Inlägg från: Wresident |Visa alla inlägg
  • Wresident

    Få timmar på förskolan, bryter ner barn?

    Hej!


     


    Jag ska försöka sammanfatta mig kort;


    Hemma har jag en bonusdotter på 4 år, och en bebis på 5 månader, min sambo är hemma mammaledig medans jag jobbar vanlig dagtid. 


    Bebisen: Kollik första 3-4 månaderna, sov ingen annan stans än i en bärsjal på mamman, somnar aldrig i vagn/bilstol, somnar enbart i mammans famn eller medans han ammas. Dvs, kräver mycket närhet av mamman.

    4åringen; Överskottsenergi, alltså en j*kla energi, vill leka hela tiden - aldrig ensam, vill alltid göra något kul, älskar förskolan, älskar att leka med kompisar. Behöver bli stimulerad, annars utryter ett kaos. 


    Nu är det ju så att i vår kommun (Nyköping) så får inte 4a åringen gå på förskolan många timmar i veckan, knappt några timmar alls medans man är hemma föräldrarledig. Minns inte siffran, men kan de vara 15h/v kanske? 


    Alltså hur kan detta ens vara rimligt? Hur tänker en kommun? 


    Bonusdottern på 4a år vill till förskola, hon tjatar om förskola, hon vill leka, hon vill inte gå hem så tidigt. Hon blir så sjukt ledsen och arg när hon får höra att hon inte ska till förskolan.


    Istället får hon vara hemma och få höra; 


    ?Du behöver vara lite tyst nu, mamma måste natta lillebror?
    ?Älskling, du får leka lite ensam, mamma måste natta lillebror nu?
    ?Vi kan inte leka nu, lillebror måste äta?
    ?Inte leka med den leksaken nu, den låter för mycket och kan väcka lillebror?
    ?Nej, det är tyvärr inte förskolan idag?
    ?Jag vet att du är hungrig, men du får vänta, lillebror måste nattas?
    ?Jag ska snart fixa mat åt dig älskling, lillebror behöver bara ny blöja?


    Vilket gör 4a åringen oerhört ledsen, uttråkad och allt utom stimulerad. Vilket gör att hon bråkar och skriker och får utbrott.


    Hon vill till förskolan, hon vill leka, hon vill vara med andra barn. Men de går inte, för kommunen säger att barnet enbart för gå ett få antal timmar på förskolan om man är mammaledig.


     


    Hur tänker de att en mamma ska hinna ta hand om fler barn med en bebis som tar upp all tid? Hur tänker de att barn som annars går på förskolan ska bli stimulerade hemma?


     


    Bebisen vi har fått till världen kräver oerhört mycket närhet, det är mycket skrik och mycket sovande, men närhet, han bor nästan på sin mamma, han somnar inte utan sin mamma. 


     


    Varje dag när jag kommer hem från jobbet så ser jag bara en uttråkad och ledsen 4a åring som inte kunnat leka på hela dagen och en sliten mamma med en skrikande bebis i famnen. 


     


    Hur kan de vara såhär?
    Sambon får ångest för hon känner att 4a åringen hamnar lite på sidan utav.
    4åringen blir ledsen för hon vill vara på förskolan och få leka.

    Varför? Bara varför får inte syskon till bebisar gå på förskolan precis lika många timmar som när man arbetar?


    Det är svårt att förklara, men som 4åringen skiner upp när hon ska till förskolan, vill piffa upp sig, klä sig i de "coolaste" kläderna och snabbaste skorna, ta sin rosa sparkcykel och visa sin nya "tatuering" på armen. Men när hon inte får de.....


    De bryter ner min familjs välmående sakta men säkert dag för dag... 
    Detta borde verkligen verkligen ändras.


     


    Jag vet inte hur de är i andra kommuner, men Nyköping.. Huvva


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2020-08-24 10:42
    Grammatiska fel
  • Svar på tråden Få timmar på förskolan, bryter ner barn?
  • Wresident
    Natta89 skrev 2020-08-24 10:59:13 följande:
    Förlåt, bebisen sov inte i vagn står det ju. Men om bärsjal/sele fortfarande fungerar så kör på det i en timme och låt dottern leka ute på måndagar.

