• Anonym (Io)

    Förbjuda slöja?

    oanonym skrev 2020-07-29 13:12:51 följande:

    Ingen får bestämma helt över sina kroppar. Startar jag en religion som säger att barn ska gå naken i skolan så kommer jag att få problem att genomföra det.

    Så frågan är var gränsen ska gå för vad vi anser är förtryck. Slöjan i sig är inte problemet. Problemet är att det finns misstanke om att tjejer blir tvungna att bära slöja. Och då inte bara i några enstaka familjer.


    Om du skickar barn nakna till skolan ses det som förargelseväckande eller anstötligt beteende. Jag tror att det är få som tar anstöt av en sedesamt klädd flicka.

    Med din retorik finns det mycket som skall förbjudas. Det finns ungar som tvingas till idrottsföreningar mot sin vilja, skall all organiserad sport förbjudas? Det finns barn som tvingas att plugga hela sin fritid fast de inte har ambitionen att läsa på högskola, skall skolarbete förbjudas? Eller tjejer som tvingas till sex av sina pojkvänner, skall förhållanden förbjudas?

    Rimligare är väl, i fråga om slöjanvändande, att arbeta för att stärka flickornas självkänsla och ge dem redskapen att göra egna, reflekterade val (och respektera dem oavsett hur de sedan väljer). Och de valen görs troligare om de får möjlighet att delta i samhället än om de knuffas tillbaka in i kontrollerande föräldrars våld pga religionsfobiker.
  • Anonym (Io)
    pyssel skrev 2020-07-29 13:57:09 följande:

    Hur menar du att de "knuffas tillbaka in i kontrollerande föräldrars våld"? När det förhåller sig så lever flickan redan under "kontrollerande föräldrars våld". Det är per definition redan ett faktum för den som lever med slöjtvång. Menar du att det blir lagom mkt våld och kontroll om samhället håller sig utanför, istället för mer våld och kontroll? (Vilket det inte ens finns belägg för).


    Om bruket av slöja förbjuds kommer med säkerhet en hel del av de som anser slöjan vara viktig att hålla sina döttrar/hustrur/systrar/mödrar hemma, och på så sätt har vi effektivt hjälpt till att isolera flickorna/kvinnorna från de sammanhang där de kunde få möta oliktänkande.
  • Anonym (Io)
    oanonym skrev 2020-07-29 13:56:39 följande:

    Jo, jag vet vad det innebär att skicka barn nakna till skolan. Min poäng var att argumentet om religionsfrihet inte övertrumfar alla andra lagar.

    Jag har inte sagt att något ska förbjudads, jag har bara förklarat var jag anser problemet ligger. Men ja, om det skulle uppdagas att det blev väldigt vanligt att folk tvingade sina barn att idrotta mot sin vilja så skulle vi diskutera detta. Så i sak har du rätt där. Tänk en idrottsförening/familj som hotar med stryk och helvetet om barn inte lyder. 


    Men, är det så vanligt att flickor inte väljer själva utan tvingas bära slöja då? Vet du det, eller är det bara vad du antar utifrån din egen syn på religion?

    Och om vi skulle ta hela Sveriges befolkning, vet vi med säkerhet att det är mer vanligt att flickor tvingas bära slöja än att barn tvingas till idrottsaktiviteter de inte vill delta i? Muslimer

    är ju ändå en minoritet, och idrottar gör folk från alla samhällsgrupper.

    Problemet med de här frågorna är när de som vill befria någon annan inte frågat om de vill bli befriade och att den moderna västerlänningen inte först tar itu med sin egen byk av exempelvis kroppsideal som driver unga och äldre människor in i ätstörningar mm utan väljer att rikta sin energi till en liten minoritet i vårt land. Det blir mer en form av rasism än solidarisk aktivism.
  • Anonym (Io)
    pyssel skrev 2020-07-29 19:27:32 följande:

    Märkligt resonemang. Är det ditt starkaste skäl? Det är betydligt sämre skäl än att vara djupt religiös och hävda de skälen. Exempel från verkligheten: Kvinnor slutade inte gå på SFI för att männen förbjöds parkera bilen framför ingången eller rakt upp i cykelställen och sedan gå ända in i klassrummet och kontrollera. MEN: jag anser också att SFI ska vara ett tvångsmedel, likväl som en språkundervisning. SFI för att få lyfta bidrag, vilket motverkar att någon blir tvingad från andra hållet att stanna hemma.

    Utbildning sker löpande för polis, socialtjänst och skolor så det både ska slås larm i tid, utredas på rätt sätt och sättas in åtgärder vid HRV. Men det är under utveckling och okunskapen och rädslorna för att kränka är fortfarande ganska stor hos vissa. Det är dock ingen skillnad på anmälningsplikten vid nekad skolgång om en konfessionsfri skola på riktigt skulle bli verklighet. Varför tror du det?


