Inlägg från: Embla twopointoh |Visa alla inlägg
  • Embla twopointoh

    Ungdomar som betalar hemma

    Anonym (Lisaa) skrev 2020-08-12 17:43:09 följande:

    Läser att många av dagens ungdomar får betala hemma trots att dom går i gymnasiet.

    Hade JAG fått chansen så hade jag betalat hemma istället för att bli utkastad innan min 18 års dag!!

    Jag bodde i och för sig i en fosterfamilj så de har ingen anledning till att behålla mig.

    Men att kasta ut mig innan 18 år och då jag fortfarande hade 1 år på gymnasiet var tufft.

    Jag fick söka söka ersättning hos socialen. Hittade mig ett boende och där brast det för mig.

    Om jag kunde så hade jag jobbat varje helg vilket jag faktiskt ofta gjorde och då lägga pengarna på hyra och mat.

    Men kommer jag begära detta själv? Nej.

    det aldrig vara ett krav! Jag förstår inte hur föräldrar kan göra så mot sitt egna barn! Hur kan ni sätta barn till världen och sen kräva pengar innan denne ens slutat skolan?

    Är det inte bättre att barnet (ungdomen) sparar sina pengar till sitt egna boende eller körkort eller kanske bara ett sparkapital?

    Varför jag skriver om detta är för jag ser så många inlägg om ungdomar som måste betala hemma. Trots att dom går i gymnasiet bara för att dom har inkomst på extra jobb.

    Vad tycker ni?


    Numera är föräldrar/vårdnadshavare försörjningsskyldiga så länge barnet går i gymnasiet (max till 21 års ålder, har jag för mig).

    Vi resonerar söm så att våra 18+ -åringar får ut hela sitt studiestöd, men de får betala en liten summa till oss så länge de bor hemma. Det handlar inte om att jag och min man behöver de pengarna eller är snåla, utan att barnet/ungdomen ska få övning i att ta eget ansvar för sin budget, att räkningar kommer in i tid osv. När de fyllt 18 får de också, med oss föräldrars stöd om de behöver det såklart, ringa sina egna samtal till myndigheter, beställa sina egna tågbiljetter osv, allt för att de ska veta hur man gör och känna sig säkra när det väl är dags för dem att flytta hemifrån.
  • Embla twopointoh
    Anonym (Novvi) skrev 2020-08-12 19:39:27 följande:
    Nu blir jag ännu mer fundersam. Vi köpte tågbiljetter till egna resor i typ 14-15-årsåldern (nöjesresor utan föräldrarna till kompisar, fester etc alltså). Att en myndig person ringer sina egna myndighetssamtal är väl helt självklart? (Jag tycker alltså att ni gör helt rätt.) Gör inte ungdomar det generellt nuförtiden?
    Jag kan inte svara på hur de flesta föräldrar gör, men i vår bekantskapskrets finns det några föräldrar som curlar även sina myndiga barn, även om jag upplever dem som ett undantag.

  • Embla twopointoh
    Panduro skrev 2020-08-12 19:41:48 följande:

    Om man inte har råd att försörja sina barn kanske man inte ska skaffa några heller.


    Om man inte besitter nog med empati och fantasi för att inse att ibland tar livet oförutsedda vändningar, kanske man inte ska beblanda sig med andra människor alls, varken på nätet eller IRL.
  • Embla twopointoh
    Panduro skrev 2020-08-12 20:41:02 följande:
    Jag bortser från den passivt-aggressiva tonen och svarar seriöst. Självfallet kan livet ta oförutsedda vändningar. Jag tror dock att de fallen där det verkligen inte går att lösa på annat sätt än ta betalt av sina barn, är försvinnande få.
    Panduro skrev 2020-08-12 20:44:41 följande:
    Svarade innan jag var klar, så nu blev det ganska otydligt här. Min upplevelse är att det är helt vanliga familjer som gör detta, med två vanliga löner. Man har sett barnets bidrag mest som en bonus, och det tycker jag är snålt. Min första kommentar var onödigt raljant och vresig, och det ber jag om ursäkt för. Var mest menat som en liten pik, att jag tror att det oftare handlar om en "extra lön", än fattigdom. För jag anser att barn inte ska behöva betala hemma, så länge det inte är absolut nödvändigt.

    Okej, jag reagerade på din onyanserade kommentar och svarade med samma mynt.

    Vi låter som sagt våra myndiga ungdomar betala en liten summa för att de bor hemma. Det de får betala täcker inte på långa vägar den verkliga kostnaden, för det är inte det som är poängen, utan att de ska lära sig det här med ekonomi och ansvar.

