Inlägg från: FDFMGA |Visa alla inlägg
  • FDFMGA

    Kommer du att vaccinera dig och/eller ditt/dina barn?

    Jag kommer inte att vaccinera mig. Mina barn är så pass gamla att de får bestämma själva, men jag ser helst att de avstår.

    Vi lät inte vaccinera dem mot svininfluensan, alltså med Pandemrix - som dessvärre gjort mer för att skapa vaccinmotstånd än diverse konspirationsteorier om att vaccin generellt är skadligt. Självklart är våra barn vaccinerade enligt vaccinationsprogrammet, inklusive TBE.

    Ett eventuellt vaccin som visar sig ha effekt mot covid-19 borde i första hand förbehållas riskgrupper, inte barn som nästan aldrig blir allvarligt sjuka i covid-19.

    Skulle mina barn mot bättre vetande vilja vaccinera sig skulle jag kräva att de först testar sig för antikroppar, i bästa fall är vaccinationen då onödig, i värsta kanske vaccinet stör den naturliga immuniteten med svåröverblickbara och kanske skadliga konsekvenser.

  • FDFMGA
    Vildbi skrev 2020-07-26 21:27:21 följande:
    100 svenskar överlevde tack vare svininfluensavaccinet, 250 svenskar slapp intensivvård.

    Så ser datan ut.

    5 miljoner svenskar vaccinerades.

    Mellan 300-500 personer drabbades av narkolepsi, där majoriteten var barn.
    Så 3-5 gånger fler drabbades av narkolepsi än antalet som överlevde. 

    Det var främst barn som drabbades och de kommer att få leva med det hela livet medan det självklart till stor del var äldre som överlevde tack vare vaccinet.

    Jag skulle inte tveka vad gäller mig själv eller mina barn, hellre dö som 78-åring efter ett liv som frisk än som 82-åring efter ett liv som präglats av narkolepsi.

    Ur mitt perspektiv gjorde Pandemrix större skada än nytta - och då bortser jag ändå från att den kanske största skadan var att det ökade på det allmänna vaccinmotståndet väsentligt.

    Det är sällan särskilt lyckat att försöka skjuta myggor med kanon - det hade räckt gott och väl att enbart vaccinera riskgrupper mot svininfluensan och förmodligen gäller detta också ett eventuellt vaccin mot covid-19.
  • FDFMGA
    Vildbi skrev 2020-07-27 12:56:01 följande:
    Alltså jag säger inte emot dig. Vi är på samma sida i den här frågan.
    OkejGlad

    Intressant att det är så pass stor andel som svarar "nej" eller "annat" på dina svarsalternativ.
  • FDFMGA
    Iarwain skrev 2020-07-29 08:06:18 följande:
    Ja, men fortfarande så motsvarar det inte antalet döda eller med livslånga följdbesvär hos de som fick influensan.

    Däremot så var kampanjen inte riktigt bra.
    kan du förklara lite utförligare?

    Det här saxar jag från rapporten:

    Utan massvaccination hade antalet symtomatiska A(H1N1)-infektioner säsongen 2010/2011 enligt modelleringen blivit cirka 764 500. Givet att riskgrupperna utgör 14,4 procent av befolkningen skulle ungefär 111 000 av dessa infektioner drabbat riskgrupperna och 653 500 infektioner personer utan riskgruppstillhörighet. När riskerna som presenteras i tabell 11 appliceras på dessa siffror blir resultatet att 217 patienter hade behövt IVA-vård, 25 patienter hade behövt ECMO-behandling, 1109 personer hade behövt slutenvårdsbehandling och 78 personer skulle ha avlidit utan massvaccination, se tabell 12. 
  • FDFMGA
    mari123 skrev 2020-07-29 09:07:14 följande:

    På min tid så vaccinerades inte barn mot påssjuka så det fick jag som 23-åring. Jag var så sjuk till slut så det blev ambulans till infektionskliniken och dropp i flera dagar. Nu är jag gammal och jag blir LIVRÄDD vid tanken att t ex MÄSSLING ska bryta ut i befolkningen för att folk vägrar vaccin....eller att det kommer utifrån! Får jag mässling så är det tack och adjö........och det är ju ingen förlust för mänskligheten men trist för mig och barnen.


    Ja, vaccin kan göra under. Våra barn är självklart vaccinerade enligt vaccinationsprogrammet och mot TBE. Men det innebär inte att de blev vaccinerade med Pandemrix, där gjorde vi bedömningen att vaccinet var för oprövat.

