Inlägg från: Anonym (Io) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Io)

    Förbjuda slöja?

    pyssel skrev 2020-08-01 21:12:38 följande:

    1. TS är ingen tonårsflicka. Har du glömt vad du själv skrev?

    2. Haha, bra försök du. Jag frågade hur du ställer dig till förbud mot niqab eftersom bestämmanderätten är det du stöder din tes på, inte mängden tyg. Då kontrar du med om jag sett skolelever med det. Kunde du inte läsa att innebörden var ett nej? Frågan kvarstår.

    3-7 kunde du alltså inte bemöta. Jag undrar om du har erfarenhet hur den sociala kontrollen sköts och av hur folk "samarbetar" och anger varandra? Det är nu flera år sedan vi helt fick sluta med lokala tolkar och övergå till telefontolk endast, i alla kommunens verksamheter, dessutom från en helt annan landsända. Och du vill ha in de religiösa ledarna i skolan att utsätta elever. Du har inte ens reflekterat över hur det blir när auktoriteter får en fråga om synen på homosexualitet av elev x som är sugen på debatt, och tysta och hemliga eleverna y och z blir förnedrade av den vuxnes svar och andra homofoba elever, religiösa och icke-religiösa, får uppbackning från den vuxne inbjuden ledaren att äcklas, att häckla, att i det minsta peka ut synden. Jag tror du är mest aningslös, inte att du verkligen vill barn så illa som du ger sken av. Det är alltså en väsentlig skillnad på att ge religiösa ledare en plattform i skolan än att elever leker journalister, även om jag anser att religionsundervisningen och barn har litet utbyte av det sista.

    8. Igen en egen liten förvrängning av det jag skrev: Små barn, eller hur? Vuxna behöver inte vara igenkända som mamma av barnet för att få med sig större barn heller. Omaskerade, illvilliga människor får t.o.m med sig barn i andra sammanhang, som ett litet förtydligande, om du är helt obekant med sådant också. Men försök du blanda bort korten igen, du underblåsare av HRV och odemokratiska parallellsamhällen där kvinnor och barn är de stora förlorarna. Men det är öppenhet för dig att inte ta hedersdebatten.

    Gissar att det var tufft för dig när Kaplan fick gå.


    Ju mer du skriver desto mer övertygar du om att du inte alls arbetar med HRV utan bara valt att låtsas göra det för att vinna legitimitet hos andra slöjmotståndare här i tråden. Det låter ju bättre att säga att du vill ha slöjförbud av omsorg av utsatta än att du bara vill hitta sätt att angripa religiösa människor.

    TS har med säkerhet varit en tonårsflicka och kan nog berätta om hur hon skulle ha känt sig om hon som femtonåring tvingats klä sig på ett sätt där hon visade mer av sin kropp än hon var bekväm med. Att du inte tillskriver hennes erfarenheter (och andra kvinnors i tråden) något värde visar ganska tydligt att det är en annan agenda än att stå upp mot förtryck som du representerar.

    Att du inte klarar av att läsa det inlägg jag hänvisade till där jag lyft just de frågor du skrev om i nr 3-7 är inget jag kan göra något åt.

    Vad gäller att någon skulle kunna komma och föra bort ett barn från skolan så brukar skolan få information om en hotbild föreligger, och ett skolbarn lär ha förmåga att identifiera sin slöjbeklädda mamma. Att du inte har tilltro till skolbarns förmåga att känna igen sina föräldrar och att de skulle följa en maskerad person som kommer in på skolan får en ju i alla fall att hoppas att du inte är förälder.

    Och din sista lilla känga om MP. Nej, jag röstar inte på dem men ser hellre att folk tror att jag är miljöpartist än att mina åsikter för andras tankar till främlingsfientliga partier.
  • Anonym (Io)
    pyssel skrev 2020-08-01 21:12:38 följande:

    2. Haha, bra försök du. Jag frågade hur du ställer dig till förbud mot niqab eftersom bestämmanderätten är det du stöder din tes på, inte mängden tyg. Då kontrar du med om jag sett skolelever med det. Kunde du inte läsa att innebörden var ett nej? Frågan kvarstår.


    Missade ju denna!

    Du tycker alltså att det är fruktbart att slåss mot väderkvarnar i och med att du vill ha ett förbud på grund av något som du aldrig sett existera?
  • Anonym (Io)
    pyssel skrev 2020-08-01 22:07:04 följande:

    Nej jag frågade hur du ställer dig till det, mtp att du bygger din tes på självbestämmande över religiösa kläder. Är frågan för svår?


    Varför diskutera något som varken du eller jag sett förekommer i en tråd som handlar om frågan om förbud mot bruket av slöja (hijab)?

