Inlägg från: Anonym (Io) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Io)

    Förbjuda slöja?

    EnAnonumius skrev 2020-07-31 16:33:39 följande:

    Låt oss vända på frågan lite.

    Det är just kunskaperna som är det viktigaste..

    Varför skulle en muslimsk kvinna inte kunna lära ut sina kunskaper om hon är lärare i något ämne om hon är utan slöjan?


    Varför skulle hon behöva göra det? Vad är så viktigt med att hon är barhuvad?
  • Anonym (Io)
    pyssel skrev 2020-07-31 16:38:08 följande:

    Nej, det är du som har skölden, inte jag. Har levt i "den kulturen" som du hänvisar till. Men sitt du ovetande på din tuva de utan att aldrig problematisera det fria valet och indoktrinering och så stolt komma springande när du får ropa rasism. Patetiskt.

    Varför jag nämner pojkar förstår du alltså inte. Du har ju verkligen ingen koll på HRV utan tyckte ju att ViNR räckte. Det är ett system där det finns förväntade förövare, med vårt rättsspråk. Kontrollanter och återupprättare av heder, med annat "språk". Inte ens det enkla är du insatt i. Små killar på 6 år som sjukanmäls för att de måste vara förkläde åt mamma hos tandläkaren och sedan redogöra för pappsen.


    Om man inte klarar av att hålla två tankar i luften samtidigt -att det är möjligt att både respektera religionsfrihet OCH arbeta mot förtryckande strukturer är man inte bättre än dem man säger sig vilja förändra (och då kan man dessutom fundera hur det är med intelligensen som din kompis KlantSmurfen menar är så mycket större hos den som inte är religiös).

    Att förtrycka någon genom att förvägra henne rätten att klä sig som hon vill för att någon annan tvingas klä sig så är inte mer rätt bara för att man menar sig ha ett ädelt motiv. Men gillar man inte att leva i en demokrati är ju begränsningar av individers valfrihet en bra grej...
  • Anonym (Io)
    pyssel skrev 2020-07-31 17:03:05 följande:

    Vem anser du ha rätten att utöva tvånget i förskolan och grundskolan, vh eller skolan? Om du nu ska försöka visa prov på att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Du resonerar som om det är okomplicerade och vattentäta skott mellan religionsfrihet, barns övriga rättigheter och föräldrabalken, vilket det inte är. Det är du som behöver bolla dina ädla motiv samtidigt som du hanterar flera rättigheter som konkurrerar och ibland står i rena motsatsförhållanden.


    Jag ser ingen anledning att införa slöjförbud utan anser att vi skall fortsätta arbeta inom de demokratiska ramar vi har, så som sker i Sverige idag. Det är du som vill begränsa kvinnors valfrihet med förbud, alltså är det väl upp till dig att komma med hållbara argument till varför du vill omyndigförklara muslimska kvinnor och deras rätt att klä sig som de vill, och dessutom inskränka deras religionsfrihet.

    Du får förklara varför du anser att du har större rätt att säga hur de skall vara klädda än vad de själva har.
  • Anonym (Io)
    EnAnonumius skrev 2020-07-31 17:29:47 följande:

    Okey, jag skall skriva dig på NÄSAN.

    Jag anser att inga religiösa (oavsett religion) och politiska symboler hör hemma i en skola.  Det skall inte direkt och/eller INDIREKT demonteras vilken religion man utövar.

    I skolan är man där som lärare i första hand, inte som praktiserande för sin religion (oavsett religion). Samma om man är politiskt aktiv för något något parti.

    Så nu har jag svart på din fråga.

    Kan du lägga av att komma med mer s.k "motfrågor" och svara på min fråga, ordentligt nu? Eller är det för jobbigt för dig och du skall fortsätta med att ducka frågor du får med en massa motfrågor?


    Det är svårt att svara på en fråga när man inte förstår vad den andre ser som ett så stort problem. Nu vet jag varför du undrar.

    Jag anser att det är att tilltro barn alltför lite om man tror att de inte klarar av att skilja på person och sak. Jag ser hellre att barn möter lärare som är öppet homosexuella med regnbågsarmband, muslimska kvinnor med slöja, moderater med m-pins på kavajslaget osv osv och att barnen lär sig se att människor är mer än bara en yta som ser annorlunda ut än de själva. Hur skall de annars klara sig i samhället? Det är när man aldrig möter oliktänkande som allt som inte känns hemmavant blir skrämmande.

