Inlägg från: Anonym (Juli) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Juli)

    Ändra sitt liv genom mindset. Varför gör inte alla det?

    Anonym (Elin) skrev 2020-08-05 07:15:12 följande:

    Vad innebär det?

    Jag har snarare brottats med att jag lägger för stort ansvar på mig själv, att allt dåligt som sker är mitt fel. Bara för att man tar på sig ansvaret för sitt liv så innebär ju inte det att man per automatik blir lugn och harmonisk, eller tar bra beslut.

    Något som jag däremot trorär bra för de flesta är att reflektera mer över sitt liv, vilka val man gör och varför. Vilka val man skulle vilja göra och varför.

    Att vi inte gör det mer beror nog dels på att vi är upptagna av själva livet och dels på ovana. Ibland kan jag tänka att det vore bra om alla nyblivna unga vuxna fick några samtal med terapeut/livscoach för att fundera över vem man är och vill vara och hitta verktyg för att kunna reflektera över sig själv och sina ha slingae i framtiden.


    Håller med. Man måste stå på sig för att göra annat än det förväntade. Jag bryter ett par normer och blir ofta ifrågasatt. Inte så att folk säger att jag gör fel, men de frågar om jag inte snart tänker göra det som är rätt snart. Vore jag inte säker på min sak hade jag helt säkert påverkats. Det är så pass ofta mina livsval kommenteras. Inte otrevligt. Men en ständig påminnelse om att jag gör annorlunda.

    Som svar till TS så gör de flesta så gott de orkar och kan. Psykisk och fysisk ohälsa, olyckor mm drabbar de flesta och man orkar inte alltid kämpa hårdare än att bara ta sig framåt, dag för dag. Se inte ner på de som måste kämpa hårdare än du. Var istället tacksam för de förutsättningar du fått - för jag gissar att du inte lever med tex kronisk värk eller psykisk sjukdom? Det är inte så ovanligt som du tycks tro, det syns inte på någon och långt ifrån alla berättar för andra om det.
  • Anonym (Juli)
    Anonym (Love) skrev 2020-08-09 17:16:58 följande:

    Vilken bullshit. Det handlar även där om inställning. 

    Och ja, jag vet, jag har både provat sorg och cancer senaste året. 

    Tar man cancerdiagnosen tex. Ja, man blir fysiskt sänkt av en tuff cancerbehandling, men det psykiska väljer man helt klart. Man väljer hur man ska se på sin diagnos, sin behandling och sina biverkningar. 

    Och i alla "stödgrupper" mm är det väldigt tydligt vilka som gräver ner sig och vilka som väljer att vara positiv. 


    Det handlar absolut om inställning. Men jag skulle önska lite mer ödmjukhet inför att alla inte har så lätt att hitta den. Jag är en sån som hittar det positiva i det mesta, så jag känner mig inte själv påhoppad. Men jag har närstående som uppenbarligen har en annan psykisk konstruktion.

    Jag är född med positiv grundattityd. Det är inget jag har jobbat mig till. På samma sätt har en del oroliga själar. De har mycket, mycket svårare att vända till ett positivt tankesätt. Var ödmjuk inför deras svårigheter. Att säga åt en med svårmodigt grundpsyke att generellt ändra sin grundattityd är lite som att be dyslektikern att få lätt att läsa. Båda kan träna och bli bättre, men de måste kämpa mycket mer än de flesta andra.

    Vi har alla våra styrkor och svagheter. I ett annat sammanhang kanske de cancersjuka som du säger gräver ner sig klarar sig betydligt bättre än du. Eller så klarar de sig sämre på alla områden och är människor som behöver mycket hjälp genom livet. De finns också och måste också få finnas utan att dömas.
  • Anonym (Juli)
    Anonym (Alla kan) skrev 2020-08-11 06:47:16 följande:

    Man har mycket lättare att hantera eventuell ms om man inte behöver oroa sig för ekonomin och försäkringskassan. Ms är ju dessutom en sjukdom som man ofta kan hantera på olika sätt. ex genom träning så när det handlar om ms så är inställning och val av hög vikt.

    Bryter du benet så hanterar du det på olika sätt. Antingen -?stackars mig alla olyckor händer bara mig?. Eller - ? shit happens. Nu passar jag på att läsa en bok eller studera på distans.?

    Nästan alla känner förr eller senare någon som tar livet av sig. Då hanterar man det genom att gräva ner sig och tycka synd om sig själv eller så ser man till att se andra i sin omgivning. Kanske förstår man att vännens familj mår sämre? Då går man dit och ställer upp. Lagar mat, pratar mm. Då är chansen också större att andra ställer upp för en själv i framtiden.


    Det som jag stör mig på med den här inställningen är just tron att alla kan. Alla kan inte. Vi har sköra och mer sårbara människor också. Vi har människor med psykisk sjukdom och funktionsnedsättningar. De får det inte lättare av att dessutom skuldbeläggas för att detta vid kriser.