    Så, du tycker att vuxna kvinnor inte är kapabla att ta egna beslut? Och att om slöjförbud införs skall vi motverka att de nyanlända slöjbärande kvinnorna stannar hemma från sfi på grund av det skall de straffas. Frääääscht!

    Gissar att Jimmy har din röst...
  • Anonym (Io)
    pyssel skrev 2020-07-29 20:11:47 följande:

    Jag skrev inte det du påstod om vuxna kvinnor, slöja och SFI. Fräääässcht att du ljuger. Jag gav dig ett exempel på hur HRV ser ut på SFI här.

    Haha. Definitivt inte. Jag är SD:s absolut sista anhängare och högljudd offentlig motståndare.

    SD. Över. Min. Döda. Kropp.

    Men du bekräftade just den vridna MP-feminismens solidaritet med förtryckarna. SD är f.ö helt ointresserade av hedersfrågor, det vet alla vi som faktiskt arbetar med frågorna och inte sitter hemma och gissar. SD drar lite i frågan för att Hampuz som kör en sänkt Volvo då tycker att "jo det där håller jag också med om".


    Det är ignoransen hos sådana som dig som får kvinnor att inte söka hjälp eftersom de då får höra att deras tro är roten till allt ont. Jag har mött många kvinnor som berättar om hur de religionsfientliga attityderna som ex.vis du uppvisar här i tråden fått dem att stanna i dåliga förhållanden för att den hjälp de hoppats på visat sig vara ett annat förtryck -påtryckningarna att deras tro bara förstör för dem.

    Den som inte har insikt i att många människor finner mening, tröst osv i sin tro beter sig så ignorant som du och spelar på så sätt främlingsfientliga grupper i händerna, även om du säger dig vara emot dem.

    Ett samhälle som vill begränsa sina medborgare och tar till klädförbud står på ett sluttande plan, oavsett om det handlar om att tvinga någon att klä sig i eller förbjuda någon att bära ett visst plagg -det är bara två sidor av samma mynt.
  • Anonym (Io)
    pyssel skrev 2020-07-30 07:49:33 följande:

    Nej det är ni, totalt okunniga om HRV och som drar SD-kortet som en löjlig slogan vid varje diskussion, som spelar just SD i händerna. SD är ointresserade av människor utsatta för HRV, det hade du vetat om du var insatt i problematiken. De kulturrelativistiska perspektiv du så bekvämt intar är den "fredlige", ignorante, nyfikne kolonisatörens. Förklara gärna hur jag är främlingsfientlig. Vilket totalt skitsnack och gammal unken propaganda du kommer dragande med.

    Usch så otroligt fult av dig att försöka blanda bort korten med ännu ett påhitt om avsaknad av insikter om mening och tröst i tro. Har du fler lögner på lager?

    Det är inga misshandlade människor som vänt sig till mig eller andra som får stå till svars för sin tro eller beskylls för sin utsatthet, varken pga religion eller val av partner. Vad är det för märkliga organisationer och hjälporgan som verkar där du arbetar med HRV?


    Så fint att du är så säker på din egen förträfflighet samtidigt som du i ett antal inlägg visat sin oförmåga till förståelse för troende människor. Hade du haft en insikt om religionens betydelse skulle du tex inte bemött TS som du gjort och likställt hennes förmåga att välja att bära slöja med personer som lever i sekter. Otroligt respektlös kommentar.

    Kolonisatörer var de som tvingade på andra kulturer sin egen för att de ansåg den vara bättre och att de stackars vildarna inte förstod sitt eget bästa. Just som du och övriga slöjmotståndare i tråden gör när ni anser att kvinnor inte skulle kunna tänka sig att välja att bära slöja och att ni därför befriar alla med ett slöjförbud. På vilket sätt är slöjförbudet mer rätt än slöjtvånget? Båda säger att bäraren inte är kapabel att välja själv utan någon annan måste göra det.

    Det är inte slöjan som är problemet med det hedersrelaterade våldet. Precis som det inte är den utmanande klädseln på den svenska tonårstjejen som är problemet när hennes kille misshandlar och kontrollerar henne. Det handlar om mäns våld mot kvinnor. Fokusera på att bekämpa det istället för att ge dig på kvinnorna du också.
  • Anonym (Io)
    pyssel skrev 2020-07-30 08:43:00 följande:

    Sekter handlar om övertygelse och grupptryck. Kollektivet över individen, så som det är vid HRV, vilket var sambandet.

