Inlägg från: Anonym (Novvi) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Novvi)

    Ungdomar som betalar hemma

    Drottningen1970 skrev 2020-08-12 18:36:23 följande:

    Du har försörjningsplikt och kan således inte begära att barnen ska bidra till hushållet. Allt sådant som barnet behöver så som mat, kläder, hygien, transport och fritid ska bekostas av föräldrarna.


    Men föräldrarna bekostar ju det genom att ungdomen själv behåller hela studiemedlet. Det mammabitch beskriver var jättevanligt när jag var ung och gick i gymnasiet. Man bodde hemma och fick all mat men köpte kläder och nöjen för studiebidraget. Mammabitch köper baskläder till barnen. Jag och mina kompisar fick köpa alla kläder själva. Gör föräldrar inte så längre? När ska barnen då lära sig ta ansvar för pengar?
  • Anonym (Novvi)
    Embla twopointoh skrev 2020-08-12 17:52:29 följande:

    Numera är föräldrar/vårdnadshavare försörjningsskyldiga så länge barnet går i gymnasiet (max till 21 års ålder, har jag för mig).

    Vi resonerar söm så att våra 18+ -åringar får ut hela sitt studiestöd, men de får betala en liten summa till oss så länge de bor hemma. Det handlar inte om att jag och min man behöver de pengarna eller är snåla, utan att barnet/ungdomen ska få övning i att ta eget ansvar för sin budget, att räkningar kommer in i tid osv. När de fyllt 18 får de också, med oss föräldrars stöd om de behöver det såklart, ringa sina egna samtal till myndigheter, beställa sina egna tågbiljetter osv, allt för att de ska veta hur man gör och känna sig säkra när det väl är dags för dem att flytta hemifrån.


    Nu blir jag ännu mer fundersam. Vi köpte tågbiljetter till egna resor i typ 14-15-årsåldern (nöjesresor utan föräldrarna till kompisar, fester etc alltså). Att en myndig person ringer sina egna myndighetssamtal är väl helt självklart? (Jag tycker alltså att ni gör helt rätt.) Gör inte ungdomar det generellt nuförtiden?
Svar på tråden Ungdomar som betalar hemma