    Jag vet en kvinna i övre medelåldern som haft depressioner nästan ständigt i hela sitt liv. Läkarna har provat allt och hon har i vissa fall fått svåra biverkningar av behandlingarna. Personer som hon tar smällar som sjukdom, dödsfall, arbetslöshet så otroligt mycket hårdare än en gräddfilsresenär som jag. Den skuld resonemang av typen - Alla kan ta sig i kragen - ger henne är så onödig. Och så orimlig.

    Alla kan inte och det är ok.
  • Anonym (Juli)

    Och så ännu en berättelse från livet!

    Känner en kvinna som alltid talat nedsättande om personer som gräver ner sig. Precis som många här i tråden. Det gjorde hon enda tills ena (nu vuxna) barnet gick in i väggen. Då trillade poletten ner. I alla fall nästan. Vad hon förmodligen aldrig kommer att inse är att hennes aversion mot svaghet sannolikt är en del av barnets sjukdomsbild. Hen har ju vuxit upp med normen att man ska ta sig i kragen - välja att må bra. Klarar man inte det så är man misslyckad och dålig.

    Vad gör den inställningen med en i grunden lite skör människa? Hittills två års sjukskrivning.

  • Anonym (Juli)
    Anonym (Linn) skrev 2020-08-11 09:18:51 följande:

    Nu skulle jag vilja bidra till tråden med nobelpristagaren Elizabeth Blackburns forskning om telomerer. Telomerer är dom byggstenar i kroppen som visar på vårt åldrande och vår hälsa. Ju längre telomerer man har i kroppen ju friskare är man och ju längre lever man. Men vad påverkar telomerernas längd? Enligt forskningen detta (ej i någon rankningsordning): 1. Vilka föräldrar man har. Dvs föräldrarnas genetiska förutsättningar samt föräldrarnas utbildningsnivå, socioekonomiska bakgrund och levnadsstandard. 2. Om ens mamma gick igenom något traumatiskt under graviditeten (stor sorg, svält, våld, flykt). Detta påverkar mer än vad man har trott tidigare! 3. Var man föds och var man växer upp, om man tex föds i ett tryggt välfärdsland och i ett tryggt bostadsområde. Att växa upp i ett otryggt bostadsområde med mycket våld påverkar negativt, mer än vad man tidigare trott. 4. Anknytningen till sina föräldrar och hur många traumatiska upplevelser man har som barn. Om ett barn upplever flera traumatiska saker i barndomen (dit räknas alkoholiserade föräldrar, våld i hemmet, övergrepp, psykisk ohälsa hos föräldrar, sorg, trauma, krig) så förkortas barnets telomerer för livet. Om ett barn upplever enbart en-två traumatiska saker i sin barndom så är barnet dock BÄTTRE rustad som vuxen än ett barn som upplevt noll traumatisk saker i sin barndom. Intressant va? 5. Livsstil. Dvs hur man väljer att forma sitt liv som vuxen med kostvanor, stresshantering, motion, sömn, socialt sammanhang, utbildningsnivå, vilket bostadsområde man väljer, vilken partner man väljer, familjebildning. Och här tenderar människor att välja om sina egna föräldrars val. 6. Viktigast av allt: MINDSET. Hur personen väljer att se på sitt liv, sina erfarenheter, sina förmågor. Detta var en jättegrej att upptäcka i Elizabeth Blackburns forskning. Hon kunde se att människor som hade en positiv grundinställning till livet TROTS enorma svårigheter och motgångar, hade en helt annan stressrespons än andra människor. Och de hade lika långa eller till och med längre telomerer än andra människor! Trots sina svårigheter i livet! Och de hade ofta jobbat medvetet med sin inställning i många år. De kände sig ofta lyckliga och tillfreds med livet, trots alla problem. Är det inte fantastiskt så säg? Om man vill fördjupa sig i detta heter boken Telomer-effekten.


    Nämner hon VARFÖR vissa klarar att göra det och andra inte?
  • Anonym (Juli)
    Anonym (Linn) skrev 2020-08-11 10:39:31 följande:

    En annan grej som framkommer är att om du har goda förutsättningar i livet (föds på rätt plats med rätt föräldrar och går igenom en-två traumatiska saker i barndomen, inte mer) så är du bättre rustad för att bygga en positiv grundinställning till livet och göra medvetna val. Enligt boken har folk alltså helt olika förutsättningar (mycket orättvist). Det är dock intressant att folk som gör igenom noll traumatiska saker i barndomen blir sämre rustade för livet!


    Ok. Det är lite det här jag också tänkt (och sett i min omgivning), men inte haft belägg för - att det är olika svårt/lätt för olika personer att ändra sin generella livsinställning.

    Tack för dina bra förklaringar! Det låter som en intressant bok.
Svar på tråden Ändra sitt liv genom mindset. Varför gör inte alla det?