    Menar du att tonårsflickor skall förbjudas att bära slöja i skolan för att det teoretiskt sett skulle kunna komma en flicka som klär sig i niqab eller burka?
  • Anonym (Io)
    pyssel skrev 2020-08-01 22:44:13 följande:

    Vad är det för ny omskrivning? Nej, för att jag är för en konfessionsfri skola, för 15e gången. Varför svarar du inte på frågan?


    Jag svara inte på frågan eftersom jag anser den vara en icke-fråga i nuläget då ingen skolelev har rapporterats klä sig så. Ämnet i tråden är slöjförbud, vill du diskutera andra frågor är det bättre att du starta en tråd om det du brinner för.

    Så en konfessionsfri skola innebär för dig att de religiösa personer som går i skolan eller arbetar där skall förvägras rätten att kunna bära sin religiösa identitet där? Ja, det var ju ett nyskapande sätt att se på det. Normalt sett handlar det annars om att skolan inte skall utsätta någon elev för otillbörlig religiös påverkan, inte att de skall tvinga eleverna att släppa sin religiösa identitet under tiden de är ålagda att vara i skolan.

    Enligt WHO är existentiell hälsa ett av fyra viktiga områden för att må bra. Många finner tröst och livsmening i sin tro. Vad tror du det då gör med människors mående att tvingas in i din form av konfessionsfri skola?

    Dessutom, tror du att religiös identitet bara är en slöja eller ett halsband att ta av sig? Hur skall du kunna få en konfessionsfri skola enligt din definition så länge som religiösa människor vistas där?
  • Anonym (Io)
    EnAnonumius skrev 2020-08-01 23:45:34 följande:

    Oj varför ljuger du?


    Förlåt, du har förstås ingen själ. En känslig person får jag väl säga istället då, som tyckte att mitt svar till dig var skäll.

    Som sagt, eftersom du själv beter sig som du gör i vart och vartannat inlägg så trodde jag inte att du skulle uppleva att mitt svar till dig var skällsord.
  • Anonym (Io)
    pyssel skrev 2020-08-02 00:51:41 följande:

    Nä nu skojar du? Du utger dig för att ha erfarenhet av detta genom dem du möter och "tar hand om efter dåligt bemötande", och så har du ingen koll? Fast du försöker tillrättavisa mig om termen slöja? Ett hypotetiskt slöjförbud, som TS handlar om, inkluderar givetvis inte bara hijaben. Så frågan kvarstår, tycker du att niqabbärare ska "tvingas visa mer av sin kropp än de är bekväma med" och "tvingas släppa sin religiösa identitet" om det blir ett slöjförbud, t.ex hos vissa arbetsgivare, av neutralitetsskäl?

    Det är inte särskilt nyskapande. Sedan 2004 i Frankrike.

    Jag får helt enkelt dra slutsatsen att du helt saknar både litterär kunskap och praktisk erfarenhet om hur HRV inverkar på existentiell hälsa. Läs om det hos WHO. De olika slöjorna klarar du att googla själv.


    Tja, om det skulle bli ett slöjförbud så skulle ju den som bär niqab eller burka omfattas, eller hur? Skulle de inte göra det vore det för att de plaggen av någon anledning hade undantagits och skulle du göra den skrivningen i ett lagförslag så, ja då skulle vi med säkerhet behöva diskutera tonårsflickor i grundskolan klädda i hijab/burka eftersom det skulle bli det möjliga valet för en flicka med hijab som inte ville klä sig så hon passar i din konfessionsfria skola.

    Återigen, du verkar vara helt ok med att flickor/kvinnor som frivilligt väljer att klä sig i slöja får sina rättigheter beskurna. De har i dina ögon mindre värde för att de inte gör, tycker och tänker som du. Som en välgörenhetskärring som kräver att de stackas oupplysta vildarna skall klä sig som västerlänningar för att de skall få del av dina allmosor.
  • Anonym (Io)
    EnAnonumius skrev 2020-08-02 00:31:00 följande:

    Varför ljuger du? Jag har aldrig hävdat att ditt svar var skäll till mig.

    Så varför ljuger du?Du gillar visst att ljuga va?

    Och du om du väljer att upprepa lögnen så kommer det fortfarande att var just en lögn.


    Hahaha! Som en mask på en krok, försöker vrida sig men är ohjälpligt fast.
  • Anonym (Io)
    pyssel skrev 2020-08-02 07:48:20 följande:

    Vad är det du inte förstår. Det du inte vill kommentera ÄR slöjor. Bilda dig.

    Återigen, du är okunnig om hur utbredd den tvingande klädseln för minderåriga flickor är. Lägg ner din ad hominem om "mindre värda" och det vidriga kulturrelativistiska utbrottet du fick nu à la 90-tal. Det är du och dina gelikar som går förtryckarnas ärende. Det är därför du aldrig fått inblick. Ni har gjort enorm skada och fortsätter göra det. Men det är inte kört än, du kan gå till litteraturen som kartlägger HRV.

