Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Har 5000 döda i corona fått er att sluta stödja regeringen?

    KarlssonA skrev 2020-06-21 16:08:58 följande:
    Nej, det är nedstängningen av samhället som har fått effekt i Norge. Litar du inte på socialdemokraten Gro Harlem Bruntland?
    Lagar och myndighetsutövning fungerar på olika sätt i olika länder.

    https://kommuntorget.fi/norden-eu-varlden/siv-sandberg-coronakrisen-blottlagger-skillnaderna-mellan-de-nordiska-landernas-forvaltning/

    ""I daglig förvaltning innebär det att ministrar i Danmark och Norge har långtgående befogenheter att gripa in i aktiviteterna inom sin verksamhetssektor. I ett normalläge märks den här skillnaden bland annat i att staten styr kommunernas ekonomi mer detaljerat i Danmark och Norge än fallet är i Finland och Sverige.

    Den dualistiska förvaltningsmodellen som i sin renaste form tillämpas i Sverige bygger på maktdelning mellan regeringen och myndigheterna. Regeringen och ministrarna styr myndigheter och kommuner genom lag, budgetbeslut och särskilda uppdrag, men ska inte blanda sig i hur förvaltningsmyndigheterna avgör enskilda fall. Sverige har dessutom ett uttryckligt förbud mot ministerstyre, vilket innebär att regeringen ska fatta sina beslut som kollektiv och att enskilda ministrar som griper in i verkställigheten av ärenden kan riskera att ställas till svars. ""
  • Padirac
    KarlssonA skrev 2020-06-21 16:04:30 följande:
    Det betyder att de har pressat ner smittspridningen och förklaringen är nedstängningen av samhället. Väldigt enkelt.
    lite för enklet va

    men det passar säkert in i diskursesn - tyvärr hjälper inte dessa populistiska utfall i den verkliga världen.
  • Padirac
    KarlssonA skrev 2020-06-21 16:41:00 följande:
    För det har ju bevisats att Folkhälsomyndigheten kan mest. Sade inte dem att vi skulle ha flockimmunitet i maj?

    Hur kan man fortsätta tro på dem när det är så uppenbart att de hade fel?
    Sa de?

    Jag tror du fantiserar ihop egna påståenden.
  • Padirac
    KarlssonA skrev 2020-06-21 22:08:54 följande:

    Det officiella budskapet handlar om att många ska smittas för att uppnå flockimmunitet. Det är inte förenligt med att viruset "inte sprids i samhället".

    Tegnell säger att vi har en samhällsspridning. Du verkar ha missförstått rätt mycket kring det här viruset.


    Budskapet är att minska spridningen så att covid19 inte belastar sjukvården så att övriga sjuka inte får nödvändig vård.

    Mycket du missförstått.
  • Padirac
    KarlssonA skrev 2020-06-21 16:43:32 följande:
    Det är bara i Sverige som lockdown ses som populistiskt. I resten av världen ses den svenska linjen som djupt populistiskt och oansvarig.

    Vidga dina vyer och ta in andra synsätt än den svenska inskränktheten.
    Nej, det var _din_ analys som var förenklad och populistisk enligt min uppfattning.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-06-22 11:04:56 följande:
    Coronaviruset är mycket smittsamt, men sannolikt inte farligare än den årliga influensan. Vissa bedömningar pekar på att influensan i Sverige orsakar cirka 200 dödsfall varje år och hittills har sju personer uppgivits avlidna som en följd av coronavirus.

    Artikeln skrevs i mars. Allt tyder på att den här riskbedömningen behöver uppdateras.
    texten du citerar kommer från en debattartikel i AB den 17e mars

    https://www.aftonbladet.se/debatt/a/0nxlGB/atgarderna--dodligare-an-coronaviruset

    "Måns Rosén, tidigare adjungerad professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap som forskat kring kroniska sjukdomar"
  • Padirac

    här redogör FHM för olika datakällor, de länkar på sin sida till en socialstyrelsen

    https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/statistik/rapportering-av-dodsfall.pdf

    "Skillnader och likheter mellan myndigheternas statistik

    Fram till den 21 april 2020 hade Socialstyrelsen 1491 inkomna dödsorsaksintyg för avlidna med covid-19 som underliggande dödsorsak. Av dessa har 82 procent (1228 av 1491) laboratoriebekräftad covid-19 enligt SmiNet.

    Under samma period finns 1326 bekräftade covid-19 fall avlidna i databasen SmiNet, där dödsorsaksintyg inkommit. För 4,5 procent med bekräftad covid-19 enligt SmiNet visar dödsorsaksintygen att de har dött av en annan underliggande dödsorsak än covid-19 (59 avlidna av 1326 inkomna dödsorsaksintyg). Dessa preliminära data visar sammantaget att statistiken från SmiNet på ett övergripande plan stämmer överens med den statistik som baseras på dödsorsaksintyg som hittills inkommit till Socialstyrelsen.