    Den beslöjade kvinnans kunskap blir inte sämre och slöjan hindrar heller inte barnens inlärningsförmåga så länge de inte hemifrån fått itutat att muslimer är sämre människor och att de inte skall lyssna på henne som är utövande troende. På samma sätt som halsbandskorset eller m-pin:en inte är ett hinder för förmedlande av den kunskap som läraren besitter.

    Men eftersom det är en viktig fråga för dig om symbolfria miljöer i skolan blir jag uppriktigt nyfiken: hur många gånger har du gått till rektor för att kräva att en kristen lärare tar av sig sitt halsbandskors, eller att en politiskt aktiv lärare tar av sig sin parti-pin? Det är ju i svensk skola mycket mer förekommande än en lärare med slöja.
  • Anonym (Io)
    pyssel skrev 2020-07-31 18:44:39 följande:

    Nu är det förskola och grundskola jag pratar om. (Och vissa arbetsgivare, men det bryr jag mig mindre om än ett vettigt barnperspektiv). Men du anser då, för att använda din egen retorik och i linje med bortgifte av barn, att detta är kvinnor. Inte så konstigt att du ger stöd för slöja på barn med en sådan barnsyn och sexualisering av barn. Usch, vad obehagligt.

    Sedan får du gärna förklara hur jag "ömmar för män" [mer än kvinnor] och vad du motsätter dig i att jag inte tycker att barn - som är pojkar - ska åläggas av släkten att vara förövare mot sina systrar och kusiner.


    Så kvinnorna som arbetar i förskola och skola anser du vara barn? De skulle ju också innefattas av ett förbjud att bära slöja i skol-/förskolemiljö.

    Frågan som TS lyft och som vi diskuterar i tråden är om bruket av slöja skall förbjudas för alla slöjbärare, har du inte fattat det ännu så är det ett direkt bevis att KlunsSmurfens favoritlänkar inte stämmer (sorry KlunsSmurfen nu blev du väl ledsen i ögat kan jag tro). Vill du enbart diskutera små barn klädda i slöja bör du nog starta en egen tråd.
  • Anonym (Io)
    EnAnonumius skrev 2020-07-31 19:34:36 följande:

    Vadå ser som ett stort problem.

    Jag har aldrig skrivit att det var ett "problem".

    Jag bara vände på din fråga, jag skrev aldrig huruvida det var ett problem eller inte.

    Så nästa gång du svar skippa påståenden du saknar underlag för att hävda.  Eller tolka in något som inte finns att tolka in.VIlka fördomar du pumpar på med.. "Moderater med m-pins på kavajslaget".  Varför utgår du från att moderater skulle vara "kostym-nissar/-nissor" eller att HGBTQ-folet skulle gå med "rengbågsarmband och andra stereotypa utlåtanden du har. Vad är poängen med detta från din sida? Om du nu skulle ha någon poäng med det.

    Barn kan klara sig i samhället mycket bra utan att få det upptryckt i ansikte i skolan, av lärare med en massa religiösa/politiska. Skolans uppgift är nämligen att lära ut, under så neutralt och objektivt sätt som det är möjligt.Har aldrig hävdat att en beslöjad kvinnas kunskap blir mindre av att hon bär slöja. Så det är märkligt att du ens dra upp det i ett svar analogt till min text, som du citerar.

    Lika lite som en muslimsk kvinna blir mer "kunnig utan slöja".

    Det var inte det som var poängen heller. Då poängen är skolan i sig och det står i skolplanen att skolan skall vara fri från religiösa och politiska budskap i skolmiljön..  Och det är något jag fasthåller är en vettig policy att ha kvar, i Sverige som är ett religionsfrihet och demokratiskt land. Praktiserande och utövande av religion direkt/indirekt skall hållas privat.Ja du hur många lärare har du sprungit på som har "parti-pins" på sig när de är i skolan på daglig basis?

    Jag personligen har inte sett en endaste sådan lärare varken när jag gick i grundskolan eller gymnasiet, skolan eller när min son gick i grundskolan eller gymnasiet.

    Och du jag har heller aldrig sett en endaste lärare ha Davids-stjärnan eller ett kors heller, varken under min grundskolegång eller gymnasiet, eller min sons grundskolegång eller i gymnasiet.. Och du min son är utbildad förskolpedagog.

    Har du sett lärare som springer runt med parti-pins på sin tröja/skjorta/T-shirt? Är det därför du ställer den frågan till mig och tar för givet att det är ett vanligt inslag i skolorna? Eller är du ute efter att försöka hämta några riktigt billiga poäng ut absolut inget? 

