• Alexi

    11-åring med mkt huvudvärk - vad gör man?

    Har en 11-åring som i flera år haft mycket huvudvärk. Vi är rädda att slvedon-ätandet blir för ofta och regelbundet så att det förvärrar det hela.

    Vi vet att det inte är synfel.

    Hon dricker lite dåligt men bruksr få resorb ibland när hon har ont i huvudetså att vätskebrist inte är orsaken. Hon rör på sig mkt, tränar. Men sitter ockdå mycket med skärm. Men vi har inte rintigt sett någon direkt orsak, hon vaknar med huvudvärk ibland.

    Vad gör vi, var börjar vi, vart vänder vi oss?

  • Svar på tråden 11-åring med mkt huvudvärk - vad gör man?
  • Alexi

    Tack för alla svar, svarar här:

    Jag har själv alltid haft mycket huvudvärk, redan som barn, så jag gissar att det är en ärftlig känslighet. För min del är det mycket spänningshuvudvärk och ibland åt migränhållet.

    Jag tycker inte dottern verkar ha migränaktigt, hon har aldrig nämnt illamående eller liknande symtom och alvedon brukar oftast hjälpa. 

    Nej, vi har aldrig sökt för detta men känner att det är dags nu. Vi har försökt få lite koll på när och var och hur hon får ont men det går dåligt. Även svårt att få kläm på hurdan hennes huvudvärk är, det låter som att den sitter över pannan och hela huvudet, inte specifikt bakom ena ögat eller liknande.

    Är inte orolig för att det är Borelia eller liknande plötsligt sjukdom eftersom detta funnits i flera år. 

    Hon ska till tandläkaren om två veckor på en rutinkontroll så då kan man ju fråga om det finns något tendens till tandagnisslan. 

    Men är det vårdcentralen man börjar hos då? Vi funderade på om man skulle sökt tex en naprapat om det är spända muskler eller liknande?

  • Alexi
    pepsimax skrev 2020-08-11 11:26:49 följande:
    Jag tycker ni ska söka läkare. Nu vill jag inte skrämmas, men barn som får en viss typ av hjärntumör, får det ofta i just din dotters ålder.

    Tycker man ska ta huvudvärk på stort allvar alltid därför. Har en kompis som fick detta när vi var små. Och det är lätt att se om det är det också för en läkare.
    När man själv haft huvudvärk relativt ofta i 30 år så vet man ju att man kan ha det utan några konkreta orsaker. 

    Men jag har ringt vårdcentralen idag och ska bli uppringd. 
  • Alexi
    lövet2 skrev 2020-08-11 17:16:40 följande:
    Jag rekommenderar barnläkare direkt. Du behöver ingen remiss.

    En läkare på vårdcentralen är allmänläkare. Det är någon som har mest utbildning på vuxna och bara en liten del på barn. Därför har allmänläkarna ofta dålig koll på hur sjukdomar och symptom hos barn ser ut. Kontakta i stället närmaste barnmottagning och boka en tid. Du ska inte börja med en naprapat när det gäller en 11-åring!
    Tack! Vi har nu bokat tid hos barnläkare hos barnmottagning, som tydligen dessutom är specialister på huvudvärk. Visserligen en dryg månad bort men då har vi en tid i alla fall. 
  • Alexi
    123lllllll skrev 2020-12-19 13:39:34 följande:
    Hej

    Hur har det gått för ditt barn? Har själv en dotter på 6 år som börjat klaga ofta på huvudvärk.
    Det har blivit bättre. Vi lyckades vända trenden med alvedon och hon blev utredd hos läkare. Vi skriver huvudvärksdagbok och kommer gå på återbesök till våren. 
  • Alexi
    123lllllll skrev 2020-12-20 14:14:03 följande:
    Vilka tester gjorde man på henne?
    Inga röntgen/blodprovstester eller så utan vi hade ett långt samtal hos läkare som också kände och klämde en del. Och hon bedömde inte att det fanns skäl för oro som indikerade annan typ av medicinsk utredning.

    Ögonläkare hade vi förstås kollat nyligen då dottern hade glasögon i några år för lättare skelning. 
  • Alexi
    123lllllll skrev 2020-12-20 18:20:33 följande:
    Kan du din dotter få huvudvärk när hon vaknar på morgonen?
    Ja det händer. Det kan ju bero på spända käkar, dvs att man biter ihop tänderna eller gnisslar tänder under natten. Det kan man be tandläkaren kolla. Men tandläkaren sa dock också att det inte går att behandla barn för, kan ju vara bra att veta.  
Svar på tråden 11-åring med mkt huvudvärk - vad gör man?