    Data från dessa källor kan komma att förändras i framtiden på grund av eftersläpning i inrapporteringen. De skillnader som kan ses beror på statistikens ursprung. Alla som avlider till följd av covid-19 ingår inte i Folkhälsomyndighetens statistik på grund av att endast de med laboratorieverifierad covid-19 registreras i SmiNet. De som har testat positivt för covid-19 och sedan avlider till följd av andra orsaker ingår inte i Socialstyrelsens statistik över antal döda i covid-19. I dödsorsaksintygen ingår däremot avlidna som fått diagnosen covid-19 utan att det nödvändigtvis verifierats av laboratorietest.

    Socialstyrelsens statistik ger på lång sikt en verifierad medicinsk beskrivning av dödsorsakerna och är den officiella statistiken i Sverige vad gäller dödsorsaker.

    Folkhälsomyndighetens övervakning genom SmiNet-data på avlidna samt modeller över överdödligheten ger en bild av det aktuella läget, vilket behövs för att till exempel bevaka effekten av vidtagna smittskyddsåtgärder i samhället och prognosticera pandemins utveckling. På längre sikt ger dödsorsaksregistret en komplett beskrivning av de personer som avlidit med covid-19 som angiven dödsorsak."

    Ett par stycken innan detta  klargörande skriver de:

    "Statistiken över dödsfall som presenteras av Folkhälsomyndigheten består av personer som har fått en laboratoriebekräftad covid-19 diagnos och är rapporterade som avlidna i databasen SmiNet. SmiNet är ett elektroniskt övervakningssystem för anmälan enligt smittskyddslagen, där såväl behandlande läkare som laboratorium anmäler information om bekräftade fall av covid-19. Smittskyddsenheten vid regionen kan också lägga till information (t ex dödsdatum) om den smittade personen i SmiNet.

    Uppgifter i SmiNet om vilka personer som har avlidit kommer från inkomna anmälningar och särskilda länkningar till Skatteverkets information om avlidna. Anmälan till SmiNet från behandlande läkare innehåller ibland uppgift om att personen är avliden och datum för dödsfallet. Uppgifter om dödsfall kan kompletteras till SmiNet i efterhand av såväl behandlande läkare som av smittskyddsläkaren.

    Utöver dessa anmälningar kontrollerar Folkhälsomyndigheten regelbundet bekräftade fall av covid-19 mot Skatteverkets information över dödsfall med hjälp av personnummer. Dödsfall som inträffat inom 30 dagar efter provtagning för covid-19 meddelas regionernas smittskyddsenheter. Därefter granskar smittskyddsenheterna dödsfallen och uppdaterar informationen om fallen i SmiNet med datum för dödsfallet. Att räkna personer som avlidit inom 30 dagar efter diagnos är en vedertagen metod när det gäller säsongsinfluensa när den specifika dödsorsaken är okänd"


  • Padirac
    XDFDG skrev 2020-06-22 22:11:16 följande:

    Du kan inte skylla regeringens misslyckande på M och KD. Det är ofattbart löjligt.

    Det står redan klart att Sverige har misslyckats kapitalt och det är regeringens ansvar. Vad har vi annars en regering till?


    Då du har fortfarande inte begripit hur svensk förvaltning och styrning fungerar jag vet inte hur många gånger vi tröskat detta.

    Myndigheter, regioner, kommuner, vårdgivare - alls har de sitt ansvar precis som du har ditt. Det är väl knappast regeringens fel att en del inte vet hur Sverige styrs och var olika ansvar faller?
  • Padirac
    KarlssonA skrev 2020-06-22 23:49:33 följande:
    Det är väl ändå inte skyddsutrustning som är skillnaden mellan Sverige och de länder som har klarat sig bättre. Norge hade inte heller skyddsutrustning, men där valde man att stänga samhället av just det skälet.
    Norges tillgång till skyddsutrustning vet jag inget om - men att Norge har utbildade sjuksköterskor och smittskyddsläkare i en annan omfattning än Sverige har och dessa har äldreomsorgen tillgång till.

    Det är en skillnad på riktigt.

    Med Sveriges distribuerade förvaltning och styre så har det inte i starten av pandemin funnits någon central upphandlingscentral utan regioner och möjligen privata aktörer har fått konkurrera med andra länder om att få köpa in. Privata företag inom industri hjälpte tidigt till med att sköta inköp, något de hade kanaler, kunnande och erfarenhet vilket saknades nu iom de större krav som ställdes då pandemin slog till.
  • Padirac
    XDFDG skrev 2020-06-22 22:35:40 följande:
    Om du sköter ditt så sköter jag mitt. Genom att tvärsäkert deklarera vad du inte har en aning om så sänker du dig själv.
    Ok, så du vet hur det funkar, men du väljer att bortse från detta och istället framställa osaklig och ej relevand kritik. Då fortsätter jag att peka på de uppenbara bristerna i argumentationen.
Svar på tråden Har 5000 döda i corona fått er att sluta stödja regeringen?