    Du kan visst inte bestämma dig för om det handlar om mig eller någon inbillad befrielsefront. Du beter dig ju helt jävla desperat och blir fullständigt rabiat för att det finns en opinion för en konfessionsfri skola värd namnet. Bete dig, "välgörenhetskärring", eller hur du nu ville tilltalas.


    Om nu det franska förbudet är så bra, varför ökar antalet muslimska friskolor i Frankrike?

    Om ett förbud skulle införas i grundskolan, tror du verkligen att de som lever i familjer som omfattas av en hederskultur blir befriade då? Tror du att tjejerna får det lättare, tror du att bröderna slipper ha koll på sina systrar?

    Och om utbildning är en väg till större frihet, varför vill du då göra det svårare för flickorna som självvalt eller inte bär slöja att kunna delta och tillgodogöra sig undervisningen? För du tror väl inte på allvar att det går att hålla fullt fokus på studierna om man känner obehag i den miljö man vistas antingen för att man känner sig utsatt som tvingas visa mer av sig själv än man vill eller för att man nu måste jobba ännu hårdare för att visa familjen att man inte gör något som skulle skada hedern.
  • Anonym (Io)
    pyssel skrev 2020-08-02 10:29:10 följande:

    För att religiösa fanatiker hittar kryphål att kontrollera flickor. Det är förstås inte pga barnen det ökar. Detta är en konflikt i det franska skolväsendet, och en brist med lång tradition, att det i helt privata skolor där lärarna inte får lön från staten, inte ens finns särskilda krav på utbildning hos "lärarna".

    Hedersrelaterat våld och förtryck är däremot välkänt som problem som försvårar för elever att klara studierna och ha en god mental hälsa.

    Det finns inga belägg för att flickor då måste "jobba ännu hårdare för att visa familjen att man inte gör något som skulle skada hedern". Du uttrycker dig som att dina spekulationer är fakta.


    Sarkozys parti ser positivt på privata alternativ, det är en fråga de driver av politiska skäl. Så att kalla det kryphål är inte korrekt, det är en fullt godkänd skolform i landet.

    Att resultatet i Franska skolor ser ut som det gör är en frukt av det skolsystem de har, där f.ö. även hemskolning tillåts (också det ett alternativ för den som inte vill följa förbudet). De flickor vars familjer inte accepterar slöjförbudet riskerar alltså att få en sämre och mindre objektiv utbildning än om de kunnat delta i den vanliga skolan klädda i sina slöjor. Är det ett positivt resultat tycker du?

    Frankrikes sätt att se på en konfessionsfri skola är också att ingen religionsundervisning sker i skolan. Barnen får ingen kunskap om andra religioner än den deras föräldrar kanske beslutar att de skall undervisas i på fritiden, men ges heller ingen möjlighet att lära sig analysera och se kritiskt på religion utan de barn och ungdomar som får religiös undervisning får den enbart av dem som föräldrarna anlitar för ändamålet. Om det är den franska modellen du önskar kanske vi skall anamma det också?

    Nej, eftersom våra skolsystem ser så olika ut går det inte självklart att applicera det franska slöjförbudet på svenska förhållanden. Vi har varken hemskolning eller skolor som inte står under skolinspektionens granskning, så de som i Frankrike satt sina barn i andra skolformer skulle här vara tvungna att agera på andra sätt.

    Du svarade inte på om du tror att ett slöjförbud i sak kommer åt det hedersrelaterad våldet. Slutar familjer kontrollera flickorna om de inte får bära slöja i skolan? Tror du att de familjer som lever enligt en hederskultur blir mer eller mindre benägna att ta del av samhällets försök att förändra deras åsikter om deras rättigheter beskärs? Tror du på allvar att hedersproblematiken verkligen blir mindre genom ett slöjförbud eller är det bara en signalpolitik, för att visa makt och statuera exempel mot religiösa människor?
  • Anonym (Io)
    Sven19 skrev 2020-08-02 12:17:59 följande:

    Ja tror att det kommer bli bra. Många föräldrar och äldre anhöriga förstår att barnen behöver gå i skolan och att det är viktigare än att ha slöja på sig de timmar barnet är i skolan.

    Det kommet säker bli ett tufft första första år men sen kommer det vara helt normal att slöja är något man kan ha på sig på fritiden.


    Eftersom religiös tro inte är en mask man tar på och av tror jag inte att det är så enkelt som du skriver.

    Men eftersom det i nuläget inte finns någon politisk majoritet i riksdagen för ett slöjförbud är det ju en hypotetisk fråga.
Svar på tråden Förbjuda slöja?