    Min upplevelse skiljer sig från din. I de fall jag känner till där ungdomar (inte barn) får betala hemma handlar det inte alls om att föräldrarna ska få en "liten bonus", utan antingen för att föräldrarna har det väldigt dåligt ställt (minoritet av fallen), eller för att på sikt hjälpa sina barn (absoluta majoriteten). Jag försöker inte avfärda din upplevelse, det är mycket möjligt att det finns föräldrar som gör detta av egoistiska skäl, men då kanske man ska ta och fundera på om anledningen till att låta sina myndiga barn betala spelar roll. Eller om man ogillar all typ av betalning oavsett skäl.
  • Embla twopointoh
    Akidoki skrev 2020-08-13 11:14:48 följande:
    Enligt lag är du försörjningsskyldig för ditt barn tills dess att hen gått ut gymnasiet eller fyllt 21 år. Att ditt barn förväntas försörja sig själv delvis genom att betala dig hyra innebär alltså att du inte fullföljer dina skyldigheter som förälder.

    Jag vill gärna tro att det handlar om att er familj pga ekonomi tvingas till detta, för du lär inte barnet att ta ansvar genom att själv inte ta ditt ansvar.
    Vad lagen säger och vad som är rätt/lämpligt/bra inte nödvändigtvis samma sak. Börjar man ha lagtext som moralisk måttstock hamnar man snart på tunn is.

    Dessutom, vad tror du poängen med studiestöd är? Det är, precis som barnbidraget, ett bidrag till familjen för ungdomens uppehälle (om familjen har låga inkomster kan man få extra bidrag från CSN). Vi hade därför, helt i enlighet med lagens intention, kunnat kräva våra barn på hela studiestödet (som efter 18-årsdagen hamnar på deras eget bankkonto).

    Bland mina skyldigheter som förälder ingår bland annat att förbereda mina barn för vuxenlivet med allt vad det innebär. Jag har redan skrivit varför våra myndiga barn får betala en liten summa hemma, att det inte har det minsta med oss föräldrars ekonomi att göra. Att du inte håller med om att det är en bra idé är helt okej för mig, som alltid har människor olika åsikter, men du har inte hela bilden och att då anklaga oss för att inte ta vårt ansvar är rätt meningslöst.
  • Embla twopointoh
    Akidoki skrev 2020-08-13 12:35:25 följande:
    Vilka andra lagar struntar du i att följa för att de inte passar dig?

    Om barnet är myndigt kan du inte lagligt få studiemedlet överfört på dig. Om du kräver det av ditt barn som exempelvis hyra, är vi tillbaka på ruta 1. Du har försörjningsplikt.

    Ni tar ju inte ert ansvar om ni inte lever upp till försörjningsplikt. Därmed blir det en tveksam lärdom för barnet. Naturligtvis finns bättre sätt att lära sina barn att handskas med ansvar och pengar, sätt vilka inte innefattar att barnet betalar sitt uppehälle under tiden då föräldrarna bär försörjningsansvaret.
    Återigen, studiemedlet är till för ungdomens försörjning. Varför kan annars ungdomar som bor i familjer som har det ekonomiskt knapert få extra tillägg, tror du? Du har missförstått förhållandet mellan försörjningsplikt och studiemedel.
  • Embla twopointoh
    Anonym (f) skrev 2020-08-13 14:17:53 följande:
    Men om familjen har försörjningsstöd så får inte ungdomen behålla sina pengar. 

    Jag har svårt att ge min son sitt studiebidrag (för gymnasie), då det räknas av från mitt försörjningsstöd. Jag gör det ändå, men det blir svårt i längden, gör att jag själv aldrig kan bekosta mer än mat, inget annat som jag egentligen behöver.
    Vilket är ett utmärkt argument för det jag säger, nämligen att studiemedlet är menat att gå till försörjningen, Alltså bryter föräldrarna inte på det minsta vis mot försörjningsplikten om de tar hela eller delar av studiestödet.

    Även Konsumentverket rekommenderar ungdomar att betala lite hemma. Hade det varit olagligt/bryta mot försörjningsskyldigheten att låta sina myndiga barn betala lite för sig skulle knappast Konsumentverket uppmana till det.
  • Embla twopointoh
    Akidoki skrev 2020-08-13 16:16:42 följande:
    Ungdomar ja. Vilka inte läser på gymnasiet eller fyllt 21 år. Myndiga barn vilka läser på gymnasiet och där föräldrarna har försörjningsplikt, nej.

    Du som förälder är enligt lag försörjningsskyldig för dina myndiga barn om de läser på gymnasiet och inte ännu fyllt 21 år.

    Läs gärna föräldrabalken 7:1.
    Det känns rätt meningslöst att fortsätta diskutera med någon som antingen inte förstår vad studiemedlet är till för, eller vägrar erkänna att denne har fel.

    Föräldrabalken säger att föräldrar har försörjningsskyldighet, utefter vad som är skäligt utifrån ungdomens behov och föräldrarnas ekonomiska förmåga. Det är alltså en ganska löst formulerad lagtext, inte så absolut som du försöker påstå.

    Hade det varit olagligt för föräldrar att låta sina myndiga, gymnasiestuderande barn betala hemma skulle det finnas rättsfall omkring det, eftersom det är en inte helt ovanlig företeelse.

    www.svd.se/betala-hemma-eller-inte--dilemma-for-foraldrar


Svar på tråden Ungdomar som betalar hemma