• Mon 3 Aug 2020 18:25
    4156 visningar
    13 svar
    13
    4156

    Sälja fika, hur mycket i varje förpackning?

    Har alltid bakat och mitt fika är väldigt uppskattat.

    Nu tänkte jag baka och sälja på en loppis.

    Men hur många bullar/kakor är rimligt att ha i varje förpackning och vad är ett rimligt pris?

    Tänkte baka:

    Kanelbullar

    Kärleksmums/Mockarutor

    Silviakaka

    Morotskaka

    Hallongrottor

    Chokladsnitt

    Drömmar

  • Svar på tråden Sälja fika, hur mycket i varje förpackning?
  • Mon 3 Aug 2020 18:42
    #1

    Eftersom det är (antar jag) ett egångstillfälle, så tänker jag inte dra hela haragen om lagar och regler. Jag ser det lite som att du våre skolbarn, de gör ju sånt ibland.

    Mitt tips för prissättning är att du tar priset för ingredienserna per "bulle"+en liten peng för arbetsinsatsen+ett litet påslag, säg 25-30%. Så till exempel: En kanelbulle kostar 1,70 kr att tillverka, enligt min receptdatabas. Det tar ungefär 1 timme i arbetstid om man gör för hand, men då får man ju ut många bullar, i mitt recept 40 stycken. Om man tar en liten symbolisk summa om 70 kronor i timmen så blir det 1,75 kr per bulle. Ett litet påslag om 30% blir 4,48kr/bulle i slutpris. Sedan kan du ju avrunda lite åt något håll för att få jämna kronor. Några öre för förpackningarna också, beroened på förpackning så klart.

    Vad gäller mängd så tänker jag att du kan ha lite olika förpackningar. Enstaka, kanske 4, och kanske 10 när det gäller bullar. Småkakor skulle jag sälja fler åt gången. Minst 4 per paket.


    Gamla matvaror i kylen? Först får de päls, sen börjar de morra och SEN går de ut.
  • Mon 3 Aug 2020 18:55
    #2
    Aniiee skrev 2020-08-03 18:42:43 följande:

    Eftersom det är (antar jag) ett egångstillfälle, så tänker jag inte dra hela haragen om lagar och regler. Jag ser det lite som att du våre skolbarn, de gör ju sånt ibland.

    Mitt tips för prissättning är att du tar priset för ingredienserna per "bulle"+en liten peng för arbetsinsatsen+ett litet påslag, säg 25-30%. Så till exempel: En kanelbulle kostar 1,70 kr att tillverka, enligt min receptdatabas. Det tar ungefär 1 timme i arbetstid om man gör för hand, men då får man ju ut många bullar, i mitt recept 40 stycken. Om man tar en liten symbolisk summa om 70 kronor i timmen så blir det 1,75 kr per bulle. Ett litet påslag om 30% blir 4,48kr/bulle i slutpris. Sedan kan du ju avrunda lite åt något håll för att få jämna kronor. Några öre för förpackningarna också, beroened på förpackning så klart.

    Vad gäller mängd så tänker jag att du kan ha lite olika förpackningar. Enstaka, kanske 4, och kanske 10 när det gäller bullar. Småkakor skulle jag sälja fler åt gången. Minst 4 per paket.


    Jag har koll på lagar och regler. Jag säljer inte på regelbunden basis och tänker inte göra det heller. Jag har fått ok från kommunen att sälja vid enstaka tillfällen på t ex loppis utan qtt behöva ha separat kök, kyl/frys etc. Så detta har jag koll på ????

    Okej, tack för tips!

    Känns dock som ett stort jobb att räkna ut kostnad för ingredienser till varje sort? Har du någon privat databas du använder eller finns det på nätet?
  • Mon 3 Aug 2020 19:45
    #3
    Sötsug skrev 2020-08-03 18:55:34 följande:
    Jag har koll på lagar och regler. Jag säljer inte på regelbunden basis och tänker inte göra det heller. Jag har fått ok från kommunen att sälja vid enstaka tillfällen på t ex loppis utan qtt behöva ha separat kök, kyl/frys etc. Så detta har jag koll på ????

    Okej, tack för tips!