    Din klädjämförelse håller inte. Det finns inga föreskrifter att kontrollera sin svenska tonåriga flickvän som stöds av kollektivet. Jaha ja, du är en sådan som motsätter dig att HRV-begreppet är specifikt, definierat och beforskat, och en egen del i ViNR. Ja det har ju vi hört förr, vi som jobbar med HRV - Ett massivt motstånd från er. För egen del så arbetar jag med ViNR, där HRV är en av delarna men också går utöver "nära relation", men tack för omtanken.

    Jag undrar fortfarande vad det är för organisationer som gör att du får ta hand om kvinnorna efter klåparna gjort sitt felaktiga jobb?


    Fast TS har inte uttryckt att hon iklär sig slöjan på grund av att andra tvingar henne, så varför drar du parallellen till sekter om henne om du nu har förstånd nog att inse att det är skillnad på att göra ett medvetet eget val och att vara indragen i en sekt? Inser du inte själv hur kränkande den jämförelsen är för en troende person så har du bevisat att du är ignorant, okunnig och dömande och därmed driven av en agenda som inte är så altruistiskt hjälpande som du vill ge sken av.

    De flickor/kvinnor jag mött har hört sig för hos ex.vis skolkurator, distriktssköterska eller kvinnojour, men när frågorna direkt handlar om att slöjan ju självklart måste vara påtvingad med undermeningen att ingen frivilligt klär sig i slöja har de inte känt sig bekväma med att fortsätta kontakterna.
  • Anonym (Io)
    Anonym (Kvinna) skrev 2020-07-31 14:54:47 följande:

    Du förstår inte skillnaden mellan att inte få som man vill och att inte kunna gå ut utan att riskera böter? Dvs helt omöjligt att kunna jobba utan slöja på. Väldigt konstigt isåfall om du inte ser skillnaden.

    Fördomarna kan du behålla eller köra upp någonstans, jag föddes inte för att bevisa någonting för dig. Och att du nämner just fördomarna bevisar ytterligare att det faktiskt inte är slöjan det är problem med utan det faktum att det är kopplat till Islam och muslimer.


    Det är sorgligt att se hur du blir bemött, TS, och jag imponeras av att du fortsätter stå upp för dig själv och dina val. Jag tror dock tyvärr inte att du kommer att möta någon förståelse oavsett hur väl du förklarar. I trådar om religiösa frågor samlas alltid ett gäng religionsfobiker för att häckla dem som har en tro. De tror alltid att de vet mer än dem som själva bekänner sig till en tro, och får de inte som de vill kan de alltid dra till med att du är lite dum i huvudet om du tror.

    Jag är själv inte muslim, men kan se att många av de muslimska kvinnor jag möter skulle få svårt att kunna arbeta och studera om slöjförbud infördes. För mig är ett samhälle som sätter upp förbud om människors val av kläder ett samhälle som öppnar dörren för att förbjuda och inskränka individens rättigheter. Vi vore inte bättre än totalitära stater där kvinnor tvingas bära slöja om vi här skulle förbjuda den.
  • Anonym (Io)
    pyssel skrev 2020-07-31 16:05:00 följande:

    Och här har vi den kulturrelativistiska sköldmön igen som stöder radikalisering av 4-åringar. Du har sett alldeles för lite lidande under radikal religion, oavsett sort, det framgår. Man är inte utsatt för rasism för att arbetsgivare har en neutralitetspolicy eller flickor får slippa förtryck i grundskolan, och Komvuxelever och pojkar därmed får ETT uppdrag färre: Kontrollera slöjbärandet.


    Hahaha, så förvånande att du tog åt dig så hårt av det jag skrev. Det var visst väldigt ömma tår jag klev på hos den självutnämnda räddaren av kvinnor från andra kulturer som inte förstår sitt eget bästa och därför behöver skyddas från sina egna val genom ett slöjförbud.

    Slöjförbud i skolan betyder alltså att en muslimsk slöjbärande kvinna inte kan arbeta i skolmiljö. Är hennes kunskaper i de ämnen hon undervisar verkligen värdelösa bara för att hon bär slöja? Eller den som vill arbeta inom förskola, är hennes förmåga att arbeta pedagogiskt och ge omsorg till barnen avhängig att hon inte har en sjal på huvudet?

    Vad är nästa sak du vill förbjuda? Är det bara religiösa kvinnor du tycker är så dumma att de behöver hjälp så de inte gör felaktiga val eller skall andra också räddas? Skall tex alla giftemål med kvinnor från Ryssland och Thailand förbjudas härnäst? De faller ju ofta offer för misshandlande svenska män, så det nog är bäst att skydda dem genom totalitära förbud istället för att försöka förändra männen -för de är ju obildbara de små stackarna!

    ...att du dessutom lyfter upp som ett argument att pojkar (!!!) skall slippa kontrollera slöjbärande är ju bara ännu ett bevis på vilka du ömmar om.
Svar på tråden Förbjuda slöja?