• Wed 19 Aug 2020 02:20
    2436 visningar
    64 svar
    64
    2436

    När ni plugga, stötta era föräldrar er?

    Jag minns när jag pluggade uni socionomprogrammet  och mina klasskamrater som fick alltifrån nån hundring till flera tusen av sina föräldrar trots att de flyttat hemifrån. Jag fick nada jobbade natt varje söndag- måndag 12h för att få allt att gå ihop. Hade heller inte fått några pengar innan fick 5000 när jag fyllde arton men thats it. 

    Genuin fråga är det vanligt att få pengar av päronen under studietiden? Somliga får ju till och med betala hyra hemma

  • Svar på tråden När ni plugga, stötta era föräldrar er?
  • Wed 19 Aug 2020 03:37
    #1

    Nej, pluggade med studielan. Varfor tog du inte studielan?

  • Anonym (Nä)
    Wed 19 Aug 2020 04:07
    #2

    Nej jag tog studielån och jobbade extra, funkade finfint.

  • Anonym (Ladyb­ug)
    Wed 19 Aug 2020 05:00
    #3

    Mina föräldrar stöttade mig såklart moraliskt, dvs uppmuntrade mig. Men pengar? Nej. Jag levde på studiemedel.

  • Wed 19 Aug 2020 05:21
    #4

    Nej, jag tog studielån och jobbade.


    Ride it like you stole it
  • Wed 19 Aug 2020 05:53
    #5

    Tror det är ganska vanligt att få och ge hjälp, men att hjälpen kan se väldigt olika ut.

    En del får pengar på kontot. Andra kanske får ett par matlådor med sig hem efter en middag hos föräldrarna. Föräldrarna kanske bjuder på en resa man gör tillsammans eller betalar om man äter ute eller går på teater ihop. Lånar ut bilen utan att förvänta sig bensinpengar.

    Pluggar man på annan ort kanske man får bo gratis hemma över sommaren, kanske man inte heller behöver betala mat hemma då. Kanske köper pappa en micro till studentlyan som man då slipper betala själv.

    Några får säkert lite dyrare julklappar än vad de skulle fått annars, eller stödgåvor under året som en ny micro till studentlyan om den gamla går sönder.

    Andra får ingenting, familjer gör olika.

  • Anonym (Johan­na)
    Wed 19 Aug 2020 06:13
    #6

    Jag tog lån och bidrag och bodde hos min morfar. Jag betalade 3000 i månaden, men då fick jag frukost och kvällsmat och det var han som lagade kvällsmaten. Jag behövde bara diska. 

  • Anonym (MK)
    Wed 19 Aug 2020 07:04
    #7

    Jag fick 3000 kronor på en sparbanksbok när jag flyttade hemifrån. Sen var det slut på "hjälpen". Jag pluggade och jobbade extra och tog studielån för att få det att gå ihop. Tror man fick ut drygt 6000 kronor då varav 4 gick till hyra och busskort.

    Vi pratade faktiskt om det här igår. Att vi önskar att vi har möjlighet att ge våra barn en ekonomisk bra start i livet. Vi har i alla år sparat pengar till dom så en bra summa får dom när dom är redo, inga överdrivna "sparat hela barnbidraget i alla år-summa" men ett par hundra tusen, är klar. Men om dom vill välja att plugga på högskolorna runt om oss och bo hemma så får dom göra det. Väljer dom att inte ta studielån så kostar det dom inget med mat och husrum. Väljer dom att jobba under studietiden får dom betala en symbolisk summa som vi sparar åt dom tills dagen dom vill flytta. Vi pratade också om att bygga om en del av garaget till en liten lgh med kokvrå och toalett. På det sättet får dom också sin egen privata sfär. Jag hoppas livet då ser ut somnlivet nu så vi kan ge dom detta.

  • Wed 19 Aug 2020 08:02
    #8

    Inte i form av rena pengar. Men däremot i form av att jag bodde hemma och bara betalade en symbolisk summa för det, tills att jag hade pluggat klart.

  • Anonym (Ja)
    Wed 19 Aug 2020 08:17
    #9

    Ja det fick jag och jag fick det även av farmor och farfar.

  • Anonym (Tacks­am)
    Wed 19 Aug 2020 08:26
    #10

    Mina föräldrar gav mig förskott på arvet motsvarande lånedelen av CSN. Kravet var att jag skulle leva på dessa pengar och inte ta lån också. De hjälpte mig också med att köpa en billig lägenhet i studentstaden som jag bodde i och sedan sålde med rejäl vinst då detta var under åren som priserna steg som mest.

Svar på tråden När ni plugga, stötta era föräldrar er?