    Känns dock som ett stort jobb att räkna ut kostnad för ingredienser till varje sort? Har du någon privat databas du använder eller finns det på nätet?
    Vad bra =)

    Min databas är privat gjord är jag rädd.
    Ett tips för det, det finns ett program som heter Shop n cook. Ladda ner deras pr-version demo och ägna lite tid till att skriva in dina recept där. Det är lite jobb för i början måste man fylla i alla saker för hand, men när man väl fyllt i, exempelvis vetemjöl köps in 2 kg för 12 kronor och 1 deciliter väger 60 gram så behöver man aldrig göra det igen, utan sen räknar programmet ut allt själv.

    Det är tyvärr ett 45 dagars trial enbart, programmet är på engelska, men du kan skriva på svenska, det bryr sig inte, och det smartaste är att ta bort den förprogrammerade databasen, men sen är du all set. 

    Här är en länk http://www.shopncook.com/pro.html#all

    Så här ser det ut:
    Det här är själva huvuddelen, med ett valt recept

    Så här fyller man i ett recept. Som vanligt, alltså.



    Den här sidan kommer upp när man OK.at sitt recept. I början blir det många hål som det är vid min gurka och vitlöksklyfta. Det betyder att programmet inte kände igen måttenheten. På tal om, man måste byta msk till tbsp och tsk till tsp och krm till delar av tsp för den fattar inte svenska mått. Deciliter, gram kg ml cl fixar den.


    När man OKat recept"fixaren" ovan ser det ut så här. Alla rödmarkerade saker är sådant som inte finns i databasen och inte har en prislapp. Jag har markerat chilisåsen och ska lägga till


    Så här ser det ut när man lägger till en vara:


    Ok, nog med förklaringar just nu. Om du vill testa programmet (som jag drönar om för att jag verkligen älskar skiten) och fastnar någonstans, hojta till.
    Gamla matvaror i kylen? Först får de päls, sen börjar de morra och SEN går de ut.
  • Mon 3 Aug 2020 20:33
    #4
    Sötsug skrev 2020-08-03 18:55:34 följande:
    Jag har koll på lagar och regler. Jag säljer inte på regelbunden basis och tänker inte göra det heller. Jag har fått ok från kommunen att sälja vid enstaka tillfällen på t ex loppis utan qtt behöva ha separat kök, kyl/frys etc. Så detta har jag koll på ????

    Okej, tack för tips!

    Känns dock som ett stort jobb att räkna ut kostnad för ingredienser till varje sort? Har du någon privat databas du använder eller finns det på nätet?
    Det är inte kommunen i första hand kanske utan Skatteverket. De vill ha skatt på varenda krona du tjänar, även om det så bara är för att du sålt egenbakade bullar, annars är det olagligt svartjobb.
  • Mon 3 Aug 2020 21:07
    #5

    5 spänn per bulle, 5 bullar för 20 kr.

    15 kr för 4 småkakor.

    Silviakaka,morotskaka och kärleksmums 15 kr/biten.

  • Mon 3 Aug 2020 23:40
    #6
    Mortiscia80 skrev 2020-08-03 20:33:22 följande:

    Det är inte kommunen i första hand kanske utan Skatteverket. De vill ha skatt på varenda krona du tjänar, även om det så bara är för att du sålt egenbakade bullar, annars är det olagligt svartjobb.


    Kommen är väl självklart de första jag kontaktat när jag tänker sälja livsmedel. Där har de sagt att tillstånd inte behövs för enstaka gånger per år.

    Varför ska jag behöva meddela det till Skatteverket i förhand? Det är väl något jag meddelar vid min deklaration, vilket jag såklart kommer göra.
  • Mon 3 Aug 2020 23:40
    #7
    Aniiee skrev 2020-08-03 19:45:12 följande:

    Vad bra =)

    Min databas är privat gjord är jag rädd.

    Ett tips för det, det finns ett program som heter Shop n cook. Ladda ner deras pr-version demo och ägna lite tid till att skriva in dina recept där. Det är lite jobb för i början måste man fylla i alla saker för hand, men när man väl fyllt i, exempelvis vetemjöl köps in 2 kg för 12 kronor och 1 deciliter väger 60 gram så behöver man aldrig göra det igen, utan sen räknar programmet ut allt själv.

    Det är tyvärr ett 45 dagars trial enbart, programmet är på engelska, men du kan skriva på svenska, det bryr sig inte, och det smartaste är att ta bort den förprogrammerade databasen, men sen är du all set. 

    Här är en länk www.shopncook.com/pro.html

    Så här ser det ut:

    Det här är själva huvuddelen, med ett valt recept

    Så här fyller man i ett recept. Som vanligt, alltså.

