• Xenia

    Hemmafru o ekonomi. Vad tycker ni?

    På den gamla goda tiden så lämnade mannen över hela lönen (förutom en liten fickpeng) till sin fru som sedan betalade mat, hyra etc. Fast det kanske bara var i arbetarfamiljer. Kvinnorna tänkte på familjens bästa. Vissa män däremot tänkte bara på sig själva.

    Om ni gemensamt bestämt att du ska vara hemma med barnen när de är små, så ska ni också leva på samma standard. Dvs en viss summa för det gemensamma, helst en summa till sparande och lika mycket fickpengar till er båda.

    De pengar han tjänar är inte "hans pengar" utan "familjens pengar". Om han ser det som sina pengar där han slänger till dig en snålt tilltagen summa för hushållet, medan han anser att det övriga är hans att använda till hans nöjen och hobbies (medan du aldrig får något till dig själv), ja då är det dags att prata med honom.

    Är han alldeles omöjlig är det bättre att du börjar lönearbeta. Förskolan är subventionerad med skattepengar, så utnyttja den. Eller tror du att den är skadlig för barnen?

    Din man låter ärligt talat inte mycket att hänga i julgran, han verkar rätt självisk. Tänk om ni skulle skiljas en dag, hur skulle du då försörja dig själv?

  • Xenia
    Anonym (TS) skrev 2020-07-04 10:46:40 följande:
    Vi är den gammalmodig familjen. Han jobbar och lönen hamnar på ett gemensamt konto. Vi pratar igenom större utgifter och fattar gemensamt besluts.

    Nu tog han sig friheten att lyfta ett enormt summa från kontot och ta ett mindre lån utan mitt medgivande och spendera på något som jag sa nej till
    Men det är ju väldigt oansvarigt av honom! Jag skulle inte vilja vara helt ekonomiskt beroende av en sådan man.

    Så nu måste familjen leva fattigt en längre tid pga skulden som måste betalas tillbaka.

    Fråga honom varför han ska få använda familjens pengar till något onödigt men inte du? Då borde du kräva att få samma summa att använda till dig själv. Jag tror svaret egentligen är att han ser de pengar han tjänar ihop som HANS pengar som han ska få göra vad han vill med, inte som FAMILJENS pengar. Och då kan han göra samma sak igen i framtiden.

    Ni borde kanske ha familjepengarna på ett konto som bägge måste godkänna uttag ifrån.
  • Xenia
    fluu skrev 2020-07-04 13:32:57 följande:
    Vad exakt är det han ger dig som gör att du vill ha honom kvar? Kan man inte ens sätta in mat i kylen efter sig känns man tämligen obrydd...
    Han försörjer dem, eftersom ts inte arbetar. Men han känns rätt opålitlig.

    Vill ts absolut vara hemmamamma och absolut inte ha barnen på dagis så är hon helt beroende av sin man och hans nycker.
Svar på tråden Hemmafru o ekonomi. Vad tycker ni?