    Redan när jag gick i skolan så stod det i skollagen att skolan skall vara fritt från religions och politiskt budskap.

    Förväxla nu inte detta med skolämnet SO, där man lär ut om olika politiska ideologier, och olika religioner.  Utan det handlar om personalen och skolMILJÖN....


    Du må tycka att jag ger stereotypa bilder, men de är tagna ur mitt liv. Ja, jag har mött åtskilliga lärare med religiösa smycken (främst kors), sosserosen-klistermärket på läderportföljen/m-märket på kavajslaget. Vi barn, när jag gick i skolan, visste vilken lärare som var fritidspolitiker och vem som var pingstvän. Ingen av dem försökte någonsin pådyvla oss sina åsikter eller sin tro.

    Nu när mina barn går i förskola/skola möter jag dessutom pedagoger som bär kläder/smycken med regnbågsmotiv, men också slöja. Ingen av de pedagogerna/lärarna har heller på något sätt brutit mot hur de skall undervisa enligt skollagen. För mig är det en rikedom att barnen får möta andra traditioner/åsikter än dem vi i familjen omfattar, men också att de får ett igenkännande i de symboler som även finns hos oss.

    Var tycker du att barn skall få möta människor som lever och tycker på andra sätt än sina familjer?

    Vad tror du ger mest förståelse; att höra en person prata om sitt specifika ämne under en lektion eller att i sin vardag träffa någon som lever som troende/politiskt aktiv/HBTQ-person osv? Och då talar jag inte om att personen skall snacka en massa om vad denne tror/tycker/har för sexuell läggning, utan helt enkelt att få insikt om att också troende/politiskt aktiva osv är vanliga människor precis som en själv.

    Det blir något annat om mötet med HBTQ-personer bara blir en timma med en informatör från RFSL och läraren som sitter i klassrummet aldrig kan nämna att hen lever med en person av samma kön. Eller om mötet med den religiösa människan bara blir ett kort föredrag från företrädare från respektive världsreligion där olikheterna mellan religionerna förklaras och det som är specifikt för just den religion personen företräder presenteras och barnen sedan inte får möjlighet att inse att engelskaläraren är jude och syslöjdsläraren kristen och de lever sida vid sida och respekterar varandra. Eller för all del att lärare inte skulle kunna engagera sig politiskt, eftersom risken är stor för att det kommer ut i skolan att denne är liberal eller vänsterpartist.

    Skolan skall inte lära ut en specifik religion eller politisk riktning, men det betyder inte att vare sig vuxna eller barn måste hänga av sig det som är en del av deras identitet för att vistas där.
  • Anonym (Io)
    pyssel skrev 2020-07-31 19:37:36 följande:

    Har du inte läst trådstarten? Gör det. Återkom när DU fattat. TS kröner ju t.o.m halva innebörden av sin text med ett lite föraktfullt "sära på benen", för att vara riktigt tydlig med sin sexuella moral syn på andra och specifikt hur hon ser på tonårsflickor som inte följer kyskhetsföreskrifter. Hur ska du nu kunna kämpa för stämplade sära-på--benen-Lisa samtidigt i din relativa feminism..?


    Det går alldeles utmärkt att säga att Lisa (så länge hon fyllt femton) skall få ligga med vem hon vill samtidigt som jämnåriga Aisha skall kunna välja att bära sin slöja. Menar du att du är så enkelspårig att du bara kan hålla en tanke/åsikt i huvudet samtidigt?

    Sedan kan du ju säga till när du startat din tråd om slöja på förskolebarn, eftersom det verkar vara det du vill prata om trots att TS har ett annat fokus.
  • Anonym (Io)
    EnAnonumius skrev 2020-07-31 19:46:46 följande:

    Läs om hennes text, reflektera en smula på vad hon faktiskt skriver. pyssel har aldrig hävdat att vuxna kvinnor som jobbar på förskolan skulle vara barn. Vad får du det ifrån?

    Hon frågade dig mycket ENKELT, citerar pyssels fråga.

    "Men du anser då, för att använda din egen retorik och i linje med bortgifte av barn, att detta är kvinnor. "

    Vem skulle anse att en flicka som går i förskola och/eller grundskolan skulle räknas som kvinnor? För det är väldigt vanligt med barngiftemål i många muslimska länder.

