så fall kanske man kan säga att de asymptomatiska smittspridarna är luftburna, åtminstone såtillvida att argumenten för deras existens väger lika lätt som luft.

    Vidare tror jag att du inte kan utgå från att alla som är medvetna om att de är sjuka stannar hemma. Jag blev själv smittad av en sådan person och sen spred jag smittan vidare till övriga familjen. Vi stannade dock hemma så vårt lilla kluster blev till ett isolat.
    Vilket av orden "utan symptom" är det du inte forstår? De jobbade eftersom de inte hade några symptom.
  • Tow2Mater
    nihka skrev 2020-08-13 10:12:03 följande:
    KAN MAN SMITTA TROTS ATT MAN SJÄLV INTE HAR NÅGRA SYMPTOM?

    Inkubationstiden för coronavirus är 2 till 14 dagar. Det finns rapporter om att personer utan symtom har smittat andra personer. Men det finns få studier som beskriver hur smittsam man är, och om detta utgör en betydande del av smittspridningen i samhället. Utifrån den erfarenhet som finns just nu, av covid-19 och andra liknande sjukdomar, är bedömningen att smittspridningen från personer utan symtom står för en mycket begränsad andel.


    Detta betyder att det är viktigt att begränsa smittspridningen från de med symtom för att smittspridningen i samhället ska gå långsammare.

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/guide-coronaviruset


    "Around 30% of patients who tested positive for the new coronavirus were asymptomatic, but they still carried just as much of the virus as symptomatic patients?and for nearly as long?according to a new study that experts say provides the first scientific evidence of asymptomatic transmission of the pathogen." (published Thursday in JAMA Internal Medicine)

    www.advisory.com/daily-briefing/2020/08/10/asymptomatic
  • Tow2Mater
    FDFMGA skrev 2020-08-13 15:25:17 följande:
    Min gissning är att det är den mening jag citerar här nedan som du inte riktigt greppar eller gör om till att passa  en pangdemisk agenda. Att man känner sig tillräckligt frisk för att jobba innebär inte att man inte har några symptom. 

    Och de så kallade asymptomatiska superspidarna som driver smittan - kan det möjligen handla om en skröna som förmedlas pangdemister emellan eller finns det några exempel. 

    Det kan då handla om vårdanställda som egentligen känt sig friska nog att gå till sitt arbete. Men som i själva verket burit på covid-19.
    Har har du en formulering merd orden "fullt friska", du kan hitta studien om du vill lusläsa den :

    "Vårdpersonal på Karolinska universitetssjukhuset som känt sig fullt friska och gått till sina arbeten har i själva verket varit infekterade med det nya coronaviruset. 

    Hela 6,69 procent testade positivt för SARS-CoV-2, vilket Expressen var först att berätta om."

    "Mellan 24 och 28 april testades vårdpersonal på Karolinska universitetssjukhuset. Ett krav för att få ingå i studien var att man känner sig fullt frisk och inte har några symtom.'

    www.expressen.se/kronikorer/anna-basen/resultaten-gor-bristen-pa-skydd-mer-skrammande/

  • Tow2Mater
    FDFMGA skrev 2020-08-13 16:02:46 följande:
    Tack!

    Jag har lite ont om tid just nu så jag förlitar mig på ditt goda omdöme. Hur stor andel av dessa fullt friska virusbärare har man kunnat konstatera vad smittspridare?

    Och mest intressant: Hur stor andel var så kallade asymptomatska superspridareSkrattande
    Du menar du behover ännu en studie som smittspårar alla som de smittade utan symptom var i kontakt med och definierar hur många som blivit smittade av just dem? Inte ens Svenska staten delar ut de pengar som behovs for det.

  • Tow2Mater
    Padirac skrev 2020-08-13 23:11:20 följande:
    Den typen av smittspårning som du talar om är det normala för smittspårning -så gick det till i början av smittans spridning i Sverige och så gick det till i stora delar av Sverige under tiden fram till nu. Inte på alla ställen för den typen av smittspårning har ingen eller liten effekt för att minska smittspridningen när smittan är allmänt utbredd i samhället.

    Jag har ännu inte sett att det finns något stort antal fall av denna asymptomatiska spridning - jag vet inte hur det var med symptom för engelsmannen som det talades om som en av de tidiga superspridarna.
    Jag trodde det i början var det nästan bara de som behövde vård på sjukhus som blev testade i Sverige...? och sen när fler testades, bara de med symtom. Jag visste inte det testats bland dem utan symtom.
  • Tow2Mater
    Padirac skrev 2020-08-14 09:40:00 följande:
    Nej, det går ju inte att veta allt.

    I början och under hela pandemin har det testats enligt normala rutiner för smittspråning. I de regioner där den allmänna samhällsspridningen varit omfattande har enbart sjuka och viss personal inom vård testats. Så nej, du viiste inte hur det var/är.

    Så när du trodde att det i början var nästan bara de som behövde vård på sjukhus som blev testade har du missat hur testning gick till i början av pandemin och hur testning gick till i de regioner där den allmänna smittspridningen inte var så stor som i storstadsregioner och andra regioner där resurserna inte räckte och det inte var meningsfullt att testa enligt de ordinarie smittsprårningsrutinerna.  

    Dessa saker har det pratats om på de dagliga presssammankomster myndigheterna haft.  Men det är mycket information och alla kan ju inte få med sig allt.
    I mars beslutade just Folkhälsomyndigheten att bara testa personer på sjukhus, eller de som tillhör riskgrupper, så du har ju fel.
  • Tow2Mater

    Och i Juni läste jag att "gäller fortfarande att symtom på covid-19 som regel är ett krav för att testas, även för priogrupperna. Det här är också i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer". Men det kanske varierade mellan oliak delar av landet.

  • Tow2Mater
    Padirac skrev 2020-08-14 17:56:33 följande:
    Tow2Mater skrev 2020-08-14 15:37:42 följande:
    Och i Juni läste jag att "gäller fortfarande att symtom på covid-19 som regel är ett krav för att testas, även för priogrupperna. Det här är också i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer". Men det kanske varierade mellan oliak delar av landet.
    Du pratar om tester, jag pratar om smittspårning.

    Testning är ju ett pre-requisit for smittspårning....
Svar på tråden Har 5000 döda i corona fått er att sluta stödja regeringen?