    Nu är barnen så pass gamla att de själva får bestämma om de ska vaccineras med ett eventuellt kommande vaccin mot covid-19 - men jag tror och hoppas att de avstår. Förmodligen har de redan haft sjukdomen och är naturligt immuna och jag tycker att det är bättre att i första hand riskgrupper vaccineras.

    Dessutom anser jag att vi inte har råd med ett misslyckande till likt det med Pandemrix där vaccinet gjorde större skada än nytta - skulle även ett för hastigt framtaget vaccin mot covid-19 få pandemrixliknande effekter så skulle motståndet gentemot alla former av vaccin sannolikt stärkas betydligt.
  • FDFMGA
    Fiiee skrev 2020-07-29 09:41:26 följande:

    Jag trodde att vår familj haft covid-19.

    Eftersom vi umgicks med en hel släkt som visade sig ha det några dagar efteråt.

    Varav en blev så dålig och låg inlagd i 5 veckor.

    Betalade för ett antikroppstest ganska nyligen.

    Och se på fan! Jag hade inte haft det.

    Trots att vi blev sjuka efter att vi umgåtts med dom som blev jätte sjuka.

    Tror att sånt invaggar folk i en falsk säkerhet.

    Man TROR att man har haft det. Och många vet ju inte, eftersom man inte fått testa sig för covid om man inte varit dödssjuk.


    Man kan bli immun mot covid-19 på flera olika sätt - så en antikroppstest säger inte mer än att man inte har några påvisbara antikroppar.

    https://nyheter.ki.se/immuniteten-mot-covid-19-sannolikt-hogre-an-tester-visat
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-07-29 09:49:40 följande:
    Allvarligt? Min svåger har narkolepsi (inte från en vaccination). Han har fått nån ADHD-medicin och det löser problemet. Han har inga problem i vardagen med sjukdomen. Däremot har många bestående skador i lungorna efter svår covid-19, och en del verkar också traumatiserade. 
    Vilka biverkninar vaccinerna mot covid-19 kan komma att ha kan vi ju inte veta än.

    Jag har en bekant vars barn drabbades av Pandemrix och där har det inte varit så enkelt att det hjälper med lite amfetamin för att pigga upp.

    Här en av årets sommarpratare som berättar om hur hennes dotter drabbades

    https://www.expressen.se/noje/sofia-wistams-dotter-drabbades-av-narkolepsi/
  • FDFMGA
    Iarwain skrev 2020-07-29 17:53:40 följande:

    För att förtydliga:

    Vi måste titta på ett eventuellt vaccin med pre-hoc siffror för att avgöra om vaccinering är ok.
    Pre-hoc så har fortfarande ingen (då menar jag forskare) att det var ett dåligt beslut.

    För att förklara post-hoc vs pre-hoc:

    Om man skulle vinna pengar på att slå tärning.
    Du får 50 kr om det faller ut 1 till 4 och betalar 50 kr vid 5 eller 6. Då skulle man ta detta "bet" alla dagar i veckan. (om nu det inte är fel på den sex-sidiga tärningen)
    Att sedan tärningen kanske faller ut 5 eller 6 och du förlorar, har ingenting att göra med ditt beslut innan.

    Post-hoc; Givetvis spelar man på 5 eller 6.
    Pre-hoc; Givetvis spelar man på 1 till 4.

    Pandemrix:
    Pre-hoc: Man tittar på tidigare utfall för H1N1 liknande händelser.
    Post-hoc: Här är jag inte övertygad. Modelleringen förutsätter en betydligt större "överdrabbning" av narkolepsi än vad som visats i större populationer än Sverige. Så jag tycker att det är svårt att få klarhet i om Sveriges utfall är en mer noggrann utredning eller ett "corner case" av sannolikeheter.

    Gällande om jag kommer ta vaccin mot Covid-19.
    Som jag skrivit i andra trådar; Det tar jag ställning till när det finns ett vaccin tillgängligt.
    Jag förstår verkligen inte de som säger ja eller nej, tvärsäkert, innan detta är känt.


    Och om man då fortsätter din tärningsjämförelse så hade man innan vadslagningen inte undersökt tärningen tillräckligt.

    Vad jag minns var vi ganska många som ställde oss tveksamma till Pandemrix tack vare att vi misstänkte att vaccinet var framtaget i all hast.

    I efteranalysen finns det ytterligare en faktor att ta hänsyn till. Vad betyder misslyckandet med Pandemrix för motståndet till de vaccin som är beprövade och fundamentala för folkhälsan?

    Och vad skulle ett liknande misslyckande med ett eller flera framhastade vaccin mot covid-19 kunna komma att betyda?