    Special instruktioner  till "Anonym(Io)", och "Anonym(kvinna)" ,

    jag skrev "många" så förväxla det INTE med "alla"


    Läs igenom vad jag skriver, reflektera en smula på vad jag faktiskt skriver, så kanske till och med du förstår.

    Specialinstruktion till EnAnonumius: TS lyfter frågan om slöjförbud för kvinnor (och flickor som är gamla nog att ha sex), det är den frågan vi diskuterar i tråden.
  • Anonym (Io)
    Anonym (Kvinna) skrev 2020-07-31 21:54:58 följande:

    Habibti vad jag älskar dig just nu. Tack för att du förstår och inte försöker misstolka med mening.


    Det är just detta med att tolka allt illvilligt bara för att det uttalas av en person med en tro som blir så tråkigt i trådar som denna. Den som hela tiden diskuterar med ett utifrån-perspektiv och inte har en förståelse för trosaspekten för en religiös person är ohjälpligt en analfabet och har denne då inte heller självinsikt nog att inse den bristen så blir det snabbt väldigt polariserat och man pratar om varandra.

    Men, jag får ändå säga att det här har roat mig lite. Vilka är det som hela tiden hackar och missförstår dig: En liten religionsfobiker som tror sig vara smart för att hen hittat länkar på nätet, en hjälpare som skall bestämma över andra eftersom de inte förstår sitt eget bästa och en aggressiv typ som nog tullat för hårt på bag-in-boxen. :D
  • Anonym (Io)
    pyssel skrev 2020-07-31 22:45:37 följande:

    Säger hon som inte ens arbetar inom fältet. Den stolta mön som tror hon skyddar muslimska kvinnor och flickor. Så sorgligt att se att du är den aningslösa upprätthållaren av förtryck. Lite som när socialsekreterare "lärdes upp" av salafisters statsfinansierade skrift "Förstå islam" att acceptera att mannen förde talan, kvinnan tyst, i något så viktigt som misstanke om våld, förtryck, barnavårdsärenden.. Gräsligt, men så var det. Den låg på varenda offentlig förvaltning. Det var många kvinnor och barn som fick hjälp då. Nä, tyvärr fick de inte det. Välvilja parat med rädsla för anklagelser om främlingsfientlighet har understött så mkt kvinno- och barnmisshandel genom åren. Institutioner som ska ge vård, stöd, hjälp har medverkat i aktiva övergrepp som oskuldskontroller, undfallenhet vid könsstympning och följsamhet att styra lek, undanta elever från utflykter, idrott. Du må fortsätta tro att det är något kall eller någon befrielse som är utgångspunkten, men då bedrar du dig kraftigt. I santliga yrken jag varit är man ålagd att agera vid brott mot eller misstanke om brott mot barn eller oro för att någon annan i hemmet far illa. Jag hoppas att du har något helt annat jobb där du kan välja att underblåsa barn- och kvinnoförtryck.

    Varför tycker du att man ser var min lojalitet ligger och att jag ömmar för män, för att jag inte tycker att pojkar ska åläggas av släkten att bli förövare? Tycker du att pojkar ska fostras till förövare och plåga kvinnor?


    Varför startar du inte en egen tråd om dem som förtrycks och vad som behöver göras för att hjälpa i den situationen? Där kan vi diskutera förskolebarn med slöja och småpojkar som sätts att bevaka sina systrar och mödrar. I den här tråden är frågeställningen hur de som säger sig stå för kvinnors rättigheter kan stödja ett förslag om att förbjuda slöjan för alla, dvs även de som själva väljer att ikläda sig den. Kan du inte ge TS den respekten att du diskuterar ämnet i tråden när du väljer att skriva här?

    Så, om du vill vara med och diskutera trådens ämne har jag några frågor till dig:

    TS, och många andra muslimska kvinnor har själva valt att bära slöja. Anser du att deras rätt till sin egen kropp och hur mycket de väljer att visa/dölja skall offras för att andra slöjbärare blivit tvingade?

    Om slöjförbud införs i skolan, anser du att en behörig lärare som följer läroplanen ska förvägras tjänst i svenska skolor om hon inte är beredd att kasta slöjan?

    Finns det andra grupper som du anser skall kollektivt bestraffas/fråntas en rättighet för att den missbrukas av vissa?

    För övrigt kan jag bara le åt ditt sätt att försöka använda härskartekniker genom att tillskriva mig att vara ung och ogift. En mö var det allt länge sedan jag var!
Svar på tråden Förbjuda slöja?