• Tukt

    När är man otrogen?

    Otrohet är när man har sex med någon utanför relationen och utan avtal med den nuvarande partnern.
    Nu finns det massor med människor som vill få definiera det ordet som de själva vill, eftersom det är ett praktiskt vapen i en konflikt. Det är svårt att försvara sig mot stämpeln "otrogen".

    Men även om du inte har varit otrogen så kan du mycket väl ha svikit din partner.

  • Tukt

    Sedan är det ju så att den ena föräldern bara kan ta barnen och dra. Det finns en del juridik kring det där. Så be han läsa på om hans rättigheter.

  • Tukt
    Anonym (Ba) skrev 2020-08-15 11:00:36 följande:
    Måste man ha fullt sex för att det ska räknas som otrohet? Detta är väl egentligen definitionen av otrohet:

    "Otrohet avser sexuella eller romantiska handlingar som bryter mot moraliska krav på sexuell eller romantisk partnerexklusivitet i fasta förhållanden."

    Så enbart sex handlar det inte om.
    Det finns ju ingen exakt fastslagen definition.  Men SAOL som ju ändå är vårt främsta språkliga rättesnöre skriver:
    o|­trogen adjektiv otroget otrogna särsk. som bedrar sin partner sexuellt.

    Men personligen tycker jag man ska fråga sig själv varför man behöver just ett så laddat ord i en diskussion. Det är lätt man bara försöker slå någon i huvudet med ett extremt laddat ord.
    Är det inte bättre att prata om vad som hänt och hur det får en att känna?
  • Tukt
    Anonym (Ba) skrev 2020-08-15 11:58:10 följande:
    Fortsätter man läsa på SAOL så står det också

    "1) förhållandet att vara otrogen (se d. o. 3); äv. konkretare, om handling, försummelse o. d. som vittnar om bristande trohet;"

    Varför ska man inte använda ordet om man anser att ens partner har vart otrogen? Jag hade absolut ansett att min man vart otrogen om han fått känslor, pratat känslor och till och med kysst en annan tjej. Dock hade jag inte skyllt på ts utan lagt skulden på min man där den hör hemma.
    Vet inte om det på något sätt slog hål på min mening.
    Men...  Du håller väl med om att ordet "otrogen" är extremt starkt?
    Blir det inte lite svårt att använda ordet på precis allt som man själv uppfattar vara otrohet? Menar...du går ju inte in på ICA och köper en flintastek och kräver i kassan att den ska betraktas som en majskolv bara för att du själv tycker det?
    Är det inte bra att ha ett ord för det yttersta av svek i en relation, utan att det ska dela betydelse med precis all möjligt?
    Är det inte bättre att prata om det som skett och hur det känns, snarare än att använda extremt värdeladdade ord som då i ditt tycke kan betyda vad som helst?
  • Tukt

    Vad är det som gör att man så gärna vill att ordet otrohet ska betyda vad man själv vill? Det finns i princip inga andra ord som avgörs av ens inre känslor. Jag kan inte komma på något i alla fall.

Svar på tråden När är man otrogen?