    Det är inte så att bebisen vill ligga i bärsjal en timme och sova, utan - all sin vakna tid är det bärsjal annars skrik. Och nästan bara där han vill sova,


     


    Dvs, efter 3 månader med bärsjal på sig nästan alla dygnets timmar (förrutom natten) har tagit rätt hårt på hennes rygg, vi hatar den där bärsjalen nu.
    Sedan nu när de varit sån extrem värme, ja. Alla kan väl tänka sig in i det. Svettas som det är, sedan ska en bärsjal och en bebis ligga på. Man blir inte på det humör att gå ut till en lekpark med 4a åringen.

  • Wresident
    LSalander skrev 2020-08-24 11:36:41 följande:

    Om du är föräldraledig och mamman jobbar får flickan gå på förskolan utifrån mammans schema.


    Ja, vi har börjat överväga det. Men just nu ammar hon och bebisen vägrar flaska.. 
  • Wresident
    riboflavin skrev 2020-08-24 11:32:27 följande:

    Lite kan jag känna att man kanske inte ska skaffa fler barn om man inte är medveten om att saker och ting inte alltid klaffar 100%. Då är det upp till föräldrarna att lösa problemen i första hand. En lite extrem åtgärd vore väl att få läkarintyg på att mamman inte kan ge 4-åringen sen stimulans och omvårdnad som krävs och samtidigt hantera bebisen och därigenom få fler timmar på förskolan. Men som sagt, i första hand ska ni ju kunna lösa det själva.


    Och du tror inte vi har försökt? 
    Vi var inte riktigt beredda på kollik även om man hade pratat om de, och en bebis som gråter i famnen hos pappan direkt annars var precis allt genomtänkt, speciellt inte i 5 månader, 3 första kanske.. 

  • Wresident
    Orangebeans skrev 2020-08-24 12:10:23 följande:

    Barn till föräldralediga borde inte få gå alls om det inte finns väldigt speciella skäl till det, så var du nöjd. Vill ni ha barnpassning för att ni inte orkar med era barn så borde ni få bekosta det själva och inte belasta förskolan med det.


    Alla har vi olika syn på saker i livet.


    Jag ser hellre att ett barn mår bra och får leka på förskola än att behöva sitta tyst ensam i en soffa och vara ledsen för att hennes syskon ska nattas och det inte är kul att leka ensam. Sedan ska mamman ge rätt stimulans till en 4 snart 5åring som dessutom ska ADHD utredas, energi har alla barn, men denna söta tjej energi upp över mount everest.

  • Wresident
    riboflavin skrev 2020-08-24 12:18:31 följande:
    Det säger jag inte, men varför är problemet kommunens att lösa? Ni har 2 barn, du har rätt att vara föräldraledig/gå ner i tid, om din sambo är fysiskt eller psykiskt hindrad att ge den omvårdnad som krävs kan hon sjukskrivas, du ta över föräldraledigheten och 4-åringen kan gå heltid på förskola. Det är lite orimligt att kommunen ska ändra på regler för alla för att just ni inte är villiga att se andra lösningar. Och det ÄR inte rimligt att ha barn på förskola heltid när minst en förälder är hemma. Jag skulle tro att de flesta föräldrar har fått pussla på ett eller annat sätt med sina arbetstider eller uppdelning av föräldraledighet någon gång under barnens uppväxt.

    Som jag har skrev ovan, vi har pratat och försökt vänja bebisen vid flaska så jag kan ta över föräldrarledigheten men än så länge vägrar bebisen flaska totalt. Eller ja, han vägrar min famn också. 


    Och för mig ÄR det rimligt att ett barn får gå på förskola, för att en föräldrer som är hemma mammaledig till en bebis, är inte "ledig". Jag vet inte, detta är mitt första bio.barn och de var kollik, de är den bilden jag har och jag vet hur krävande och tid han har tagit upp. De jag ser är en 4a åring som säger att hon inte vill vara hemma och inte tycker om sin lillebror, "den skriker bara".. 


    Jag ser hellre att hon är i en miljö där hon trivs tills bebisen har blivit gladare med livet. 

Svar på tråden Få timmar på förskolan, bryter ner barn?