    Äldre personer har ofta immunförsvar som fungerar sämre - vad skulle det t ex innebära om ett vaccin inte skyddar dem det är avsett att skydda men skyddar grupper som egentligen inte behöver skyddas utom möjligen indirekt ur ett flockimmunitetsperspektiv.
  • FDFMGA
    Iarwain skrev 2020-07-29 18:59:16 följande:
    Att undersöka innan hjälper inte vid ett bra tärning och ett enskilt kast.

    Jag var tveksam och hade bestämt mig att inte vaccinera. Jag ändrade mig då jag då inte skulle få träffa anhöriga i riskzonen.

    Resultatet från Pandemrix har väldigt lite att göra med vårt vanliga vaccinprogram, lärdomen är att denna typ av framställning innebär stora risker.
    Det gör att jag hoppas att man inte gör samma misstag igen, men vad jag förstår så framställs inte vaccinet alls på samma sätt för detta virus. Men jag kan ingenting om detta, utan bara går på vad jag hört från ett allt för litet urval av källor.

    Det jag reagerar mot om och om igen är diskussionen om att Pandemrix var så dåligt. Men fortfarande finns ingen bra analys, mig veterligen, om den verkligen var så dålig, ens post-hoc.
    Detta är från FHMs rapport, vilken länkats tidigare;

    "I rapporten görs ingen förnyad hälsoekonomisk analys. Det finns därmed ingen utvärdering av om vinsterna med massvaccinationen var större än kostnaderna."
    Ett svenskt synsätt är utgår ju oftast från frivillighet - det gäller även folkhälsan inklusive vaccinationer. Frivillighet bygger i sin tur på förtroende och ur ett förtroendeperspektiv var Pandemrixmisslyckandet en hälsoekonomisk katastrof.

    Jag har för övrigt för mig att jag sett jämförelser mellan Sveriges och Danmarks sätt att hantera svininfluensan och att det där relativt sett inte var högre andel som drabbades svårt trots att man aldrig genomförde något massvaccinationsprogram.
  • FDFMGA
    Iarwain skrev 2020-07-30 07:54:27 följande:
    Jag håller med fullständigt i första stycket.

    Andra stycket;
    Jag letade forskning under ett antal veckor, (för några år sedan), om någon verkligen analyserat utfallet av Pandemrix vaccin. Det var väldigt otydligt, bäst material hade WHO om jag inte minns fel.
    Men ingenstans, jag fann, fanns någon verklig slutsats om vaccineringens "häslo-ekonomiska" utfall.
    Det fanns flera, med Sverige jämförbara, länder, som både visade på dåligt utfall utan vaccin, och bra utfall utan vaccin (tex Danmark).

    Jag skrev ett utkast till ett "meta-papper" om detta, men det är så väldigt långt från mitt eget kunskapsområde. (om man bortser från att statistik är statistik oavsett område)
    Det kan jag tänka mig - angående ditt kunskapsområde, jag har för mig att du tidigare skrivit att du är fysiker.

    Visst är det en vettig synpunkt att det inte är särskilt vettigt att ta ställning till om man ska vaccinera sig och sina barn innan det ens finns ett eller flera vaccin att ta ställning till och innan vi vet hur pandemin kommer att te sig då. Men min utgångspunkt är att det aldrig kommer att bli möjligt att vaccinera bort covid-19, att det därför är lämpligast att vaccinera riskgrupperna i första hand och att vi kommer att få fortsätta med ett mer distanserat förhållningssätt till andra länge till, om inte annat för att skydda riskgrupper som inte kan vaccineras.

    För min egen del utgår jag dessutom från att jag sannolikt redan varit sjuk men att det ännu inte finns något sätt att kontrollera detta, ett negativt antikroppstest säger inte så mycket. Jag utesluter heller inte att någon som redan är immun mot covid-19 och låter sig vaccineras potentiellt kan drabbas av andra biverkningar än de som förekommer när ickeimmuna vaccineras.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-07-30 14:37:09 följande:
    Har sånt förekommit tidigare, tid andra vaccinationer? 
    Jag vet inte - men lek med tanken att du har en T-cellsimmunitet mot covid-19 och tar ett vaccin som avser att framkalla antikroppar - hur påverkar det ditt immunförsvar?

    Jag tycker att frågeställningen är relevant, i synnerhet mot bakrund av att många svenskar verkar ha T-cellsimmunitet men utan påvisbara mängder antikroppar.