    Den här sidan kommer upp när man OK.at sitt recept. I början blir det många hål som det är vid min gurka och vitlöksklyfta. Det betyder att programmet inte kände igen måttenheten. På tal om, man måste byta msk till tbsp och tsk till tsp och krm till delar av tsp för den fattar inte svenska mått. Deciliter, gram kg ml cl fixar den.

    När man OKat recept"fixaren" ovan ser det ut så här. Alla rödmarkerade saker är sådant som inte finns i databasen och inte har en prislapp. Jag har markerat chilisåsen och ska lägga till

    Så här ser det ut när man lägger till en vara:

    Ok, nog med förklaringar just nu. Om du vill testa programmet (som jag drönar om för att jag verkligen älskar skiten) och fastnar någonstans, hojta till.


    Tack:)
  • Tue 4 Aug 2020 07:15
    #8
    Sötsug skrev 2020-08-03 23:40:05 följande:
    Kommen är väl självklart de första jag kontaktat när jag tänker sälja livsmedel. Där har de sagt att tillstånd inte behövs för enstaka gånger per år.

    Varför ska jag behöva meddela det till Skatteverket i förhand? Det är väl något jag meddelar vid min deklaration, vilket jag såklart kommer göra.
    Jag skrev inte att du skulle meddela Skv i förhand, naturligtvis kan du inte skatta förrän du vet hur mycket du faktiskt tjänat. Jag menade bara att kommunen inte är de enda som har regler att följa och skrämmande många människor tror att det är ok med svartjobb så länge det är småsummor.
  • Tue 4 Aug 2020 08:21
    #9
    Sötsug skrev 2020-08-03 18:25:35 följande:

    Har alltid bakat och mitt fika är väldigt uppskattat.

    Nu tänkte jag baka och sälja på en loppis.

    Men hur många bullar/kakor är rimligt att ha i varje förpackning och vad är ett rimligt pris?

    Tänkte baka:

    Kanelbullar

    Kärleksmums/Mockarutor

    Silviakaka

    Morotskaka

    Hallongrottor

    Chokladsnitt

    Drömmar


    Kolla vad andra säljer för
  • Tue 4 Aug 2020 08:28
    #10

    Ett rimligt pris tänker jag är en bit lägre än konditoriet tar när man köper och tar med hem. Priset ska täcka ingredienserna och en rimlig timkostnad för arbetet.

    För mig är en halv Silviakaka lagom (om den bakats i vanlig, rund form. Sex bullar. 12 småkakor. Jag hade kunnat köpa mindre förpackningar också, men inte större.

  • Tue 4 Aug 2020 09:32
    #11
    Mortiscia80 skrev 2020-08-04 07:15:26 följande:

    Jag skrev inte att du skulle meddela Skv i förhand, naturligtvis kan du inte skatta förrän du vet hur mycket du faktiskt tjänat. Jag menade bara att kommunen inte är de enda som har regler att följa och skrämmande många människor tror att det är ok med svartjobb så länge det är småsummor.


    Jag skrev att jag har kollat med kommunen och fått ok. Du svarade du att det är väl inte kommunen i första hand utan Skatteverket. Alltså syftade du på att jag borde kollat med Skatteverket. Hur skulle de annars komma i första hand?
  • Tue 4 Aug 2020 09:33
    #12
    Litorina skrev 2020-08-04 08:28:17 följande:

    Ett rimligt pris tänker jag är en bit lägre än konditoriet tar när man köper och tar med hem. Priset ska täcka ingredienserna och en rimlig timkostnad för arbetet.

    För mig är en halv Silviakaka lagom (om den bakats i vanlig, rund form. Sex bullar. 12 småkakor. Jag hade kunnat köpa mindre förpackningar också, men inte större.


    Jag gör alltid Silviakaka i långpanna och skär i rutor. Likaså med kärleksmums och morotskaka.
  • Tue 4 Aug 2020 11:26
    #13
    Sötsug skrev 2020-08-04 09:32:06 följande:
    Jag skrev att jag har kollat med kommunen och fått ok. Du svarade du att det är väl inte kommunen i första hand utan Skatteverket. Alltså syftade du på att jag borde kollat med Skatteverket. Hur skulle de annars komma i första hand?
    Därför att jag tänkte på lagar kring försäljning/tjäna pengar och inte att hantera mat.
Svar på tråden Sälja fika, hur mycket i varje förpackning?