    I sammanhanget är det kanske inte oväsentligt att det inte är viruset i sig som i första hand skadat de allvarligast sjuka utan deras egna immunförsvar som "skenat". Jag tror inte detta är särskilt vanligt för andra sjukdomar vi vaccineras emot, utom möjligen för vaccinet mot det första sarsviruset där vaccinet tycks ha inneburit att de vaccinerade blev sjukare än de ovaccinerade.

    En gammal artikel men ändå intressant i sammanhanget

    https://www.dn.se/debatt/inte-sa-sakert-att-vaccinet-ar-losningen-pa-coronakrisen/
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-07-30 16:35:05 följande:
    Jo, det kan vara relevant, men jag är ingen expert, så jag vet inte hur sannolikt det är. 

    Synd att det var en betalartikel. 
    Han skriver bland annat att det är osäkert om man kan få fram ett fungerande vaccin och om man nu får det så menar han att det kan vara svårt att övertyga unga människor att vaccinera sig:

    Men ett stort bekymmer när det gäller detta vaccin, som sällan diskuteras är att yngre människor, från lägre medelålder och nedåt, löper mycket liten risk att dö, eller ens få bestående skador av viruset. Varför skulle de vilja utsätta sig för riskerna med ett nytt vaccin?  
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-07-30 17:44:40 följande:
    Det är klart att den risken finns, att unga människor inte vaccinerar sig. Men måste de det? Räcker det inte med att de som är i fara vaccinerar sig? 
    Till riskgrupperna hör personer med nedsatt immunförsvar som inte kan vaccinera sig.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-07-30 17:44:40 följande:
    Det är klart att den risken finns, att unga människor inte vaccinerar sig. Men måste de det? Räcker det inte med att de som är i fara vaccinerar sig? 
    FDFMGA skrev 2020-07-30 18:20:32 följande:
    Till riskgrupperna hör personer med nedsatt immunförsvar som inte kan vaccinera sig.
    Alltså syftet med massvaccination är inte enbart att skydda de som vaccineras utan också att uppnå en väsentlig grad av flockimmunitet och på så sätt även indirekt skydda ovaccinerade.

    Ungefär samma som vi delvis uppnått här i Stockholm genom att så många av de som rör sig frekvent i utemiljöer redan är immuna.


    Det är bakgrunden till den rätt drastiska uppfattning den där smittskyddsläkaren i Norrbotten förespråkar. Mycket tveksamt etiskt men sannolikt en effektiv metod att skydda riskgrupper.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-07-30 18:39:44 följande:
    Jo, jag vet att det ska bidra till flockimmunitet. Skillnaden är då väl att folk som har gått igenom sjukdomen fortfarande kan ge den vidare? Och så är det då inte med vaccinet? Men det här viruset är ju lite ovanlig på många sätt, vem vet om det inte skiljer sig nåt där också. 
    Är man immun på grund av genomgången sjukdom så sprider man ingen smitta, mer än möjligen indirekt, t ex att man bär ett kontaminerat munskydd.

    Hur det är med vaccin vet jag inte. I början av testerna på AstraZenecas vaccin så hindrade det inte försöksdjuren från att smitta, däremot så blev aporna lindrigare sjuka.

    Det är alltså det vaccin Sverige tingat fyra miljoner doser av.

    https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/astrazenecas-vaccin-mot-covid-19-ifragasatts
  • FDFMGA

    Covid-19 är en ny sjukdom och det är nog mot den bakgrunden man bör se åtgärder mot sjukdomen som är så gott som verkningslösa eller värre - som i sig skapar mer död och lidande än sjukdomen i sig.

    För två år sen var det 3.000 svenskar som dog i influensan, utan att det sågs som annat än en del av influensavariationerna.

    1993, när influensan var lite kraftigare, var överdödligheten i Sverige högre än i år när covid-pandemin drabbar oss.

    Sedan i juni har vi dock ingen överdödlighet i Sverige, det dör alltså inte fler än förväntat, och den senaste tiden har vi i stället haft en underdödlighet, till viss del kanske beroende på att personer som skulle ha dött i juli i stället dog i april i covid-19.

    Förhoppningsvis kommer inte så särskilt många fler i Sverige att få sin naturliga livslängd förkortad på grund av covid-19, dödstalen är på väg ner, förmodligen främst på grund av att vi i städer som Stockholm och Göteborg utvecklat en tydlig kollektiv och därmed skyddande immunitet - men även på grund av ett förändrat beteende, vi har blivit bättre på att skydda oss själva och andra från smitta, samt att sjuk- och äldrevården har utvecklat bättre metoder att behandla sjukdomen elelr förebygga smittspridning inom verksamheten.

Svar på tråden Kommer du att vaccinera dig och/eller ditt/dina barn?